feminetik.se feminetik.se

Just nu 9 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Funderingar kring Tumbamålet


Gå till senaste inlägget#1  Funderingar kring Tumbamålet Anonym
2004-05-04 23:39:07

Har några funderingar kring det. Rent spontant tycker jag det är helt fel att killarna friades men jag är medveten om att det är på grund av att jag anser att de betett sig helt vedervärdigt mot kvinnan. Men eftersom jag inte läst domen är det svårt att säg nåt säkert.

Mycket av diskusionerna runt det här har handlat om att vissa verkar anse att kvinnor inte tror att andra kvinnor skulle kunna tänak sig att ha gruppsex med sex män. Vill understryka att jag inte delar den uppfattningen alls. Mina funderingar handlar precis om det. Har själv testat det så jag vet att det inte alls är nåt som tjejer skulle vara främmande för. Men i såna situtaioner handlar allt om ömsesidigt respekt. Är kvinnan, eller mannen ensam är det ännu viktigare. Och det är det som osar så illa i detta fall. Det är så upenbart att dessa män inte haft nån som helst respekt för kvinnan. De bjuder upp en taxichaffis, ringer fler kompisar som ska komma och "knulla en kåt hora" eller hur de nu utryckte sig. De avslutar det hela med att stjäla pengar från hennes barn. För min del låter inte det som en sexlek som alla har lika mycket glädje av. Man kan jämföra med sado-lekar när man har ett kodord för sluta..

Jag vet inte om jag utrycker mig rätt nu men jag tycker att det är rätt viktiga detaljer som inte tagits upp tillräckligt.

Och beträffande "skylla sig själv" pratet tror jag att oavsett om det stämmer eller inte så är det nåt alla tänker på. Har egen erfarenhet av det. Var en gång med två killar. Inget hade hänt men det var på g om man säger så.. När jag fått av mig kläderna och står framför den ena killen kände jag att "nej fan det här vill jag inte" Jag sa "jag vet inte om jag är ok med det här" Han reste sig och gick därifrån, något jag vet att de flesta killar skulle göra. Men jag tänkte ändå på det efteråt. Tankar i stil med att han var en bra kille som gjorde så och att han hade kunnat göra vad som helst om han hade velat..Och det hade inte varit så konstigt eftersom jag faktiskt inlett något jag sedan inte ville avsluta. Kan ju säga att hade det slutat annorlunda hade jag aldrig anmält det..

Jag har även deckat hos killkompisar ett antal gånger och flera gånger har det där tankarna kommit. De hade kunnat göra vad dem ville nu men de gjorde de inte. Som om de vore några slags supersnubbar på grund av en sån självklar sak. Sjukt att tänka så om killar man till och med känner men jag tvivlar på att jag är ensam om det. Nu snöade jag visst iväg lite märker jag men jag antar att det ändå hänger samman på nåt sätt

#2  Igenkänning monica
2004-05-05 10:32:33

Det är väl just den här igenkänningen och inlevelseförmågan som gör att många kvinnor äcklas av att männen i det här fallet gick fria. Man kan helt enkelt sätta sig själv i kvinnans situation och det kan tydligen inte lika många män. Även om jag här på nätet läst att väldigt många män också tycker domen är felaktig. Eller lagen.

Man fokuserade på kvinnans hjälplöshet istället för på männens uppsåt, mycket märkligt.

#3  Monica Matti
2004-05-05 11:06:09

Vad har du fått det ifrån ?
Vad jag har läst så har det just handlat om
att man kunde inte bevisa att det var uppsåtligt
av dem att förorsaka vanmakt hos 'offern' ?
Och när jag säger offer så säger jag inte att brottet har begåtts men att hon onekligen var ett offer , antingen eller inför sin egen 'noja' eller den vanmakt hon säger sig ha hamnat i pågrund av männen.
Hennes hjälplöshet har däremot tidningarna vinklat det som nog lockar mer läsare.
Nyhetstidningar överlever inte på goda nyheter.

Och inlevelseförmåga har nog dem flesta nog för att inte bli vad jag kallar för känslomässiga idioter som inte förstår sig på intutivt på rätt o fel. För mycket däremot är bara en börda o förvanskar vår förmåga att handskas med sådant som kan äckla oss. Det verkar som man även på bekostnad på sin goda 'inlevelsefömåga' förvrider förmågan att uppfatta verkligheten i korelation med sina egna känslor som verkar ske uteslutande med de som kritiserar domen som om det omöjligt att nån inte skulle kunna gå med på nåt sånt.

