feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Vad hände med de bara brösten?

Publicerat: 2012-02-14 02:15

Få som var aktiva i den feministiska debatten för några år sedan kan ha missat nätverket Bara Bröst och debatten kring kvinnors rätt att bada med bar överkropp. Vad har hänt sedan dess och vilka klädregler gäller på badhusen idag?

Kontaktade badhus

Följande badhus förbjuder kvinnor att bada med bar överkropp:

Pontusbadet (Luleå), Umeå Simhall (Umeå), Fyrishovsbadet (Uppsala), Lögarängsbadet (Västerås), Sundsta bad- och idrottshus (Karlstad), Eriksdalsbadet (Stockholm), Linköpings sim- och sporthall (Linköping), Valhallabadet (Göteborg), Aqua Mera (Växjö) och Kockum Fritid (Malmö)

Följande badhus tillåter bad med bar överkopp:

Vattenpalatset (Eskilstuna)

Dela

Under hösten 2007 blossade debatten om klädkoder på badhus upp. Den ursprungliga gnistan var det två kvinnliga studenter i Uppsala som stod för. De menade att om mäns och kvinnors kroppar skulle behandlas efter samma normer skulle kvinnokroppen bli mindre sexuellt laddad. Därför tyckte de att det borde vara självklart att de som besöker ett badhus själva ska få välja ifall de ville täcka brösten eller inte.

Just de här två studenterna ville inte täcka sina bröst när de en dag gick för att bada på Fyrishovsbadet. Efter att de klivit i bassängen tog det inte lång tid innan personalen reagerade och uppmanade kvinnorna att antingen ta på sig något på överkroppen eller gå därifrån.

Det tog inte heller lång tid innan andra uppmärksammade frågan. I Malmö startades nätverket Bara Bröst som en reaktion på händelsen i Uppsala. Under deras första aktion badade runt sju personer barbröstade på Kockum Fritid. Där tog det bara några minuter innan personalen sa till.

Sanna Ferm var en av de som var med på aktionen.

- Vi gick upp och diskuterade sedan länge med de anställda, som bland annat sa att vi måste ha topp eftersom vi har bröst och det har inte män. Till slut fick vi pengarna tillbaka och ett inbokat möte med chefen

Klädkodsfrågan blev kraftigt omdebatterad och den lyftes från vitt skilda håll. Politiska organisationer som Grön Ungdom, internationell press som Washington Post, feministiska debattörer som Mian Lodalen och till och med den nynazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen. Frågan var praktiskt taget på allas läppar.

Men sedan dess har det varit desto tystare. Frågan är numera sällan uppe till diskussion i media och Bara Bröst finns inte längre som nätverk. Grön Ungdom var tidiga med att uppmärksamma frågan från partipolitiskt håll. De ställde sig bakom nätverket men berättar idag att de för närvarande inte jobbar aktivt med frågan, i alla fall inte på riksnivå.

För att få en bild över hur situationen ser ut idag och ifall något har förändrats de senaste åren kontaktade Vildmark badhuset där allt började. Vi ringde upp Fyrishovsbadet i Uppsala.

Är det okej för kvinnor att bada med bar överkropp i er simhall?

- Nej, det är det inte.

Svaret kom snabbt och det finns inte mycket utrymme för tolkningar. Reglerna är med andra ord lika stränga nu som då. Hur ser det då ut på Kockum Fritid i Malmö?

- Man ska ha bikiniöverdel.

Vildmark ringde upp och frågade ytterligare åtta badhus. De ligger i olika delar av landet, är olika stora och drivs under olika former. Alla totalt tio uppringda badhus har dock en sak gemensamt: de svarar "nej". Det är inte okej för kvinnor att bada med bar överkropp.

Uppsalastudenternas önskan var att alla själva skulle få välja om de ville täcka sina bröst eller inte. Att hitta ett badhus som idag uppfyller den önskan verkade nästan hopplöst.

Tidningen Folket publicerade i januari 2008 en artikel där de berättade att Vattenpalatset i Eskilstuna tillåter kvinnor att bada med bar överkropp. Stämmer detta fortfarande? En kontrollringning visar att det gör det. Vattenpalatset har ingen regel om att kvinnor måste täcka sina bröst och det är fritt fram att bada barbröstad.

Är det några som utnyttjar den här möjligheten och badar barbröstade?

- Nej du, det är det inte.

Att kvinnor faktiskt badar med bar överkropp är enligt personen vi får prata med mycket ovanligt men möjligheten finns för de som vill.

Denna rundringning tyder på att reglerna för klädsel i badhus på de flesta ställen fortfarande skiljer på män och kvinnor. Att ändra könsbaserade normer kring kroppen och att göra kvinnokroppen mindre sexuellt laddad är ingen liten uppgift. Att över huvud taget lyfta frågan och föra upp den på agenda kan därför vara en stor uppgift i sig.

- Det området vi var ute efter att problematisera med Bara Bröst-aktionerna är sexismen och objektifieringen av kvinnokroppen i samhället idag. Själva sakfrågan om att kvinnor inte haft rätt till att bada barbröstade på badhus är såklart bara ett av många exempel på detta. Det är ett så brett område och det finns otroligt mycket mer att göra, men den debatten som väcktes i och med Bara Bröst är vi nöjda med, berättar Sanna Ferm.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?