feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Kvinnor och makt, del 2

Publicerat: 2010-12-07 22:15

Det är tisdagen den 9 november och det är dags för den andra och sista föreläsningen på temat om kvinnor och makt. Föreläsningarna är en del av Feministisk mötesplats, ABF Norra Stor-Stockholms satsning på feministiska frågor. Under förra föreläsningen fick vi lyssna på Therese Mattsson, före detta rikskriminalchef och nu chef för kansliet för krishantering.

Dela

Den här gången riktar vi blicken mot sportens värld. VD:arna för Hammarby fotboll och AIK fotboll, Åsa Sånemyr och Annela Yderberg, är inbjudna för att prata om sina erfarenheter av att vara kvinna och chef i en mansdominerad miljö. Samtalsledare är Sonja Schwarzenberger, chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang.

Ett av de ämnena kvällens samtalsledare tar upp är mansdominansen inom fotbollen och hur den ska kunna brytas. Yderberg berättar att AIK fotboll jobbar med frågan främst genom att ordna andra arrangemang i samband med matcher. Syftet med detta är att hela familjer ska lockas till matcherna och dessa kringarrangemang. En annan viktig fråga är att jobba mot våld och den våldsstämpel som finns idag. Sånemyr instämmer i att arbetet mot våld är viktigt och berättar att hon själv under en tid bojkottade fotbollen efter en incident.

En person i publiken frågar vad som kan göras för att få fler kvinnor att söka den typ av jobb som dagens paneldeltagare har. Hammarby fotbolls VD behöver inte tänka efter utan svarar snabbt.

- Det är fel på jobben. Det är fel på arbetsmiljön.

Sånemyr utvecklar sitt resonemang och belyser kontrasten mellan de traditionella förväntningarna på en ledare och de traditionella förväntningarna på en kvinna. En ledare förväntas ofta jobba mycket och alltid vara tillgänglig för att jobba ännu mer. Det gör att chefsjobben inte ser ut som kvinnor vill att deras jobb ska se ut, konstaterar hon och får medhåll från Yderberg när det gäller att arbetstiderna kan vara ett problem.

En spontan idé från Sånemyrs sida är att dela upp chefstjänster i två olika tjänster, för att på så sätt minska arbetsbelastningen och göra det lättare att kombinera karriär med övriga delar av livet, som familj.

Schwarzenberger styr samtalet mellan olika intressanta frågor gällande dagens ämne. En fråga som ställs är ifall paneldeltagarna har utvecklat några sidor under tiden de varit på sina poster. Sånemyr säger att hon blivit mer ödmjuk och citerar det välkände Bamse-citatet gällande att den som är stark också måste vara snäll. Yderberg håller med och lyfter upp prestigelöshet och insikten om att olika människor jobbar olika.

- Det finns andra sätt än mitt sätt.

Kvällen avslutas med att Schwarzenberger ber paneldeltagarna komma med konkreta råd till kvinnor som är eller vill bli chefer. Yderberg inleder med att säga att det gäller att tro på sig själv, våga ta risker och även att ta för sig mer. Det gäller också, påpekar hon, att komma ihåg att det inte är nödvändigt att veta och kunna allt.

Sånemyr menar även hon att mycket handlar om att tro på sig själv och våga ta chanser.

- Tänk inte så jävla mycket, gör bara.

Hon säger också att det är viktigt att hitta sin egen drivkraft och tänka efter när det är roligt och när det finns ett "flow" i arbetet. Ett annat tips är att ha en coach, något som kan vara extra viktigt för en person som inom samma företag går från att vara medarbetare till att vara chef. Ytterligare ett är att hitta bra nätverk. Det är viktigt att ha "ja-sägare" i närheten som kan peppa och övertyga dig om att du kan och är kompetent, ifall du själv skulle tvivla.

Med de råden från dessa två VD:ar avslutas kvällens feministiska mötesplats och därmed även den tvådelade föreläsningsserien gällande kvinnor och makt.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?