feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tjejer dricker nu lika mycket som killar


Gå till senaste inlägget#1  Tjejer dricker nu lika mycket som killar Johanna
2005-06-16 12:17:06

Läste just att tonårstjejers alkoholkonsumtion har kommit ikapp killarnas. Vilket tydligen ska vara något mycket konstigt, som är värt stora rubriker i kvällspressen. "Varför dricker flickorna så mycket, varför gööör de detta?"

Okej, alkohol är skadligt. Klart att det inte är bra om konsumtionen ökar. Men bortsett från att tjejers kroppar tål mindre än killars i samma ålder, är det inte på något plan *positivt* att alkoholkonsumtionen ligger på samma nivå för könen? Allt annat är ju bara ytterligare tecken på att synen på unga killar och tjejer skiljer sig. Det känns som en naturlig utveckling mot ett jämställt samhälle att inte tonårsgrabbarna är de som hinkar öl och sprit, medan tjejerna är "fina" och oskyldiga.

Nu tycker jag självklart att det vore bra att få ner tonårsfyllan hos båda könen, men inte genom att behålla synen på unga flickor som oskyldiga små varelser som är oskulder och inte dricker alkohol.

#2  Johanna elinlite
2005-06-16 12:58:34

Jag känner exakt likadant.
Jag drar mig till minnes det sena 80-talet och tidiga 90-talet och hur det definitivt inte var okej med fulla tjejer.
Och även om jag inte på något sätt tycker att fulla ungdomar är en bra grej, så kan vi också se det som ett tecken på att det äntligen har blivit accepterat att tjejer inte alltid måste vara fina flickor.
Det bästa vore ju förstås om vi kunde komma till en punkt där alla kan släppa hämningar och festa utan att vara fulla.

#3  elinlite och johanna Malmstig
2005-06-17 13:19:42

tänker och känner likadant som ni. att spärrar mot drickandet hos tjejer har brutits ned.

men tänker också att det går att se som ett resultat av totala nedrustningen av psykiatrin, kurator/psykologsverksamhet i skolor etc.
Såg i undersökning att ungdomars självskattade hälsa har blivit sämre de senaste 10 åren (förvånar väl ingen). Talar alltså här om efterfrågesidan. Inte för att dra för stora växlar, så kan jag tänka mig att en del av det ökade supandet kan ses som självmedicinering. Ett ökat behov av att använda alkohol i dessa syften när inte annan hjälp finns att få. Tror den enorma närvaron på lunarstorm etc också går att förstå på detta sätt, snarare än att det bara är hippare att hänga på nätet än i verkligheten.

#4  Till Johanna fredriktomte
2005-06-17 21:07:47

Ja, verkligen trist fenomen. Men vi är ju så mycket räddare om våra döttrar än vad vi är om våra söner. Och vi är så mycket mer övertygade om att döttrarna löper mycket större risk att bli utnyttjade eller råka illa ut om de är berusade än vad våra söner gör. Det handlar om en vriden syn på risker samt en vriden syn på flickor kontra pojkars förmåga att ta vara på sig själva (där flickor underskattas och pojkar överskattas).

Budskapet i sig är ju dock tråkigt. Det hade ju varit mycket bättre om pojkarna närmat sig flickornas nivåer istället.

#5  Negativt Ephemeer
2005-06-17 21:14:27

Det tråkiga är i min mening att det är flickornas drickande som kommit upp till pojkarnas, istället för pojkarnas som gått ner till flickornas.

#6  Negativa delen... Malmstig
2005-06-17 21:21:16

går ju enkelt att påverka - om vi talar om totalkonsumtionen. Nämligen genom att höja spritskatterna, ändra införselkvoterna från EU och ta bort lördagsöppet på Systemet. Så tycker jag, trots att jag just nu är i Danmark och dricker vin.

#7  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-17 21:23:50

Jag förstår inte denna desperata jakt på jämställdhet. Jämställdhet är ett oerhört viktigt mål, men kan aldrig vara det enda eller det högsta målet. Om alla har det lika jävligt har vi inte uppnått någonting, förutom jämställdhet. Men vad är då denna värd? Tycker det är moraliskt förkastligt att applådera tjejernas ökande drickande, även om jag förstår hur ni tänker. Angående rökning, visste ni förresten att lugcancer är den snabbast ökande cancerformen bland kvinnor, pga kvinnors ändrade rökvanor? Vad är det för bra med detta?

Samma sak med den allt större utseendefixeringen och exploateringen av mäns kroppar, som applåderas av diverse feminister. Detta är inte ett steg i rätt riktning, utan bara något som permanentar utseendefixeringen i samhället. Således kommer inte utseendehetsen för tjejer heller att minska, då tendensen är att samhället går mot en ökande utseendefixering. Vad är det för bra med detta? Vad är det för mening med att män nu får överta kvinnliga problemområden?

