feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Valspecial - Kristdemokraterna

Publicerat: 2011-09-26 08:00

Kristdemokraternas handläggare Erika Svanström har givit Vildmarks läsare partiets syn på jämställdhetspolitiken och de prioriteringar som bör göras.

Dela

Anser ni själva att ni gjorde några avkall på er jämställdhetspolitik under valrörelsen?

- Nej, men skalan är glidande, självklart finns det mål som inte är nådda ännu. Vi anser att fler valmöjligheter av arbetsgivare, inom familjen, RUT- tjänster och annat bidrar i hög grad till en sund och balanserad fördelning av ansvar, tid och ekonomi för såväl den enskilda kvinnan som för familjer. Här har vi nått långt. En annan del är att männens hemarbete ökat. Ett faktum är att kvinnorna står för något mer tid i hemarbete och när det gäller avlönat arbete så jobbar kvinnor ca 22 h/vecka och männen ca 27 h/vecka.

Självklart finns det saker kvar att göra, fortfarande har alltför få avskräckts från vår tids slaveri, människohandel där sexuellt våld är ett tydligt inslag. Här finns mycket kvar att göra. En annan del är att med biståndet nå FN:s milleniemål om minskad mödradödlighet och bättre mödravård i världen.

Vilken är den prioriterade jämställdhetsfrågan för ert parti i dag?

- Garantipensionärernas möjlighet till mer pengar i plånboken samt familjers möjlighet att själva styra över sin tid, sina prioriteringar och sin ekonomi. Alltför många familjebråk är kopplade till stress kring att inte råda över sin tid och att ha för få alternativ när det gäller att själva anpassa barnomsorg utifrån sina förutsättningar. Det är viktigt att människor själva får bestämma vad som fungerar bäst i deras familj. Lägre inkomstskatter så fler låginkomsttagare kan leva på sin lön. Många av landets garantipensionärer är kvinnor, dessa har oftast mycket snäva marginaler. Vi vill se att de får en bättre situation.

Vad gör ni konkret för att driva denna fråga?

- Förhandlar i regeringen, nya former för barnomsorgen, såsom barnomsorgspeng, alternativ barnomsorg, sänkt skatt för låginkomsttagare och garantipensionärer. Det blir också verklighet under 2012 med över 300 miljoner kronor i satsning på garantipensionärerna samt bostadstillägg. Vi lägger också enskilda motioner i riksdagen samt att i de kommuner där vi är med och styr, försöker vi sänka kommunalskatten, erbjuda valfrihet i barnomsorgen, familjerådgivning, vårdnadsbidrag med mera. Tidigare hade bara höginkomsttagare råd att vara hemma med sina barn efter att föräldradagarna tagit slut, nu har fler råd med det.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?