feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Öppen onsdag med RFSU Linköping om BDSM

Publicerat: 2011-12-13 07:30

RFSU Linköping har under hösten haft Öppna onsdagar, en föreläsningsserie där olika ämnen kopplade till sex och sexualitet lyfts upp. I onsdags var det dags för den avslutande föreläsningen, som handlade om BDSM.

Om skribenten

Anja Persson är socionom och styrelsesuppleant i RFSU Linköping. Hon har varit med att anordna Sexdagarna på Linköpings universitet, informerat om sex och samlevnad till ungdomar och deltagit med RFSU på Baltic Pride 2010.

Mer information

För mer information om BDSM finns "BDSM & FETISCHISM - så funkar det", utgiven av RFSU Stockholms sexualpolitiska BDSM- och fetischism-grupp.

Dela

Tove Solbeckar, vice ordförande i RFSU Linköping, höll i föreläsningen som handlade om BDSM, i vilken begrepp lyftes, åhörarna fick höra berättelser från olika personer och där åhörarna även fick diskutera. Tove berättade om vad begreppet BDSM, som är ett samlingsbegrepp, betyder, nämligen bondage, disciplin, dominance, submission och sadomasochism. Hon berättade om de olika begreppens betydelse och lyfte även en del historia, bland annat vad begreppet sadism har sitt ursprung i. Hon berättade också att BDSM fram till och med 2008 var sjukdomsklassificerat av Socialstyrelsen men att detta nu är borttaget.

Bondage innebär att begränsa någons rörelsefrihet, exempelvis genom att binda någon eller genom kommandon. Disciplin innebär kontroll och styrning och kan t.ex. innefatta rollspel där parterna har en mer dominant eller undergiven roll. Dominant och undergiven (submission) innebär att någon/några har en styrande roll medan någon/några har en undergiven roll. Detta sker hela tiden med samtycke, där den/de dominante/a genom samtycke från den/de undergivne/a ges möjligheten att inta den dominanta rollen. Sadomasochism kan vara ett uttryck för dominans och underkastelse, men kan också vara enbart fysiskt och innebära att njuta av att ge/ta emot smärta och/eller att ha/ge kontroll. En person kan vara dominant, undergiven eller switch, dvs. växla mellan de olika rollerna. Tove berättade att det för en del kan vara smärtan som personer upplever som njutningsfull, för en del kan det vara endorfinkicken som framkallas av smärtan och för en del både och. Sätten att njuta av BDSM är, precis som med allt sex, olika från person till person.

Precis som med sex, relationer och mänskliga interaktioner mellan människor överlag, bygger BDSM på ömsesidighet och alla inblandades rätt att få vara, välja och njuta, utan att det sker på bekostnad av någon annan. Med kunskap, frivillighet och ömsesidighet kan sex bli hur bra som helst — oavsett om det innefattar BDSM eller inte. Om det inte bygger på samtycke eller ömsesidighet är det inte BDSM — eftersom BDSM bygger på just alla inblandades samtycke. Tove berättade om klubbar som riktar sig mot personer som är utövare av BDSM och att det ofta finns tydliga regler så som att det är drogfritt, att personerna ska ha kunskap och vikten av kommunikation före, under och efter en session (dvs. en överenskommen tidsperiod).

Tove lyfte också hur brett BDSM är, och att många människor har haft sex som innefattat BDSM eller delar av det, exempelvis genom att bitas, bindas fast eller använda ögonbindel, utan att kanske sett det som BDSM. Hon pratade också om vad lagen säger, och att samtycke — och därmed ansvarsfrihet — kan enligt lagen framför allt omfatta sexuella tekniker som betecknas som ringa misshandel. Sadomasochistiska handlingar som innebär misshandel som inte är ringa kan enligt svensk lag vara olagliga, trots att det kan ha skett med samtycke av alla inblandade.

Deltagarna fick diskutera i grupper om synen på BDSM i samhället och även diskutera BDSM kopplat till feminism och jämställdhet där det bland annat lyftes att det inte är något som står emot varandra utan snarare kan gå hand i hand. Detta då vikten av kommunikation gör att det blir lättare att skapa utrymme för ömsesidighet och därmed jämställdhet. Tove avslutade föreläsningen med att läsa ett citat som handlade om hur en person genom att inta olika roller, kan få lättare att se roller i sitt liv överlag.

"Maktspel och fetischism förekommer i alla människors sexliv någon gång. Vem som tar initiativet till sex är ett slags över- och underordning, likaså vem som ligger överst, om man håller fast sin partner, biter, klatschar på rumpan eller spelar rollspel. Underkläder, högklackade skor och nylonstrumpor är föremål som anses sexiga av många — och som också är fetischobjekt. När blir det SM eller fetischism? Det är bara en gradskillnad, inte en artskillnad."

Anja Persson

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?