feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Valspecial - Feministiskt initiativ

Publicerat: 2011-09-20 08:00

Först ut att svara på Vildmarks frågor är Sissela Nordling Blanco, en av tre Talespersoner för Feministiskt initiativ.

Dela

Anser ni själva att ni gjorde några avkall på er jämställdhetspolitik under valrörelsen?

- Tyvärr är vi nog ensamma om att kunna svara ett ärligt Nej på den frågan. Feministiskt initiativs utgångspunkt i politiken är feminism och mänskliga rättigheter, vår uppgift är att föra in denna saknade dimension i politiken.

Vi bildades för att vi ser hur fina ord om jämställdhet och mänskliga rättigheter förblir just ord och sällan handling för de etablerade partierna. Det finns alltid något annat som anses vara viktigare, vilket gör att jämställdheten får vänta.

Vilken är den prioriterade jämställdhetsfrågan för ert parti i dag?

- Det viktigaste idag är att få genusperspektivet och antirasismen att genomsyra all politik, eftersom diskrimineringen genomsyrar hela samhället. Mänskliga rättigheter måste komma högst upp på dagordningen, idag ses det som en särfråga som lämnas över till kvinnoförbunden.

Några nyckelfrågor för feminismen idag är en solidarisk flyktingpolitik, jämställda löner och arbetstidsförkortning. Kvinnors, HBTQ-personers och etniska minoriteters asylskäl respekteras inte av svenska myndigheter trots att förföljelse på grund av kön, sexualitet och etnicitet idag är asylgrundande. Det bryter mot lagstiftningen samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Genèvekonventionen.

Lönefrågan är en nyckelfråga då den inte bara påverkar vår lön idag, den gör också att kvinnor får sämre a-kassa, sjukförsäkring och i slutändan sämre pension. Det skiljer idag 70 miljarder mellan mäns och kvinnors lön i Sverige. Slutligen måste vi ha en arbetstidsförkortning då vi lever i ett samhälle där en halv miljon kvinnor jobbar deltid. Vissa för att de inte har rätt till heltid, andra för att de inte orkar med att förvärvsarbeta heltid för sedan att komma hem till fortsatt (obetalt) arbete som leder till en enorm fysisk och psykisk stress som sliter sönder kroppen.

Vad gör ni konkret för att driva denna fråga?

- I Simrishamn kommun där vi blev tredje största parti efter valet 2010 jobbar vi såklart med att förverkliga våra visioner för att visa vilken förändring som kan ske när ett feministiskt parti får politiskt inflytande. I andra delar av landet handlar det om att skapa opinion, fortsätta ta fram konkreta förslag och visa hur vi kan nå en rättvisare värld. I lönefrågan har vi som enda parti ett förslag för hur lönegapet mellan män och kvinnor ska försvinna. Genom en jämställdhetspott som går till arbetsgivare som höjer lönen i kvinnodominerade yrken kommer lönen i vården inom en 10-årsperiod kommit upp i samma nivå som verkstan. Det är väldigt viktigt att någon visar lösningen då löneskillnaderna har varit densamma de senaste 30 åren trots att alla partier påstår sig vilja göra något åt den.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?