feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp


Gå till senaste inlägget#1  BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp micke
2005-05-19 13:05:59

När vi strändigt matas med rapporter om hur dåligt flickor mår tycker jag denna larmklocka är ytterst intressant. Bris konstaterar att lika många pojkar som flickor tar kontakt... men det är nästan bara flickorna som får hjälp, detta trots att dubbelt så många pojkar som flickor i vissa åldersgrupper begår självmord.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…

Ytterligare ett exempel på att det är dags att kasta den enögda partiarkatmodellen - med männen/pojkarna som priviligerade och kvinnorna/flickorna som offer - i sophinken och formulera en bättre och mer nyanserad bild av vårt samhälle. Nya genusteorier behövs... teorier som gör sig till en del i en större modell som omfattar mer än bara kön. Det är dags att SKROTA andra vågens feminism.

/Micke

#2  micke #1 Evon
2005-05-19 13:50:30

angående genusteorier så fick iaf jag läsa en hel del om hur olika maktstrukturer korsar varann (typ etnicitet, sexualitet, klass) på genusvetenskapen vid sthlms universitet. jag fick också läsa en hel del om maskulinitetsforskning, och är själv rätt intresserad av det. i den grenen av genusforskningen kan man hitta mycken och intressant litteratur som visar på hur även män och pojkar förlorar på olika sätt på den rådande genusordningen, även om de kan vara strukturellt överordnade (tips: surfa efter litteraturlistor på högskolors och universitets genuskurser, eller specifika mansforskningskurser, det finns en i Uppsala t.ex.).
det finns alltså redan teorier kring hur annat än kön också spelar roll, även inom genusforskningen. OCH inom feminismen, menar jag. patriarkatsmodellen tycker jag kan vara både fruktbar och lite statisk, kanske. men jag tolkar den på ett ganska abstrakt sätt.

#3   micke
2005-05-19 14:22:40

När jag säger "nya teorier behövs" så är detta lite luddigt. Vad jag menar är att nyare teorier än patriarkatsmodellen måste lyftas fram (inte att de inte existerar) och börja användas isället för att tröska på med det gamla tugget om "patriarkat" och "Könsmaktsordning".

Patriarkatsmodellen kan användas som indikator... ett snabbt och grovt mått på hur jämställdheten ser ut. Men jag tycker att där upphör användbarheten. Jag tycker inte att patriarkatmodellen är något från vilket man kan ta fram förbättringsåtgärder. För det behövs bättre modeller av hur samhället ser ut och fungerar.

/Micke

#4  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Lornom
2005-05-19 14:24:00

BRIS varnar: "men problemet är att pojkarna oftast inte förmår att formulera sig på ett hjälpsökande sätt."

Vad beror detta på?

#5   micke
2005-05-19 14:27:36

Eller frågan ställd i ett bredare perspektiv:

"En genomgång av samtalen visar att pojkarnas rop på hjälp sorteras bort eftersom vi inte klarar av att tolka informationen."

Varför klarar inte BRIS av att tolka informationen? Hur mycket av oförmågan att inte kunan göra tolkningen beror på att pojkarna inte kan uttrycka sig? Och hur mycket beror på att BRIS inte vet hur det ser ut när en pojke söker hjälp?

/Micke

#6  Bra fråga! Pigge
2005-05-19 16:17:03

Har de som arbetar på BRIS en bild av hur ett offer ska se ut och uttrycka sig? Nu läggs problemet hos pojkarna som måste lära sig att formulera sig på ett sådant sätt att organisationen förstår.

Artikeln pekade på det dubbla problemet. Om vi har en teori som ser pojkarna som förtryckare och makthavare är det svårt att samtidigt erkänna deras utsatthet och sårbarhet.

#7  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp JoeHill
2005-05-19 16:22:26

Det är nog många av dessa pojkar som far illa och slutar som hustrumisshandlare.

Det är här de har chansen att stoppa det... ...och var gör de! Slänger chansen i papperskorgen eftersom det inte passar ihop med patriarkatsteorierna.

