feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Rear ut min könsroll! Allt ska bort!


Gå till senaste inlägget



#1  Rear ut min könsroll! Allt ska bort! UppåtEmma
2005-05-19 19:31:56

Jag tänker göra upp med min könsroll och detta är härmed en öppen inbjudan för alla här att göra likadant!

Sunkiga värderingar och beteenden som inte är JAG utan som är inlärda hos mig för att jag ska föreställa genuset kvinna vill jag bli kvitt. Here goes:

"Bröstavund". Jag tror att hade jag stora lökar skulle jag vara lyckligare och vackrare. Därför fnyser jag åt bystdrottningar och ser gärna ner på snygga människor. Jag gillar ju stora bröst, då ska jag ju bli glad åt dem!

"Jag reagerar oftare på sjaviga kvinnor än sjaviga män". Jag ska inte ha högre krav på kvinnor än män vad gäller utseende.

"Mitt hem måste vara städat (när det kommer folk, aldrig annars) och min sambo trevlig för det reflekteras tillbaka på mig!" Bullshit. Jag är ju en slob och min sambo är sin egen person!

Kommer inte på mer nu men det finns att ösa ur!
Så kom igen - vad gör du i egenskap av ditt genus som är inlärt? Lämna allt det här och bli fri fri fri :)

#2  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! tillfrisknande
2005-05-19 19:46:12

Gud vad du är modig!
Och oj vad mycket skit jag har att sälja ut.
Men det gäller att våga också....
Det känns ju så tryggt och vant med all den här skiten jag har runt mig.

Men ge mig någon dag så skall komma med skottkärror fulla hit...

----
Stöd feminetik: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#3  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Ylva
2005-05-19 19:51:48

*rotar i garderoben*

De här gamla trasorna är fula och luktar illa. De behöver jag inte längre:

"Utseendefixeringen" - Word, UpEm, man ska väl kunna se en vacker människa då och då utan att drabbas av mindervärdeskomplex.

"Kvinnoidentifieringen" - Bara för att nån tant gör bort sig på TV behöver väl inte jag skämmas och rodna? Dessutom, varför i hela världen har jag mycket lättare att hitta på ursäkter åt män som gör bort sig?

"Den där ytterst irriterande mjäkigheten" - inte ska väl lilla jag? såhär kanske det är, men jag vet inte? nä förresten, det var nog bara jag som var dum....
NÄ, det var det inte. Och JO, lilla jag ska.

*puh*

#4  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Peggy
2005-05-19 19:58:02

"Överdriven respekt för 25-35-åriga killar med smala glasögon som pratar om Kant" vill jag gärna bli av med. Den överdrivna gubbrespekten har jag alltid varit härligt befriad från, men dessa grabbar får oförtjänst lite smisk av mig. Usch, jag flinar och lägger huvudet på sned....

"Utseendefixeringen" ja just det, fy FAAAN säger jag.

"Mindervärdeskomplexet" - att alltid tro att allt jag gör är sämst, fast jag är bäst ;-)

#5  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! elinlite
2005-05-19 20:08:10

Oh gwaaah! Allt allt ut ut!

"Utseendefixeringen" - den ska ut ur min skalle omedelbums!

"Den där ytterst irriterande mjäkigheten" - ja, bort med den!

Rekonstruktion pågår.

#6  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Ell
2005-05-19 20:10:10

"tar jag för mycket plats nu-syndromet" att visa för folk vad jag har skapat och sen ber om ursäkt för att jag breder ut mej.

"Utseendefixering" - jag ÄR alltid snyggast...ibland

"väntar på min tur" - ..........

"Rädd för att bli mamma" - var tar då min personlighet vägen? (otroligt fånigt)

"Att inte kunna säga NEJ" .......

#7  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Tamara
2005-05-19 20:24:10

Det här är nyttigare än vitaminer!

ibland kommer jag på mig själv med att lyssna bättre då en man pratar än när en kvinna gör det ---- bort med det!

... och att jag plockar undan efter andra ---- bort med det! låt dem plocka bort efter sig själva!

....att jag när jag behöver råd om tekniska grejer nästan alltid frågar någon man om råd --- bort med det!

#8  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Zeppe
2005-05-19 20:25:12

Är stolt över att inte vara utseendefixerad alls, iaf inte mer än jag tycker man bör vara =) (att folk gör sig lite fina är bara trevligt).


Ok, synder:
- Blir nervös av konflikter (även de jag startar själv) och tar på mig att göra allt bra igen lite för ofta. Kan förstås tolkas välvilligt som mognad eller nåt, men jag vet att det ligger mer bakom.
- Har svårt för att sälja in mig själv vid anställningsintervjuer o dyl. Fasar för att bli klar och tvingas börja leta välbetalt arbete.
- Känner inte att jag är bäst på nånting, tänker alltid att andra vet mycket mer. Iofs oftast sant och egentligen vet jag inte om den där killiga stilen att låtsas kunna saker man inte kan är bättre, men...
- Ältar vissa relationsgrejor mycket mer än andra parten förmodligen gör.
- Tänder på vissa stereotypa grejor, typ när killar är smartare än jag. Iofs vet jag att min förra kille älskade när jag var smartare än han och det rådde ett visst överlapp (vi hade självklart olika styrkor) så båda var nöjda och egentligen kanske det var jämlikt, alla kanske tycker om att imponeras av sin partner?


