feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Felaktig bild av Zlatan-appens skapare

Publicerat: 2012-02-21 23:10

Expressen rapporterade i fredags att Zlatan Ibrahimovics självbiografi kompletteras med en app. I artikeln kunde vi läsa att det var ett gäng unga killar som tagit fram appen. Vid närmare granskning visar det sig att gänget till en tredjedel bestod av kvinnor.

Dela

I november förra året släpptes boken Jag är Zlatan Ibrahimovic. Månaden efter hade över en halv miljon exemplar av boken tryckts och skickats ut till handeln. E-boken blev även den populär; fotbollsspelarens självbiografi är den mest sålda svenska e-boken hittills.

Nu i fredags utökades utbudet när en iPad-app med samma namn som boken släpptes. I appen går det, förutom att ta del av den ursprungliga berättelsen, bland annat att se citat, bilder och videor kopplade till historien. Enligt förlaget handlar det om världens första interaktiva självbiografi-app.

Lanseringen av appen omnämndes bland annat i Expressen. Där fick läsaren utöver information om appen i sig lära sig att den är gjord av "ett gäng unga killar". Detta stämmer inte utan osynliggör de kvinnor som faktiskt varit delaktiga.

En av de kvinnor som varit med och skapat appen är den 30-åriga designern Jenny Sundén som har en bakgrund som civilingenjör i medieteknik. Tillsammans med en kollega har hon stått för den kreativa ledningen och tagit fram själva läskonceptet.

- Jag har tänkt ut hur Zlatans historia kan berättas på en iPad med text, bilder, video och interaktiv grafik, berättar Sundén.

Arbetet har bland annat innefattat att noga läsa boken för att hitta citat och media att illustrera kapitel och karriärhöjdpunkter med.

Sundén är inte den enda kvinna som varit involverad. Sara Öhrvall har varit huvudansvarig för projektet i sin roll som chef för Bonnier R&D. När det gäller själva skapandet av appen har huvuddelen gjorts av en grupp på sex personer. Utöver Sundén och kollegan som stått för läskonceptet har tre personer jobbar med design och produktion och ytterligare en varit bildredaktör. Totalt har gruppen bestått av fyra män och två kvinnor. Utöver dessa personer har externa parter anlitats för att göra specifika uppdrag, som videoproduktion.

Den felaktiga uppgiften som publicerades i Expressen stod i ett citat tillhörande David Lagercrantz, författaren som Ibrahimovic skrivit självbiografin tillsammans med. Lagercrantz uppger för Vildmark att oavsett vad som sades i Expressen-intervjun har han från första början varit medveten om att kvinnor varit delaktiga i skapandet av appen.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?