feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ta tillbaka natten tjejer!


Gå till senaste inlägget#1  Ta tillbaka natten tjejer! elfi
2005-06-07 20:34:44

Vad ska man göra för att tjejer ska känna sig mer trygga när mörkret faller? Jag skulle iallfall känna mig mer tryggare om jag såg fler tjejer vistas ute i natten. Vad säger ni?

#2  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Kosmoskatten
2005-06-07 21:24:25

En dröm vore väl att organisera nåt liknande "Föräldrar på stan", fast med tanke på att göra natten säkrare för kvinnor. "Feminister på stan" :) Grupper om 10-15 pers, flest kvinnor och kanske några män som patrullerar olika områden i städerna. Nu är det ju omöjligt att vara överallt samtidigt, men områden som en skulle kunna täcka är t ex vägar från busshållplatser, ensliga cykelbanor osv.

#3  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Ell
2005-06-07 21:28:39

hemma på min gata i stan... där ordande en feministisk förening så att de följde med tjejer hem från puben så de slapp gå själva. Det funkade bra ett tag men detta fins inte kvar nu så de kanske tröttnade eller så. Ett väldigt bra initiativ dock :)

#4  Till Elfi fredriktomte
2005-06-07 21:32:49

Bästa medicin tror jag är att informera om hur ovanliga överfallsvåldtäkter är i realiteten. Samt motverka den våldtäktshysteri som gärna uppstår i svensk media kring midsommar och liknande högtider. Och just det ja, få föräldrar (liksom pojkvänner, kompisar, övriga) att inse och acceptera att deras döttrar (flickvänner, kvinnliga kompisar, övriga kvinnor) inte är ömtåligare och hjälplösare än deras söner (pojkvänner, manliga kompisar, övriga män).

Sedan finns det ju också saker man kan göra för att få folk i största allmänhet att känna sig tryggare, t.ex. ordentligt upplysta gator och dylikt. Men i stort är Sverige inte ett farligt land att röra sig i. Det är rädslan i sig självt som är det största problemet.

#5  Feminister på stan! metamorfos
2005-06-07 22:04:50

En sån grej skulle jag definitivt vara med på.

#6  fredriktomte metamorfos
2005-06-07 22:05:21

Tror du verkligen att det är överfallsvåldtäkter tjejer vill slippa på natten?

#7  Till Metamorfos fredriktomte
2005-06-07 22:35:07

De flesta kvinnor jag talat med som varit rädda för att röra sig utomhust efter mörkrets inbrott har varit rädda för överfallsvåldtäkter, ja. Vad är det du tror tjejer huvudsakligen är rädda för på natten?

#8  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Ell
2005-06-07 22:36:44

att bli nerslagen, rånad är också läskigt

#9  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! udd
2005-06-07 22:37:45

(Apropå upplysta gator och sånt finns det en publikation som heter "Rädslans rum, trygghetens rum" som behandlar det ämnet. Om nu nån vill leka stadsarkitekt och rita om stan.)

#10  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Alvunger
2005-06-07 22:39:35

Jag är inte rädd för att bli våldtagen. Jag är rädd för misstanken att jag kanske kan bli våldtagen. Själva hotet. Känslan hotet ger mig. Det är en så förbannat obehaglig känsla!

Blickar, folk som följer efter mig, killar som väser, ropar, visslar, viskar fram sina sexuella anspelningar.

DET gör mig rädd.

#11  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! millae
2005-06-07 22:58:37

Jag har läst på och skrivit om det här med kvinnors rädsla.

En bra grej var att ta upp berättelserna med kvinnor som försvarat sig själva och klarat sig.

Överallt reproduceras bilden av offertjejen som blir brutalt överfallen/våldtagen/rånad/mördad... Den allmänna känslan blir då att det är svårt att klara sig. Att det inte lönar sig att försvara sig själv. Men det är fel! Många av de som skrikit, slagit, sparkat och bitit lyckas skrämma bort gärningsmannen/männen. Det är en bild som borde visas och berättas, dessa kvinnor är hjältar och superbra förebilder.

Feministisk självförsvar är annars ett bra sätt att bygga upp viljan och kraften och modet att reclaima natten. Och spontan systerskap, frågan på bussen, utanför krogen, på gatan om man kanske kan sluta upp och gå en bit tillsammans...

Och vad som kommer till överfallsvåldtäkter så är de visserligen många färre än väldtäkterna som sker inomhus av män vi redan känner, men det händer. Tyvärr! Jag har själv blivit utsatt för våldtäktsförsök när jag var tonåring, utomhus och av okända män. Nu känner jag mig inte ständigt rädd, men jag vet vad som kan hända och kan inte riktigt koppla bort den tanken när jag är ensam ute... Och överfallsvåldtäkter är ändå så pass vanliga att de flesta kvinnor känner åtminstone flyktigt någon som blivit utsatt för det.