Nej, lösningen måste vara att verka för mindre alkoholkonsumtion, rökande och utseendefixering hos båda könen. Allt annat är ett steg åt fel håll.

#8  Nuendo #7 kezo
2005-06-17 21:59:30

"Nej, lösningen måste vara att verka för mindre alkoholkonsumtion, rökande och utseendefixering hos båda könen. Allt annat är ett steg åt fel håll."

Har någon här egentligen påstått något annat?

#9  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-17 22:05:33

"Okej, alkohol är skadligt. Klart att det inte är bra om konsumtionen ökar. Men bortsett från att tjejers kroppar tål mindre än killars i samma ålder, är det inte på något plan *positivt* att alkoholkonsumtionen ligger på samma nivå för könen? Allt annat är ju bara ytterligare tecken på att synen på unga killar och tjejer skiljer sig. Det känns som en naturlig utveckling mot ett jämställt samhälle att inte tonårsgrabbarna är de som hinkar öl och sprit, medan tjejerna är "fina" och oskyldiga."

Tycker den här textpassagen säger allt. Om du läser mitt inlägg igen så kasnke du förstår min poäng. Jag tycker det är fel att leta positiva aspekter på den här typen av negativa utvecklingar. Det enda man tänker på är att det ska vara jämställt, inte vad denna jämställdhet egentligen består i.

#10  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Johanna
2005-06-17 23:09:37

Jag tycker att alla symtom på att vi lever i ett ojämställt samhälle är dåliga.

Ja, jag tycker att det är dåligt att killar dricker mer än tjejer. Och _ur_ett_jämställdhets_perspektiv så är detta att tjejer börjar komma ikapp ett tecken på att den olika synen på hur tonårskillar och tonårstjejer är håller på att luckras upp.

Så du tycker alltså att vi ska behålla gamla könsroller, och synen på tonårsflickor som små prinsessor och tonårspojkar som supande onanerande testosteronpaket bara för att det är onyttigt för tjejer att dricka sprit? Det tycker isåfall jag är att börja i fel ände av problemet.

Jämställdhet i första hand. Sen kan vi parallellt försöka dra ner *alla* tonåringars supande till en rimlig nivå. Som i ett jämställt samhälle borde ligga rätt lika för killar och tjejer.

#11  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Kristin
2005-06-18 02:19:40

Jag är väldigt kluven till detta. Jag tycker att alkoholkonsumtionen redan är på tok för hög. Den är lika hög i dag som i början av 1800-talet då folk stannade till i växten och var mycket kortare än vi är idag... (Det påstås att tidig alkoholkonsumtion är en av orsakerna. Det finns givetvis flera)

Dessutom så är det inte bra om kvinnor dricker lika mycket som män, då det skadar kvinnor fysiskt i mycket högre grad än män beroende på konstitution.

DÄREMOT så kan man främja att det ska vara lika ok för en tjej att vara full som det är för en kille. Men det är en annan debatt och bör, enligt mig, inte knytas till alkoholkonsumtion, då utvecklingen där är förödande.

#12  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-18 11:12:34

#10

Jag tycker det viktigaste är att människor sak få vara som de vill, utan att begränsas av könsroller. Och jag är inte säker på att den ökade alkoholkonsumtionen hos kvinnor är ett tecken på att de mer fritt kan välja hur de vill vara. Och nej, vi ska inte behandla kvinnor som små prinsessor. Däremot ska vi försöka lära alla, såväl pojar som flickor att det är skadligt att dricka, och lär dem att handskas med alkohol.

"Jämställdhet i första hand. Sen kan vi parallellt försöka dra ner *alla* tonåringars supande till en rimlig nivå. "

Att flickor dricker mer är ett tecken på att intaget i samhället i stort ökar. Alltså ett steg åt fel håll. Jag tycker det är naivt att tro att vi förstkan skapa jämställdhet inom detta område, och sedan på något magiskt sätt vända utvecklingen. Nej, vi måste motverka både pojkars och flickors drickande. Jag tycker det är fullständigt omoraliskt att applådera den negativa utvecklingen gällande kvinnors drickande, med tanke på alla skador alkoholen ger. Upp till en tredjedel av alla sjukhusinläggningar är relaterade till alkoholmissbrukl. Ett jämställt samhälle där alla mår skit är inte ett samhälle jag vill sträva efter. Nej, om man vill ha jämställdhet i dennna fråga så bör man börja i andra änden och försöka skära ner på pojkars supande.

