feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Framgångsrikt tjejjourskoncept sprids utomlands

Publicerat: 2011-09-12 07:00

Elin Blomberg, Ida Lind, Unni Björklund och Lena Norberg från Uppsala tjejjour på plats på Västbanken. Foto: Uppsala tjejjour

Det har gått femton år sedan den första svenska tjejjouren startade. Sedan dess har rörelsen växt och idag finns cirka sextio tjejjourer i Sverige. Nu är det dags för rörelsen att titta utanför vårt lands gränser. Det tycker i alla fall Uppsala tjejjour som nyss kommit hem från en resa till Ramallah.

Dela

Fyra jourtjejer lämnade i augusti Sverige för att bege sig till Västbanken. På plats mötte Elin Blomberg, Ida Lind, Lena Norberg och Unni Björklund från Uppsala tjejjour fem palestinska tjejer intresserade av att starta en egen tjejjour.

Idén till utbytet kom från Women's Affairs Technical Committee (WATC), en paraplyorganisation för palestinska kvinnoorganisationer. De hörde talas om tjejjourens arbete tidigare i år när en forskare från Uppsala var på besök. Förfrågan var extra välkommen eftersom Uppsala-jouren redan tidigare haft en vilja att sprida tjejjoursrörelsen utanför Sverige.

På plats i Ramallah genomfördes en ledarskapsutbildning baserad på den utbildning som nya volontärer som vill engagera sig i Uppsala genomgår. Genom workshops kunde jourtjejerna dela med sig av den kunskap och de erfarenheter de samlat på sig genom sitt volontärarbete.

Förhoppningen är att de fem palestinierna med utbildningen i ryggen ska kunna starta en tjejjour i Ramallah.

- Drömmen vore att tjejjourverksamhet blir lika självklart här på Västbanken som den är i Sverige, säger deltagarna från Uppsala tjejjour.

För att ytterligare stötta skapandet av den nya jouren kommer tjejjouren fortsätta hålla kontakten för att peppa och bolla idéer. De kommer även arbeta för att kunna genomföra ytterligare ett utbyte.

Under det drygt veckolånga besöket på Västbanken hann jourtjejerna med mer än ledarskapsutbildningen.

- Vi har även besökt andra delar av Västbanken dels för att skapa oss en bild av hur ockupationen i synnerhet påverkar unga tjejers vardagsliv, men också för att träffa andra kvinnoorganisationer som kan fungera som stöttepelare för en framtida tjejjoursverksamhet i Ramallah, berättar de svenska jourtjejerna.

Det är inte bara Uppsala tjejjour som har en vilja att sprida tjejjourskonceptet utomlands; både 1000 möjligheter och Stjärnjouren planerar inom den närmaste tiden internationella utbyten.

- Tjejjoursrörelsen har vuxit sig stark i Sverige och jag tror att detta har gett ett självförtroende och en insikt om hur bra och fantastisk den är och därmed har säkert en vilja till att sprida "konceptet" till andra länder väckts, säger Zandra Lundgren som är verksamhetsledare på ungdomsjouren 1000 möjligheter.

Projektet 1000 möjligheter planerar har destination Egypten. Under projektet ska jouren bland annat skriva en bok riktad till ungdomar som vill kämpa för ett jämställt samhälle fritt från våld och förtryck. Boken ska fungera som en guide ungdomarna kan använda för att själva starta en tjejjoursliknande verksamhet.

Stjärnjouren, en tjejjour i Sundbyberg, har kommit i kontakt med en kongolesisk organisation som jobbar för jämställdhet och kommer under ett besök att utbyta erfarenheter dem.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?