feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Nellie Bly

Publicerat: 2012-01-24 07:40

Historien är fylld av kvinnor som förtjänar mer plats än vad de ges i våra historieböcker och i det kollektiva medvetandet. En av dem är utan tvekan journalisten och företagaren Nellie Bly, eller Elizabeth Jane Cochran som hon egentligen hette.

Källa

Informationen i den här artikeln är hämtad från nelliebly.com och SvD (20111019).

Dela

Bly var en pionjär inom flera områden. I en tid då kvinnor över huvud taget inte förväntades resa ensamma bestämde hon sig för att försöka slå huvudpersonen i "Jorden runt på 80 dagar" genom att på egen hand göra en motsvarande resa på kortare tid. Hon lyckades, med en dryg veckas marginal. Efter det drev hon under en period ett stort företag som hon ärvde av sin man, vilket gjorde henne till pionjär även som företagare. Hon hann också bli den första kvinnliga amerikanska krigskorrespondenten då hon rapporterade från första världskrigets Europa.

Men det var inte där det började. Fröet såddes när Bly läste en tidnings ledarkolumn som handlade om att kvinnor skulle vara hemma och inte utbilda sig. Eftersom texten gjorde henne upprörd skickade hon en insändare där hon bemötte kolumnen. På tidningen blev de imponerade av texten, vilket i förlängningen ledde till en anställning som journalist. Det var också då pseudonymen Nellie Bly föddes.

Ett av hennes första stora reportage skedde inom New Yorks mentalvård. Hennes uppdrag var att bete sig på ett sådan sätt att hon skulle bli tvångsomhändertagen. Syftet var dels att kunna ge en bild av hur situationen såg ut på ett så kallat sinnessjukhus, dels att se ifall läkarna till slut skulle upptäcka att hon var frisk och skriva ut henne. Om hon inte kommit ut på egen hand efter tio dagar skulle tidningen komma och hämta henne, vilket de också fick göra.

Den bild Bly kunde måla upp efter de tio dagarna var inte vacker. De sanitära förhållande var hemska, maten knappt ätbar, kylan bitande och personalen var våldsam mot patienterna. Bly var övertygad om att flera andra intagna egentligen var friska, precis som hon själv. Som exempel rapporterade hon om några tyskar som inte kunde svara på läkarnas frågor av den enkla anledningen att ingen översatte åt dem.

Reportaget från mentalvården fick stort genomslag. Staden ökade sjukhusens budget, personal som betett sig illa fick sluta, patienter skrevs ut och maten förbättrades.

Allt det här gjorde Nellie Bly känd i sin samtid. Jorden runt-resan följes av många människor och över en miljon bidrag kom in till en tävling där deltagarna skulle gissa hur lång tid resan skulle ta. Som reporter var hon så namnkunnig att tidningar ibland skrev hennes namn på löpsedlarna när de publicerade någon av hennes artiklar. Dagen efter att hon gick bort, 57 år gammal, kallade tidningen hon jobbade på henne för "The Best Reporter In America".

Idag är Bly inte lika känd. Trots att hon var en pionjär inom undersökande journalism nämns hennes namn sällan. På den svenska Wikipedia-sidan om henne kallas det hon gjorde inom New Yorks mentalvård för att wallraffa, en journalistisk metod döpt efter en man som föddes mer än ett halvt sekel efter att Bly använde metoden.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?