feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Missa inte


Gå till senaste inlägget#1  Missa inte Alvunger
2005-05-22 22:34:40

"I morgon måndag 23 maj, klockan 07.45 i Sveriges Televisions Godmorgon Sverige debatterar jag jämställdhet och SVT:s granskning av kvinnojourerna mot jämställdhetsminister Jens Orback.

feministiska hälsningar
Birgitta Ohlsson,
grundare www.felira.nu
riksdagsledamot (fp) "

#2  Sv: Missa inte fredriktomte
2005-05-23 00:51:35

Klockan 07.45? Um, sorry, lite för tidigt för min del. Men någon som orkar masa sig upp vid en sådan ogudaaktig tid för att titta på tv kan väl referera debatten efteråt?

#3  Well Alvunger
2005-05-23 08:19:39

en annan är ju uppe =)

Jag trodde det skulle bli en debatt, men det blev det inte. Olsson o Orback verkade väldigt överens i många frågor. Jag tyckte båda två sa mycket vettiga saker.

Olsson ville göra skillnad mellan att kritisera män som grupp, och att kritisera en struktur av machomän vilka skadar både kvinnor och män som grupp. Hon ville alltså ta avstånd ifrån "extremfeministerna" som tycks bära på ett mansförakt. Hon ansåg också att dessa personer som sitter på ledande positioner skulle rensas ut från rörelsen, varpå Orback svarade att han kommer inte rensa ut någon eftersom en föresättning för fritt föreningsliv är att rörelsen själv väljer sina ledare.

Men Orback sade också att det föreligger en splittring i frågan angående om män skall få en behandlingsplan, något han var för. Han hade redan varit i Norge för att undersöka hur de har det, och om jag förstod det rätt så är en behandlingsplan ett av Orbacks mål. Oavsett vad ROKS tycker då uppenbarligen.

Olsson sade att det är viktigt att skilja på de i ROKS ledning som tycks bära på en enkelriktad syn och en rädsla för fler initiativ och lösningar, och de som jobbar i jourerna. Hon kallade jourkvinnorna hjältinnor, och tog också upp att det är ... jag minns inte vilket ord hon använde, jag tror hon sa att det var pinsamt att arbetet med att ta hand om sönderslagna kvinnor så länge legat på andra kvinnors axlar, ideellt arbete, och att det är samhällets ansvar att ta över. Orback höll med. Olsson nämnde även SKR, som alltså inte var med i någon av dokumentärerna men som är ett alternativ till ROKS som brutit sig ur. (Moderatorn nämnde förresten att ROKS tar emot ca 50 000 kvinnor i behov av hjälp per år, hur många SKR tar emot vet jag inte.)

Orback betonade sedan att en behandlingsplan för misshandlande män inte handlade om ett daltande om män utan vi talar om kriminalvård för mycket grova brottslingar. Han menade också att han alltid talat om mäns ansvar. Olsson tog starkt avstånd ifrån att tala om mäns kollektiva ansvar, däremot menade hon att det är upp till var individ att ta ansvar för att förändra vad de ser är fel. Orback diskuterade också det kollektiva ansvaret och sa att det är möjligt att män får ta lite "stryk" nu eftersom de gjort alltför lite alltför länge, men att det inte är bra att skuldbelägga män som grupp. Han sade flera gånger att män behöver kunskap om strukturerna, och när de fått kunskap följer ansvar.

Olsson nämnde att hon tycker att ribban för vad som är en god man är för låg, t ex att en manlig vän till henne sagt "Jag är en god man, jag slår inte min flickvän" och så sa hon att vi måste kunna kräva mer av vad en bra man är. Moderatorn frågade "men nu är ju så många män feminister. Kan man vara en god man utan att vara feminist?" Och Olsson svarade något i stil med "Nej, det tycker jag inte, det hänger ihop."


Summa summarum så tyckte jag att de båda framhöll flera av de aspekter som vi har varit inne på här på feminetik.se. Det var en bra diskussion. Det enda som saknades var ju en av dessa extremfeminister. O just ja! När de talade om att kräva vissa personers avgång sa Orback att ROKS ledning förmodligen anser att en grovt felaktig bild har givits. Jag tolkade det lite som att Orback tror att så är fallet, men det vet jag inte säkert.

Iallafall, nu ser jag fram emot att se en extremfeminist i soffan. Och vad det verkar så kämpar Orback för en behandlingsplan för män, så alla som hårt drivit linjen att det är ROKS fel att vi inte har en behandlingsplan för män kan ju sova lite bättre på nätterna. Det verkar vara på g. Extremfeministerna lyckades tydligen inte slå ut hela regeringen. Big surprise....

#4  Till Alvunger fredriktomte
2005-05-23 15:32:41

Intressant. Tycker också det mesta låter bra av det som sagts. Några saker vill jag dock påpeka. Dels att Orback faktiskt fått utstå mycket tung kritik, bland annat från just feminister som Schyman och inte minst ROKS. Nu sitter han kvar, och håller förhoppningsvis på att styra in den svenska jämställdhetspolitiken vad gäller våld i nära relationer i en annan riktning än den tidigare under Winberg (det finns väl en anledning till att hon numera sitter i Brazilien...). Samtidigt får man inte glömma att ROKS liksom vissa "extremfeminister" faktiskt har påverkat regeringens politik i dessa frågor, även om de kanske inte uttryckligen styrt den.

Angående jourkvinnorna tycker jag också att man kan göra en åtskillnad på ledningen och gräsrötterna. Det är inte samma sak. Samtidigt får man ju inte glömma att ledningen representerar gräsrötterna och att det är gräsrötterna som till syvende og sist sett till att ledningen sitter där den sitter. Detta ansvar kan självklart inte läggas på varje enskild kvinna som jobbar på kvinnojourerna. Dock tycker jag det är helt rimligt att avkräva jourföreståndare och andra i mellanskiktet för organisationen någon form av ansvar för den ledning de faktiskt sett till kommit till makten. Tycker också det är lite av en ödesfråga, vad som händer nu. Om ROKS enbart sluter sig som en igelkott och slår ifrån sig all kritik ("Allt är journalisternas fel. Dessutom är ju män djur!") så kommer jag inte ha så mycket förtroende kvar för de medlemsjourer som sitter tysta och accepterar utvecklingen (eller stämmer in i kören som försvarar ledarskapet).

Slutligen förstår jag inte heller riktigt det du skrev om Olsson på slutet. Tycker hon att enbart feministiska män kan vara goda män? Tycker hon i sådana fall likadant om övrig politik (enbart folkpartistiska män är goda män, alla andra män är dåliga/onda)? Hoppas att jag missförstått detta. Hon verkar ju ganska vettig i övrigt.

För övrigt, tack för referatet. :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?