#13  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Johanna
2005-06-18 11:35:22

Men varför detta ramaskri nu? Killarnas konsumtion har väl legat på den nivån ett bra tag. Knappt några reaktioner där då... men så fort de små oförstörda flickorna börjar supa till... Det är väl lika skadligt för killar att dricka, så varför har inte mer satsningar gjorts tidigare för att få ner dem till tjejernas nivå? Kan det vara så att det inte setts som lika konstigt att killar drack mycket? Det är isåfall ett tecken på att vårt samhälle är stört.

"Att flickor dricker mer är ett tecken på att intaget i samhället i stort ökar. "

Varför då? För att tjejer per definition inte super lika mycket som killar? Kan det inte bara vara ett tecken på att intaget hos tjejer ökar? Visst, det leder till att snittintaget ökar.

Vad jag stör mig på är inte att någon försöker få ner alkoholkonsumtionen, utan att reaktionen kommer först när tjejerna börjar supa till.

För att visa på mitt tankesätt:

Jag skulle bli lika irriterad om det var så att lika många män som kvinnor plötsligt blev våldtagna, och samhället reagerade med ett ramaskri över alla dessa stackars män som plötsligt drabbades. Jag gissar att lagstiftningen skulle ändras illa kvickt, och att rättegångarna inte längre skulle gå ut på att försöka få reda på vilka underkläder folk hade på sig.

Detta skulle vara en *bra* utveckling (bättre syn på sexbrott i rättssalarna, inte att fler blir våldtagna), men jag skulle fortfarande tycka att det var stört att reaktionen inte kommit förrän männen drabbades.

#14  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-18 11:38:03

Jag håller med dig om att det är fel att man reagerar först nu när flickor börjat dricka mer, även om det faktiskt är så att riskerna är större för kvinnor. Det jag vänder mig mot är att du applåderar en utveckling där flickor dricker mer.

#15  allmänt: konsumtionen bland högstadieelever minskar.. Malmstig
2005-06-18 16:22:14

Totalkonsumtionen har ökat starkt sedan 1996 i Sverige - att det då reageras mot "flickors" drickande ser jag bara som nymoralism. Problemet är att totalkonsumtionen ökat, våld kopplat till det, alkoholism och andra sjukdomar relaterade till alkohol. Skulle problemet med ökat drickande tas på allvar så vore ju lösningen att göra något åt det. Istället för att som idag fokusera på inköp av sprit utomlands (hur mkt ska vi sänka skatter med). Moralism blir som jag uppfattar det som tas till när en gett upp tanken att reformvägen förändra ett samhällsproblems gestaltning.

Som denna http://www.fhi.se/templates/Page____141.aspx visar har drickandet minskat bland nionde-klassare, medan den största ökningen bland kvinnor är i åldrarna 50-75 år. Vilket pekar på att det är ganska gamla flickor vi talar om. Sannolikt betyder ett ökat drickande här också färre nykterister i den här gruppen, och inte bara att de som dricker - dricker mer.

För de som vill läsa mer finns det mkt info här http://www.fhi.se/templates/Page____5515.aspx

Här sägs bland anant att totalkonsumtionen (den beräknande vill säga, inklusive icke-registrerade) i Sverige är den högsta sedan 1880-talet. Samtidigt så drack ju relativt sett mkt få kvinnor då alkohol, så min amatörtanke är förstås att alkoholen som samhällsproblem ändå är mindre idag. Alkoholismen var rätt givet mer utbredd då.

Var på seminariet där den antologin presenterades. Intressanta analyser och så.

#16  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-18 16:59:02

Problemet är inte att man reagerar på att flickor dricker, problemet är att de tinte reagrras tillräckligt på alla andra grupper som dricker. Varför inte reagera på detta istället, för att heja på en i grunden mycket negativ utveckling. Jag börjar ibland undra om inte vissa kvinnliga feminister helt enkelt vill att kvinnor ska bli män, då anammandet av samtliga manliga egenskaper applåderas, negativa som positiva. Har svårt att få detta att gå ihop med kritiken av den traditionella mansrollen. Ni vill ju uppenbarligen anamma denna fullt ut?

Att den största ökningen av drickande för kvinnor är i gruppen 50-75 år säger ingenting om hur stor ökningen är i lägre åldrar. Den kan vara massiv, så den utsagan säger ingenting. Vad gäller rökning har rökningen minskat kraftigt sedan 70.talet, dock ej hos kvinnor. Kanske något liknande som hänt i gruppen niondeklassare?

Om det är värre än nu än på 1880-talet är fullständigt ointressant. Det är en fruktansvärd situationen idag, med oerhört stora alkoholrealterade problem.

