feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Berätta om ditt feministiska projekt!

Publicerat: 2010-10-30 21:25

Som en del i ABF Norra Stor-Stockholms satsning Feministisk mötesplats hölls den 26 oktober en träff där engagerade feminister kunde träffas för att berätta om olika projekt de är engagerade inom, ställa frågor till varandra och nätverka. Fem projekt presenterades under kvällen.

Dela

Marie Monvall inledde med att berätta om SAFT, eller Stockholms Antifascistiska Tanter som det ska utläsas. Nätverket har funnits i två år och har under den tiden gjort flera aktioner. Med ledorden "Tanter törs!" har de gått i Prideparaden, medverkat på Feministiskt forum och anordnat ett torgmöte för ett porrfritt Stockholm. En annan aktion de gjort är att stå utanför en porrklubb och sjunga "Pappa kom hem".

Näst på tur var John Johansson som presenterade ett könsindex. Indexet är en matematisk modell med syfte att utifrån ett antal tänkt objektiva värderingsgrunder räkna på jämställdhet för att på så sätt få en siffra på hur det egentligen står till. Enligt indexet är Sverige ett kvinnodominerat land där kvinnor har 55 % mer makt och 66 % mer samhällsfördelar än män. (En åsikt som minst sagt var kontroversiell i sällskapet, mer om det senare.)

Två kursdeltagare från Färnebo folkhögskola, Kajsa Stenhammar och Elenor Bredlöv, berättade om den praktik de gjort i Tanzania och hur de nu föreläser om situationen där. Tanzania är ett av världens fattigaste länder, vilket drabbar kvinnorna hårt. Stenhammar och Bredlöv har besökt två folkhögskolor i Tanzania där de på olika sätt jobbar med kvinnors rättigheter. Det ena projektet handlade om att förbättra situationen för gravida kvinnor och det andra om att skapa ett kvinnocenter som kvinnor kan komma till för att få hjälp och stöd.

Det sista att presenteras under kvällen var Damlaget på Stockholms universitet, vilket presenteras av Zofia Laine och Agnes Ahlsén. Damlaget är en sorority eller systerskapsförening som det kanske kan kallas på svenska. Den typen av föreningar är vanliga på college och universitet i USA men är än så länge mer ovanliga här i Sverige. Syftet är att stärka individerna och hitta självkänsla och självförtroende. Damlaget gör det bland annat genom att bjuda in kvinnliga förebilder som inspirerande föreläsare ibland.

Utöver de här projekten presenterades också Sverige största feministcommunity, feminetik.se, av Niklas Udd (alias udd här på sajten). Det projektet behöver nog ingen längre presentation i den här texten eftersom du som läser detta uppenbarligen redan känner till feminetik.se.

Efter att alla projekt hade presenterats fanns det utrymme att nätverka. Detta blev, åtminstone i början, mer av en debatt då könsindexet väckte många frågor och motargument. Att Sverige är ett kvinnodominerat land på gränsen till ett matriarkat var en åsikt som inte delades av många andra deltagare.

Kvällen avslutades med en del nätverkande mellan övriga projekt och diskussioner om såväl de presenterade projekten som andra. När människor träffas kan idéer födas, pepp utbytas och kontakter skapas. Samtalen just den här kvällen fortsatte på tunnelbanan hela vägen till T-Centralen.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?