feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Rapport från Island

Publicerat: 2011-08-29 22:00

Dela

Det är sommar, men ute slår regnet och paraplyet vänder sig chanslöst avigsidan till i blåsten. Utanför universitet i Reykjavik står en grupp män samlade. Någon kastar en sko mot en figur gjord i papp. Dockan föreställer Claudio Bisogniero, NATO:s ambassadör på Island som är på plats för att tala om NATO:s framtida roll i den arktiska regionen.

- Iceland don't need NATO, säger någon på bruten engelska till folket som strömmar in i aulan.

Vad kommer det att innebära för Island om isarna i Arktis smälter om 50 år? Kommer öns forna bundsförvant USA åter att visa intresse för Islands strategiska position, som supermakten gjorde under kalla kriget? Intresset för Islands framtid är stort, inte bara från amerikanskt håll. I vimlet efteråt syns Vigdis Finnbogadottir som var landets president i 16 år. I början av sin politiska karriär protesterade hon mot USA:s militära närvaro på Island under 1960- och 1970-talet, senare, 1980, blev hon Islands första kvinnliga president och världens första demokratiskt valda kvinnliga president.

Sedan dess har mycket hänt, även om amerikanerna drog tillbaka sina militära baser så fortsatte Island vara medlem i NATO trots att landet saknar armé. Finanskrisen blåste 2008 in som en kall vind över ön och sviterna av den märks fortfarande, minst klagar kanske turisterna som kan leva gott på semesterkassan, desto kärvare är det för befolkningen.

På Facebook kan alla som känner sig manade tycka till om den nya konstitutionen som är under arbete, och på nationella kriscentret har man nästan återhämtat sig från Eyafjallajökulls utbrott för drygt ett år sedan.

Island behöver inte NATO, men behöver Island EU? I Bryssel arbetar en hel stab med att läsa Islands medlemsansökan och matcha den isländska konstitutionen mot unionens. Hur går det då?

So far so good, får vi höra på ett annat seminarium. Island är ett demokratiskt och öppet land som passar bra in i den europeiska familjen. En föregångare på många områden, särskilt inom jämställdhet. Island rankas som bekant som världens mest jämställda land och det är en utmärkelse som torde förpliktiga. Debatten handlar dock mest om det som väntas bli den sega knäckfrågan när Island ska matchas mot EU, nämligen fisket. Fiskenäringen är Islands överlägset största inkomstkälla och landet lever av att exportera fisk.

Bryssel-byråkratens anförande avbryts av en man som reser sig upp i salen och brister ut i en lång harang som han framför med en röst stark nog att väcka vulkanen Katla till liv.

Innan han lämnar rummet höjer han ett plakat över huvudet och smäller igen dörren efter sig.

Kärnan i budskapet har inte undgått någon. Island behöver inte EU.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?