feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Publicerat: 2010-10-25 00:07

Dockor med känslor. Illustration: Emili Svensson. Ur boken: Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

När Kristina Henkel och Marie Tomicic blev föräldrar upptäckte de att det saknades en bok med konkreta och praktiska tips på temat barn och jämställdhet. De bestämde sig därför för att ta saken i egna händer och resultatet blev boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2.

Dela

Bortsett från att boken är praktiskt inriktad har den också en positiv ingång. Henkel, som en kväll i september var på ABF i Sundbyberg för att berätta om boken, anser att jämställdhetsdiskussioner ofta blir problemfokuserade. Det diskuteras ofta om att det är mycket som måste göras om.

- Vi menar att jämställdhet handlar om att lägga till, förklarar Henkel. Detta synsätt märks tydligt redan i titeln i boken, som syftar på att alla möjligheter ska vara öppna för alla barn och att de inte ska styras in i de två stereotyperna.

En i publik lyfter upp att en vanlig invändning måste vara att folk hävdar att det finns stora biologiska skillnader mellan pojkar och fickor. Henkel ger sig inte in i någon längre diskussion om vad som är biologiskt och vad som är socialt konstruerat och menar att det inte heller spelar så stor roll. Även om det finns biologiska skillnader ska inte det användas som argument för att begränsa barns möjligheter.

Om jämställdhet handlar om att lägga till istället för att ta bort och om att öppna dörrar istället för att stänga dem är en självklar fråga varför inte mer händer på området. Henkel menar att det finns en trygghet i att köra på så kallade säkra kort. Vi accepterar en begränsning för att det ger en trygghet. Ett exempel som tas upp är att många föräldrar är rädda för att deras barn ska bli retade om de går utanför stereotyperna och att det är därför de exempelvis inte låter en pojke gå till förskolan med klänning.

Henkel menar att det går att bli retad för allt och att det därför inte går att ta bort alla "riskfaktorer". Lösningen är istället att stärka barnens självkänsla. På så vis kommer de inte ta åt sig av retet. Om killen med klänning blir tillsagd att killar inte kan ha klänning kan han bara svara att de visst kan det, och sen är den diskussionen avslutad.

Boken innehåller som sagt många konkreta förslag. Henkel delar med sig av flera stycken, bland annat när det gäller dockor. Praktiska förslag gällande dockor:

* Ge dockorna nya roller. Batman kan vara Batmanpappa och åka iväg med sin bil för att hämta barnen på förskolan.

* Ge en och samma sak flera innebörder. Barbie kanske har kort kjol på sig för att kunna springa snabbt, hon kanske går på tå för att hon smyger och hon kanske har stora ögon för att hon har röntgenblick.

* Blanda verklighetstroget med fiktion.

* Ta bort kartongerna, som ofta innehåller könsrollskonservativa bilder.

* Uppmuntra alla barn, framför allt pojkar, till närhet och omhändertagande.

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är fylld med praktiska tips i stil med dessa. Boken är perfekt för båda nya och gamla föräldrar och självklart för alla andra som vill läsa om jämställdhet och barn ur ett praktiskt perspektiv.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?