Vad jag tror skulle hjälpa mer än belysning i parker är att förända männens attityd till kvinnor, uppfostra pojkar som aldrig vill koppla sig med en så förvriden maktkänsla. Pojkar och män som känner sig trygga i själva och sin sexualitet. Och att män som behöver hjälp får det i tid.

#12  precis - rån, att bli nerslagen, metamorfos
2005-06-07 23:40:18

för att inte tala om otrevliga och oönskade "sällskap" dvs personer som anser att de har rätt att bestämma åt mig att just jag måste vara trevlig mot just dem. Nog så jobbigt på hemväg en sen kväll.

#13  #1 Ephemeer
2005-06-07 23:44:09

Borde det inte vara ungefär samma saker som skulle få killar att känna sig mer trygga när mörkret faller på? Jag tror inte att killar och tjejer uppfattar helt olika situationer otrygga.

#14  ephemeer millae
2005-06-08 00:02:24

Det fins ju en massa undersökningar om vad kvinnor och män upplever otrygghet inför. mestadelen av kvinnor: 55% i sverige är rädda då de ska vara utomhus efter mörkrets fall. Men män är procentsatsen mindre.

Dessutom upplever kvinnor sig ofta tryggare när de är med varandra, killar kan känna sig hotade av andra killar även när de är i grupp.

Och sist men inte minst, att utsätta killar för våldtäkt är mycket ovanligt. Att ustätta en kvinna för det, eller sexuella närmanden, viskningar och rop med sexuella undertoner är mycket vanligt. Att chansen alltid finns och möjligtvis lurar bakom hörnet, att veta att man som ensam tjej förmodlgen kommer att befinna sig i ett fysiskt undeläge spär ganska naturligt på rädslan. Så jag tror att visst, liknande situationer kan upplevas otrygga men på ganska olika villkor.

För hälften kan det vara plånboken, mobilen och käkbenet som åker av. Den andra hälften riskerar dessutom våldtäkt. Så enkelt är det.

#15  millae Ephemeer
2005-06-08 00:14:11

Jag tror du har missuppfattat mig, eller så missuppfattar jag dig.
Jag läste vad Alvunger och metamorfos skrev och tog till mig. Jag formulerade därav en tanke om att jag tror att både killar och tjejer är rädda för att bli utsatta för våld av män (ensamma eller i grupp) på natten, och att det är ungefär samma åtgärder som får oss att bli trygga, dvs. mer tjejer ute på stan, mer upplyst, nyktra människor ute.

#16  Till Millae fredriktomte
2005-06-08 00:20:38

Det är nog ganska många män som åtminstone känner någon som blivit nedslagen eller rånad (eller själva blivit det). Män råkar oftare ut för våld och överfall än kvinnor (vilket också gör att det blir något missvisande att tala om att ena halvan kan råka ut för misshandel och rån och att andra halvan kan råka ut för detta plus våldtäkt). Ändå är män mindre rädda än kvinnor. Många andra saker som är farliga (som t.ex. trafiken) är de flesta män och kvinnor inte det minsta rädda för. Det finns alltså goda skäl att anta att våran syn på en mängd risker (och därav följande rädsla eller icke-rädsla) är långt ifrån optimal. Jämför man rädslan i samhället inför att kvinnor skall råka ut för brott i jämförelse med rädslan att män skall råka ut för brott så tycker jag i alla fall att det är ganska uppenbart att en skillnad görs, även när det knappast finns några objektiva skäl som talar för att skillnaden är rimlig. Då blir frågan, bör männen vara räddare än de är? Bör vi vara mer rädda och oroliga inför risker som våra pojkvänner, kompisar, söner, pappor och bröder tar? Skulle en ökad rädsla bland män gagna samhället (t.ex. genom att män tar färre risker vad gäller att gå hem ensama sent på natten och därmed inte lika mycket utsätts för brott)? Eller är det kvinnor som borde vara mindre rädda? Bör vi vara mindre rädda och oroliga inför risker som våra flickvänner, kompisar, döttrar, mammor och systrar tar? Skulle en minskad rädsla bland kvinnor gagna samhället (t.ex. genom att kvinnors levnadsval inte beskärs i lika stor grad)?

Jag anser att det finns en överdriven rädsla inom samhället inför vissa fenomen. Ett av dessa är överfallsvåldtäkter samt överfallsbrott gentemot kvinnor.

