feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

80talister och könsroller / könsseparatism


Gå till senaste inlägget#1  80talister och könsroller / könsseparatism KalleAnka
2005-06-09 08:32:17

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&…

Verkar vara en intressant bok om 80-talisterna! Tyvärr så skriver de inte ut vad den heter och jag hittar den inte på nätet. Någon som vet något om det?

I sammanfattningen i artikelt står förövrigt något intressant:

"Könsskillnaderna /för 80-talisterna/ består, men rollerna förändras. Män tar tillvaron mer med en klackspark och intresserar sig allt mer för sitt yttre, medan kvinnorna tar över traditionellt manliga ambitioner att förverkliga sig själv, göra karriär och bli chef."

Satt här på morgonen och tänkte lite på den texten:

Tänk om vi lyckas med att slå sönder fördomarna för hur en tjej eller kille ska vara, men att vi gör det med nya roller?

Tänk om 10 år, att _alla_ killar vill vara hemma pappor, sminka sig och prata om känslor, medan tjejerna gör karriär, svettas på damklubbar i bastun och gör klipp efter klipp. Då har vi ju inte uppnått något. Vi har bara skapat nya könsroller.

Och just detta är jag rädd för så snart vi prata könsseparation på dagis eller skola, eller när vi pratar kvotering, eller när vi säger att "det behövs mer kvinnor i styrelserummen".

Jag anser då att vi missar poängen med jämnställdhet: Att vi _inte_ ska bli dömda för vårt kön!

Jag tror inte på biologi, men jag tror på att så länge vi särbehandlar _någon_ på grund av kön så kommer vi ha könsroller. Tyvärr.

#2  Sv: 80talister och könsroller / könsseparatism Ell
2005-06-09 11:22:52

Jag tror inte att det kommer att hända. Absolut inte inom en 10 års period. Eftersom normen och hegemonin ändras, förändras också könsrollerna men genusordningen kommer antagligen se likadan ut för en lång tid framåt. Vi skapar nya könsroller hela tiden och har alltid gjort det men det finns ingen anledning att tro att könsmaktsordningen skulle ändras, inte så drastiskt. Som du skriver är det heller inget mål :)

#3  Sv: 80talister och könsroller / könsseparatism Tiriq
2005-06-09 15:57:34

Jag är född på 80-talet (slutet av 80-talet, t o m), och jag kan intyga att könsrollerna fortfarande består. Även bland oss.

#4  Sv: 80talister och könsroller / könsseparatism toffte
2005-06-09 20:04:38

Även jag kan intyga att könsrollerna finns kvar bland 80-talister ;)

Sen kan det ju tilläggas att kvotering "ofta" används som ett redskap för att motverka en medveten könskvotering. Eftersom en man i regel värderas högre än en kvinna på samma meriter nästan oavsett vem av oss människor som bedömmer behöver man metoder för att jämna ut detta. En (fungerande) variant är att helt enkelt bestämma sej för att välja kvinnan i händelse av likvärdiga meriter.

Så nog handlar könskvotering om att INTE dömmas utifrån sitt kön.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?