#8  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 16:23:13

Ang självmord: Jag frågade min man häromdagen, varför tror du att män tar livet av sig oftare?

För att de inte tiger och lider som kvinnor, sa han.

För övrigt, tycker jag det är skitfult att untnyttja ledsna barn för att nita feminister, på ett feministiskt forum till på köpet.

#9  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Nettan
2005-05-19 16:25:55

JoeHill - Vilka är "de"?

Vad jag förstår så använder sig inte BRIS av patriarkatsmodellen. BRIS arbetar inte på feministisk grund överhuvudtaget väl?

Om "de" syftar på feminister så är du ju själv inkluderad i den skaran människor och då får du väl även ställa frågan "vad gör jag själv?".

#10  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp JoeHill
2005-05-19 16:30:37

Jag har aldrig nämnt 'feminister'. Vad har ni fått det ifrån? Jag är feminist men köper inte patriarkatsteorin som den ser ut hos många idag. Det finns fler som jag.Att ni tar åt er ser jag som ett bevis på att jag har rätt. Patriarkatsteorin skapar hustrumisshandlare då den teorin gör att utsatta pojkar inte får adekvat hjälp.

#11  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 16:33:26

Vilka är "de"? Den radikalfeministiska kamporganisationen BRIS? Alla patriarkatsteoretiska skolkuratorer?

#12  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp JoeHill
2005-05-19 16:40:19

'De' är alla 'de' som inte tar sig tid att hjälpa utsatta pojkar trots att 'de' är betalda med skattemedel från bla mig själv.

#13  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Tiriq
2005-05-19 16:42:22

BRIS märker ju att killarna far illa, det var ju det de skrev i artikeln. Som jag förstår det tycker de att det är mycket svårt att hjälpa killarna per telefon eftersom många av dem knappt kan prata alls om sina problem. BRIS kan inte fixa mer hjälp än att prata med folk, om det inte finns skäl att koppla in polisen eller socialen för det kan de förstås göra. Jag menar inte att det är killarnas eget fel att de inte kan kommunicera (det beror snarare på könsrollen), men kommunikation är liksom det som BRIS har att erbjuda.

#14  Hur snabbt gick det? Pigge
2005-05-19 16:44:29

Problemet är komplicerat och artikeln uttrycker det nyanserat. De som arbetar på BRIS är inte tillräckligt lyhörda!

Den frågan är värd att diskuteras utanför ställningskriget.

1) En teori är att de flesta är kvinnor och inte är vana att lyssna på pojkar. Lösningen skulle kunna vara att fler män engagerar sig i organisationen.

2) Det kan bero på att pojkarna är dåliga på att uttrycka sig.

3) Och så var det den där könsmaktsteorin som jag tror leder helt vilse i den här frågan – naturligtvis är inte BRIS något ROKS light – varning för överhettning!

#15  JoeHill UppåtEmma
2005-05-19 16:45:02

De du betalar med skattemedel hjälper varken pojkar eller flickor. Skänk en slant till BRIS direkt så det kan klura ut hur och sen rodda att hjälpa killarna med.

#16  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp JoeHill
2005-05-19 16:48:37

Okej,
killar som far illa har svårt att kommunicera och så har det nog varit under en ganska lång tid. Varför har då samhället först nu uppmärksammat det? Varför har inte BRIS sagt något innan? Varför sysslar bara den instansen som skall fånga upp barn som mår dåligt endast med telefonkommunikation? Detta är ju en grogrund för kriminalitet och våldsamhet att de lämnas utan hjälp. Dubbelt så hög självmordstatistik talar ju för sig själv.

Vad tänker BRIS göra nu?

Undrar hur många i KRIS som någon gång ringt BRIS men inte fått hjälp?

#17  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Tiriq
2005-05-19 16:49:26

Jag tror att BRIS är de som är lyhörda - kanske de enda som är det. Skolorna märker nästan aldrig om nåt är fel (men till skillnad från BRIS har de möjlighet att faktiskt göra nåt mer än prata med folk).