Sedan vore det ju självklart jättebra om man kunde minska våldtäktsfrekvensen. Tror dock inte att det hjälper särskilt mycket att försöka ändra den allmänna synen på kvinnan. Någon allmän acceptans inför våldtäkt finns knappast. Tror mer det handlar om samma saker som gör att våldsbrott begås överhuvudtaget (social misär, fattigdom, utanförskap, missbruk, osv). Ur ett jämställdhetsperspektiv kan det dock vara intressant att titta på den manliga könsrollen och dess konsekvenser, eftersom det uppenbarligen är så att män i mycket högre utsträckning hänfaller åt brott än kvinnor. Hursomhelst är jag övertygad om att det är ett väldigt långsiktigt arbete. Och att helt utrota våldtäkten som fenomen tror jag knappast är möjligt. Att däremot finna och åtgärda de faktorer som bidrar till en uppblåst rädsla inför överfallsvåldtäkter (särskilt överfallsvåldtäkter genomförda av invandrare) borde kunna genomföras betydligt snabbare.

#17  Till Metamorfos fredriktomte
2005-06-08 00:25:55

Tja, olika människor är väl rädda för olika saker. Jag gissar dock att den rädsla som leder till att kvinnor väljer att gå hem i grupp, åka taxi hem, undvika parker, eller helt enkelt stanna hemma, har mer med våldtäktsrisken att göra än risken att träffa någon som är otrevlig och hotfull (sedan kan man ju bli extra rädd inför någon som är hotfull just för att man tror att denne person kanske vill misshandla, våldta eller råna en). Men det är min gissning utifrån de tjejer och kvinnor jag talat med. Du kanske har andra erfarenheter.

#18  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! udd
2005-06-08 00:26:19

"Vad jag tror skulle hjälpa mer än belysning i parker är att förända männens attityd till kvinnor"

Det skulle absolut hjälpa mer, men samtidigt är det betydligt svårare. Att läsa och diskutera Katarina Wennstams böcker om våldtäkt är nog inte en så dålig början. De påverkade mig mycket i alla fall och det blev lite livliga diskussioner i klassen efteråt.

Vi kanske borde införa viss obligatorisk litteratur och film i skolan? Typ någon av de där böckerna, Lilja 4-ever och Schindlers list kanske. En relativt enkel åtgärd som nog kan vara ganska bra.

#19  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Kristin
2005-06-08 01:06:31

Som Alvunger skrev. Man är mer rädd för tanken att kunna bli våldtagen. För ett tag sedan var jag med om något riktigt otäckt. Gick själv, sent på kvällen genom en liten park i stan. Den är inte alls särskilt stor, men lite skum. Framför mig såg jag två gestalter som försvann och jag tolkade det som att de hade gått ut genom parken på gatan på andra sidan. När jag kommer nästan ända ut på gatan kastar sig de där två gestalterna (överförfriskade män i yngre medelåldern) upp från en buske och skrämmer mig från vettet. Jag hoppar självklart till och det tar ett tag för mig att klarna tankarna för att veta vad jag ska göra. De skrattar och tyckte det var väldigt roligt, dunkar till mig i ryggen och går därifrån. Jag går hem, har fortfarande inte sagt något. Kände hur jag började gråta av rädsla och ville inte avslöja att jag blev vettskrämd för dem.

Det är sådana as som gör att jag inte vill gå själv hem på nätterna. Dessa as begränsade min rörelsefrihet, får mig att hoppa till då någon okänd man dyker upp bakom mig på gatan. Får mig att bli rädd och misstänka andra män. Detta maktmissbruk är mycket vanligare än överfallsvåldtäkter och får kvinnor att bli livrädda av blotta tanken. Dessa as får mig att vilja bruka övervåld nästa gång jag ser dem, för de påverkar hela min världsbild av manlighet och jag föraktar dem innerligt för det.

#20  # 16 emptyflow
2005-06-08 12:21:26

Fredriktomte skriver: "Tror dock inte att det hjälper särskilt mycket att försöka ändra den allmänna synen på kvinnan. Någon allmän acceptans inför våldtäkt finns knappast. Tror mer det handlar om samma saker som gör att våldsbrott begås överhuvudtaget (social misär, fattigdom, utanförskap, missbruk, osv)."Håller själv inte alls med om det här. Som redan nämnts i inlägg ovan: rädslan handlar om en massa saker rörande mäns närmanden till kvinnor. Här kommer könsroller omedelbart in. Varför anser män sig ha rätt att tala med kvinnor de inte känner (som OM de kände dem) varför anser sig män ha rätt att vara slippriga mot kvinnor - osv? Att detta är något legitimt visar ju genom att ingen reagerar på dessa saker då de sker i, som människor skulle se det, en 'oskyldig form'.Allt det här spelar in för hur kvinnor känner sig rädda för att gå själva i mörkret. Att säga att rädslan är överdriven är att inte ta denna sak på allvar, tycker jag. (det argumentet BRUKAR ju förekomma - att våldtäkt inte är så vanligt osv.)

