feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Kerstin "den första" Hesselgren

Publicerat: 2011-10-17 07:40

Sverige 1921, september. Riksdagens första kammare. "Här har vi aldrig några kvinnor", utbrister vaktmästaren. "Nej, men nu har ni fått en", svarar Kerstin Hesselgren.

Källa

Informationen i den här artikeln är hämtad från boken Starka kvinnor som fört Sverige framåt av Gunilla Lindberg.

Dela

Det är i år 90 år sedan svenskorna, (sist bland de nordiska kvinnorna), fick rösträtt och Kerstin Hesselgren blev första kvinna att kliva över tröskeln till första kammaren. Visserligen valdes ytterligare fyra kvinnor in i andra kammaren några dagar senare: Elisabeth Tamm, Bertha Wellin, Nelly Thüring och Agda Östlund, men Kerstin var "den första". Hon valdes in som representant för frisinnade landsföreningen genom liberala och socialdemokratiska röster och anslöt sig 1934 till Folkpartiets riksdagsgrupp.

När Kerstin Hesselgren tog plats i riksdagen var hon 50 år gammal och bakom sig hade hon lång erfarenhet av socialt arbete både i Sverige och utomlands. Och det var inte bara i riksdagen som hon var den första kvinnan, hon var också Sveriges första bostadsinspektris, första skolköksinsektris (under flera år var hon föreståndare på en hushållsskola) och första yrkesinspektris (nuvarande Arbetsmiljöverket). Dessutom blev hon första kvinnan som respresenterade Sverige i Nationernas förbund (föregångaren till FN) och hon var första kvinnan i den internationella arbetsorganisationen, ILO.

Den kvinnliga rösträtten föregicks av en 35 år lång debatt där kvinnor reste land och rike runt för att agitera för att kvinnans medborgarskap. En av dessa var Elin Wägner och henne lärde Kerstin Hesselgren att känna på medborgarskolan Fogelstad (ett gods i Sörmland som ägdes av Elisabeth Tamm). Kerstin var ofta anlitad som föredragshållare på de kurser som ordnades för kvinnor från olika samhällsgrupper och yrken under somrarna.

Kerstin Hesselgren satt kvar på sin riksdagsplats till 72 års ålder och drev framförallt sociala frågor såsom utbildning för kvinnor, kvinnors rätt till statliga tjänster och lika lön som män. Hon ville också tillåta sexualupplysning och preventivmedel och arbetade för att sänka straffen för aborter. Efter pension från det politiska livet ägnade hon sig alltmer åt fredsfrågan och ledde internationella konferenser vid 75 års ålder.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

Henrik (2011-10-23 14:45)

Jag var med och uppvaktade Kerstin H på åttioårsdagen. Fastän hon satt som folkpartist i riksdagen var hon aldrig särskilt partipolitisk och när hon lämnat riksdagen blev hon ordförande i Svenska kvinnors vänsterförbund, där liberala och socialistiska kvinnor samarbetade. Viktigaste frågan där (och den viktigaste för kvinnorörelsen i minst hundra år) var fredsfrågan.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?