feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Myten om mödomshinnan

Publicerat: 2010-11-14 23:45

Det finns många myter om det som ibland kallas för mödomshinnan: att det är en hinna och har med mödom att göra, till exempel. För att slå hål på dessa myter och reda ut begreppen har Tina Nevin, sexolog och författare, kommit till Feministisk mötesplats i ABF:s lokaler i Sundbyberg.

Dela

- Det här är ett sätt att kontrollera kvinnans sexualitet, konstaterar Nevin och svarar på frågan om varför de seglivade myterna om mödomshinnan hålls vid liv trots att de sedan läge är vetenskapligt överbevisade.

Mödomshinnan, i den form myten berättar om den, finns inte. Det som däremot finns är något som heter hymen, vilken Nevin förklarar är en elastisk krans som kan jämför med en hårsnodd. På senare tid har ett nytt och mer passande ord lanserats som ersättare till mödomshinnan: slidkrans. Myten om att det skulle finnas en hinna är kanske den lättaste att slå hål på och det är också den Nevin börjar att smula sönder genom ett enkelt resonemang. Om det skulle finnas en hinna skulle den hindra mensen från att komma ut, och så är ju uppenbarligen inte fallet.

Att det ska blöda vid första samlaget är en annan av de seglivade myter som finns. Även den förklarar Nevin är felaktig genom att berätta att det inte, som i mytens värld, finns något som ska "spräckas". I verkligheten utanför myten är det inte ovanligt att första samlaget sker utan att det blöder. Hon berättare vidare att det finns de som inte blöder vid första samlaget, men som sen gör det vid andra, tredje eller kanske femte.

- Blodet i sig är inte ett bevis på någonting, säger Nevin. Hon berättar vidare om att det finns tjejer som blivit våldtagna och, trots att de inte haft samlag tidigare, inte blött. Tyvärr kan den här uppfattningen om att det "ska" blöda göra att en del av de här tjejerna skuldbelägger sig själva. De tänker att de inte har blivit utsatta för en riktig våldtäkt eftersom det inte började blöda.

Så långt har Nevin konstaterat att hymen inte är en hinna och den inte nödvändigtvis blöder vid första samlaget. Hur var det då med kopplingen till oskulden? Nevin fortsätter att slå hål på myterna och det visar sig att även denna är falsk.

- Inte ens den mest erfarna gynekolog kan se om en slida haft besök av en penis, säger Nevin. Hon berättar att det har gjorts försök med att hitta en koppling mellan utseende på hymen och om en person haft samlag eller inte, men misslyckats.

Trots att det helt enkelt inte går att avgöra berättar Nevin om att det finns läkare som skriver ut oskuldsintyg. Detta handlar enbart om pengar där det helt enkelt är så att den som betalar tillräckligt bra får ett intyg.

Under föreläsningen har Nevin slagit hål på myterna om mödomshinnan en efter en och kvar blir bara en krans som inte alls skallrar om någon mödom. Förhoppningsvis kan denna kunskap spridas så att de här felaktiga uppfattningarna, som idag används som ett sätt att begränsa det sexuella handlingsutrymmet för kvinnor, kan förpassas till historien där de hör hemma.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?