#21  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! udd
2005-06-08 12:41:56

Sådär rent allmänt, vad kan killar göra för att vara mindre skrämmande? (Mer än att inte bete sig så där überkorkat alltså.) Alltså jag kan tänka mig att även de mest snälla killarna kan verka skrämmande en sen och mörk natt.

#22  #19 Kristin ufpopen666
2005-06-08 12:47:27

Usch, det där rörde mig...
Antagligen ville killarna skoja och de har aldrig ägnat den minsta tanke på vad det egentligen är för fruktansvärt som man skämtar om.

Skulle de kunna springa in på ett köpcenter i Tel Aviv med varsin låda på magen och skrika "Allah akbar!!" för att sedan skratta och säga "It´s only a joke"? Nä. De tyckte det var roligt att se en annan människa bli vettskrämd utan att själva råka illa ut.

Otroligt tanklöst och respektlöst. Och jag får säga att det är ett exempel på den där "grabbiga" humorn som kan förekomma bland vissa män som anser att de är mer män än andra. En rå humor med pennalistiska undertoner.

#23  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! emptyflow
2005-06-08 13:17:08

udd: du har rätt i att en mansgestalt kan verka skrämmande I SIG under en promenad i mörkret. Fast det ATT det är skrämmande har ju att göra med en mängd saker som vi är vana med att män gör eller kan göra. men ja, jag ser att det kanske inte är så mycket att göra för den enskilda killen som inte vill vara skrämmande... Eller?

#24  #22 Kristin
2005-06-08 14:28:15

Jo, självklart ville de ju 'bara' skoja. De var ju trots allt fredliga män som aldrig skulle drömma om att våldta en kvinna. Visserligen skulle de blivit tokförbannade om någon okänd gjorde så mot deras egna tonårsdöttrar, men jag var ju vuxen och de var ju snälla egentligen...Men de har inte vuxit upp i en verkligen där man sedan späd ålder åter och åter igen blivit varnad för fula gubbar, att gå själv, att cykla genom skog, att röra sig själv på stan. I deras verkligehet finns inte "våldtäkt" som ett stort svart ruvande hot innanför pannbenet så fort man går själv eller gör något av de saker som man ideligen blivit varnad för att göra. Även hos en kvinna finns mentaliteten att bryter man mot de regler (som begränsar kvinnans möjlighet att gå överallt själv) som jag gjorde när jag ensam gick genom en park, då får jag skylla mig själv för att det händer. Jag är själv oerhört trött på att tänka så, men det sitter där djupt- alldeles för djupt.

#25  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Tiriq
2005-06-08 14:32:06

Jag tänkte ge mig in i diskussionen här, men sen kom jag på att jag skrev en Vildmarkstext om detta i vintras. Jag länkar till den: http://www.feminetik.se/vildmark.php?sub=show…

#26  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Ell
2005-06-08 14:41:40

Bra text Tiriq. Den säger mycket om hela situationen :)

#27  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Alkonost
2005-06-08 14:45:21

Tänker på Miss Universum - Evighet - Someone's Following.

#28  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! emptyflow
2005-06-08 14:46:19

Tycker Tiriqs text är träffande för mina upplevelser för inte alltför länge sedan. Att bli lärd att vara rädd, och att se sitt utrymme krympa genom detta. Och du har förstås helt rätt Tiriq i att tjejer bör lära sig att inte vara rädda utan lära sig att ta sina rum i besittning.

