feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Högljudd aktion mot våld mot kvinnor

Publicerat: 2011-11-25 23:55

NEJ, NEJ, NEJ, NEJ, NEJ! Så låter det när nästan hundra stockholmare uppmärksammar Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor genom en aktion på Södermalm.

Dela

Ett par tonåringar som just kommit upp från tunnelbanan tittar sig förvånat omkring. "Vad är det som händer på Sandy's?" frågar den ena. Det är lätt att tro att det händer något särskilt på snabbmatstället för precis utanför står det fullt med människor. Idag är det dock inte mackor, eller submarines som kedjan kallar det, som lockar. Människorna utanför har kommit hit för att utföra en aktion.

Strax innan aktionen ska börja är det nästan hundra personer som har samlats. Några minuter senare står alla på led längst Götgatan. Personen som står först i ledet tar i och skriker så högt det går. "NEJ!" Nummer två i kön fortsätter. "NEJ!" På det sättet fortsätter det tills den sista personen i ledet har skrikit. Ledet ropar en gång till och totalt ropas ett par hundra "NEJ!" ut i Stockholmskvällen. Den korta, men högljudda och uppseendeväckande, aktionen är avslutad.

- Det var härligt. Roligt! säger en av deltagarna i aktionen.

Som Vildmark skrev förra veckan är den 25 november av FN utsedd till Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Det är med anledning av den som Feministiskt initiativ anordnar aktionen. Ett syfte är att synliggöra frågan och den rapport, "Mäns våld mot kvinnor, Statistik och kunskapsläge 2011", partiet släppte tidigare under dagen. Ett annat syfte är att ge deltagarna chansen att skrika "NEJ!" så högt det går en gång, eftersom det då kan vara lättare att göra det igen om det skulle behövas.

- Vi är många, vi är starka och vi kan göra något åt det utbredda våldet mot kvinnor, säger Vanessa Marko i ett avslutningstal till alla som deltog i aktionen.

Dagen har uppmärksammats av flera organisationer på olika håll i landet. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) har visat filmen The Whistleblower, kvinno- och tjejjouren Miranda höll en ljusmanifestation på torget i Katrineholm och UN Women har informerat om sitt arbete på en föreläsningsdag anordnad av Örebro Universitet.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?