feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Machofabriken väcker diskussioner om manliga normer

Publicerat: 2012-02-07 08:00

- En kille kom in i personalrummet och sa något lite macho och sen sa han "nä nu står jag i lådan" och skrattade. Då hade han liksom fattat det, berättar en lärare som har använt metodmaterialet Machofabriken på skolan där hon jobbar.

Dela

Lådan som hon pratar om står i fokus i Machofabriken, som består av 17 kortfilmer och en hel uppsjö av tillhörande interaktiva övningar. Den allra första övningen som man gör är att bygga en låda genom att associera utifrån begreppet manligt: Hur förväntas killar vara, vad förväntas killar jobba med, hur förväntas killar INTE vara? Orden och meningarna som kommer upp, skrivs på lappar, som sätts fast på en låda. Lådan följer sedan med under kommande övningar, och har visat sig vara ett effektivt sätt att kunna diskutera våld, homofobi och makt. Hur påverkas den som står i lådan, och hur påverkas omgivningen av en man som står i lådan?

När jag själv gick på högstadiet och gymnasiet i slutet på 90-talet pratades det mycket om att tjejer skulle ta mer plats. Ofta kändes det då som att ansvaret för att det skulle vara jämställt lades på oss tjejer själva - vi var dåliga på att ta plats och så enkelt var det med det. Killars roll i relation till jämställdhet pratades det sällan om. Därför blir jag själv extra glad när jag hör från ledare som använt Machofabriken, att såväl tjejer som killar är aktiva i samtalen om jämställdhet och normer.

Machofabriken ägs och drivs gemensamt av organisationerna Män för Jämställdhet, Roks och SKR. Materialet är utvecklat med stöd av Arvsfonden. Läs mer och registrera dig gratis i e-verktyget på www.machofabriken.se.

Ida Ömalm Ronvall

Koordinator för Machofabriken

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?