feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sekterism och ROKS


Gå till senaste inlägget#1  Sekterism och ROKS Xenu
2005-05-22 21:07:03

Som feminist är jag väldigt besviken på ROKS ordförande och före detta ordförande. (Däremot inte M. Winberg, men bara för att mitt förtroende för henne gick i botten för länge sedan.

Att ha med könsmaktsperspektiv i reportoaren av analysverktyg är bra och viktgt.

Att hävda könsmaktsordning som Den Enda Tillåtna Tankemodellen, Vilken Förklarar Allting är däremot sekterism, totalitarism, fundamentalism.

Att driva en tankemodell in absurdum på detta vis ÄR allt detta, oavsett hur användbar modellen är när den brukas inom ramarna för vett och sans.

Att sossarna kommit så nära att införa politisk styrning av universiteten är också oerhört skrämmande, det är mycket värre än jag hade anat.

#2  Mmm jag blev också helt ställd av Alvunger
2005-05-22 21:09:19

universitetsstyrningen.

Men en tanke jag inte kunde skaka av mig var; den är ju redan styrd. Patriarkalt styrd. Att tvångsinföra en riktning är inte en lösning, det är livsfarligt - men jag anser att vi absolut måste ha med perspektivet att den kunskapstradition som vi idag vilar på är styrd i allra högsta grad.

#3  Politikerförakt... Pigge
2005-05-22 21:13:42

...brukar vara min käpphäst. Jag hatar alla som ser ner på politiker. Nu känns det som att jag har fått titta in lite bakom de självbelåtna kulisserna på jämställdhetsdepartementet. Och är skakad

Och plötsligt är det en hel massa andra bitar som faller på plats. Styrningen av jämställdhetsarbete på förskolor är en. Regeringen utfärdar direktiv. Kommittéerna springer ärenden åt ministrar. Forskarna tiger. Bidragen styrs åt ett håll.

#4  Sv: Sekterism och ROKS Xenu
2005-05-22 21:21:02

Förakta inte politker, kvinnor, eller män, som grupp.
Förakta de politker, kvinnor, och män, som förtjänar det.

Winberg, till exempel.

#5  Apropå styrning av univ. Likviditet
2005-05-22 21:27:07

så hade det partiet längst till höger i kårvalet (högerstudenter) vid sthlms uni. sloganen "stoppa korruptionen".

Och med den heta debatten i "DN-debatt" mellan olika statsvetarprofessorer om korrumptionen så antar jag att det redan sker en viss styrning av förskning på universitetsnivå.

#6  Sv: Sekterism och ROKS Malmstig
2005-05-22 21:52:52

blir litet förbryllad av det här med politisk styrning av universitetet eller ej. Det är ju verkligen inget nytt, visst allt beror förstås på var gränserna ska dras. När exempelvis universitetsutbildningen gjordes om i slutet på 1970-talet och universitetslinjer infördes (med målet att alla fristående kurser skulle tas bort) är det bara ett av många mkt tydliga exempel på den politiska styrningen av universiteten. Det är regeringen som utser universitetens styrelseordförande, genom massor av anslag styr vilken forskning som ska finansieras etc.

Vi har kommit en lång väg från den tid då universiteten hade sin egen rättsfrihet och ofrihet - med egna domstolar för studenter och anställda.

#7  Till Alvunger fredriktomte
2005-05-23 02:58:34

Vad menar du när du skriver att universiteten är patriarkalt styrda?

#8  en gissning sisyfos
2005-05-23 11:33:38

Kanske bland annat att sisådär 80-90% av professorerna är män?

#9  Sv: Sekterism och ROKS Kristin
2005-05-23 12:45:57

Jag är också väldigt besviken på den fundamentalistiska feminism som presenteras. (I alla fall så som den framställs.) Den går emot det som jag personligen anser är feminismens grundvärderingar, dvs. Den cementerar tydliga könsroller - något som jag själv vill komma ifrån. Den stadsfäster överordningen som något okränkbart, och därmed blir ju också underordningen det. Den målar upp mannen som en fullständig hopplöshet- det svartvita perspektivet, en gång våldsverkare- alltid våldsverkare och män göre sig icke besvär att ens försöka begripa vad kvinnor går igenom. Hur kan man bygga ett bra samhällsklimat på detta?
Jag tycker det är lysande om det skulle finnas behandling för våldsamma män. De kanske inte hjälper i alla fall. Men hjälper det en kvinna av 300 så har det ju i alla fall givit positivt resultat. Alla metoder som verkar för något gott är enligt mig bra metoder. De feministiska perspektivet behöver inte försvinna eller degraderas om man också, förutom att hjälpa kvinnan, lägger in resurser på att få män (och de kvinnor som också har problem med detta, givetvis.) att ta sig ur det våldsamma beteendet. Då slipper förhoppningsvis fler kvinnor råka ut för samma våldsamma person.

Den fundamentalistiska feminismen har ett helt annat perspektiv än vad jag har och som jag har svårt att ställa upp på. Jag kan mycket väl förstå de drivkrafter som ligger bakom, men jag vill istället lägga min energi på att synliggöra dikotomierna manligt och kvinnligt för att dekonstruera de cementerade fördomar som visas upp i D.I. Det känns som om man sitter fast nu, jag är väldigt kluven för tillfället.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?