Inget av det här är dock särskilt illa - det jag FASAR för är de grejor jag säkert gör utan att vara medveten om det. Hur hantera sånt?

#9  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Karra
2005-05-19 21:53:14

Dom där Kant-seriebabblarna hyste jag också ohemult stor respekt för tidigare, fy fasen vad skönt det var att komma bort från det!

Jag vill först och främst bli av min förbannade utseendefixering. Den begränsar mig allvarligt.

Och så vill jag lägga av med mina ursäkter att inte lära mig borra, fixa datorn, byta däck på cykeln mm för att det är "tråkigt". Det är grejer man ska kunna, skit samma om det är trist eller ej.

#10  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Peggy
2005-05-19 21:59:16

Fan Karra, hur gjorde du?

#11  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Karra
2005-05-19 22:10:48

Oj Peggy... jag vet inte riktigt hur jag gjorde. Men det hjälpte att höra min man (80 filosofipoäng) och hans kurskamrat sitta och dricka whisky och rådissa Kant-babblarna. Sen tror jag att jag helt enkelt blev less!

Min man hälsar f ö att han är förvånad över att det överhuvudtaget finns ett problem med överdriven respekt för Kant-babblare, han trodde att folk automatiskt saknade respekt för såna.

#12  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Alvunger
2005-05-19 22:18:01

* Jag suger åt mig människors kritik och misshandlar mig med den om nätterna och blir destruktiv. Jag skuldbelägger mig själv inåt men är å andra sidan jävligt bra på att martyra och få taggarna utåt. Blä.

* Jag brottas med madonna/hora-syndromet så fort jag haft utanförrelationssex med någon. "Om jag svarar på hans mess inatt så är jag ingen fin flicka i hans ögon. Han bara utnyttjar mig" / "Jag skiter väl i om jag är en fin flicka eller inte, jag är en kåt flicka och jag utnyttjar honom precis lika mycket." JÄMT. Fattar inte, varför kan man liksom inte bara få knulla, om ni ursäktar språket. Det är så sjuukt mkt märkligheter invävt i den sk kvinnliga sexualiteten.

* Vääääldigt ofta krymper jag ihop och gör mig liten, framförallt om jag skall gå förbi en grupp killar, så att jag inte skall störa dem för mkt där de står i grupp och tar hela utrymmet.

* Jag kommer på mig själv med att sitta och fånle och nicka sådär uppmuntrande trots att jag inte tycker det är det minsta intressant. Gör mig själv till inventarie per automatik.

* De ggr jag inte gör mig till inventarie kan jag få ruggiga skamkänslor efteråt. "men guuuud så pinsam jag var, varför kunde jag inte bara suttit och nickat och lett istället för att ifrågasätta/titta ut genom fönstret/resa mig och gå/dra igång en diskussion."

* När jag blir antastad säger jag alltför sällan ifrån. Bara går vidare med blicken sänkt.

* När jag får någonting förklarat för mig av en man ( tex lärare) eller en man hjälper mig med något så är det inte sällan det bara rinner ord ur mig, som klippt ur könsrollsboken "Åh så bra du är på det här, får du tillräckligt betalt, meeeeh så trööög jag är, hur kan du kunna allt det här, hur har du lärt dig allt det här, men wow så SMART kan man lösa det så? Så lååång du är, bra att du nådde den. Det var Leffe som fixade det där åt mig, jag hade aldrig klarat det utan honom, satt och lipade o så bara kom han förbi och hjälpte mig så himla snäll liksom ba (trots att jag mkt väl hade fixat det själv o Leffe bara kom förbi o låtsades att han kunde o tryckte på de knappar jag redan tryckt på o sa "har du kollat så sladden är i" o sen gick hem o jag löste det själv) " Så gör jag mkt sällan när kvinnor förklarar. Vet inte varför jag gör så när män hjälper mig, kanske vanligt inlärd maleegoboosting.
("Kvinnoboosting": "så smaaaaal du har blivit, vilken braaaa pojkvän du har" osv har jag tack o lov slutat med nu.)

Kommer säkert på mer. Är helt nedlusad med könsrollsmönster och de mesta av det ser jag nog inte ens själv.


* Jo en sak till kom jag på nu när jag satt och tänkte. Jag blir mkt mer besviken på tjejer som "sviker" än män. O med svek menar jag inte så allvarliga saker men mest tjejer som kommer för sent, inte tar tag i grupparbetet, tjejer som slackar för att andra skall göra jobbet åt dem osv. Jag blir helt "Men HON kan ju ta lite ansvar också" Tänker typ aldrig så om män i min vardag.

#13  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Elsa
2005-05-19 22:20:44

"... min sambo måste vara trevlig", lägger till "och ha bra bordsskick (!) annars reflekteras det på mig". Den blir jag gärna av med...

"Utseendefixeringen och komplexen" - been there, done that, vill fan inte ha t-shirten längre.

"Duktighetshetsen" - det verkar heeelt onödigt att vara duktig jämt, och jag FÅR misslyckas!

"Plocka undan efter andra" - jag är ingen dammsugare!

Jag tror säkert jag kommer på fler saker som behöver städas ut ur könsrollsgarderoben. En nyttig tråd helt klart!

#14  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Karra
2005-05-19 22:23:07

"* När jag blir antastad säger jag alltför sällan ifrån. Bara går vidare med blicken sänkt. "

JA! Fan, alltså, varför gör man så?! Jag har en kompis som fått en fantastisk kontakt med sin ilska. Hon satte respekt i ett killgäng på 8 pers när en av dem nöp henne i rumpan då hon gick förbi. Hon är min idol.