Vad menar du, Malmstig, att man ska göra åt den ökande alkoholkonsumtionen? Säga att vad bra det är att ni dricker ungdomar, se så ut och kläm en 75:a. Allt annat är ju bara nymoralism. Tvärtom har det visat sig att familjer som innehar en liberal inställning till alkohol har barn som dricker betydligt mer än andra.

#17  Exakt så, Malmstig. metamorfos
2005-06-18 16:59:50

"ord"

#18  Nuendo metamorfos
2005-06-18 17:04:10

Men reagera då! _Gör_ något åt alkoholkonsumtionen! Vänta dig inte att "feministerna" ska vara mamma åt alla bara. De som konstaterat att en ökad alkholkonsumtion hos kvinnor är ett tecken på att kvinnors drickande inte är lika tabu längre, gör genusanalyser och jag håller med, det kan ses som ett tecken på att jämställdheten ökar. Men det du är ute efter är något helt annat som faktiskt inte har med feminism att göra.

#19  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-18 17:16:12

Om det är feminism att heja på ett ökat alkoholintag så är feminsimen en skitideologi. Jag kräver inte att feminismen ska lösa alkoholproblemen, men man kan väl åtminstone låta bli att heja på utvecklingen. Detta är djupt oansvarigt. Men när det gäller utseendefixering så är det en anna sak, då är det otroligt viktigt vilket budskap man ger till människor, men tydligen inte här.

Det är märkligt att man inte uppmärksammar saker som att exempelvis mer än 40% av riksdagsledmöterna är kvinnor, utan istället apllåderas kvinnors drickande. Det här är nog det enda område som jag hört talas om som man kan erkänna framsteg. Snacka om feminsim som destruktiv kraft. Vad är det för samhälle ni vill skapa? Ett samhäller där alla super ihjäl sig, mördar varandra, bara kvinnor och män gör det i lika stor grad. Det är i alla fall inte den feminsm jag står för.

#20  Nuendo Nettan
2005-06-18 17:16:22

Du tycker inte att du slåss mot väderkvarnar nu? Ingen, och jag menar verkligen ingen, har i denna tråd applåderat ökad alkoholkonsumtion.

Som jag kan se det ÄR just problemet att folk reagerar först när flickor dricker. Det visar på två saker; ett - det är fulare och hemskare när flickor dricker, två - att alkohol hör till mansrollen och mansbilden (och så gör då även det våld och den kriminalitet som följer med bruket av alkohol).

Det som Johanna m.fl. har satt fingret på är att det finns en positiv aspekt i att flickor nu själva anser sig kunna dricka alkohol i samma takt som pojkar. Den positiva aspekten är den att det alltså inte görs lika stor skillnad på könen längre. Flickor ser sig inte som sämre flickor för att de dricker samma mängd som en pojke och ungdomar verkar inte heller ha samma starka bild av att alkohol är ett manligt kodat fenomen (således inte heller det våld och den kriminalitet som följer med alkoholen). Jag kan inte se detta som negativt, kan du?

Denna positiva aspekt till trots finns det ingen som har gett uttryck för att den anser att ökad alkoholkonsumtion är något positivt. Inte så vitt jag kan se.

#21  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-18 17:26:43

Att folk reagerar först när flickor dricker säger inte att det anses vara fulare när kvinnor dricker. Det säger snarare att flickor anses vara mer skyddsvärda än pojkar. Det är hemskare att se en flicka råka illa ut än en pojke enligt de rådande värderingarna. Värderingar som tydligen trots allt inte förändrats sådär jättemycket, eftersom man reagrrar så starkt på att flickor dricker. Det är alltså uppenbarligen fortfarande ett tabu.

Jag tycker fortfarande det ä märkligt att starta en tråd där man presenterar en ökad alkoholkonsumtion som något positivt. Även om man skulle kunna se det som en vinst att flickor anammar ett manligt beteende så är nackdelarna så oerhört stora att de med enorm kraft överväger de små fördelar som finns. Därför är det moraliskt förkastligt att skriva ett inlägg med denna vinkling. Men det är lätt att göra när man inte själv tvingats se alkoholens konsekvenser. Skulle du börja applådera lika mycket om män skulle börja slå kvinnor på stan också? I jämställdhetens namn borde man ju inte manliga våldsverkare här göra någon skillnad
mellan män och kvinnor. Nej, det skulle du inte, för att utsättas för ännu mer våld är något som drabbar kvinnor negatvt. Liksom ökad alkoholkonsumtion. Denna kommer INTE att medföra några som helst fördelar för kvinnor.

