feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Bechdel-testet för kvinnonärvaro i filmer

Publicerat: 2011-08-15 23:30

Undrar du ibland hur det står till med antalet kvinnor på vita duken? Eller tycker du att det står dåligt till och vill hitta filmer som sticker ut från mängden? I så fall kanske Bechdel-testet kan hjälpa dig.

Dela

Bechdel-testet är ett enkelt test för att avgöra ifall en film har kvinnonärvaro eller ej. Testet har tre enkla kriterier: det ska finnas minst två kvinnor i filmen, de ska prata med varandra och samtalet ska inte handla om en man. Förenklat går det att säga att en film har passerat testet om två kvinnor pratar med varandra om något annat än en man. Ifall filmen är feministisk eller vilka värdering filmen har i övrigt säger testet inget om, utan bara att det finns kvinnor i den.

Det här kan låta som ett enkelt test att passera. Trots det är det anmärkningsvärt många filmer som inte gör det. På sajten bechdeltest.com, som listar vilka filmer som klarar Bechdel-testet och vilka som inte gör det, visar det sig att många kända filmer blir underkända. Några exempel är Avatar, The Departed och Låt den rätte komma in. Upp, Slumdog Millionaire och Rädda menige Ryan är ytterligare några. Andra exempel är Ratatouille, American History X, Se7en, Toy Story och Forrest Gump. Bara för att nämna några.

Testet blev känt tack vare serien Dykes to Watch Out For skapad av Alison Bechdel. Den aktuella strippen, The Rule, publicerades redan 1985. Trots att testet således funnits i mer än 25 år har det fått nytt liv på senare tid. Under våren har till exempel både SvD och Bang nämnt det. Statistik från Google visar att antalet sökningar på "bechdel test" sköt i höjden någon gång i början av sommaren 2010 från att innan dess vara väldigt få.

Det här testet är även känt som Mo Movie Measure, efter karaktären Mo som regelbundet förekom i serien Dykes to Watch Out For. Namnet är missvisande eftersom Mo inte förekommer i den aktuella strippen eller för den delen i någon annan stripp förrän ett par år senare. Ett mer rättvisande namn är Bechdel/Wallace-testet, som testet ibland kallas. Enligt Bechdel var det vännen Liz Wallace som ursprungligen kom på idén till testet.

Helt vattentätt är testet inte och vissa filmer är svåra att klassificera. The Matrix är en film som det pågår en diskussion kring på bechdeltest.com. Kvinnorna Switch och Trinity pratar med varandra om en operation, men operationen ifråga gäller mannen Neo. Testet är inte tydligt med vad det egentligen innebär att konversationen inte får handla om en man, varför det kan uppkomma gråzoner. Det är värt att komma ihåg att testet inte kommer från något akademiskt sammanhang utan från just en seriestripp.

Styrkan i testet är nog att det för många låter som ett rimligt kriterium; att två kvinnor ska prata med varandra om något annat än en man låter inte speciellt märkvärdigt. Trots det underkänner det väldigt många filmer. Det kanske kan övertyga de som tidigare tvekat om att männen dominerar på den vita duken. Testet är självklart också bra för att hitta filmer som faktiskt innehåller kvinnor. Några exempel på filmer som klarar Bechdel-testet är Kill Bill, Schindler's List och Aliens.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?