#15  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Peggy
2005-05-19 22:23:54

Karra, ja visst är det helt otroligt. Om inte annat så försvinner ju respekten när de sedan nyper en i häcken.... Uuuuuh

Alvunger, fy tusan vad jag känner igen mig. Ska sluta med mansboostandet!!

#16  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Nanna
2005-05-19 22:24:31

Jag har försökt sälja bort det här länge nu... =0)

- Jag känner skuldkänslor när jag inte hjälper till om ngn annan städar/lagar mat/diskar.

- Jag är aldrig bra nog. Trots att jag är bäst. Jag duger inte. (förvånansvärt många här inne som är bäst förresten, schysst! =0))

- Kant-babblare, som förresten dyker upp i många många ämnen. Name-dropparna... Måste sluta intuitivt tro att de faktiskt ens vet vad de pratar om.

Work in progress....

#17  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Elsa
2005-05-19 22:27:49

Mer:

Jag samlar på mig orättfärdigheter begådda av min sambo, säger inget men till slut börjar jag sura över nån skitgrej och så blir jag arg för att han inte fattar. Härligt stereotypt passive aggressive-tjej-beteende...

#18  OT om "Kant-babblarna" Elsa
2005-05-19 22:34:23

För mig har det slagit över, jag utgår direkt från att de (killar, för det är i stort sett alltid killar) bara snackar skit och vill stila så jag slår dövörat till från början...

#19  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! MK77
2005-05-19 22:34:50

Ok.. det finns säkert mer dumheter som jag inte ens tänker på men här är några saker som jag verkligen jobbar på

*Beter mig annorlunda mot brorsdottern än mot sonen. Kommer på mig själv hela tiden men lik förbannat gör jag om det...

* Skyller på att "jag inte kan" och att det "behövs en karl" när det kommer till saker i hemmet som jag egentligen bara är för lat och bekväm för att utföra. (har förstås blivit bättre sen jag blev singel eftersom jag numera är tvungen att göra det)

*Duktig flicka syndromet. Hatar det verkligen.

Däremot har jag äntligen börjat säga ifrån när karlar tafsar och äcklar sig. Det tråkiga är att flera tjekompisar tycker att det är "onödigt" och att jag inte ska vara så "bitchig" och otrevlig. Kan inte förstå varför jag ska vara trevlig mot en helt okänd person som anser sig ha rätt att kommentera min kropp och ta i den när helst han känner för det...

#20  MK77 Elsa
2005-05-19 22:37:31

Inte bara när de äcklar sig - jag förstår inte varför jag ska vara trevlig mot en helt okänd person som anser sig ha rätt att börja prata med mig (fast jag t.ex. är inbegripen i en konversation med en vän) och väntar sig att han ska få hela min uppmärksamhet, för att sen bli sur när jag säger att jag inte vill prata med honom...

#21  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Peggy
2005-05-19 22:43:46

Yess yess jag ska göra som Elsa med Kant-snubbarna. Pepp, pepp! Det hjälper!

#22  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Pigge
2005-05-19 22:50:54

Många bra förslag! Det verkar som att kvinnorna har lättare att skiljas från sina tveksamma sidor än männen. Själv undrar jag om det blir något kvar om jag städar för djupt på hyllorna...

Duger det med sådant som att bli bättre på hushållsarbete, komma ihåg bröllopsdagar och fälla ner toasitsen? Det känns lite tunt!

På allvar har jag svårt att stå ut med svaghet och känslosamhet hos andra män. Det ska jag lära mig att inte besväras av.

#23  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Zeppe
2005-05-19 22:51:02

Tycker filosofi är rätt fånigt, har viktigare problem att bry mig i. Har iofs lyckats krångla till mig några universitetspoäng i ämnet men det satt långt inne. Som jag ser det vet kantsnubbar inget om verkliga världen ;)

#24  Bh och bröstvårtor Alvunger
2005-05-19 22:53:32

Jag är skiiiittrött på att jag känner ett behov av att ha bh på mig (trots att jag är småbystad ) för att jag inte vill att bröstvårtorna skall synas genom tröjan. Det gör mig galen!! De sitter ju på min kropp och är helt naturliga så vad gör det om de syns? (Dvs avtecknar sig svagt under tröjan.) Ibland försöker jag tvinga mig att gå bh-lös med tunna tröjor för att vänja mig vid att där inte finns en märklig stålkonstruktion som döljer och trycker, men det är svårt. Måste lägga till att jag tycker att det är förbannat obekvämt att ha bh. Jag tar av den så fort jag kommer innanför dörren. Ibland tar jag också av den hemma hos kompisar och lägger i väskan, men då efter att jag haft den på mig för att vi fikat på stan. O eftersom jag tycker det är obekvämt med bh så skall jag ju inte ha nån, men ÄNDÅ har jag det, för enligt vad jag lärt mig som kvinna så är bröstvårtorna sexualiserade. Det känns typ som att om vårtorna syns så kunde jag lika gärna varit tröjlös. Lika avslöjande känns det. Alltså; jag har inte bh för att jag behöver pga byststorlek, jag har den för att alla kvinnors bröst har bh, och har kvinnors bröst inte bh så är man.... ja jag vet inte vad grejen är med bhlösa kvinnor och tunna tröjor. Är man "utmanande" då eller? För "lättklädd"?