#29  Till Empty flow fredriktomte
2005-06-08 14:47:12

"rädslan handlar om en massa saker rörande mäns närmanden till kvinnor."Men som jag också tidigare har skrivit så är denna rädsla ofta kopplad till en föreställning om att vissa sorters beteende signalerar förhöjd risk för övergrepp. Sedan tror jag absolut att många kvinnor (och män) kan tycka vissa män (och ibland även kvinnors) beteende är obehagligt. Men rädslan tror jag huvudsakligen hänger ihop med vad man tror att detta beteende kan leda till. Om jag t.ex. gick hem sent en natt och ett gäng berusade skinheads plötsligt började gå fram till mig och hojta till hotfulla saker till mig skulle jag förmodligen bli rädd. Inte rädd för själva hojtandet i sig, utan för att hojtandet och närmandet skulle övergå i någonting annat (t.ex. en misshandel). Om samma gäng stod där varje kväll skulle jag kanske börja undvika gatan. Inte för att jag är rädd för att bli hojtad på, utan för att jag är rädd för det som hojtandet kan vara ett förstadium för. Visste jag med säkerhet att hojtandet enbart var ett hojtande och aldrig sträkte sig längre än så skulle jag förmodligen uppleva det som irriterande och obehagligt, men jag skulle i alla fall inte bli så rädd att jag tog stora omvägar eller struntade att gå ut överhuvudtaget bara för att undvika fenomenet."Varför anser män sig ha rätt att tala med kvinnor de inte känner (som OM de kände dem)"Du får nog definiera "tala med kvinnor som om de känner dem" lite tydligare. För jag antar att du inte menar att det på något sätt är fel att tilltala främlingar (fråga om klockan, fråga om vägen, kanske skämta om någonting i toalettkön), eller att det skulle vara fel att använda du-formen istället för ni-formen när man gör så."varför anser sig män ha rätt att vara slippriga mot kvinnor"Slippriga?"Att detta är något legitimt visar ju genom att ingen reagerar på dessa saker då de sker i, som människor skulle se det, en 'oskyldig form'."Är det att det inte upplevs som fel att män (och kvinnor) raggar på kvinnor (och män) som du tycker är fel? Pratar du däremot om killar som beter sig dräggigt, oförskämt och efterhängsamt på fyllan så skulle jag vilja påstå att detta inte alls är någonting som anses legitimt. Att det sedan inte betraktas som fullt lika mycket av ett övergrepp som en misshandel, ett rån eller en våldtäkt är ju dock en annan sak."Att säga att rädslan är överdriven är att inte ta denna sak på allvar, tycker jag."Så rädslor kan aldrig vara överdrivna? Eller man får aldrig påpeka om en rädsla är överdriven för då tar man per definition inte rädslan på allvar?De flesta kvinnor jag känner som är rädda för att gå hem när det är mörkt är framförallt rädda för att gå hem i invandrartäta områden. De är övertygade om att det, om inte enbart, så åtminstone framförallt är invandrare som står för överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter. Tycker du även att det är fel att påpeka för dessa kvinnor att deras rädsla inför invandrare är överdriven, eftersom man då inte tar deras rädsla på allvar?

#30  Till Emptyflow 2 fredriktomte
2005-06-08 14:50:22

"Tycker Tiriqs text är träffande för mina upplevelser för inte alltför länge sedan. Att bli lärd att vara rädd, och att se sitt utrymme krympa genom detta. Och du har förstås helt rätt Tiriq i att tjejer bör lära sig att inte vara rädda utan lära sig att ta sina rum i besittning."

Men nu säger du ju i alla fall i princip det jag sagt innan. Med den skillnaden att du talar om att tjejerna själva ska ta sitt rum i besittning och sluta vara rädda. Jag anser att även samhället har ett ansvar för att sluta att sända ut de impulser och signaler som gör att kvinnor blir rädda. Att sluta placera kvinnor i samma grupp som barn (och gamla). Att sluta framställa kvinnan som extra sårbar och extra hotad.

#31  fredriktomte emptyflow
2005-06-08 15:27:15

* om rädsla som kopplad till att förvänta sig ett visst slags hot (t.ex. våldtäkt) - håller med i en viss mening. Men också: att vi lär oss vara rädda för män tror jag inte bara handlar om 'reella hot' utan något mer allmänt. Jag vet inte om det här är att gå för långt men man kan iakkta många former av rädslor som kvinnor känner för män: rädslor att säga fel saker, att inte bli tagen på allvar, att bli överkörd i diskussioner, rädsla att inte 'räcka till som kvinna'. Nu kan det här tyckas långsökt, men min poäng är snarast att rädsla kan hänga ihop med vissa könsnormer på ganska komplicerade sätt som inte kan förklaras eller jämföras med statistiska uppgifter om exakt hur många män som våldtar kvinnor i sverige per år.* att män talar med kvinnor som om de kände dem:

ja, det är nog vissa raggningsexempel som spökar. Det som är problematiskt här är ju att många män inte är känsliga inför om en kvinna är intresserad att snacka med honom eller inte.* ja - jag tycker förstås att kvinnor ska läras att inte vara rädda.

Men jag tycker att det är en annan sak än att säga att 'kvinnor överdriver i sin rädsla'. Att säga så visar ofta ett visst slags attityd mot kvinnor. För att alls kunna lära kvinnor att inte vara rädda måste man ju vara medveten om den rädsla många kvinnor känner NU. Jag säger inte att det är enkelt. Det handlar ju om att vara lyhörd för kvinnors berättelser om rädsla, samtidigt som man måste gå att förändra det.Min poäng ovan handlade mest om hur man BEMÖTER kvinnors berättelser om rädsla. (jfr en lärare vid mitt universitet som sade: män idag måste vara på sin vakt för att inte anklagas för att sexuellt ofreda flickor - se, flickor dom är så KÄNSLIGA.)Äsch. Ganska dåliga formuleringar...Svårt...

