feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Valspecial - Ett år har gått

Publicerat: 2011-09-19 14:00

Dela

Säg valrörelsen 2010 och många kommer förmodligen att tänka på den rödgröna valplattformen, Sverigedemokraterna, utförsäkringar, skattesänkningar, arbetslinje och de så kallade plånboksfrågorna. Men vad hände med de feministiska frågorna? Förutom att Gudrun Schyman skapade medial storm då hon på Almedalen förra sommaren eldade upp 100 000 kronor på en grill och en indignerad Lars Ohly, som utbrast i en debatt , "det är väl bara att ta fram bröstpumpen", var det ganska tyst. Partier på vänsterkanten talade sig till en början varma om föräldraförsäkringen, men när det rödgröna manifestet skulle skrivas så föll den bort. I den eftervalsanalys som Feministiskt initiativ kommenterade under Feministiskt forum i våras, angav flera väljare att de upplevde att det fanns ett tryck att rösta på det rödgröna blocket för att minska antalet röster på Alliansen. Hur många vågade vara feminister på valdagen?

Ett år har nu gått sedan det svenska riksdagsvalet och det uppmärksammar Vildmark med en valspecial, som inleds i dag. Vi har frågat oss om partierna är nöjda med sina feministiska insatser och vilka frågor de prioriterar fram till nästa val. I morgon blir det därför politikernas tur att förklara hur de ser på jämställdhetspolitiken och vilka konkreta åtgärder de har vidtagit för att verkställa sina vallöften. Vi skickade ut en webb-enkät där vi bad samtliga åtta riksdagspartier samt Feministiskt initiativ och Piratpartiet att besvara tre frågor. Dessa var: anser ni själva att ni gjorde några avkall på er jämställdhetspolitik under valrörelsen, vilken är den prioriterade jämställdhetsfrågan för ert parti i dag och vad gör ni konkret för att driva denna fråga.

Vi fick svar från alla utom Moderaterna, Socialdemokraterna och Piratpartiet och vi har valt att publicera svaren i sin helhet, i den ordning som de kom in.

Nyfiken på hur de resonerar? Då ska du inte missa det första svaret, det kommer från Feministiskt initiativ, och publiceras i morgon.

Vi är också nyfikna på vad andra debattörer som bloggare och feministiska organisationer, anser om svensk jämställdhetspolitik, därför har vi bett några av dem att kommentera politikernas uttalanden och vår förhoppning är att presentera deras åsikter i slutet av denna valspecial.

Vilka feministiska frågor tycker Vildmarks läsare är viktigast? Gör din röst hörd genom att kommentera artiklarna.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?