Waz up with da fucking bhmecket?

#25  kom på en till som reas - jävligt billigt! UppåtEmma
2005-05-19 22:56:48

"Jag är rädd att uppfattas manhaftig, okvinnlig."
Va fasiken, varje gång jag kollar så är ju skruttan där - jag är ju kvinna. Endera dan kan jag väl vara värsta butchen och nästa dag prinsessa - efter hur JAG känner just den dagen!

#26  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Peggy
2005-05-19 23:07:39

Ja, Alvunger!

Jag har börjat bli BH-paranoid (använder ej, har aldrig gjort, förutom när jag har skavsiga kläder): jag har fattat att mina ej BH-försedda bröst ses som oerhört sexuellt utmanande, helt sjukt. Så, jag lovar att inte påverkas av det och fortsätta utan!

#27  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Zeppe
2005-05-19 23:09:06

Oj! Kanske skulle börja gå utan ;). Fast jag tycker det är ruskigt obekvämt utan, trots relativt små brön.

#28  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Feja
2005-05-19 23:25:26

Välkommen ut i friheten!

#29  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Feja
2005-05-19 23:29:57

Dåligt samvete inför killar, som jag INTE är intresserade av, som verkligen vill och längtar efter den stora kärleken men inte ser mig, som jag inte klarar att säga nej till innan det är försent, och det får mig att känna ännu mer dåligt samvete, då jag själv inte vet vad jag är ute efter...

#30  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Peggy
2005-05-19 23:31:26

Jag fattar inte hur folk står ut med BH, det kliiiiiiiar så jag blir galen...

#31  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Feja
2005-05-19 23:32:27

Inre föreställningar att jag är en förfärlig dålig kvinna. En ryslig dålig människa som alla är innerligt trött på!

#32  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Xenu
2005-05-19 23:51:37

Överdriven akademikerindoktrinering/datanördighet som försvårar icketeoretiska diskussioner bortskänkes GRATIS!

#33  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! elinlite
2005-05-20 00:01:48

Skulle jag gå utan BH skulle jag snubbla.

#34  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! HSThompson
2005-05-20 03:01:56

Jag kan ha en vadderad bh och mina vårtor sticker igenom i vilket fall. Har aldrig fått några kommentarer, dock, men skulle jag få det skulle jag posta här.

Annars:

-vill gärna sälja mina ätstörningar. Maken till opassande sjukdom får man leta efter.
-jag önskar verkligen att jag generellt sett gillade gemena tjej.
-sex. Jag är förbannat värdelös på att göra vad JAG vill. Också att kräva klitoral stimulans, eftersom det är omöjligt för mig att få orgasm genom penetration. Orgasm är möjligen inte så viktigt, men det finns en gräns. Jag är en mes här. På något vis tror jag att jag är en slampa om jag njuter och ställer krav.

#35  Föraktet för svaghet igen Pigge
2005-05-20 07:59:37

Alla mina fördomar kan koncentreras till en grupp – rökare. Självdestruktiva och hänsynslösa trycker de på alla mina kontrollerande knappar!

När det sedan statistiskt visar sig att den gruppen somrökningen ökar mest i är:

Unga
Lågutbildade
Kvinnor

Då rusar fördomarna runt i kroppen och jag vil inte tänka "dumma brudar!"

#36  Skuldkänslor för att jag är självisk... Evon
2005-05-20 09:06:57

fast jag egentligen bara ser till att få vad jag har rätt till!!
Håller med HSThompson, det gäller i sängen också. Har varit sjukt dålig på att se till att bli tillfredsställd av killar förut (fast å andra sidan har de ofta inte försökt så mycket heller). Men med min kille nu så är det orgasmgaranti varje gång, fast då blir det ju liksom lite mera jobb också (får inte heller orgasm genom penetration, inte hittills iaf) och det får jag dåligt samvete för ibland. Att jag är självisk och komplicerad, liksom (fast jag inte är det alls!! hallå, liksom?!). Men jag skiter i det allt som oftast, dock tog det TID att komma dit. Alltså - mesigheten och skuldkänslorna kring att ta/få vad jag vill ha/har rätt till - BORT med det!!

#37  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! android
2005-05-20 09:09:13

Jag rear ut:

- Min vana att tystna när andra avbryter mig, speciellt män

- Min rädsla att inte vara kvinnlig nog

- Min utseendefixering (hänger ihop med föregående punkt)

- Min "ta-ansvar-för-att-alla-trivs-och-är-glada-hela-tiden"-fixer ing

- Att jag använder mig av flörtighet mot män för att få uppmärksamhet och bekräftelse (vilket dessutom är heteronormativt)

#38  Oj... olaberg
2005-05-20 09:23:27

...det var inte lite med skit!

Omvärlden tackar Er!

#39  Hur säga ifrån? Johanna
2005-05-20 09:36:17

Kan vi inte fixa ihop en bra checklista med dräpande saker att säga och göra när vi blir antastade? Eller bara allmänt ignorerade i samtalssituationer för att vi är tjejer? Jag är också sjukt dålig på att säga ifrån.

Några av mina äckliga könsrollskrafs:

-Det där med att tystna när män avbryter, det gör jag jämt. Tar liksom för givet att jag inte är intressant att lyssna på. Och gör jag det inte får jag ångest efteråt, precis som flera har varit inne på.

