feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Valspecial - Miljöpartiet

Publicerat: 2011-09-23 08:00

Gunvor G Ericson är Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson och i dag kan Vildmark presentera partiets svar.

Dela

Anser ni själva att ni gjorde några avkall på er jämställdhetspolitik under valrörelsen?

- I den rödgröna valstrategin hade vi konkreta förslag för jämställdhet: höjt tak i den tillfälliga föräldrapenningen, höja underhållsstödet och bostadsbidraget för ensamstående, barnomsorg på obekväm arbetstid och satsningar på välfärden, t ex bättre sjukförsäkring.

MEN det var ett misslyckande att vi inte kunde komma överens om att tydligt driva föräldraförsäkringen som en viktig jämställdhetsfråga. Miljöpartiet drev en tredelad föräldraförsäkring men eftersom det inte var någon gemensam uppgörelse så blev det inte synligt i valrörelsen. Hade vi däremot kunnat komma överens om att ta steg mot en mer individualiserad föräldraförsäkring, hade det varit mer tyngd bakom ett sådant krav.

Vilken är den prioriterade jämställdhetsfrågan för ert parti i dag?

- Vi vill skapa ett jämställt samhälle där alla människor behandlas lika. För oss är detta en grundläggande frihetsfråga. Med det som utgångspunkt prioriterar vi tre frågor:

För det första, att föräldraförsäkringen får ett jämställt uttag. Miljöpartiet vill tredela föräldraförsäkringen med en tredjedel till vardera föräldern och en tredjedel som kan överlåtas till annan närstående till barnet.

För det andra, samtyckeslagstiftning, genom skärpt våldtäktslagstiftning för att garantera den sexuella integriteten. Och för det tredje, införa lag om kvotering till börsbolagens och de offentliga (kommunala, landstingskommunala och statliga) bolagens styrelser.

Vad gör ni konkret för att driva denna fråga?

- Vi motionerar i riksdagen och skapar opinion. Vi har t ex tagit fram ett konkret lagförslag med hjälp av professor Madeleine Lejonhuvud på hur en samtyckeslag skulle kunna utformas.

När det gäller representation har miljöpartiets egen representation i politiska församlingar granskats för att lyfta fram hur det ser ut efter valet 2010 och verka för att det ska bli ännu bättre. Även om vi har 44-48 procent kvinnor i de beslutande församlingarna vilket är mer jämställt än många andra partier så kan vi också göra mer för att få fler kvinnor på de absoluta topp posterna. Miljöpartiet har lång tradition med varvade listor att tacka för den fördelningen. Men på de uppdrag där vi gröna bara väljer en person, som till exempel presidieuppdragen i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ser siffrorna sämre ut.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

Henrik (2011-10-14 23:18)

Jag är inte miljöpartist men måste medge att det här svaret är överlägset dom andra partiernas.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?