feminetik.se feminetik.se

Just nu 10 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Att förstå istället för att fördöma


Gå till senaste inlägget#1  Att förstå istället för att fördöma tillfrisknande
2005-05-23 13:08:06

I en annan tråd om perspektiv tog jag upp bland annat det psykologiska perspektivet på könsrollsproblemet.

Jag tycker det är ett väldigt bra perspektiv för att förstå och förhålla sig till väldigt många samhällsproblem.

Vi är psykiska varelser och i vårt samhälle finns det många orsaker till att vi blir psykiskt sjuka.
Vår könsroller gör oss psykiskt sjuka och de är sprungna ur psykiskt sjuka orsaker.

Att förklara människors handlande i psykologiska termer, innebär samtidigt ett sätt att försöka förstå dem, och därmed en öppning till lösning.

Män som slår, våldtar och som förtrycker kvinnor är enligt min mening psykiskt sjuka.

De behöver psykiatrisk terapi för att bli friska, dvs lära sig respektera kvinnor, och därmed även sig själva, dvs det sistnämnda kommer faktiskt först.

Den hållning som ROKS tagit till misshandlande män är att fördöma dem, vilket jag tycker är helt fel.

Vi skall INTE FÖRDÖMA MÄNNEN som slår, våldtar och misshandlar.

Men vi skall FÖRDÖMA deras handlingar!

Vilket är en stor skillnad.
Om vi istället för att avhumanisera dem ("män är djur") som Solanas, och istället försöker förstå de psykologiska mekanismer som driver deras handlingar, så är vi också på väg mot en lösning för dem och för samhället i stort.

Och mekanismen bakom våld och förtryck heter som alltid brist på respekt för människovärdet, grundat i bristande självrespekt och självkärlek.
Som i sin tur fått näring av inhumana macho-värderingar.

Vi lider alla av könsrollerna och könsdiskriminering, män som kvinnor. Och även om de ytligt sett kan se ut som om män "vinner" något på det, så är alla, och alla män också, lika stora förlorare på detta system, skapat för och av krig.
För systemet alienerar oss, fjärmar oss, från varandra.
Och det enda vi behöver är varandra.

Och även kvinnor är och blir psykiskt sjuka av vårt samhälle.
Fast kvinnor psykiska sjukdomar (på grund av könsrollernas utformning) får störst effekter för dem själva (se t.ex. aneroxia och bullemi).

Kvinnor är också med i lika hög grad som män och upprätthåller könsrollssystemet och försvarar det.

Den feministiska tanken behövs planteras lika mycket hos kvinnor som hos män.

Varför "vill" unga tjejer anpassa sig till skönhetsidealen.
Varför väljer kvinnor att sköta markservicen, ta ut hela föräldraledigheten och acceptera lägre löner på arbetsmarknaden.
Varför uppfostrar mödrar sina pojkar till att inte gråta och sina döttrar till att se söta ut?
mm mm

Ja, de flesta blir inte tvingade. De söker bekräftelse på inlärda roller, precis som män också gör.

När män inte tar ansvar för sina barn och delar föräldraledighet mm
När män förhärdar sig och inte visar sina känslor annat än genom aggression och sex
När män ständigt mäter sig själva genom ytliga prestationer
När män ser på kvinnor som sexobjekt
mm mm

Genom att visa på alternativ till dessa könsrollsmönster kan vi påbörja processen att lämna ett destruktivt samhälle som gör människor sjuka.

Men vi måste visa alla människor respekt och förståelse för varför de gör som de gör - annars får vi ingen dialog och inget tankearbete.

Och utan tankar och öppet sinnelag kan inte heller några feministiska frön sås.

Håller ni inte med ?

----

Förändring mot ett feministiskt samhälle pågår - här - så stöd det ekonomiskt: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#2  Sv: Att förstå istället för att fördöma Ell
2005-05-23 16:36:18

jag ställer mej lite frågande. Det är väl ingen som fördömmer männen utan det är just handlingarna och den samhällsstruktur som tillåter sådana handlingar, som kritiseras. Det samma gäller ju för alla negativa handlingar som alla människor utför, oavsätt kön.

Ett stort hinder på väg än just maskuliniteternas förhållande till hegeminin. Att det inte är ok att söka hjälp för det är inte "manligt". Lika så att erkänna att man har ett problem som en person inte är mäktig att klara av att lösa själv.

Det behövs fler diskussioner om maskulinitet, våld och homofobi för att samhället (Vi) ska komma tillrätta med problem.