-Le och nicka när Man talar... usch, jag försöker sluta. Jag vill le och nicka när någon -oavsett kön- säger något bra, inte per automatik för att en karl öppnar käften.

-Utseendehets... jag har blivit bättre, har slutat vardagssminka mig och känner mig ändå inte ful när jag går utanför dörren... men fortfarande vill jag att alla ska uppfatta mig som snygg ändå.

Fast jag har tack och lov inte de där klassiska kvinnoproblemen med att få dåligt samvete när jag inte hjälper till med städning/etc.
-Känner mig dock sjukt egoistisk för det ibland, men jag är ju knappast värre än majoriteten av män.

#40  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Johanna
2005-05-20 09:39:46

- har svårt att se kvinnor som lika kompetenta som män (även om de har samma förkunskaper)

- ser alla kvinnor som konkurrens karriärsmässigt. Jag ska slå mig fram inom ett område med manlig dominans; alltså är jag "speciell" som tjej. Andra tjejer som är bra på samma saker som jag blir ett hot istället för en värdefull resurs. Detta är jag oerhört arg på mig själv för och försöker bli av med. Varför slåss mot varandra när vi redan har det svårt på arbetsmarknaden? AARRRGGGGH!

#41  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Kosmoskatten
2005-05-20 10:44:29

Halva reapriset på:

* utseendefixering med diverse underavdelningar (t ex "raka benen-hetsen"), men speciellt "jag kan inte vinna"-paradoxen: är jag för tjock så är jag per automatik ful, är jag för smal så har jag för små bröst, är jag mig själv så har jag för stora bröst för killar vill ha nätta små älvor med hallonbröst. För att ta ETT exempel. Varför, varför, varför finns den där delen av mig som ständigt ser min kropp i relation till mäns blick?? GAH!

* tendensen att irritera mig på tjejer som jag inte tycker är lika laid back och feministiskt frigjorda som jag själv, dvs sk "våp" eller "bimbos". (i kombination med punkt ett blir det ju extra komiskt att jag irriterar mig på tjejer som lever ut det som jag själv håller inom mig, dvs att man är helt förstörd av samhällets normer)

* att jag alltid tar för givet att det är jag som ska anpassa mig om det ginsslar i en relation. Kommer av en starkt utvecklad konflikträdsla och en känsla av att det är bekvämare för mig att anpassa mig än att ta upp problemet till diskussion.

* känslan att jag alltid måste se till att hålla ryggen fri från ev. oönskat intresse från män så att jag ska slippa visa öppet ointresse och därigenom såra eller hamna i en jobbig situation. Detta har gjort att jag knappt har kunnat ha nån vettig relation förrän nu eftersom flyktinstinkten varit så stark. "Tänk om jag kommer på om ett tag att det inte var rätt, hur fan ska jag då förklara att jag har ångrat mig?" Alltså: om jag på nåt sätt, medvetet eller omedvetet, gett signaler som gjort nån intresserad av mig så tar jag det på mitt ansvar, fast det i själva verket är den andres "problem" om jag inte är intresserad tillbaka.

* att jag automatiskt, även om det bara är för en nanosekund varje gång fenomenet dyker upp, ser män/gubbar som normen. Sen kommer jag på mig själv och blir ytterst generad. Skärpning!

* rädslan för att vara okvinnlig. Detta skäms jag nåt oerhört för.

Och tusen saker till givetvis.

Grejer som jag lyckligtvis kan säga att jag är helt fri från är t ex ovan nämnda "Kantsnubberespekt", att tyst fnissa med när ett grabbgäng sitter och drar dåliga skämt (jag försöker bräcka dem, under ogillande av både närvarande tjejer och killar i sällskapet. "Fan vad konstig hon är... hon beter sig om en kille men hon är ingen kille... GAH!! Freak-syntax error!!!") och "Hej, om jag spänner ut brösten så får jag gratis drinkar på krogen"-fenomenet.

#42  kosmoskatten Johanna
2005-05-20 10:49:16

"Tänk om jag kommer på om ett tag att det inte var rätt, hur fan ska jag då förklara att jag har ångrat mig?"

oj, jag tror du just förklarade för mig varför jag har så svårt att acceptera relationer utan att få den där fångade känslan. Så mycket som det har förstört för mig (och ibland hjälpt mig också iof) genom åren. Jag har också råfobi för att behöva förklara för nån stackars intresserad person att jag inte är intresserad tillbaka...

#43  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Ylva
2005-05-20 10:56:09

* Bimboföraktet - varför är det så sjukt lätt att tro att bara för att någon är fotomodell är hon per automatik korkad? Vetefan om det är dold avundsjuka eller nån sorts von-oben-attityd, det HAR INTE i min hjärna att göra.

#44  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Kosmoskatten
2005-05-20 11:05:46

#43 - bimboföraktet handlar för min del oxå om att jag blir förbannad för att folk inte är lika upplysta som jag själv utan skriver under på en kvinnoroll som jag finner ytterst kränkande och begränsande... hur självrättfärdigt är inte det? Att gå runt och förakta folk för att de är omedvetna om en massa saker, samtidigt som jag anser mig så jävla upplyst fast jag har en massa hang ups...? Man borde ju se "bimbosarna" som en utmaning istället för att reta upp sig på dem!