#22  utseendefixering - lite OT men kanske inte? metamorfos
2005-06-18 17:30:50

Nu börjar ju killar också objektifieras i reklam, t.ex. Fredrik Ljungberg i kallingar. Detta är också ett tecken på att jämställdheten börjar synas - män kan också vara objekt. Det är positivt i den bemärkelsen att objektifieringen inte längre är totalt ensidig. Men objektifieringen är inte bra. Fast - i detta fall är det ändå tveksamt för _vem_ Ljungbergs sängkammarblick och rutiga mage ska vara objekt för. Kvinnor som köper kalsonger till sina män/pojkvänner? Män som köper kalsonger?

Kvinnor används i reklam för att _både_ män och kvinnor ska vilja ha produkten, naturligtvis utformat på lite olika sätt. Reklam till män görs med kvinnor för att de antas lockas av en vacker kvinna, och reklam till kvinnor för att de antas vilja se ut som en vacker kvinna. Ni minns väl Dressmans nakna kvinna i kalsongreklamen?

Men hur blir det nu med Ljungberg? Förväntas män vilja se ut och vara som honom eller förväntas kvinnor köpa kalsongerna för de vill ha sådana män?

Feminism innebär i sin mest grundläggande form att identifiera och konstatera det faktum att kvinnor missgynnas (systematiskt) i dag och att vilja göra något åt det. Ett sätt kvinnor missgynnas på, är att de förutsätts vara passiva medan män förutsätts vara aktiva. Objektifieringen i t.ex. reklam är en sådan passivisering av kvinnorollen på samma sätt som att "kvinnor dricker inte". När män dricker alkhol, blir de fulla, aggressiva, aktiva och kanske slåss. Kvinnor får inte bli fulla, aggressiva, aktiva och kanske slåss - då är de inte "riktiga" kvinnor. (Enligt gängse fördomar.) Passiviteten där också! Både män som objektifieras i reklam och kvinnor som dricker alkohol är alltså yttre tecken på att det börjar luckras upp lite. Jämställdheten är på väg. Det är positivt. _Men_ därmed inte sagt att vare sig objektifiering eller alkholkonsumtion alltigenom är positivt.

#23  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nettan
2005-06-18 17:31:14

Du tillskriver folk åsikter som de inte har gett uttryck för Nuendo. Jag tycker att du ska låta bli det.

#24  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar missModesty
2005-06-18 17:34:13

Jag hittar inte heller riktigt var i tråden som ett ökat supande har apploderats. Efter en snabb genomläsning så tycker jag att ingen missade att kommentera att ett sänkt alkoholintag över lag vore bra. Missade jag något?

#25  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-18 17:54:10

Tråden har utgånspunkten att kvinnors ökande drickande är ett tecken på något positivt. I en liten bisats smyger man in en liten disclaimer om att "nej det är ju egentligen inte bara att dricka alkkohol". Inte speciellt trovärdigt. Om jag varit zoolog och sett hur den vitbruna skogssnigeln fått ett rejält uppsving i och med tsunamikatastrofen hade jag varit väldigt försiktig med att uttrycka något som på något sätt kan tolkas som att jag försöker vända katastrofen till något positivt. Samma sak borde gälla här. Det är även uppenbart att man inte tycker utvecklingen är speciellt hemsk om man väljer att ta upp detta perspektiv på frågan.

Vidare är det uppenbart från flertalets uttalnden att jämställdhet är viktigare än vad denna jämställdhet består i. Om även män börjar objektifieras och får ta del av utseendepressen har ingenting blivit bättre. Snarare har vi permanentat en syn på människor som objekt som inte har något värde om de inte är vackra. Utseendepressen på kvinnor minskar inte pga detta, utan lika många kvinnor som tidigare kommer att må dåligt av de inte tycker de duger. Skillnaden är att vi eftersom vi har permanentat en syn som säger att värdet sitter i utseendet är utsikterna att det ska bli bättre mycket små. Plus att ett stort antal män nu kommer att känna samma sak. Resultat: Alla mår sämre. Istället borde man börja i andra änden och definiera vad man vill åstadkomma, och vad för slags samhälle man vill ha. Om man inte gillar objektifiering och utseendefixering bör man arbeta mot dessa företeelser. Inte nöja sig med att de förekommer i lika hög grad hos båda könen. Likadant med alkoholen. Tydligen spelar det ingen som helst roll vad för samhälle vi får, bara alla har det lika jävligt. Men ni kan ju trösta de tjejer som skär sig för att de inte tycker de duger med att det även finna killar som känner så! Inse att det är något i grunden väldigt negativt för såväl kvinnor som män om vi dricker mer alkohol, eller får en större utseendefixering. Disclaimern om att "alkohol är ju inte bra" är inte trovärdig.

