feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Kvinnor och makt, del 1

Publicerat: 2010-10-30 21:25

Therese Mattsson, chef för kansliet för krishantering, har kommit till Sundbyberg för att prata på temat "Kvinnor och makt". Detta är det första av två tillfällen på detta tema som ska avhandlas som en del av ABF Norra Stor-Stockholms satsning Feministisk mötesplats.

Dela

Innan Mattsson blev chef för Sveriges krishantering gjorde hon en imponerande karriär inom Polisen. Senast jobbade hon som chef för Rikskriminalen, ett jobb som utan tvekan fler än hon ville ha. Karriären inom Polisen har varit spikrak och hon har trivts med sitt jobb men det var inte självklart att hon skulle börja jobba där.

- Jag har aldrig någonsin ångrat att jag började jobba vid polisen, berättar Mattsson som är nöjd med att hon sökte till en särskild chefsutbildning inom Polisen när hon var 31 år. Innan hade hon utbildat sig till jurist och jobbat på Skatteverket och Länsrätten.

När Mattsson började inom Polisen upplevde hon för första gången att kvinnor och män behandlades olika i arbetslivet. Exempelvis betraktades en kvinnlig kollega inte som en "riktiga polis" i radiobilen och det gick inte riktigt att lita på att en kvinnlig polis kunde backa upp ifall det skulle hända något.

Mycket har förbättrats med tiden och arbetsuppgifterna har dessutom bytts ut, men även idag behandlas kvinnor och män olika. Mattsson menar att både män och kvinnor bidrar till detta men att det kan ta sig olika uttryck. När Mattsson fick jobbet som rikskriminalchef blev flera män avundsjuka eftersom det är ett väldigt eftertraktat jobb. Erfarenheterna när det gäller kvinnor är istället att de kan uppleva det som jobbigt när en "medsyster" kliver fram, göra karriär och tar plats. Mattsson lyfter också fram att journalister gör stor skillnad på kvinnor och män. En reporter ville exempelvis göra ett "hemma hos"-reportage hon Mattsson när hon blev rikskriminalchef — något de troligtvis inte hade velat göra om en man fått jobbet.

En intressant tanke Mattsson lägger fram är att den första kvinnan kan släppas fram eftersom en person inte är ett riktigt hot. Det kan därför ibland vara svårare för de som kommer efteråt.

- Ena dagen är jag för, andra dagen är jag emot, svarar Mattsson på en fråga från publiken angående kvotering. Det som väger emot är att kompetens ska var i fokus och att hon inte själv vill få ett jobb genom kvotering. Det som väger för är att det finns fler kompetenta kvinnor än de som idag kommer fram.

När Mattsson började i Rikskriminalens ledningsgrupp var hon ensam kvinna. När hon slutade åtta år senare var det en jämn könsfördelning. Det resultatet uppnåddes inte via kvotering eller någon liknande åtgärd. Mattsson menar däremot att hon har bidragit till den jämnare fördelningen genom att hon lättare kunnat se kompetens hos båda könen. Hon har också peppat människor att söka för att undvika att bra kandidater låter bli att söka för att de underskatter sig själva. En annan bidragen orsak har också varit att tiden har gått rätt väg, berättar Mattsson.

- Det måste vara kul att jobba, säger Mattsson som några ord för oss att ta med hem. Hon menar att om vi har det roligt på jobbet så gör vi ett bra jobb och kollegorna tycker det är roligt att jobba tillsammans med oss.

Ett annat visdomsord Mattsson delar med sig av är att vi ska ta alla chanser vi får. Det går alltid att gå tillbaka, men de chanser som varit kommer inte tillbaka.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?