feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

FN-dagar för jämställdhet

Publicerat: 2011-11-14 07:45

I dag 14 november firas den första av två MR-dagar på Kulturhuset i Stockholm. Det är ett årligen återkommande evenemang som samlar branschfolk som har mänskliga rättigheter som yrke. Men också ideellt aktiva som brinner för att göra världen lite bättre.

Dela

I år är en av talarna Margot Wallström, före detta EU-kommissionären som nu är FN:s särskilda representant för att synliggöra våld mot kvinnor i konflikter. Inom FN finns också en avdelning som verkar särskilt för kvinnors rättigheter i världen. Fram till årsskiftet gick den under namnet UNIFEM men heter nu UN Women. Nuvarande chef för organet är Chiles före detta president Michelle Bachelet. En av UN Womens främsta uppgifter är att sprida kännedom om Kvinnokonventionen. Kunskapen om den är fortfarande bristfällig, även bland så kallat branschfolk på MR-fältet och genusvetare. Medan debattörer ofta hänvisar till Barnkonventionen vad gäller barns mänskliga rättigheter, så har Kvinnokonventionen (ännu) inte fått lika stort genomslag.

FN har alltså ett särskilt organ som ska tillvarata kvinnors rättigheter, men räcker det inte att göra det på FN-dagen, 24 oktober? Eller på Internationella kvinnodagen 8 mars, en annan av FN s dagar för jämställdhet. I Sverige var det framförallt Grupp 8 som var pionjärer i att uppmärksamma dagen och 8 mars är än i dag en viktig dag för kvinnorörelsen. Sverigedemokraternas kvinnoutskott gjorde nyligen ett utspel om att skrota dagen, till förmån för jämställdheten. I så fall borde väl männen också ha en egen dag hävdar de som ännu inte skaffat genusglasögon. Ja, de har de övriga 364, är ett ofta förekommande svar på den frågan. I mina öron utgår en sådan fråga framförallt från föreställningen att det bara skulle vara kvinnor som firar 8 mars. Förra året var temat för kvinnodagen på Historiska museet "Kongo" och i seminarierna deltog engagerade aktivister, forskare och politiker, kvinnor och män.

Genom att FN-dagarna liksom de mänskliga rättigheterna är universella, tvingar de också oss formellt jämställda svenskar att lyfta blicken utåt, över nationalstatens gränser. Till Kongo, där våldtäkt används som ett systematiskt vapen i konflikten. Till Nicaragua där abort är ovillkorligt förbjuden. Det finns många håll i världen att vända blicken mot, men det räcker också gott att vända den inåt.

Ett utmärkt tillfälle att göra det är 25 november, då uppmärksammas en annan av FN:s dagar för jämställdhet, Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. I riksdagen ordnas seminarium och kvinnojourer och andra föreningar ordnar fackeltåg för kvinnor som drabbats av våld. I Sverige står våld i nära relationer under allmänt åtal och det betyder att det inte är en privatsak, utan ett allvarligt brott. Det finns mycket att göra som "vanlig människa", granne, kompis, arbetskamrat, förälder eller syskon — och bland det viktigaste är att våga se. Även om hon blir sur, om hon tar tillbaka anmälan, om det inte leder någonstans. Fastän han är en hygglig kille, i vanliga fall. Ta luren och ring, du kan vara anonym, och du har all världens MR-deklarationer och FN:s kvinno- och barnkonvention i ryggen.

Vill du besöka MR-dagarna i Kulturhuset, läs mer på www.mrdagarna.nu.

Jenny Brolin

Skribent, jourkvinna och medlem UN Women Stockholm

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?