#32  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! Tiriq
2005-06-08 15:33:34

Det som är det sämsta med den här rädslan är att den är ONÖDIG. Den kan förklaras av de överfallsvåldtäkter som faktiskt begås och av strukturer och allt sånt, men det mesta av den är onödigt och det är synd att kvinnor ska behöva lägga en massa energi på att vara rädda såhär.

Rädslan är oproportionerlig och kommer sig inte av en faktisk riskbedömning, utan av nåt annat. Det betyder förstås inte att den inte finns, bara att den inte borde behöva finnas. Det betyder inte heller att det bara är att säga "jamen skärp er då, det är ju inte farligt". En är ju inte rädd för att det är farligt... utan för att det är skrämmande.

#33  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! emptyflow
2005-06-08 15:43:20

"En är ju inte rädd för att det är farligt... utan för att det är skrämmande." -
jo - och det är ju därför som det inte räcker med att plocka fram statistiken för att visa att rädslan är oproportionerlig. utan det handlar ju om att kvinnor måste lära sig att förhålla sig till en situation på nya sätt.

#34  Till Emptyflow fredriktomte
2005-06-08 15:57:55

Om rädslan och vad den hör samman med så kan du säkert ha en poäng i största allmänhet. Men nu har vi ju talat om en specifik situation, dvs rädslan kvinnor upplever utomhus efter mörkrets inbrott. Och där tror jag faktiskt att de flesta kvinnor är ganska så på det klara med vad det är de är rädda för. Sedan kanske det du tar upp finns som en fond i bakgrunden, men de kvinnor som är rädda (knappast alla), är i de allra flesta fall betydligt räddare för att röra sig utomhus när det är mörkt än vad de är för att t.ex. mingla på ett brölopp. Trots att det du talar om med stor sannolik finns i mycket större kvantiteter på bröloppet.

Angående raggningen så hävdar jag fortfarande bestämt att efterhängsamt, dräggigt och otrevligt beteende inte är accepterat i största allmänhet. Dock anses det väl inte vara någon dödssynd (överhuvudtaget har vi en tendens att förlåta dumheter som utförs i samband med berusning), och en del (många?) män beter sig illa när de blir berusade. Detta tror jag visserligen hänger kraftigt ihop med de mönster för initierande av sexuella kontakter och relationer vi har. Det är främst män som tar kontakt i sådant syfte. Om vi kan lägga om detta beteende, så att även kvinnor i mycket högre utsträckning inleder den sexuella kontakten eller relationen så tror jag också att åtminstone en del av de värsta excesserna skulle minska (å andra sidan skulle säkert män då också utsättas för mer av den sortens beteende som kanske framförallt kvinnor utsätts för idag).

Vad gäller hur kvinnors rädsla skall bemötas har jag aldrig skrivit "kvinnor överdriver i sin rädsla". Det är en formulering du själv har hittat på. Jag har skrivit om samhällets syn på kvinnor och de övergrepp som kvinnor råkar ut för, och vad den får för konsekvenser för den upplevda rädslan bland kvinnor (och män om kvinnorna i deras närhet!). Precis som Tiriq menar jag att vi aggregerat får en rädsla som är oproportionelig i förhållande till egentlig risk. Men det har ingenting att göra med den individuella kvinnans upplevelse av rädsla att göra. Så varför reagerar du då på någonting jag egentligen inte ens skrivit?

#35  emptyflow Tiriq
2005-06-08 16:02:49

Ja, det var det jag försökte säga. :-)

#36  fredriktomte emptyflow
2005-06-08 16:10:01

jag tror att jag också explicit skrev att det inte var DU som sagt att kvinnor överdriver rädslan. min poäng var bara att det ibland då man tittar på statistik och dylikt finns en tendens att glömma bort kvinnors upplevelser. Att avfärda dessa genom statistik.det kan hända att jag blir bara flummigare, men jag skall försöka förklara vad jag syftade på med att sätta in rädslan för våldtäkt i ett mer allmänt könssammanhang: ibland, när t.ex. föräldrar varnar en för 'fula gubbar' låter det nästan som att detta hot var något NATURLIGT. Att dessa fula gubbar är nästan analoga med att akta sig för svaga isar eller trafiken. Följden blir ju att ingen då tänker på vad för slags värld vi lever i när det anses vara farligt för en kvinna att röra sig i mörkret. Att se en könsaspekt kunde vara att sluta se det som ett endast ett rent 'faktum' att det finns

fula gubbar.