Sen är det lättare att skuldbelägga än att fria när man blivit utsatt, även om de flesta vet att det inte är männen, utan det som har fått dem att misshandla, som behöver fixas :)

#3  Ell tillfrisknande
2005-05-23 16:45:21

Jag håller med dig utom att jag uppfattat det som att många just fördömer männen. ROKS ordförande använde ju och tolkade Solanas text bokstavligt, vilket jag inte trodde någon vettig människa kunde göra.
Det jag skriver är ju förstås självklarheter.

---

Sponsra: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#4  Sv: Att förstå istället för att fördöma Kristin
2005-05-23 17:06:29

Jag tror nog inte man kan se hur ROKS presenterades i dokumentären som särskilt typiskt eller föredömligt för feminismen. Jag tycker själv att de mest extrema tolkningarna går emot det feministiska perspektivet. MITT feministiska perspektiv, måste jag väl tillägga.

Japp, det du skriver är självklarheter :) Det gäller väl i alla situationer att man bör fördöma handlingar och inte personer som begår dem. Det är ganska fundamentalt i all sorts empatiskt och socialt arbete.

Jag förstår dock människor som till slut ger upp och ser på män med svartvita glasögon. Jag hade själv en bekant som blev ihjälslagen under tre timmar av sin före detta sambo. När sånt händer så tar förtvivlan över och det var extremt svårt att se denna människa med förståelse efteråt. Det våld som man själv och ens omgivning varit utsatt för lägger sig som lager inombords och det är lätt hänt att man börjar hata. Jag gick själv i terapi under flera år för att försöka se konstruktivt på mig själv och på män. Det fruktansvärda är heller inte händelserna i sig, det fruktansvärda är att det drabbade min syn och misstro på alla män i min omgivning. Därför hoppas jag innerligt att Rubars reportage leder till en bättre lösning där både kvinnor och män får hjälp. (Jag är dock skeptisk till att ha en gemensam hjälpjour.) Alla åtgärder som leder till en minskning av våld är bra.

#2 Håller med. Tycker att det är viktigt att diskutera både maskulinitet och feminimitet. Det borde vara obligatoriskt på skoltid.

#5  Sv: Att förstå istället för att fördöma LittleSparrow
2005-05-23 19:11:34

Hmm det jag tror man får försöka förstå när man läser tillfrisknandes inlägg är att i språkbruket hos en del feminististiska inlägg/diskussioner/articklar (oftast förmodligen skrivna när man vart irriterad) så upplevs budskapet som om männen fördöms och ibland även som grupp.

"Varför "vill" unga tjejer anpassa sig till skönhetsidealen." kan ge ett svar på detta , men det kommer bli ganska omfattande, så klotterplanka mig den som är nyfiken =)

Som Kristin säger så är en gemensam hjälpjour förmodligen en dålig idé , av vad jag ser som uppenbara orsaker. Dock så tror jag att man skulle slippa en hel del om ledarorganisationen för kvinnorjourer (och kanske även andra jourer efter behov) skulle vara en blandad, tror det skulle skapa ett betydligt sundare attityd. Som det är nu så har jag exempel på då en man som kanske vill hjälpa en kvinna och ringer till en kvinnojour för att fråga efter råd och hjälp för denna kvinna så blir han illa behandlad verbalt.

#6  Sv: Att förstå istället för att fördöma Kristin
2005-05-23 19:28:25

#5 Japp. En sundare attityd inom kvinnojourerna behövs. Fast jag tror, och hoppas, ändå att de flesta kvinnojourer sköts bra och professionellt. Det är undantagen som måste ses över.

#7  Sv: Att förstå istället för att fördöma LittleSparrow
2005-05-23 19:40:10

#6 Jodå , det tror jag också även om jag tror , tyvär, att de kvinnor som jobbar där kan ha en tendens att bli ganska aviga imot män som ringer för att hjälpa en kvinna, med tanke på vad de får höra varje dag, jag anser att det är fullt förståeligt, men tyvär inte redigt bra =/

#8  Sv: Att förstå istället för att fördöma Peggy
2005-05-23 22:18:39

Alltså, det beror ju på var man drar gränsen mellan en person och dess handlingar.

Jag skulle nog säga att jag fördömer de män som slår och våldtar. men det nnebär inte att jag tycker att de är spetälska på alla områden i livet.

De kan säkert vara trevliga kompisar, bra lärare, duktiga musiker, charmiga pojkvänner etc.

Men deras moraliska status gör, att de ÄR hemska, vidriga bödlar.

Men även hemska vidriga bödlar kan vara bra på att laga mat eller vara roliga på fester.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?