feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Jfokus vill inte gå miste om kompetenta kvinnor

Publicerat: 2011-10-31 08:15

När de första talarna till nästa års upplaga av IT-konferensen Jfokus tillkännagavs för två veckor sedan var det flera som blev överraskade. Samtliga fem presenterade talare var kvinnor, något som är mycket ovanligt i en så mansdominerad bransch.

Fakta Jfokus

Jfokus är en IT-konferens som arrangeras årligen i Stockholm. Fokus ligger på programmeringsspråket Java och kringliggande tekniker.

Det första Jfokus arrangerades 2007.

Nästa års konferensen äger rum mellan den 13 och 15 februari på Stockholm Waterfront Congress Centre.

Dela

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) är 21 % av alla systemerare och programmerare kvinnor. I talarlistorna på IT-konferenser är fördelningen ofta betydligt längre än så. Detta mönster har Mattias Karlsson, en av de som arrangerar konferensen Jfokus, observerat.

- Vi får in massor av förslag på folk som vill prata men väldigt få är kvinnor. Varför är det så?

För Karlsson är könsfördelningen i sig inte intressant utan det viktiga är att hitta de bästa talarna. Han berättar att han jobbat ihop med många mycket duktiga kvinnor men att de trots sin kompetens inte återfinns i konferensernas program. För att ta tillvara på all kompetens inom branschen är det alltså viktigt att öka antalet kvinnliga talare på IT-konferenser.

För två veckor sedan presenterades de första fem talarna till nästa års Jfokus. Av de presenterade var samtliga kvinnor. En av dem är Fabiane Bizinella Nardon. Hon hade en viktig roll i teamet som utvecklade Brasiliens hälsovårdssystem. Systemet hanterar 20000 läkare och 14 miljoner patienter — och det byggdes helt och hållet på nio månader. Det är en bedrift värt ett pris, vilket teamet också har fått i form av Duke's Choice Award.

Trots att det inte borde råda något tvivel är Mattias Karlsson noga med att poängtera varför talarna har valts.

- Vi har inte valt dessa kvinnor för att de är kvinnor utan för att de är kompetenta.

De fem presenterade talarna kommer vara långt ifrån ensamma då totalt mellan 60 och 70 personer kommer tala. Vilken könsfördelningen i slutändan blir återstår således att se. Karlssons uppskattning är att cirka 10 % av konferensens talare kommer vara kvinnor.

Ämnet "Kvinnor inom IT" uppmärksammades redan under årets upplaga av Jfokus som gick av stapeln i februari. Då anordnades bland annat en workshop där cirka 25 personer träffades för att diskutera ämnet. Workshopen leddes av Duchess, ett nätverk bestående av drygt 300 IT-kvinnor i cirka 40 länder. Nätverkets syfte är att stärka, synliggöra och sammankoppla kvinnor inom IT.

Under en av diskussionerna berättade en workshopdeltagare att hon hellre deltar i en aktivitet om hon vet att även andra kvinnor kommer vara med. Att vara den enda kvinnan är inte lockande. I ljuset av det kanske Jfokus val att först presentera kvinnor kan locka även andra kvinnor till konferensen. I slutändan kommer troligtvis andelen kvinnliga talare vara låg men i och med att några av de som faktiskt kommer vara där har presenterats först har de också synliggjort.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?