feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Tiden efter våldet

Publicerat: 2011-10-24 08:05

När det talas om våld mot kvinnor så är det oftast det fysiska våldet som avses. I regeringens handlingsplan för att bekämpa våld i nära relationer presenteras flera lösningar för att minska dels det fysiska våldet, och dels det psykiska och sexuella våldet. Däremot talas det mindre om det ekonomiska våldet.

Dela

Enligt en undersökning som Kronofogden gjort om kvinnor och ekonomi, drabbas kvinnor hårdast ekonomiskt vid en separation. Det kommer kanske inte som en överraskning att kvinnor har lägre löner än män, och därmed färre slantar att lägga på ett sparande. Undersökningen som vände sig till kvinnor över 30 år fokuserade på vilka lösningar som de kvinnor som sökt hjälp för att lösa sina skulder efterfrågade. Och även om resultatet är föga anmärkningsvärt så är Kronofogdens satsning på kvinnor och ekonomi välkommen. Kvinnor som lämnar en våldsam relation drabbas hårt ekonomiskt. Ofta handlar det om en flykt från hemmet, en nu-eller-aldrig-situation, och många får bara med sig en väska med ägodelar. Lägg till bortfall i arbetsinkomst, sjukhus- och tandläkarräkningar, adressändring, inköp av nytt bohag. Skilsmässo- och vårdnadstvister är ofta uppslitande, och även om man kan ansöka om kvarsittanderätt till bostaden så är det inte alla som orkar eller vågar gå igenom en juridisk process. Inte sällan kan kvinnor som blivit utslängda från bostaden finna att låset är utbytt och att ringa efter låssmed är inte heller gratis.

Anledningen till att många kvinnor lever kvar i en våldsam relation är ofta på grund av ekonomisk isolering och omsorg av barnen. Många kvinnor har också tvingats eller lurats till att ta lån och sitter redan från början fast i skuldträsket.

Våld mot kvinnor har börjat betraktas som samhällets moraliska ansvar, men det ekonomiska ansvaret borde också sträcka sig till att se hela situationen som en våldsutsatt kvinna befinner sig i. Det är därför glädjande att Kronofogden nu har inlett ett samarbete med Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR. Det är också särskilt välkommet att myndigheten säger sig ta större hänsyn till anledningen till att skulderna har uppkommit och att det ska bli lättare att få skuldsanering beviljad.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

fredriktomte (2011-10-25 13:57)

Borde man inte jobba mer med att se till att kvinnan får tillbaka de tillgångar som är hennes? Så att hon inte behöver skuldsätta sig mer än nödvändigt (även om tillfälligt och kostsamt boende vid en hals-över-huvud flykt förmodligen inte alltid går att undvika). En annan grej man borde göra är att plocka bort betänketiden vid skillsmässa. Vill någon skilja sig så ska denne få göra det omedelbart, samhället ska inte hålla tillbaka. Vidare är jag som vanligt skeptisk mot terminologin "våld mot kvinnor". Det är inte bara kvinnor som utsätts för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. Det är inte bara kvinnor som drabbas ekonomiskt av skillsmässor. Och det är inte bara män som utövar våld och använder ekonomi som påtryckningsmedel. Varför är detta så oerhört svårt att ta till sig för? Vad kvinnojourerna gör kan samhället inte styra över, men samhället kan inte ge pengar till kvinnojourer som bara hjälper heterosexuella kvinnor och sedan luta sig tillbaka och anse problemet vara löst.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?