feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

En popcorn, en stor cola och ett kvinnomord, tack

Publicerat: 2011-12-21 01:10

Vilka är det som får sätta livet till på polisfilmernas dvd-omslag? Vildmark har läst 26 baksidestexter till Wallander-filmer och analyserat vilket kön de som bragds om livet har och hur de beskrivs.

Artikeluppslag

Idén att granska filmbeskrivningar kommer från Lisa Ericson, som bland annat bloggar på Fitt for fight.

Vad vill du läsa om i Vildmark? Tipas oss gärna på webmaster@feminetik.se!

Dela

Ett flitigt omdebatterat ämne de senaste veckorna har varit Turteaterns pjäs baserad på Scum-manifestet av Valerie Solanas. Pjäsen, som bland annat uppmanar till mord på män, har resulterat i många kraftiga reaktioner.

Flera debattörer har lyft fram att dessa reaktioner är ett tecken på att det mediala våldet mot kvinnor är mycket normaliserat eftersom motsvarande reaktioner inte uppstår när det istället är kvinnor som far offer. Sara Hansson sa i en krönika i Sveriges Radios Tankesmedjan att Wallander, Beck och liknande filmer "alla dagar i veckan handlar om att fjorton estniska traffickingoffer i raffset och lackstövlar har blivit sexigt sexmördade och ligger sexigt utspridda i sexig nationalromantisk svensk miljö".

Vilka är det egentligen som är offren i dessa polisserier? För att reda ut detta har Vildmark läst igenom de texter som är tryckta på baksidan av dvd-fodralen till alla svenska Wallander-filmer som gjorts de senaste sju åren.

I den senaste upplagan av Kurt Wallander-filmer, där Krister Henriksson spelar kommissarien, har 26 filmer producerats. På omslagen till dessa filmer mister minst 36 personer livet. Att det inte går att säga exakt beror på att några filmer berättar om mord men inte hur många som drabbas. Till exempel nämns en "mordvåg" i beskrivningen av Arvet.

För 20 av de 36 döda är könet antingen okänt (15 personer) eller så rör det sig om barn (5 personer, varav en pojke och fyra utan angivet kön). Bland de vuxna som baksidestexten förtäljer könet på är 10 kvinnor och 6 män. Kvinnorna är i majoritet men de ständigt återkommande sexigt sexmördade estniska traffickingoffren lyser med sin frånvaro.

En viktigare skillnad än hur många kvinnor respektive män som mördas kan vara hur personerna och deras frånfälle beskrivs. Det går till exempel att fokusera på de filmer där någons död och dess kön annonseras redan i första meningen.

En morgon hittas en kvinna död, hängande upp och ner från taket i sin lägenhet och tappad på allt sitt blod.

En amerikansk kvinna hittas mördad i Ystad.

En kvinna hittas skjuten i huvudet utanför sin restaurang, en regelrätt avrättning som hennes sjuåriga dotter dessutom blir vittne till.

En kvinna hittas död i sin lägenhet.

En hästuppfödare hittas död och mycket pekar på att han sparkats till döds av sin favorithäst.

På Bräda Musteri hålls affärsmiddag för att lansera musteriets nya produkter då företagets VD Manfred Stjärne blir mördad.

De mördade kvinnorna beskrivs i första hand som kvinnor. Tre av de fyra vet vi dessutom inget om, utom möjligtvis en nationalitet. En av de fyra mördade är en restaurangägare men hon beskrivs ändå i första hand som kvinna. Männen å andra sidan beskrivs i första hand som hästuppfödare respektive VD och deras kön avslöjas endast av ett pronomen eller ett namn.

Utöver morden förekommer även annat våld. Baksidestexterna upplyser om att en kvinna torteras och våldtas i Bröderna, att tonårsflickor utnyttjas och förnedras i Mörkret, att "Ystadpolisen och i synnerhet deras döttrar" attackeras i Mastermind och att den kvinnliga polisen Isabelle blir "brutalt överfallen i sitt hem" i Kuriren.

Visst förekommer även våld mot män. Bland annat blir Isabelles kollega Pontus även han utsatt för brott, men manusförfattarna utsatte honom varken för tortyr, förnedring eller hemfridsbrott. "Pontus tas till fånga" i Läckan och i Skytten dras han in i "en jakt på liv och död".

Den här genomgången av baksidestexter tyder främst på att kvinnor oftare än män i första hand beskrivs utifrån sitt kön och att kvinnor relativt ofta blir utsatta för annat våld än sådant som direkt är avsett att döda. Av de som dör är könet okänt på ett stort antal men av de vars kön är känt är en majoritet kvinnor.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?