feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur skall män hantera sin könsmakt ?


Gå till senaste inlägget#1  Hur skall män hantera sin könsmakt ? tillfrisknande
2005-05-25 22:04:30

Jag har tänkt om. Tack vare Peggy.
Jag tänkte naivt tidigare att en enskild man kunde avsäga sin könsmakt, men jag har insett att det förstås är fel.
Könsmakten finns där oavsett jag vill det eller ej.

När jag pratar lyssnar män och i synnerhet kvinnor mer än när kvinnor pratar. Om jag tänker efter kan jag se att det skett både på jobbet många gånger och jämnt i sociala sammanhang
Även här på feminetik verkar det finnas en större respekt för män än för kvinnor.
Som man, och tack vare och märkligt nog inte trots min bakgrund, min historia av sexmissbruk och prostitutionsbesök, så har jag fått väldigt mycket kredit från speciellt kvinnor här på feminetik.
Mer än från män.

Sannolikt en effekt av könsmakten. Så könsmakten är där, i synnerhet när vi agerar på den omedvetet.

Jag vill dock tro att om man medvetandegör könsmakten "in action" så kan man mildra dess konsekvenser.
Man kan också genom att bli medveten om den, använda den förnuftigt, t.ex. genom att hålla tyst, och ge mer utrymme för kvinnor.

Eller vad man skall man göra åt den könsmakt man som man har?
Är det ok att låta ändamålen helga medlen och via könsmakten försöka ge kvinnor mer utrymme ?
På min arbetsplats finns det några äldre kvinnor, och ett gäng yngre män. Jag har faktiskt satt i system, att prata med de äldre kvinnorna, och vända mig till dem främst vid fikadiskussioner, då de ofta pratas förbi.
Jag gjorde detta innan jag insåg detta med min egna könsmakt, som Peggy lärt mig, utan därför att jag ansåg att för få var intresserade av och lyssnade till vad dessa kvinnor hade att säga.
Är det missbruk eller rätt bruk av min könsmakt ?

Frågan är kort och gott:
vad skall vi män i den feministiska kampen använda vår könsmakt till?
Vi kan uppenbarligen inte avsäga oss den. Vi kan försöka undvika att använda den.
Eller så kan vi försöka använda den för goda syften ?
Eller motverkar då medlen ändamålen ?

Vad skall en feministisk man göra med sin könsmakt?

Hoppas ni har några bra svar.

----
http://www.feminetik.se/sponsra.php

#2  Sv: Hur skall män hantera sin könsmakt ? olaberg
2005-05-25 22:14:05

Fördela den, som du säger. Är man in control i nåt sammanhang (som man inte ens behövt ta sig, som kan ha blivit tilldelad en), så har man absolut ett ansvar att uppmärksamma och jämna ut. Med makt följer ansvar. Att inte utöva makt är att utöva makt, av sämsta sorten: att smita från ansvar. Det är att avsiktligt inte förändra, och därigenom konservera.

#3  Sv: Hur skall män hantera sin könsmakt ? tillfrisknande
2005-05-26 18:46:16

Idag har jag tagit upp på fikarasten på jobbet att vi skall sätta upp en schackklocka på bordet och med den mäta hur stor andel av tiden som kvinnor pratar och hur stor andel av tiden som män pratar.

Vi har diskuterat feminism större delen av veckan och jag har fått chansen att på allas frågor berätta om alla sorters feminismer jag känner till.

Känns otroligt kul! Prata feminism både här och på jobbet.

Sedan har jag också undvikit att byta samtalsämne när kvinnorna pratade om blommer och orkideer, och istället försökte jag lyssna och lära mig lite.
Jag tycker egentligen blommor är tråkigt, eller tyckte, för nu när jag tog mig tid att lyssna så lät det riktigt intressant.
Kanske skulle skaffa lite fler blommor hemma....

#4  Sv: Hur skall män hantera sin könsmakt ? Kristin
2005-05-26 19:31:05

Är man bara medveten om den makt man besitter, i alla sammanhang, och försöker förvalta den på ett schysst sätt utan att missbruka så använder man nog makten på bästa sätt. Jag tror inte att en milimeterrättvisa eller klocka är det bästa sättet, om man inte ser det som experiment.
Ibland tenderar problemet att bli större och mer komplicerat för att man överarbetar det.

Det är självklart bra att samtala om frågorna, men att sitta och lyssna på något som jag tycker är ointressant bara för sakens skull skulle aldrig falla mig in. Däremot måste man ju visa respekt för sina samtalpartners och inte genast byta ämne så fort något inte kretsar kring ens egna intressen. Fast det hör nog snarare till allmän vett och etikett än en könsfråga...?

