feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Martin Stenmarck-fenomenet.


Gå till senaste inlägget#1  Martin Stenmarck-fenomenet. Kristin
2005-05-22 15:20:03

Vill påpeka att nedanstående reflektin är högst subjektiva. Skulle dock gärna vilja ha kommentarer.Under den gångna våren har sångaren Martin Stenmarck faschinerat mig mer och mer. Inte för att han är en duktig sångare, inte heller för att han är snygg, inte för att han är bra utan för hur han som fenomen har framställts i massmedia. För första gången någonsin, tror jag, har jag läst samma språkliga bruk i artiklar om denne Martin, som jag vanligtvis brukar se i artiklar om kvinnliga sångare/skådespelare/b-kändisar. Det går inte riktigt ihop sig för mig. Stenmarck är ju en man. Det var nog denna kulturkrock som gjorde att jag började intressera mig och ett tag sluka det mesta i kvällspressen som stod om honom. Ett tag blev jag road.

-Äntligen! Haha, äntligen blir män degraderade till sexuella ikoner, det har hänt något i jämställdhetens tecken! NOT. För det är knappast den här sortens retorik som jag finner eftersträvansvärd i jämställdhetssyfte, oavsett vem den drabbar.Några exempel.i dag: "Martin ber om ursäkt!" och "trösta Martin" http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,27…

I Expressen: "Martin i tårar"

http://www.expressen.se/index.jsp?a=288708

Massor artiklar om hans sexighet. Bla.

http://martinstenmarck.ztardust.net/

Martin och papparollen

http://www.affarsresenaren.se/tidningar/2004/…Det finns tusentals andra exempel, men jag iddes inte leta upp allt.

Det faschinerande är hur tidningarna ger honom offerrollen, när han blev mobbad i Kiev, sexighetsrollen då tidningars läsare får rösta på Martins sexigaste kroppsdel, papparollen osv.

Han har fått alla de epitet som 'normalt' brukar tillskrivas kvinnor. Och till slut försvinner artisten Martin. Han blir inte särskilt intressant, kvar finns fenomenet Martin. Den sexiga, alltid leende skyltdockan som säger: - Jag ska ge dem vad de tål! Jag är stark!

Sen när behövde en man övertyga och be om ursäkt.Jag tycker denna trendriktning är intressant. Dock ger den mig en stor klump i magen. Det var inte det här jag menade när jag stod på barrikaderna och skrek om halva makten. Jag efterlyser den riktiga människan, den oplastade, ogenerade, virila och genuina. Jag önskar ingen att degraderas till skyltdocka, varken Martin Stenmarck eller Carolina Gynning.

#2  Sv: Martin Stenmarck-fenomenet. Kristin
2005-05-22 15:22:19

Kan visst inte stava idag. Första meningen ska givetvis vara: Vill påpeka att nedanstående reflektion är högst subjektiv.

#3  Sv: Martin Stenmarck-fenomenet. Nuendo
2005-05-22 15:35:20

Det här fenomenet är betydligt mer utbrett än så, och omfattar betydligt fler än så. Se bara på Fredrik Ljungberg, David Beckham etc etc... De män som anses vara attraktiva behandlas på detta sätt.

#4  Sv: Martin Stenmarck-fenomenet. Kristin
2005-05-22 15:39:47

Jo kanske, men de är också kända för att vara bra fotbollspelare. Och är beundrade av både kvinnor och män. Det känns som om Stenmarck har degraderats snäppet värre, betraktas som en sexuell varelse av kvinnor- föraktad av män. Jag har dock svårt att säga att det är så, då jag sällan läser kvällspressen. Retoriken kring Stenmarck blev jag faschinerad över, eftersom jag råkade på det av en slump.

#5  Sv: Martin Stenmarck-fenomenet. minttukaakao
2005-05-22 16:35:54

I fredagens Metro skrev Stephan Mendel Enk om Martin Stenmarck.
http://www.metro.se/site/metro/discuss/?entry…

#6  Sv: Martin Stenmarck-fenomenet. Tamara
2005-05-22 17:07:46

Jag tycker hela ESC verkar ha fallit i objektifieringsdiket. Har knappast läst något om låtarna - utan det har bara handlat om att "den sexigaste" vinner. Så har det väl varit även förr, men i år är det extremt.

Och Stenmarck och killarna har setts som lite chanslösa för de påstås inte kunna vinna lika många röster på sexighet (varför?).

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?