#37  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! fredriktomte
2005-06-08 16:27:05

Du "tror" du explicit skrev att du inte syftade på mig? Jag har läst igenom det du skrivit och inte lyckats hitta någon sådant explicit uttalande. Däremot skriver du som att du talar till mig och inte om någon form av allmän hållning. Hela diskussionen startade med att du ifrågasatte mitt inlägg där jag skrev att rädslan inför överfallsvåldtäkter är överdriven. Du skrev: "Att säga att rädslan är överdriven är att inte ta denna sak på allvar, tycker jag." Detta är ju otvivelaktigt adresserat till mig. När jag då påpekar att det inte alls handlar om att inte ta rädslan på allvar, utan om att försöka motverka de samhälliga impulser som leder till att kvinnors levnadsutrymme beskärs pga en överdriven/oproportionelig/onödig rädsla, så kontrar du med att påpeka att det är skillnad mellan detta (vilket alltså är det jag påstått hela tiden och som du till att börja med hävdade var att inte ta rädslan på allvar) och "att säga att 'kvinnor överdriver i sin rädsla'". Någonting du nu försöker hävda inte syftade på mig, utan var en allmänt konstaterande. Så vad handlade då ditt ursprungliga ifrågasättande om? Och kan du visa mig var du explicit skriver att det inte är mig du syftar på?Fast om du inte kan visa detta kanske vi egentligen bör lägga ned denna diskussion nu, då vi verkar vara överens om att rädslan hos kvinnor inför överfallsvåldtäkter är oprortionelig och borde mtoverkas.

#38  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! emptyflow
2005-06-08 16:42:30

låt oss inte strida om vem som sagt vad. i mitt första inlägg reagerade jag mest på ett tonfall jag tyckte mig läsa in i ditt inlägg, t.ex.:

"Det finns alltså goda skäl att anta att våran syn på en mängd risker (och därav följande rädsla eller icke-rädsla) är långt ifrån optimal."

Det är detta språkbruk jag fortfarande anser att snuddar vid att rikta diskussionen om rädsla hos kvinnor åt fel håll så att det skulle handla om att få kvinnor att få en mer realistisk risk-uppfattning. Där jag då skulle säga att det rör något svårare - som att ändra en hel inställning (eftersom rädsla är en inställning och inte bara en bedömning)

Men som sagt är jag enig med dig på många sätt, t.ex. att det här finns något som måste förändras.

Nu ska jag gå och käka- gå i frid, folks.

#39  Till Emptyflow fredriktomte
2005-06-08 17:01:29

Alright, rör det sig om en tolkning så är det i sådana fall en sak. Dock vill jag påpeka att jag skulle vilja påstå att din tolkning av tonen i mitt inlägg är felaktig. Jag talar faktiskt inte om kvinnors risk uppfattning, utan om samhällets riskuppfattning (därav mitt användande av "vi" istället för "de" eller "kvinnornas"). Jag är ganska så övertygad om att även män är räddare *för* kvinnorna än vad de är för sig själva. Eftersom de tror att det är farligare och värre för en kvinna att gå hem sent på natten än vad de för dem själva (de kan ju ta vara på sig själva för bövelen!). Alltså handlar det inte om att ändra just kvinnors riskuppfattning, utan hela samhällets. Dock är det huvudsakligen kvinnor som drabbas av rädslan, eftersom det är deras levnadsutrymme som beskärs (även om det såklart inte är kul att sitta och oroa sig över sin flickvän/dotter/väninna när hon är ute och festar).

Sedan skrev jag "våran syn på en mängd risker är långt ifrån optimal" eftersom jag också anser att vi i vissa andra frågor är för orädda. Som t.ex. många människors attityd till trafiken (särskilt studenter på cykel tycks tro att de är odödliga), alkohol och liknande. Sådant som faktiskt är farligt, men många gånger behandlas som om det vore det säkraste i världen. Av både män och kvinnor.

Men, men, som du säger, är vi i stort överens finns det ju inget skäl att bråka om hårklyverier. Frid på dig med!

#40  Sv: Ta tillbaka natten tjejer! udd
2005-06-08 20:31:19

Jag läste i Illustrerad Vetenskap för några år sedan en artikel om just det här med riskbedömning. Vi (människor) reagerar, precis som Fredriktomte säger, sällan på risker i förhållande till hur farliga de verkligen är (utifrån statistik alltså). De jämförde en massa risker med varandra, ungefär "bo bredvid ett kärnkraftverk i tjugo år eller cykla i Stockholm en kvart" och kom fram till otippade saker.