#26  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-18 17:57:35

Det är samma sak som om en av era förädrar dör, och ni får ärva 50 000. Om ni skriver ett inlägg som säger tjidevipp vad bra att jag fått ärva 50 000 - fast det ju egentligen inte är bra att min förälder dött - så har jag svårt att tro att ni brytt er speciellt mycket om den föräldern.

#27  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Karra
2005-06-18 20:15:36

Jag tycker inte att det är sådär jättebra att tjejer dricker mer.
Men en sak som stör mig är folk som, när sådana här siffror kommer fram, säger "jaha, är det jämställdhet det? ja, nu är alla feministerna glada förstås, när tjejerna får lika mycket alkoholskador som killarna!"

#28  #27 Kristin
2005-06-19 01:06:13

Problemet är väl snarare att kvinnor kommer att få mycket fler alkoholskador än män om vi dricker lika mycket. Hårdfakta det är svårt att göra något åt.Visst, allt går att vrida och vända för att smutskasta feminismen, även detta. Därför kanske det är ännu viktigare att hålla sig borta från att vända det till något positivt.#20 Jag förstår vad du menar och tycker i sig att mentaliteten är ok. D.v.s. att ta ökat utrymme och plats i det offentliga rummet. Det är ju superbra. Dock är det sorgligt att kampen måste föras på en sk. 'manlig' arena. Missförstå mig rätt. Jag är absolut inte nykterist själv, svirar också till det ibland. Jag ser heller inte krogen som en 'manlig arena'. Men jag ser att omdömeslösheten (i form av hög alkoholkonsumtion) är en traditionell 'manlig' accepterad form av socialisation. Jag anser att det är bättre att förkasta den formen av acceptans, snarare än att göra samma misstag.

#29  Sv: kezo
2005-06-19 09:26:31

För några år sedan skrev jag en B-uppsats om kvinnlig våldsbrottslighet. Den ökar, särskilt bland unga tjejer, och teorin i uppsatsen handlade om att detta till stor del beror på förändrade könsroller. I grunden något positivt. MEN - inte om det tar sig negativa uttryck. Jag tycker trots allt inte att det är speciellt svårt att skilja på dessa två aspekter, och det tyckte inte min examinator heller.

Det största problemet är fortfarande inte kvinnlig våldsbrottslighet, utan manlig. Därför känns eventuella ramaskrin "SHIT! TJEJER SLÅSS MER" lite överdrivna, när samma person inte orkar/ vill reagera lika mycket över manligt våld. Som också tycks öka (?)

Detsamma tycker jag gäller alkoholkonsumtion, även om fördelningen vad gäller SKADLIG konsumtion förmodligen är något mera jämn mellan könen, än andelen våldsbrott. Könsrollerna luckras upp, tjejer vågar ta mer plats och det är bra - men det är också bra om detta kanaliseras på andra sätt än genom en natt på Maria pol. Fortfarande är dock den manliga alkoholkonsumtionen ett kvantitativt större problem, både vad gäller alkoholskador och brott.

#30  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Karra
2005-06-19 09:45:33

Grejen är väl att könsrollerna luckras upp mest "åt ett håll"-tjejerna kan vara mer som killarna, men det anses fortfarande dåligt om killarna börjar vara mer som tjejerna.

#31  #30 kezo
2005-06-19 10:07:36

Helt klart ett av problemen, ja. Särskilt med tanke på att det i vissa fall snarare är BRA och önskvärt att killarna blir mer "som tjejerna" (vad gäller t ex alkoholkonsumtion och våld). Och då kan man fråga sig: är det inte detta vi bör fokusera mest på? Snarare än oja oss över kvinnors försvinnande låga andel våldsbrott (enligt statistiken) och relativt låga andel alkoholrelaterade skador. Även om man för den skull inte behöver applodera att det ökar.

#32  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-19 12:24:58

#30

För det första är inte andelen alkoholrelaterade skador försvinnande liten hos kvinnor. Det var länge sedan det var så. För det andra tror jag inte att man kan se de ökade intaget av alkohol som någon generellt indikator på en ökad jämställdhet. Jag tror det är fullt möjligt att ha ett samhälle där kvinnor fortfarande ses som skit, men där alkoholkonsumtionen är hög hoa desamma. Om man vill diskutera positiva framsteg, varför inte välja något mindre destruktivt område som verkligen säger något istället.

#33  #16 Nuendo Malmstig
2005-06-19 12:28:14

Det vore önskvärt om du läste mina inlägg istället för att som Nettan skriver tillskriva mig åsikter jag inte har. Hade du dessutom läst mitt inlägg hade du sett att ajg skriver att konsumtionen bland 9-klassare minskat. För att än mer förtydliga detta se: http://www.can.se/docs/press_rapporter/CAN_Sk…

Läser du #6 ser du vad jag tycker ska göras åt saken istället för att moralisera över flickor som dricker - när drickandet bland unga minskar.