#4  Med andra ord Matti
2004-05-05 11:12:19

Jag känner med offret, men offerversionen i mitt huvud får ta baksättet vart sunda förnuftet har inget val än att anförtro sig på att inget är så solklart att man kan dömma nån enbart på dem känslor som väcks med hennes version o deras respektlöshet för kvinnan. Jag kan tänka mig att de skulle kunna ha gjort det, men bara tänka mig det tyvär.

#5  monica Michael Lundahl
2004-05-05 11:30:11

"Man fokuserade på kvinnans hjälplöshet istället för på männens uppsåt, mycket märkligt."

Nej, det är inte märkligt alls. Sexuellt utnyttjande innnebär ett otillbärligt utnyttjande av en människas hjälplösa tillstånd. Men om vi inte ens kan bevisa att målsägaren befann sig i ett hjälplöst tillstånd, hur skall vi då kunna bevisa att någon otillbörligen har utnyttjat det?

/Micke

#6  Jo monica
2004-05-05 16:47:17

Därför att hovrätten gick på linjen att hon var i hjälplöst tillstånd men att männen inte begrep det, därför hade det varit bra - tycker jag - om HD hade gått på samma linje.

Och HUR är det "bevisat" att männen inte begrep?

#7  monica Michael Lundahl
2004-05-05 16:56:45

Vänd på det: det är inte bevisat att de begrep. Det finns omständigheter som gör att det inte kan hållas för visst att de faktiskt var medvetna att kvinnan upplevde situationen som traumatisk.

Se det så här: ett åtal handlar alltid om att försöka bevisa att 1) den åtalade har utfört en viss handling (eller underlåtit att utföra den då h-n var tvungen) 2) den åtalade gjorde detta på flit, d.v.s. hade för avsikt att begå en brottsbelagd gärning (uppsåt), alternativt visste vad konskevenserna skulle bli men struntade i detta och utförde gärningen ändå (likgiltighetsuppsåt)... undantaget oaktsamhetsbrott då.

Det handlar alltid om det: vad kan vi bevisa att den har misstänkte gjort och kan vi bevisa att h-n gjorde det med flit? Se Tumbafallet ur den synvinkeln.

/Micke

#8  Tillägg Michael Lundahl
2004-05-05 17:07:57

I en domstol handlar det aldrig om att bevisa någons oskuld. Enbart skuld. Du kommer inte till domstolen som svarande för att bevisa din oskuld, utan för att åklagaren skall försöka bevisa din skuld. Misslyckas åklagaren med det, då går du fri. "Oskyldig tills motsatsen bevisats", d.v.s. "Oskyldig tills din skuld bevisats".

Förvisso kan den svarande anföra vad h-n anser är bevis på sin oskuld. Dessa kommer då att ställas i relation till de bevis åklagaren visar upp. Sedan är det upp till domstolen att avgöra om bevisen är starka nog för att komma till slutsatsen att den åtalade är skyldig.

/Micke

#9  >>Anonym Andreas
2004-05-05 19:07:42

Killarna som utnyttjade kvinnan är krafigt kriminnet förortspack som man kan se på 100 meters håll att man inte ska beblanda sig med. Att de inte åkte in är bara trist, för nu kommer de att skada ytterligare personer innan nästa vända på kåken.

/a

#10  Jag vet monica
2004-05-06 08:38:03

Men hovrätten ansåg att kvinnan VAR i hjälplöst tillstånd och HD ansåg det INTE. Det var synd, för i så fall hade svinen kunnat bli dömda. Att de nu ändrar sitt beteende och blir hyggliga killar och samhällsmedborgare tror jag inte ett enda ögonblick. Så nästa gång åker de dit. Synd bara att nån måste lida för det.

#11  monica Michael Lundahl
2004-05-06 09:18:07

Vad då "nästa gång"? Har du missat att de redan *har* åkt dit för ett flertal grejor? Sexet var inte det enda de åtalades för och allt det andra åkte de dit på.

/Micke

#12  De fick väl knappast... monica
2004-05-06 19:07:11

...livstid va? De kommer ha gott om tid att begå nya brott.

#13  Redan Andreas
2004-05-06 21:56:34

Har de redan hunnit med nya brott? Trodde de satt häktade. Är du säker på att det inte är hit ´n run stöten de gjorde tidigare som de nu sitter av.

/a

#14  Till Monica Fredrik
2004-05-08 00:16:41

Livstid hade de inte fått ens om de hade dömts för våldtäkt. För livstid krävs det att man döms för mord (eventuellt högförräderi också, är inte riktigt säker där).

Sedan undrar. Är du för högre straffsattser i största allmänhet?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?