Dessutom tror jag det även kan vara så att om man skäms för sina egna mer "våpiga" sidor (utseendehets, bekräftelsebehov etc) och sen ser nån leva ut det så oförblommerat och utan att ha några som helst inre konflikter så vill man skrika "VAKNA UPP OCH LUKTA PÅ KAFFET! Du gnäller om att du är tjock, att du inte hittar rätt färg på läppstiftet och att din kille behandlar dig som skit! Då skulle du bara veta hur det är att anse sig vara en medveten feminist och ÄNDÅ ha samma problem!! Du har det jobbigt my ass, då skulle du känna på mina inre strider! Det är såna som du, som trivs med att vara våp som gör att mitt liv är så förjävligt!!"

Ja, jag vet att jag är irrationell, bitter och cynisk... *S*

#45  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Kosmoskatten
2005-05-20 11:07:03

#42 - skönt att höra att man inte är ensam på den punkten... började nästan tro att jag lider av nån ovanlig genesitk defekt *S*

#46  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! olaberg
2005-05-20 11:33:08

Nu har ni satt mig i en brydsam situation.

Jag tänkte att jag också skulle passa på att rea ut lite könsrolleri ur min herrrgarderob. Tänkte bli av med bl a:

- Bara kunna bry mig om mitt utseende till en viss gräns, annars blir jag homo.
- Alltid anses vara så förpillat duglig och kompetent och kunna ta kommandot i alla möjjliga omöjliga situationer, och hållas som huvudansvarig för att det gick som det gick.
... och några saker till.

Men efter vad jag har förstått av den här tråden så är det kanske rätt så värdefulla grejer, som jag inte borde slumpa ut på rea. Är det så?

Eller är felet inte vad man har i garderoben, utan vad man inte har (vi kanske behöver en större garderob allesammans).

Eller är det vissa avarter som vi ska göra oss av med, det kanske räcker om vi syr om vissa plagg?

Inser att jag just antytt vad som skulle kunna bli en TSOM-tråd, eller en ändlös diskussion om huruvida sk "manliga" egenskaper är "bättre" än sk "kvinnliga" och jag springer skrikande in i garderoben och slår igen dörren.

#47  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Gwen
2005-05-20 11:50:50

Underbart...äntligen skam man få bli ren...eller?

* Jag börjar oroa mig för att min häck börjar bli slapp och hängig....arrrggh..ja..det är sant...det gör jag!

* Jag säger förlåt fastän jag vet att jag har rätt eller fastän jag vet att jag inte har gjort något fel....bara för att jag vill att saker och ting ska fungera smidigt! Mjäkigt värre!

* Jag är rädd för att verka självisk om jag prioriterar min lycka framför andras och blir på nått sätt istället någon lidande madonna....blääää! Vem mår bättre av det? Varför måste jag tro att jag borde leva en lögn?!

Olaberg...jag förstår vad du menar..men..just nu vil jag bara ösa lite...återkommer..: )

#48  Men det här är ju skitbra! Johanna
2005-05-20 11:52:18

Vi ordnar en bytesdag!

Tyvärr spricker det nog på att de flesta saker som vi har räknat upp knappast kan räknas som attraktiva könsroller för någon. Hmm. Men om vi först rear ut allt tråkigt, och sen har bytesdag med det vi har kvar? Delar med oss av det vi har i överflöd liksom?

#49  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Tiriq
2005-05-20 13:14:12

* Disclaimers. Om jag diskuterar nånting, vad som helst, och ska lägga fram ett faktum (små "onödiga" fakta lägger jag lätt på minnet, sen tar jag fram dem vid behov) så kommer jag oftast först med en disclaimer eller formulerar det som en fråga. "Men är det inte så att..." eller "Jag har för mig att det är så här..." eller "Jag kan ha fel, men..." eller "Jag är inte helt säker, men..." trots att jag vet att jag minns helt rätt. Disclaimers är ju bra om jag vet att det finns en möjlighet att jag minns fel, men ofta VET jag att jag kommer ihåg rätt och ändå slänger jag in en disclaimer dels för att inte verka för smart och dels för att ingen ska kunna ställa mig till svars OM jag skulle ha fel (fastän jag, som sagt, verkligen vet att jag kommer ihåg rätt).

#50  Gwen olaberg
2005-05-20 13:14:57

Ack ja! Jag oroar mig också för att min häck börjar bli slapp och hängig. För att inte tala om den där grunkan som finns på andra sidan häcken! Att fylla trettiosex var inte riktigt som att fylla arton för andra gången...

#51  Tiriq #49 Ylva
2005-05-20 13:16:31

PRECIS så gör jag också.

#52  Johanna olaberg
2005-05-20 13:17:37

En lysande ide! *ringer och beställer en container* Johanna! Vi har fortfarande problem, renhållningsbolaget vill redan nu ha reda på om det är "komposterbart", "återanvändbart" eller till och med "livsfarligt avfall". Jag beställer två: "återanvändbart" och "livsfarligt avfall", så kan vi källsortera medan vi diskuterar!

#53  olaberg elinlite
2005-05-20 13:20:23

Jag tycker inte alls att dina förslag har TSOM-syndrom!
Tvärtom, jag satt och funderade på om det inte var fler av "killarna" som ville bli av med sin könsroll.

Absolut att du kan kasta ut tex en ovilja att alltid vara den som vet och kan, det tillhör ju din roll.