En annan sak jag funderar över med dina inlägg är om du inte känner till det som många feminister kämpar emot - kraven på att vara en fin flicka? De krav som har gjort att kvinnor under 1900-talet i Sverige har satts på specialskolor eller anstalter, tvångssteriliserats och nu under 1980-talet och framåt blir sända till skolpsykologen.

Klart som fan det finns poänger med att unga kvinnor och äldre kvinnor kan känna hur disciplineringens tvångströja lätta kring deras kropp och själ. Men inte fan blundar någon för att ökat missbruk och kriminalitet hos kvinnor har avigsidor. Grundinläggen #1 och #2 visar ju på denna balanserade inställning.

#34  #1 Johanna Malmstig
2005-06-19 12:30:14

Enligt den statistik jag presenterar i #33 så är det så att åtminstone vad gäller 9-klassare så att även om då flickors drickande ökat på litet sikt, är det framförallt så att både tjejer och killars drickande minskat. Så det är inte så enkelt som att tjejer kommit ikapp killar, vilket ju är bra.

#35  #29 elinlite
2005-06-19 12:30:26

Ord.

#36  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-19 12:33:49

Som du själv konstaterar i ett tididgare inlägg är det inte positivt att könsrollerna förändras per se. Detta beror nämligen på vad denna förändring av könsrollerna består i. Att anamma beteenden hos män som är destruktiva skapar inte ett bättre samhälle. Vi lär inte se fler kvinnliga makthavare pga ökad alkoholkonsumtion. Att "ta plats" som många kallar det är inte något positivt i sig. Att ta plats som kriminell, alkohliserad våldsverkare är inget eftersträvansvärt. Om nu de negativa aspekterna av den manliga könsrollen nu verkligen ses som så negativa som ofta uttrycks borde dessa motarbetas, istället för att applådera att kvinnor alltmer börja anamma destruktiva beteenden.

#37  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-19 12:53:23

Kära Malmstig. Du skriver att konsumtionen hos 9-klassare har minskat, men har du sett någon siffra på om den har minskat hos kvinnor? Som jag tidigare skrev har rökningen minskat kraftigt, men inte hos kvinnor, där rökningen snarae ökat. SÅLUNDA SÄGER INTE DET FATUM ATT KLASSARE DRICKER MINDRE NU ATT KVINNLUGA 9-KLASSARE DRICKER MINDRE. Ren logik. Eller har du några siffor på att det är så?

De siffror du presenterar tyder på något helt annat än det du säger. Lite bättre kunskaper i statistik kanske vore bra? Mellan 1989 coh 2005 har snarare flickors konsumtion ökat dramtiskt. Se på dessa siffor:

Druckit alkohol senaste veckan: 1989: 24 2005: 27
Totalkonsumtion: 1989: 15 2005: 32 (alltså mer än en fördubbling)
Intensivkonsumtion någon gång per månad eller oftare: 1989: 17 2005: 23

Det som minskat, och som du verkar ha lurats av, är andelen alkoholkonsumenter minskat marginellt från 74 till 70 %. Men intaget av alkohol har mer än fördubblats.

Jag kräver faktiskt lite mer kunskaper och analys av en person som har så stor pretentioner som du, och alltid verkar tro att den har rätt. Om det är så du analyserar övriga fakta är det kanske inte så konstigt att du inte förstått mina tidiare inlägg och vad jag vill säga. Jag ber dig återigen att läsa vad jag skrivit, och reflektera över detta.

Sorry för mitt vredesutbrott, men jag blir så trött på när männsikor förvränger fakta. Jag tror som du att det inte är lämpligt att sänka spritskatten. Men det krävs fler åtgärder än så. Och där har faktiskt det du kallar nymoralism en betydelse, även om det krävs en annan approach som verkligen går hem hos ungdomar. Alkohol behöver inte vara något negativt positivt om man lär människor handskas med det, men det krävs att verkligen lär sig detta. Och då är feminister som hejar på utvecklingen ingen höjdare.

#38  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-19 13:37:05

#16

Ja huh, det är verklígen hemskt med disciplineringens tvångströja som säger att du inte ska bli en alkoholiserad, kriminell våldverkare. Oj, så hemskt. Får verkligen hoppas att diskussioner som denna aldrig kommer ut till allmänheten, då det kommer att rubba förtroendet för feminismen ännu mer.

