feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Kvinnors rättigheter kan inte förhandlas

Publicerat: 2011-04-10 01:20

- Det finns ett förmyndarskap mot kvinnor, särskilt muslimska. Det är dags att vi ser att det finns andra former för jämställdhet och olika sätt att bygga demokrati, säger tunisiska feministen Lamia Elamri.

Fakta Feministiskt forum

Forumet, som äger rum varje år på ABF-huset i Stockholm, är ett nätverk av representanter från olika feministiska organisationer och partier. Syftet är att främja feministisk debatt och erbjuda alla feminister en heldag av umgänge och kunskap. Forumet startade 2005 och har sedan dess genomförts vid fem tillfällen. Årets forum ägde rum 7 maj och kvinnornas roll i revolutioner var ett av de omkring 40 seminarier som fanns att besöka.

Källa: Feministiskt forum

Dela

Under Feministiskt forum på lördagen hade många kommit för att lyssna till ett samtal om kvinnornas roll i revolutionerna och återuppbyggandet av nya samhällen i Nordafrika. Diskussionen leddes av Javeria Rizvi Kabani som under våren gjort dokumentären Zero Silence, om revolutionerna i Tunisien och Egypten. På Tahirtorget i Kairo träffade hon Mirval, en av alla unga kvinnor som var ute på gatorna för att kräva president Hosni Mubaraks avgång. Men vad händer nu? Egypten går till val i höst, men Javeria Rizvi Kabani menar att jämställdhetsfrågan redan har glömts bort och att media förmedlar en stereotyp bild av den arabiska kvinnan.

- Att kvinnor deltar i revolutioner är inte något nytt, redan 1919 marscherade kvinnor i protest mot britterna men ändå dröjde det till 1950-talet innan de fick rösträtt, säger Javiera Rizvi Kabani.

Lamia Elamri från European Forum of Muslim Women, som tidigare var politiskt aktiv i hemlandet Tunisien, menar att det är viktigt att bygga upp samhället utifrån respekt för de universella mänskliga rättigheterna:

- Jämställdhetsperspektivet måste genomsyra arbetet från början, annars är det ingen riktig demokrati.

Lamia Elamri tar den egyptiska aktivisten Asmaa Mahfouz som i ett videoklipp på Facebook uppmanade till protester mot Mubarak som ett exempel på alla de aktiva nordafrikanska kvinnor som bloggar, arbetar i politiken och som journalister. Men trots att dessa kvinnor finns så visar media ofta en ensidig mediebild av arabiska kvinnor, de bilder som media förmedlar har stor makt och därför är det viktigt att bli medveten om vilken bild av demokrati som kablas ut från Nordafrika.

- Av de arabiska kvinnor som visas i media är 80 procent talibanska kvinnor med burka och de framställs som offer. Förtryckta kvinnor som inte har något att säga om politiska frågor eller demokrati.

Jenny Brolin

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?