#54  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Zana
2005-05-20 13:43:49

Har helt fräckt lite förslag på vad killar kunde rea ut från mansrollen (har varit så tyst där;)


#Oförmågan att prata om sina egna känslor (snälla, rea ut snabbt som faaan)

#Att låtsas att man inte kan trots att man inte gör det

#Att inte vara kramig och fysisk med sina killkompisar, dvs att våga mera t.ex. att våga sminka sig om man vill, att våga fnissa om man vill, att våga experimentera mer med kläder etc om man vill etc






Så kan vi mötas halvvägs ;)

#55  fel i #54 Zana
2005-05-20 13:46:42

#ska vara: att låtsas _att man kan_ trots att man inte gör det

#56  lyrisk Zana
2005-05-20 13:48:12

åååh vilken fantastisk utopi världen skulle vara om vi slapp dessa jobbiga begränsande könsroller hos tjejer o killar!! :)


*lyrisk*

#57  Kosmoskatten Elsa
2005-05-20 13:50:52

Jösses vad jag känner igen mig... Vad bra du skriver!

(Irrationella, bittra och cyniska är väl alla feminister för övrigt...? ;)

#58  Jag vill ... ufpopen666
2005-05-20 13:55:14

Jag vill sluta öppna dörren för killar och tjejer.
Jag ska skita i att rycka in med verktygsväska så fort nån tjej vill ha en propp bytt.
Jag ska lära mig säga "jag har inte en aaaaning om hur en stereo funkar." för det är ju sant...
Jag måste få vara tyst och spela söt istället. Om jag känner att jag måste bryta tystnaden, så är det nog bättre om jag knäpper upp skjortan lite.
Jag måste lära mig att coacha tjejer mer och visa min uppskattning. Så många tjejer är skitbra på det de gör utan att veta om det.
Jag måste bli tyst, tyst, tyst. Inte höras så mycket. Vara mer söt.
Jag måste lära mig att sitta med knäna ihop, trots att det gör ont...
Jag måste lära mig att avsluta varje påstående med "fast jag vet ju inte. Vad tror du??"
Jag måste sluta komma med påståenden, bullor, bannor och omdömen. Vad är det som säger att jag vet allt?
Jag får inte döma en tjej efter hennes utseende och för att hon ler och skrattar så innebär inte det att hon vill ha sex med mig.

Men... Snälla, jag vill fortsätta meka med bilar, fortsätta lyssna på Hardcore och Metal, tycka det är jättehäftigt med datorer och tycka att livet börjar vid 200 km/h. Häng gärna med ut i mitt garage. Det är faktiskt kul.

Och jag vill strippa och se att det är tjejer som dreglar och inte pojkar med läderkeps.

#59  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! Pilla
2005-05-20 13:56:01

Fasen, vilken skön tråd!
Det här ger mig pepp, jag vill ju rea ut allt jag råkar ha! Återkommer kanske med en specifik lista...men här står ju så himla mycket redan skrivet, och jag skriver under på nästan allt!
åååh, ni är för bra!

#60  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! El_Trolldego
2005-05-20 14:26:05

Vill inte låta alltför självgod, men jag har haft litet svårt att komma på oskick ur min könsroll som jag vill bli av med. :)
I alla fall när det gäller "ytliga" saker...
Men 23 år av socialisering måste ju ha satt sina spår...
Att prata om känslor kan jag bli bättre på..
och när jag umgås med andra så bör jag nog prata litet mindre om mig själv och intressera mig mer för andra..


..hmm, jag kommer inte på nåt mer?! Känner mig faktiskt rätt omanlig.. =)

#61  MEN olaberg
2005-05-20 14:30:39

...en hel del av det som ni vill bli av med tycker jag är alldeles lysande mänskliga egenskaper.

Viktigt...

Att man inte kastar ut barnet med badvattnet. Att inse att det finns något vilsamt i att det ställs låga förväntningar på en, _samtidigt_ som det är peppande att det ställs höga. Att det finns för- och nackdelar, och man får det ena med det andra, och om man gjort sig av med något, kanske man till sin överraskning upptäcker att man samtidigt blev av med ngt man inte räknat med eller velat bli av med. Och med makt kommer ansvar.

Och att varje renande eld kan bli mordbrand, om man inte är försiktig.

#62  #61 olaberg Xenu
2005-05-20 14:41:24

Mmm, det är viktigt att inte kasta ut barnet med badvattnet. Jag tycker att Johanna sammanfattade det alldeles lysande i #39:

"-Le och nicka när Man talar... usch, jag försöker sluta. Jag vill le och nicka när någon -oavsett kön- säger något bra, inte per automatik för att en karl öppnar käften."

Och jag kan ju tillägga att jag tror att så gott som alla, oavsett kön, älskar att få uppskattning. Men man vill få den av rätt orsak. Åtminstone jag skulle bli rätt ledsen om jag hade trott att någon uppskattade mig för min personlighet eller mina åsikyer eller dylikt, men det sean visade sig att hen egentligen visar uppskattningen för att jag är vit eller man eller medelklass eller hens chef/lärare som hen hoppas på att få högre lön/betyg av.

men där börjar vi glida in på hur andra behandlar en. Vilket också är ett mycket intressant ämne! Jag föreslår att vi försöker hålla den här tråden till interna könsroller, och så startar jag en ny tråd om externa.

#63  allihopa UppåtEmma
2005-05-20 15:43:18

poängen är att bli av med saker som inte är JAG, som inte passar eller känns bra. De saker som hör till könsrollen men som jag ärligt vet är jag, sångt jag gillar är tex att föda vänner och bekanta med lagad mat/bakverk. Det gör jag när jag känner för det för att det är kul. Så sånna grejjer behöver ni inte rea bort!