Sen ska man ju naturligtvis inte vifta bort kvinnors (eller mäns) rädslan, eftersom rädslan i sig kan vara hemsk -- utan att "något" har hänt. Så frågan är ju då ifall det bästa är att inte varna sina systrar och döttrar? Och på så vis inte tvinga på dem en oproportioneligt stor rädsla för något.

#41  Till fredriktomte metamorfos
2005-06-08 20:52:18

Du skriver i #17:
"Du kanske har andra erfarenheter."

Ja. Uppenbarligen.

För övrigt är jag fascinerad över vad som i mina ögon verkar lite konstigt. Men det verkar vara en hjärtesak för dig - att tala om för kvinnor att de egentligen inte borde känna så här som de uppenbarligen gör, att de inte borde vara rädda när de går ut på kvällen. Och du hänvisar till att överfallsvåldtäkter minsann är ovanliga. Varför?

Men som sagt. Rädsla har ingenting med fakta att göra. Inte heller med tidningsskriverier. Jag är till exempel helt irrationellt rädd för spindlar, fast att jag vet att de är fullkomligt ofarliga här i Sverige. Och inte skrivs det spaltmeter om de eventuellt livsfarliga spindlarna i kvällspressen!

#42  Till metamorfos fredriktomte
2005-06-08 22:42:36

Jag har redan haft en jättelång diskussion om att det jag pratar om inte handlar om att just tala om för kvinnor hur de borde känna, utan att istället försöka motverka de impulser som gör att *VI* (samhället i stort, män som kvinnor) är oprortioneligt rädda för överfallsvåldtäkter. Detta kan du läsa om i ovanstående inlägg. Någon svar på din fråga kan jag alltså inte ge, eftersom det du vill veta varför jag gör inte är någonting jag gör utan någonting du själv hittat på att jag gör.

Angående rädslan så håller jag verkligen inte med. Det du pratar om rörande spindlar låter snarare som någon mildare form av fobi. Det är en helt annan sak, och är som sagt helt irrationell (även om det går att bota vissa fobier genom bland annat genom att lära individen att det inte det inte finns någonting att vara rädd för). Men sedan finns det rädsla som är rationell såtillvida att den faktiskt grundar sig på de fakta vi tror oss känna till om risken (samt den potentiella skadan om risken realiseras). Här spelar tidningsartiklar och liksom sådant som andra berättar för oss eller vi av någon annan anledning tror oss veta. Säg att du åker i en bil som när som helst kan explodera och du inte vet om detta. Säg att du flyger på ett plan där det finns en självmordsbombare. Du vet inte om detta och kommer sannolikt inte vara särskilt rädd såvida du inte är flygrädd (dvs återigen en form av fobi). Men så får du reda på att självmordsbombaren finns på planet och att h*n tänker spränga planet i luften inom en kvart. Jag skulle gissa på att du blir ganska så rädd då. De flesta människor skulle bli det i alla fall. Det är en räddsla baserad på "fakta". Säg nu att det faktiskt inte finns någon självmordsbombare på planet, men på något sätt blir du övertygad om att h*n finns där ändå. Då blir du lika rädd som om han fanns där, fast din rädsla är svarar inte mot ett reellt hot. Fortfarande har du baserat rädslan på "fakta", fast det är denna gång felaktiga "fakta".

En bra film angående oproportionelig rädsla som baseras på i grunden rationella antaganden (dvs inte fobier) samt vad detta kan få för konsekvenser för ett samhälle är Michael Moores Bowling for Columbine.

#43  Min rädsla elinlite
2005-06-08 23:01:06

för att gå hem ensam i mörker baserar sig på trakasserier.

Jag vet inte hur många ggr jag fått ovälkomna rop, kommentarer och närmanden antingen på krogen eller på gatan.
Dessa har alltid handlat om min kropp eller mitt kön, aldrig om min plånbok.
Efter sådant kan en inte riktigt veta var vederbörande drar gränsen, kommer det att förbli verbalt trackande eller kommer det att eskalera? Kommer personen att följa efter mig hem?
Jag har aldrig råkat ut för att ngn okänd människa kommit till mig på krogen och sakta viskat i mitt öra att den vill ha min plånbok, men jag har råkat ut för en kille som viskade att alla tjejer vill bli våldtagna.

Så jag tänker mig att följande kan vara ligga till grund för hur pass rädda tjejer är:
Ja, överfallsvåldtäkt är relativt ovanligt, men kränkning av kvinnans personliga sfär är inte speciellt ovanligt.
Därför bidrar varje verbal kränkning till hur säker en tjej känner sig (jfr. rasism).

Eliminerar vi de verbala trakasserierna, kan kvinnor kanske börja känna sig lite tryggare?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?