#5  Sv: Hur skall män hantera sin könsmakt ? tillfrisknande
2005-05-26 20:49:01

Fast jag tror att man på grund av könsmakten måste gå ett steg för långt åt andra hållet, eller dvs, så det känns så.

Tänk bara på detta faktum att när både män och kvinnor upplever att båda könen pratar lika mycket så är det faktum männen som pratar 70 % av tiden.

Därför bör det kännas som om kvinnor dominerar för att man skall vara ens i närheten av 50 %.

Att nå verklig jämställdhet har jag insett kommer bli en lång och svettig väg för många och i synnerhet för oss män.

Som man kommer man behöva ifrågasätta sig själv om och om igen, för könsrollerna och makten sitter så djupt in så det krävs hårt och smärtsamt arbete att dra upp dessa rötter, så långt det nu är möjligt.

Men hellre sliter jag ut mina inälvor med dessa rötter om det är nödvändigt än låter ens en kvist sitta kvar, i den mån det överhuvudtaget är möjligt.

Hur ofta sitter inte kvinnor och lyssnar till män fast de är fullkomligt ointresserade av vad som pratas om, ändå visar de stort intresse osv..

Varför känns det direkt fel om en man gör likadant ?
Den förbannade könsmaktsordningen.

Det kommer göra ont, riktigt ont att nå feminismens utopia.

Men det gör också ont när knoppar brister, dvs manschauvinismens fetknoppar :-)

---
http://www.feminetik.se/sponsra.php

#6  Sv: Hur skall män hantera sin könsmakt ? Kristin
2005-05-26 20:57:45

Jag hänger absolut med på hur du resonerar och tycker att det är beundransvärt.Själv för jag kampen på ett annat sätt. Jag har alltid haft ganska stor makt i yrkesliv, jag har tagit den själv och plockat upp mig bit för bit. Jag säger det bara för att påvisa att jag många gånger har varit i en överordnad position, både för män och kvinnor. I denna position har jag självklart försökt att fördela makten och ordet så att den ska utjämnas bland både kön och individer.Jag menar bara att det är bättre att plocka ett steg i taget, ta ett trappsteg i taget och 'kvalitetssäkra' än att göra kampen för krånglig och omständig, då jag har märkt att folk av rädsla för stora förändringar lätt backar ur. Människor vill i regel känna trygghet framför stora förändringar de inte riktigt är säkra på. Så min uppgift har ofta varit att smyga in ett schysst beteende i projektgruppen jag jobbar med framför att slå på stora trumman och påvisa orättvisor. Visst, någon gång måste man göra det. Jag tror dock att alla förändringar blir bäst stegvis och kvalitetssäkrade framför att göra revolution och åka på bakslag. Man kan ju styra upp samtalstiden och fördela ordet utan att använda äggklocka ;)

#7  #5 Kristin
2005-05-26 20:59:45

"Men hellre sliter jag ut mina inälvor med dessa rötter om det är nödvändigt än låter ens en kvist sitta kvar, i den mån det överhuvudtaget är möjligt."

Usch, det låter dramatiskt. Glöm bara inte bort vem du är i det hela, individen framför normen.

#8  #7 Kristin
2005-05-26 21:20:05

Replik till mig själv:

Tyckte när jag såg inlägget att det såg lite 'klapp på huvudet-tillrättavisande' ut. Det var inte min mening, och det var inte så jag menade. Jag menade bara att man aldrig bör förringa-degradera sig själv till förmån för ett kollektiv och göra saker som inte känns bra i magen.

Det var absolut inte min mening att förlöjliga, även om det jag skrev säkert kan uppfattas så.

#9  Sv: Hur skall män hantera sin könsmakt ? tillfrisknande
2005-05-26 21:39:05

Du skriver kloka ord, jag uppfattade dem inte som tillrättavisande och jag tar dem till mig.

Vitsen med schackklockandet på mitt jobb är bara för att vi skall göra ett experiment, inte för att vi skall praktisera millimeterrättvisa.

Vad vi män måste lära oss är ju en ny känsla för hur det känns och upplevs när det är rättvist, jämlikt, och det behöver förstås också många kvinnor upptäcka hur det känns.

Då måste man förstå med praktiska exempel hur snett det är.

#10  Sv: Hur skall män hantera sin könsmakt ? Kristin
2005-05-26 22:29:17

"Vitsen med schackklockandet på mitt jobb är bara för att vi skall göra ett experiment, inte för att vi skall praktisera millimeterrättvisa."

Misstänkte det. ;) Fortsätt gärna rapportera om hur ert jämställdhetsarbete går och vad det leder till för resultat. Det vore roligt att ta del av de erfarenheter du gör.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?