feminetik.se feminetik.se

Just nu 10 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hängning olämpligt för kvinnor


Gå till senaste inlägget#1  Hängning olämpligt för kvinnor M
2004-05-11 14:14:57

Jag har läst om dödsstraffets historia. En fundering jag har fått är varför det i så många länder verkar ha funnits en motvilja mot att använda just hängning på kvinnor.

Hängning är en mycket gammal avrättningsmetod. Den användes i Persien redan för flera tusen år sedan - som en avrättningsmetod enbart för män. I Sverige var hängning också enbart något män kunde straffas med ända fram till 1734. Då ändrades lagen så att också kvinnor kunde hamna i galgen. Måste påpeka att det här med att kvinnor inte fick hängas inte innebar något förbud mot att avrätta kvinnor - de blev i regel halshuggna istället för hängda.

När den sista kvinnan som hängdes i Australien (på 1950-talet) skulle avrättas så kom det protester från feminister som hävdade att hängning var en "olämplig" avrättningsmetod för kvinnor. De protesterade inte mot att hon skulle avrättas, utan just mot att hon skulle hängas.
Varför har "vi" den här motviljan mot just hängning av kvinnor?

Jag har en egen teori. Den ger egentligen inget svar, men det är iaf en teori. Min teori är att det handlar om en "skitsak". De personer som blir hängda kan bajsa och kissa på sig. Detta kan iofs hända vid vilken avrättningsmetod som helst, men vid just hängning så blir det ganska tydligt eftersom fången är i den positionen att det lättare "rinner ur". Just kvinnors uttömningar verkar ha bekymrat myndigheterna i många länder. I Sydafrika fick kvinnor som hängdes ha blöja - män som hängdes fick inte ha några underkläder alls. I England fick kvinnor som hängdes ha specialsydda trosor av kraftigt tyg och med snörningar vid låren - männen fick ha valfria underkläder (dessutom var man i England mycket noga med att binda en rem runt kvinnans kjol så att inte för mycket av hennes kropp blev synligt under hängningen). I flera andra länder har man använt allt från bisarra gummitrosor till ändtarmsproppar på kvinnor som skulle hängas, medan man inte oroat sig på samma sätt för männen.

Om den här teorin förklarar motviljan mot att hänga kvinnor så återstår att förklara varför man har så svårt för att se en kvinna tömma sig, även om det sker som en naturlig del av dödsprocessen. Handlar det om att det på något sätt skulle anses "värre" om kvinnor smutsar ner sig (för dom är ju så renliga i vanliga fall, dom små liven ;), eller kan det vara att bödlarna (män) kanske känner en viss skam över att avrätta en kvinna, och att då se henne tömma sig skulle spä på deras skamkänslor? Har ni några teorier?

#2  Är inte säker Magda K
2004-05-11 18:38:32

Men jag har för mig att äggstockarna brister vid hägning, vilket innebär kraftig blödning. Har för mig att jag läst att det var en av anledningarna till att man inte hängde kvinnor.

#3  Intressant koppling Fredrik
2004-05-15 19:22:35

Hängning ansågs som ett "låg" avrättningsmetod förr i tiden. Adelsmän och dylikt behövde aldrig riskera en hängning. De blev halshuggna istället. Dock är jag tveksam till att det skulle kunna finnas någon koppling här. Tror inte att man betraktade kvinnor som *finare* än män förr i tiden. Men kanske ligger det något i det där med blödningen. Att man inte skulle pallat att se kvinnor bajsa på sig på medeltiden har jag svårt att tro. Kanske som förklaring till skillnaden på 1800-talet (fast då kan jag också tänka mig att man ansåg att kvinnor var för rena och fina för att avrättas genom en så simpel metod som hängning). Men innan dess tror jag inte man hade den sortens skrupler. Fast jag är långt ifrån säker.

#4  MIN (kvinnliga) synpunkt Cissi
2004-05-16 16:06:36

Från en kvinnas (tjejs) utgångspunkt så tycker jag så här: vore jag dödsdömd så skulle nog hängning vara ok för mig (jag menar... alternativen är inte heller så trevliga!). Det skulle såklart vara läskigt men är det så att man måste dö så är det ju som det är.

Jag skulle själv inte tycka det vore jobbigt om det rann kiss o bajs ur mig när jag hängde. För det första skulle jag knappast kunna bry mig (hängd, remember?) och det vore ju en ganska naturlig grej. Jag har svårt att tro att nån tycker det vore konstigt...

(dessutom vore det ju som att lämna en "trevlig" överraskning till dom som efteråt skulle ta ner en och (antar jag) klä av en *hehe*)

Att spräcka äggstockarna o börja blöda tror jag inte heller är något som känns eller upplevs som hemskt för den som hänger.

Jag skulle dock kunna tänka mig att det vore lite jobbigt att kissa/bajsa strax före hängingen för att man skulle vara så rädd (när man t.ex. stod på luckan) och folk såg på. Det vore helt enkelt inte så kul. Men jag kan tänka mig att killar tycker samma sak om de är i samma situation.
Jag vet inte vad jag skulle tycka om de la fram en blöja åt mig å sätta på före hängningen, men på sätt och vis kanske det vore ok eftersom det i viss mening är förnedrande för någon att bajsa på sig offentligt även om den som gör det inte bryr sig.. (men skulle själv nog bli lite extra uppjagad och skrämd om de kom med nån slags blöja o sa att jag måste sätta på mig den.. men det är kanske jag som är konstig).

#5  blöja... Johanna
2004-05-17 16:47:38

har väl alla som avrättas, t.ex. amerikanska fångar som avrättas i elektriska stolen. googlade just om elektriska stolen, inte alltför trevlig läsning.. men men, nu kom jag ifrån ämnet lite

#6  En sak jag undrat Cissi
2004-05-17 22:29:29

Jag undrar om kvinnor och män betér sig lika innan de ska avrättas. Är de lika "modiga"? Man kan ju tänka sig att männen är tysta o sammanbitna medan kvinnorna tjuter o grinar. Tror ni att det är så? Om jag (tjej) skulle t.ex. hängas så tror jag nog jag skulle grina o skrika när det var dags. Jag har svårare att tänka mig en kille göra på samma sätt. Undrar om killar är modigare eller om det bara är så att en tjej vågar visa att hon är rädd medan killen inte vill visa sin rädsla... *funderar*

#7  Cissi Fredrik P.
2004-05-24 02:13:03

Jag tror inte att det har med mod att göra. Det är samhället som lär (och har lärt) männen att inte visa känslor, ens inför döden, så de internaliserar istället och sväljer sina sanna känslor. mao. de kväver all själslig smärta från tidig ålder och saknar därefter förmågan att känna överhuvudtaget. Kvinnor lär sig aldrig detta, vilket bara är bra.

Vi borde kramas mer.

#8  Jean Lee M
2004-06-29 15:25:24

"There was considerable protest, led by left wing and feminist groups, when Lee was sentenced to death. However it seemed to primarily be against the execution of a woman by hanging, rather than the execution of women per se."

Från:

http://www.geocities.com/CapitolHill/6142/lee.html

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?