feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

utseendehysteri i skolan


Gå till senaste inlägget#1  utseendehysteri i skolan anneli
2005-05-24 14:41:47

Någon som läst om gymnasieklassen i Skellefteå, där lärarna tyckte tjejerna var för överviktiga och ordnade ett bantningsprojekt?

Priset för de som lyckades var *trumvirvel* en sminkkurs!!!
länk

För någon dag sedan pratade jag med min lillebror. De hade haft temadagar i skolan med separata aktiviteter för tjejerna och killarna.

"Vad fick ni göra idag då", frågade jag.

"Jo, vi fick kolla på film och tjejerna fick massage och ansiktsmasker lagda"

För det första, varför kan inte killar få massage? Och vad i h-e ska rosenkindade 14-åringar med ansiktsmasker till?

Tydligen var det lärarna som hittat på aktiviteterna på temadagarna. Tycker de inte att tjejerna har nog med skönhetskrav på sig från annat håll, utan vill spä på det hela lite extra? Kan man inte få slippa skönhetshets någonstans numera?

Detta får mig att undra vad man lär sig på lärarhögskolan egentligen. Efter vad jag hört från min bror är dessutom tjejerna i hans klass redan mer utseendefixerade än vad som låter sunt.

Är detta en trend bland svenska skolor numera, eller rör det sig om enstaka idiotlärare?

#2  Sv: utseendehysteri i skolan TKU
2005-05-24 14:45:45

Enligt Flickaprojektets undersökning var det ju fler killar än tjejer som tyckte det var viktigt för dem själva att vara snygg eller sexig. Men detta resultat - som i min tycke är en sensation - har varken projektet eller den svenska feministscenen lagt någon större uppmärksamhet vid. Uppenbarligen var det fel sorts sensation.

#3  Sv: utseendehysteri i skolan Johanna
2005-05-24 14:55:50

tjejerna som skulle banta gick för övrigt i en särskoleklass(!)

när min syrra gick på lågstadiet hade de olika aktiviteter för att få barnen att komma bättre överens, för att motverka mobbning. fin tanke, men uppdelningen var trist:
tjejerna - myskväll
killarna - innebandy

Jag gnällde lite över detta för min mamma, men tydligen hade barnen själva fått bestämma....*suck*

#4  Sv: TKU anneli
2005-05-24 15:00:45

Har märkt en hel del skönhetshets bland yngre killar också, tyvärr. Så jag är egentligen inte särskilt förvånad över Flickaprojektets resultat.

Men det som gör mig mest förbannad är när skolan dyvlar på ungdomar skönhetskrav. Skolan borde erbjuda ett alternativ till de värderingar som man möter i mainstreammedier.

Nu var ju inte killarna som pressades att banta eller fick ansiktsmasker lagda. Därför handlade mitt inlägg främst om tjejer.

Såg förresten att länken inte funkade, men bantningsprojektet finns att läsa om på aftonbladet.se.

#5  Sv: Johanna anneli
2005-05-24 15:36:10

Vad trist!

Hade de inte kunnat få prova på bägge sakerna då? Innebandy en kväll och mys nästa kväll?

Dessutom kunde väl de vuxna hjälpt till och styrt upp besluten lite, så som man gör i alla andra fall. Hade jag fått bestämma helt själv när jag var åtta, hade jag ätit kakor till middag.. :)

#6  Sv: utseendehysteri i skolan Johanna
2005-05-24 15:39:10

jo, det tyckte jag också.

#7  Sv: utseendehysteri i skolan Peggy
2005-05-24 15:57:22

Shit, det var inte så här jävligt när jag gick i skolan, faktiskt. Det har blivit värre, sjukare.

#8  Sv: utseendehysteri i skolan fredriktomte
2005-05-24 16:51:49

Idiotiskt så att det förslår. Det tragiska i sammanhanget är nog dock att även om man lät barnen välja mellan att göra ovanstående saker så är risken överhängande att flickorna valt den ena aktiviteten och pojkarna den andra.

Min lösning är att dels ha mindre klart och tydligt könsspecifika aktiviteter. Och när man ändå har det, helt enkelt göra dem obligatoriska för båda könen. Samt *ALDRIG* dela upp i pojkar och flickor redan från början.

#9  Sv: utseendehysteri i skolan LittleSparrow
2005-05-24 17:57:36

Hinner/orkar jag idag eller immorn ska jag skriva en vildmarkstext om just utseendefixering, eller nja, handlar väl egentligen mer om varför det kan uppkomma ur psykologisk synvinkel, varning för snustorr text bara , men jag anser att det blr en förenkling som inte gör denna diskussuin rättvis utan den infallsvinkeln. =) I´ll be back =)

#10  Sv: utseendehysteri i skolan KalleAnka
2005-05-24 19:54:01

Hmm, luktar mer Aftonbladsjournalistik än Utseendefixering.

