feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Maria Eleonora, Drottningen som sa nej

Publicerat: 2010-10-11 21:45

Drottning Maria Eleonora av Brandenburg.

Moa Matthis är litteraturvetaren som tidigare i år utkom med boken Drottningen som sa nej, en biografi om Drottning Maria Eleonora av Brandenburg. Som en del av ABF Norra Stor-Stockholms satsning Feministisk mötesplats besökte Matthis biblioteket i Jakobsberg för att berätta mer om sin bok.

Dela

Maria Eleonora är inte särskilt känd, vilket är en av anledningarna till att Matthis intresserade sig för henne. Efter att Matthis avslutat arbetet med sin tidigare bok, Feminister och pionjärer, bestämde hon tillsammans med förlaget att hon skulle skriva en bok till. Den skulle handla om en svensk kvinna som inte skulle vara författare. I jakten på denna kvinna läste Matthis andra böcker för att få uppslag till människor att skriva om. I den mer kända Drottning Kristinas självbiografi omnämns mest mäktiga män men utöver det finns en annan karaktär som kliver fram och tar plats, nämligen hennes mor: Maria Eleonora. Matthis fångades av Maria Elenoras fascinerande gestalt och undrade varför hon inte hört mer om henne tidigare.

En annan anledning till att boken kom att handla om Maria Eleonora är att hon gick utanför normen. Idag anses Maria Eleonora, i den mån hon är igenkänd alls, som galen. Matthis visar dock att detta är en bild som växt fram efter Maria Eleonoras död. Dokument från hennes samtid visar istället bilden av en kvinna som inte ville begränsas av sitt kön; hon ansågs vara maktgirig och ha en tydlig vilja.

Galenskap handlade det således inte om utan det var snarare så att högadeln inte uppskattade Maria Eleonoras vilja att vara med och bestämma. Högadeln var inte intresserade av att släppa ifrån sig makten, speciellt inte som Sverige växte mycket under denna tid och makten blev mer och mer värd. Det resulterade i att Maria Eleonora sattes i husarrest och skildes åt från sin dotter, Kristina. Kristina skulle så småningom bli Sveriges regent och högadeln var rädd för att Maria Eleonora inte uppfostrade och formade sin dotter på rätt sätt. De ansåg bland annat att Maria Eleonoras åsikter var för Sverigefientliga och att det fanns en risk att Kristina skulle överta dessa.

Genom att skriva Drottningen som sa nej har Matthis gett plats åt en mycket fascinerande kvinna. Maria Eleonora ville ha makt men fick istället en stämpel av att vara galen, en stämpel som sitter kvar än idag fyrahundra år senare. Förhoppningsvis kan boken sudda ut den stämpeln och istället göra att omvärlden minns Drottning Maria Eleonora av Brandenburg som den normöverskridande och maktaspirerande drottning hon verkligen var.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?