:) oki, keep 'em coming.

#64  Här kommer massor med skit... tillfrisknande
2005-05-20 16:08:58

Jag har nog mer i mitt könsrollsbagage än de flesta...
....suck...

* Jag rear ut min tendens att låta min hustru ta huvudansvaret för våra barns aktiviteter

* Jag rear ut att jag inte packar barnens väskor när vi skall åka någonstans

* Jag rear ut att jag inte känner mig duktig om jag inte presterar en himla massa

* Jag rear ut min föreställning att jag är en looser om jag inte planerar en fortsatt karriär

* Jag rear ut min föreställning att jag måste ha en hög lön för att inte vara en looser så att jag inte kan byta karriär och göra något som jag faktiskt vill (typ att vara lärare eller nåt)

* Jag rear ut min motvilja mot att prata känslor med män

* Jag rear ut min förmåga att bli så rasande när jag känner mig kränkt

* Jag rear ut mitt inre dåliga självförtroende som jag måste kompensera genom att få bekräftelse över allt, speciellt här

* Jag rear ut att snacka en massa feminism men inte praktisera det i vårt hem

* Jag rear ut min motvilja mot att umgås med män

* Jag rear ut att ta ansvar för städningen men inte städa

* Jag rear ut att min förmåga att surfa på feminetik istället för att först göra mitt jobb både på jobbet och hemma

Jag sa ju att det skulle bli skottkärror...

Det här är vad jag hinner rea ut i den här omgången (Jobbet kallar).

Men jag tänker behålla min förmåga att bry mig om och vara lyhörd
Jag tänker också behålla min känslighet
Jag tänker också behålla min vilja att ifrågasätta mig själv och köra nya reor när det behövs (men det är ju uppenbart att det var länge sedan sist, åtminstone i de här "hörnen".)
Jag tänker också behålla mina nya genusglasögon som jag fått här, som gör att jag nu kollar och märker hur mycket mindre kvinnorna på vår arbetsplats får tid att tala än männen på t.ex. fikaraster.
Dom säljer jag inte oavsett prisförslag!

----
Sponsra världens bästa sajt! http://www.feminetik.se/sponsra.php

#65  tillfrisknande elinlite
2005-05-20 16:25:11

*ryggdunk*
Det var en ärlig lista.
Jag fick mig en riktig funderare. Måste kolla vad mer jag borde bli av med och återkomma.

#66  elinlite tillfrisknande
2005-05-20 17:55:34

Tack.
Den behövdes.

Är jag fri nu ? Wow! :-)

#67  Tillfrisknande ufpopen666
2005-05-20 18:51:53

Hum, en punkt fick mig att haja till.

"* Jag rear ut min motvilja mot att prata känslor med män"

Är det därför det är så få gånger jag faktiskt lyckats prata känslor med andra killar. För att de känner en inre motvilja?

Varje gång, det kan röra sig om simpla saker där jag på ett eller ett annat sätt visar att jag faktiskt bryr mig, så börjar de se ut som om jag släppt mig.

Men, det är ju en helt annan sak...

#68  (Hoppas det blir rätt tråd nu) Lemur
2005-05-20 18:54:27

Bortslumpas!

Tillfälle!

Ett parti impuls att utnyttja kvinnlighet för att få saker uträttade bortslumpas billigt.

På köpet, endast i dag: en portion stolthet=envisas med att göra det själv trots att hjälp behövs.

#69  ufpopen666 tillfrisknande
2005-05-20 19:09:19

Nu när jag har reat bort denna trista brist så vill jag gärna träna på motsatsen.

----
Sponsra! http://www.feminetik.se/sponsra.php

#70  Extrapris Lemur
2005-05-20 21:00:51

Extra billigt:
Oförmågan att ta beröm för vad det är och i stället bortförklara och ge andra cred för det jag ska ha cred för.

#71  Sv: Rear ut min könsroll! Allt ska bort! irtion
2005-05-20 22:10:34

Jag rear bort:

*att jag lixom någon tidigare sagt min tendens att säga förlåt fast jag inte gjort någotning fel utan faktiskt rätt. Det vill säga jag har sagt ifrån när jag tycker att någonting är fel

*att jag får dåligt samvete när jag inte känner för sex och blir besviken på mig själv på ett dumt sätt när jag tröttnar under sexakten. Hit hör även en tendens att inte våga se till att jag blir tillfredställd. Hela sexbiten har en tendens att bli tillkrånglad och det är säkert därför lusten försvinner

*att jag inte tycker om när andra tjejer/kvinnor spelar trummor eftersom jag gör det (eller snarare gjorde) och känner mera konkurrens från andra tjejer/kvinnor för att jag vill vara speciell på ett manligt område, det är ju helt sjukt.

*att jag också funderar på hur ok det är att bröstvårtorna syns när jag inte har bh, här är det funderingarna jag vill ha bort jag användar bara bh när brösten ömmar.

*att jag får för mig att jag borde vara renligare än killar, att jag helst inte berättar för folk att jag inte använder schampo utan bara vatten, eftersom jag är rädd att folk ska tolka det som att jag är äcklig.

*att jag är rädd att folk ska diskutera min vikt, eller i alla fall tänka på den och döma mig utifrån det.

finns säkert mera.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?