Reportern har själv nog vett i kroppen att kalla det "Bantartävlingen" med citationstecken. Målet verkade vara, enligt reportern, "viktminskning och bättre kondition". Skitbra!

Äntligen en skola som tar vår hetsätning, dåliga matvanor och liknande vid allvar, skulle jag säga! Förr i tiden hade vi jympa på schemat för alla, nu för tiden verkar bara de som är riktigt illa darän få hjälp med att röra på sig.

Vad jag skulle reagera på är snarare att endast tjejer fick ställa upp i denna tydligen påkostade kurs. Sjukt? Ja.

#11  Till KalleAnka fredriktomte
2005-05-24 20:04:03

Fast varför är då bara viktminskningen och den bättre konditionen bara för flickorna?

#12  Sv: utseendehysteri i skolan KalleAnka
2005-05-24 20:06:44

Precis min åsik: Varför fick inte killarna vara med? Det är väl _det_ som artikeln borde "slagit ner på".

Sedan måste tilläggas: Lärarens teknik med offentlig mobbing av nämnd tjej var ju också riktigt förkastligt.

#13  Till Kalle Anka fredriktomte
2005-05-24 20:09:01

Ja, det beror ju vad för slags spinn man lägger på det. Man skulle ju som sagt kunna hävda att anledningen till att någonting motsvarande inte gjordes för pojkarna var att man tycker det är mycket viktigare för flickor att se söta och snygga ut.

Men jag vet inte, har inte läst artikeln och vet absolut ingenting om skolan eller händelsen. Har du en länk möjligtvis?

#14  Sv: utseendehysteri i skolan LittleSparrow
2005-05-24 20:09:47

Back och skrivit vildmarkstext om nån är nyfis =)

#15  Sv: utseendehysteri i skolan KalleAnka
2005-05-24 20:10:42

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,…

Vassego!

#16  LittleSparrow KalleAnka
2005-05-24 20:11:11

Ska läsa nu! Toppen!

#17  Till KalleAnka fredriktomte
2005-05-24 20:19:39

Får man tro tidningen (vilket man kanske ska vara lite försiktig med i och med att det är aftonbladet) så tycker jag att det verkar vara tjejerna som är förlorarna i sammanhanget, inte killarna. Låter som någon form av dokusåpeinspirerad förnedringstävling. Som dessutom enbart involverar tjejer (vore kul att höra förklaringen till detta).

#18  fredriktomte KalleAnka
2005-05-24 20:38:42

Jag finner två tolkningar som går att dra ur artikeln:

1) Skolan (denna specifika skola) har fallit för myten att kvinnor måste vara perfekta och smala för att deras enda roll här i livet är att behaga åskådaren. Eftersom det är skolans plikt att uppfostra barnen så utlyses en dokusåpeinspirerad förnedringstävling där priset är att få göra sig vacker på ett spa. De som inte lyckas gå ner i vikt blir uthängda inför klassen. "Bantartävlingen" blir en följetong på interntv:n i lärarrummet.

2) Skolan har insett att många barn i skolan lider av fetma på grund av felaktiga kostvanor och stillasittande fritidsvanor. För att komma till rätta med detta inledes ett program i "non smoking generation"-anda, där varje elev (som vill) får skriva på kontrakt att bättra sina vanor. Eftersom skolan i sexistisk anda anser att pojkar ändå är ute och rör på sig exkluderar de alla killar från programmet. Eftersom skolan i ännu mer sexistisk anda tror att det högsta en tjej kan önska sig är att gå på spa och sminka sig så blir "moroten" just detta. En lärare intar rollen som dokusåpeinspirerad övernitisk ledare för programmet. Han verkar lida av undermålig pedagogisk förmåga och tror att resultat kommer uppnås genom att skrämma deltagarna med offentlig mobbing av en stackars tjej.

Tja, jag tror naturligtvis på del två. Jag tycker att det verkar som en felriktad och sexistisk insats men med goda intentioner.

#19  Till Kalle Anka fredriktomte
2005-05-24 23:30:17

Vad sägs om en syntes av 1 och 2? Någon uttalad uppfattning om att kvinnans roll är att behaga tvivlar jag finns där. Men det kan ju fortfarande finnas i bakhuvudet på t.ex. lärarinnan. Hon kanske tycker synd om de tjocka tjejerna på ett sätt som hon inte gör om de tjocka killarna, eftersom hon undermedvetet utgår från att utseendet är mycket viktigare för en kvinna än vad det är för en man.