Herregud, förstår du inte gränsdragningsproblemet? Vad är onödiga restriktioner och vad är rent destruktiva beteenden? Varken män eller kvinnor borde dricka sig fördärvade. Däremot finns det andra restriktioner, ex att kvinnor inte ska ha för mycket sex som borde lösas upp. Försök se skillanderna och inse att det handlar om en ren gränsdragningsproblematik, det är inget allt-eller-inget-fenomen. Det är inte så att man antingen måste vara en ängel eller en best. Du drar det här alldelses för långt. Vad som hänt tidigare i historien är inte relevant för detta. Ska kvinnor också börja gå och skjuta vilt omkring sig, för att inte vara snälla flickor?

#39  #38 nuendo Malmstig
2005-06-19 13:47:54

Återigen nuendo, läs vad jag skriver, och sluta tillskriva mig ståndpunkter jag inte har. Meningslöst att upprepa mig eller bemöta det dina fantasier säger att jag står för. Historien är alltid relevant, att blunda och inte se kontinuiteten mellan gårdagens och dagens kvinnoförtryck uppfattar jag som naivt.

Ska det skjutas så tycker jag lika gärna kvinnor kan stå för skjutandet JA, som pacifist anser jag dock att alla skarpa handeldvapen i Sverige (och världen - men mer krångligt få igenom) bör destrueras. Så ska det skjutas, använd i första hand vattenpistoler (tomma ketchupflaskor funkar också bra).

Din synpunkt om förtroendet för feminismen hos allmänheten är obegriplig - om något är det ju tydligt i opinionsmätningar och annat att allt fler kallar sig feminister.

#40  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-19 13:52:25

#39

Ge gärna konkreta exempel på vilka åsikter jag tillskriver dig. Tycker nog att jag är den som blivit tillskriven åsikter i denna debatt.

#41  Sv: Tjejer dricker nu lika mycket som killar Nuendo
2005-06-19 13:57:52

#39

Stödet för feminismen kunde ha varit betydligt högre än det är idag, vilket kunde ha lett till betydande förändringar, förändringar som nu aldrig kommer att komma till stånd.

Stödet för feminisitskt iniativ har på kort tid minskat från 22% till 15%, vilket tillskrivs debatten om ROKS. Och jag kan säga att denna debatt om alkohol hade nog kunnat få ner stödet ytterligare en bit, om den hade blivit allmänt känd, vilket den som tur är aldrig kommer att bli. Men om dessa fanatiska åsikter är rikligt representerade bland feminister kommer det tyvärr inte att dröja länge innan någon känd feminist kommer med en groda.

#42  #37 Nuendo Malmstig
2005-06-19 14:06:37

Lägg av att mästra mig, det är töntigt. Och vem är det som har pretentioner, ditt sätt att angripa mig tyder väl på det om något. Den statistik jag hänvisade till styrkte att kvinnliga 9-klassare dricker mindre - enligt det mått som Folkhälsoinstitutet använde. Men du har alldeles rätt att totalkonsumtionen ökat, vilket ju såklart endast är ett mått på drickandet. Men nog så viktigt givetvis och kanske rimligast för det som diskuteras här. Inte heller här är utvecklingen dock rätlinjig, även om den senaste mätningen visar på en ökning. Medger såklart att det var fel av mig att inte läsa den statistik jag hänvisade till mer noggrannt. Helt annan sak är att det är positivt att intensivkonsumtionen bland flickor inte har ökat under 2000-talet och gått ned hos pojkarna exempelvis.

Om du hunnit besanna dig innan du skrivit klart hade det varit snyggt att rensa upp ditt inlägg från otrevligheter.

#43  #40 nuendo Malmstig
2005-06-19 14:09:51

att jag har fanatiska åsikter.. att jag önskar att kvinnor och män skulle dricka sig fördärvade.. att jag anser att det vore bra om kvinnor blir alkoholiserade, kriminella våldsverkare

för att nämna något.

#44  #41 Nuendo Malmstig
2005-06-19 14:13:57

Mitt perspektiv är hur utveckligen sett ut de senaste 5 åren, och då är det uppenbart som jag uppfattar det att stödet för feminismen ökat.

Enligt min uppfattning är det just på grund av feminismens frammarsch som medvetna angrepp som Könskriget del 1 och 2 ges så stor plats och utrymme. Vilket också i sig kan tolkas positivt som sagt, feminismen har till del börjat bli en del av etablissemanget, och bör därmed granskas i större utsträckning av media. Givetvis finns det andra tolkningar av skeendet.

Men detta ligger långt UÄ, och har diskuterats många gånger förr känns det som. Beroende på vilken syn en har på feminismen tycker en förstås olika om detta.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?