feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Sociala medier och kvinnors rättigheter

Publicerat: 2010-09-25 21:30

Javeria Rizvi Kabani. Foto: Tove Larsson och Ida Roos

Sociala medier kan vara mycket mer än bara nöje. Sajter som Facebook, YouTube och Twitter kan också fungera som viktiga verktyg i kampen för demokrati och jämställdhet. Det har Javeria Rizvi Kabani, programchef på Svenska institutet, kommit till Jakobsbergs folkhögskola för att berätta om.

Dela

Det som gör sociala medier så kraftfulla är att de ger fler möjlighet att ge sin egen bild av verkligheten. De som tidigare hade makten över kommunikationen, oavsett om det var tidningar, männen, politiker eller företag, blir nu bara en av flera källor. Rizvi Kabani berättar vidare och tar kriget i Gaza som exempel där det händer att journalister från väst periodvis stängs ute. På senare år har vi sett att många människor nu själva kan rapportera genom att ta egna bilder och sprida dessa via sociala medier.

Rizvi Kabani berättar att sociala medier har gett människorättsaktivister världen över en helt ny arena att verka på. Tidigare var många av dessa aktivister begränsade till att tala på gator och torg. De kunde då bara nå ut med sitt budskap till de som var just där just då. Nu kan de använda Internet och nå mångfalt så många människor.

Att nå ut med sitt budskap till fler människor är inte det enda positiva med sociala medier. Människorättsaktivister blir tack vare dessa sajter exponerade för organisationer i väst. Att Röda korset, Rädda barnen och liknande organisationer vet att en aktivist finns gör det svårare för motståndare att ge sig på den personen.

Under föreläsningen får vi lära oss mer om fyra unga kvinnliga aktivister som jobbar med sociala medier. En av dessa är Nadine Mouawad som har startat den queera onlinetidningen Bekhsoos.com som nu fungerar som en fristad för många lesbiska i arabvärlden. Flera som tidigare kände sig ensamma och isolerade kan nu använda sociala medier för att bygga nätverk.

I Sverige används inte sociala medier som ett demokrativerktyg i lika stor utsträckning som i exempelvis Mellanöstern. De används dock och Rizvi Kabani menar att den politiska högern är bättre än den politiska vänstern. Birgitta Ohlsson och Carl Bildt lyfts fram som exempel på flitiga användare.

"Ser du inga nackdelar?" frågar en åhörare. "Nej" svarar Rizvi Kabani och fördjupar sen sitt resonemang. Sociala medier är inget vi kan välja bort utan det finns varelse vi vill eller inte. Vi ska därför inte prata om ifall det är bra eller dåligt utan hur vi använder det på ett så bra och konstruktivt sätt som möjligt. Dessutom, påpekar Rizvi Kabani, utesluter inte det ena det andra. Sociala medier ska inte ersätta interaktion och socialt umgänge i det verkliga livet. Tvärtom kan de komplettera varandra. Ett sätt aktivister jobbar på är att hitta och övertyga sympatisörer via sociala medier så att de senare kan träffas och exempelvis demonstrera.

Föreläsningen avslutas hoppfullt med att Rizvi Kabani ingjuter hopp genom att säga att de kraftigt växande sociala medierna kan vara ett verktyg för att skapa jämställdhet. Det finns inte mycket forskning på området men en trend världen över tycks vara att kvinnor dominerar de sociala medierna. Dessutom visar Rizvi Kabani en undersökning som visar att politik är ett av de områden som intresserar kvinnor aktiva på sociala medier mest, trots den utbredda uppfattningen om motsatsen.

På väg hem från föreläsningen läser jag att det samma kväll har samlats över 5000 personer på Sergels torg i Stockholm med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i det just avslutade valet. Hela demonstrationen anordnades via Facebook av sjuttonåriga Felicia Margineanu. Unga kvinnor som kämpar för mänskliga rättigheter via sociala medier känns mer aktuellt än någonsin, även här i Sverige.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?