#20  Sv: KalleAnka anneli
2005-05-25 01:18:42

Men varför inte då återinföra den gamla hederliga jympan, i kombination med vettiga kostråd, om det är flickornas hälsa man värnar om?

Att gå ner två kilo på två veckor, som en av tjejerna pressats till, har inget egenvärde om man inte äter bra och rör på sig. Varför fokusera på vikten och inte på hälsan?

#21  bantartävlig Ell
2005-05-25 12:54:33

Men på den skola jag gick på i både lågstadiet och högstadiet höll på så här. Vi var ett gäng barn som fick extra gymnastiklektioner och fick gå till syster för kosttips odyl redan i ettan. jag är ändå 70-talist. Det här är inget nytt

#22  Sv: utseendehysteri i skolan ufpopen666
2005-05-25 13:53:20

Köpte hem NFS Underground II för ett tag sen. I introt och som starters förekommer lättklädda kvinnor av yngre modell. Och jag retar mig på det, precis som mycket annan av den kvinnoframställning som förekommer inom motorsporten.

Men en stor peng trillade ner i mitt medvetande en kväll då min sons kusiner, en pojke och en flicka, var på besök. Min pojke ville då visa NFS spelet och alla ropade i takt hur coolt de tyckte det var. Plötsligt säger den lilla 4 åriga tjejen: Jag tycker tjejen i spelet är häftig.
Och det är en tjej vars huvudsakliga funktion är att se snygg ut.

Och plötsligt inser jag att jag i det ögonblicket planterat en självbild i denna 4 åring, en självbild som jag själv arbetar emot och som jag i åtskilliga sammanhang debatterat kring.

Bästa sättet att se hur skadligt media kan vara är att se hur det inverkar på barn. Ingen är så ärlig om hur de påverkas. Och ingenstans går det så djupt som hos barn.

Tjejers vilja att sminka sig och bedöma sig själv efter artificiellt skapade övermänniskor grundas i mycket ung ålder, lika mycket som killars vilja att springa omkring med vapen och köra bil.


Jag har avinstallerat NFS.

#23  ufpopen666 Zeppe
2005-05-25 14:01:56

Intressant! Minns själv när jag var liten. Letade hela tiden efter tjejer att identifiera mig med, blev förbannad när det inte fanns några eller när de som fanns var dåliga (typ Anne i femböckerna) men alla som verkade coola funkade. Kan tänka mig att en tjej med tuff stil i ett motorspel hade funkat, i brist på bättre.

Måste fundera mer på exakt vad jag såg/läste och vilka karaktärer jag fastnade för. Tack för tanken. Och kudos för avinstallationen.

#24  Jo tjena... Michea
2005-05-25 17:44:17

Jag har faktiskt inte blivit så här upprörd på länge.

Det är så de flesta ätstörningar börjar, speciellt anorexi. Personen själv eller någon utifrån sätter upp ett mål: i det här fallet 2 kilo på 2 veckor. Det finns ofta en "belöning" med i bilden, en balklänning man vill komma i, en klassåterträff, en sol- och badresa, i det här fallet en smikkurs. Och när fokus inte ligger på att leva sundare, utan viktminskningen i sig, då upptäcker personen hur lätt det är att "fuska" sig till viktnedgången, hoppa över måltider, byta ut viktiga näringsämnen osv. Och, om man har otur, lär man sig hur lätt det är att stoppa fingrarna i halsen för att bli av med det man ätit. Nästa steg är att inte äta någonting alls. Och så sitter man fast.

En annan sak som skolväsendet, vården och resten av samhället gång på gång vägrar förstå, är att det finns betydligt mer komplexa förklaringar till övervikt än att den överviktige inte vet att bättre mat och mer motion leder till viktminskning. Som om de inte skulle veta det! Det finns hur mycket forskning som helst som visar på att gravt överviktiga personer har utvecklat samma beteendemönster och beroende som exempelvis rökare, heroinister osv. Det kan inte lösas med dinglande morötter och bilder på kostcirkeln, det är ett problem som måste angripas på alla plan, inte minst det känslomässiga. Har man en osund inställning till mat och ätande, så finns det alltid en djupare liggande orsak till det, vare sig man är anorektiker, bulimiker eller överätare.

Och det här med spa och smink-kurser... herregud! Samhällets signaler är redan tydliga nog, skolan ska inte börja dunka in i småtjejer att den högsta formen av njutning är att få lera kletad i ansiktet och lära sig hur man böjer ögonfransar. Aaarghh!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?