#18  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Nettan
2005-05-19 16:50:25

JoeHill - Nej du har inte nämnt feminister. Inte direkt, men faktiskt indirekt. Du skrev:

"Det är nog många av dessa pojkar som far illa och slutar som hustrumisshandlare.

Det är här de har chansen att stoppa det... ...och var gör de! Slänger chansen i papperskorgen eftersom det inte passar ihop med patriarkatsteorierna."

Du pratar om några som har chansen att stoppa unga pojkar från att växa upp till att bli hustrumisshandlare. Du omnämner dessa några som "de". Vidare skriver du att dessa "de" kastar bort den chansen för att det inte skulle passa ihop med patriarkatsmodellen.

Mig veterligen så är det enbart en viss kategori av feminister som pratar om patriarkatet. Och mig veterligen är inte BRIS feministiskt alls. Således kan det ju inte vara BRIS du åsyftar med benämningen "de". För mig blir då enbart två andra tolkningar möjliga - antingen menar du feministerna som pratar om patriarkatet eller så menar du oss här i tråden. Den senare tolkningen låter ju inte särskilt trolig eftersom alla vi i tråden har lika lite kontakt med de hjälpsökande pojkarna och har lika lite möjlighet att hjälpa pojkarna. Så min slutsats är att du menar de feminister som pratar om patriarkatet.

Men varför skulle det då vara mer deras ansvar att hjälpa dessa pojkar än det är ditt ansvar?

Sedan påstår du att det är patriarkatsteorin som skapar hustrumisshandlare, men eftersom hustrumisshandel har funnits långt längre än patriarkatsteorin så antar jag att även du inser att den modellen inte är orsaken till hustrumisshandel.

Jag har aldrig hört talas om någon som har använt patriarkatsteorin för att rättfärdiga att skita i män och mäns problem. Aldrig. Att påstå att det är vad patriarkatsmodellen går ut på visar på att man inte har förstått tanken bakom teorin. Det finns ingenting i teorin om patriarkatet som säger att man ska skita i pojkar/killar/män som söker hjälp.

Sen vet jag inte vad det är jag ska ha tagit åt mig av. Du får gärna förklara det för mig. Var har jag tagit åt mig av något och vad skulle det i så fall vara bevis på?

#19  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp JoeHill
2005-05-19 16:50:54

Varför har staten inte gjort en utredning som förklarar unga pojkars höga självmordstatistik? Tror 'de' att pojkar tar livet av sig för att de tycker det är kul?

#20  Vi debatterade detta redan förra året, på jäif... UppåtEmma
2005-05-19 16:56:06

att "bussamtalen" inte räknas som hjälpsökarsamtal utan just som bus.

jag skrev nyss frågan i jäif: Hur lär vi pojkar att inte skrika könsord när det är hjälp de eftersöker?

själv har jag svaret rätt klart för mig....bekämpa vårt könsrollskonservativa samhälle...

#21  JoeHill Pigge
2005-05-19 16:56:36

" Undrar hur många i KRIS som någon gång ringt BRIS men inte fått hjälp?"
Siffrorna finns i artikeln. Problemet är definierat. Är din åsikt att pojkarnas problem systematiskt osynliggörs? Det tror jag!

#22  Pigge Tiriq
2005-05-19 16:59:43

Vad menar du med "inte fått hjälp"? BRIS kan inte göra nåt mer än att prata med de som ringer eller svara på mejlen de får, förutom att göra en polisanmälan eller kontakta socialen. Det är inte så att BRIS visar hjälpsökande killar ifrån sig, däremot är det mycket svårt att hjälpa dem med verbal kommunikation eftersom många av dem är oerhört dåliga på eller rädda för att prata om sina problem.

#23  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 17:09:27

JoeHill, hur får du in de läbbiga patriarkatsteoretikerna i det hela då?

#24   micke
2005-05-19 17:14:44

Peggy: Enkelt. Pojkar är av manligt kön... alltså tillhör de den priviligerade gruppen, inte offergruppen. Vidare - eftersom det manliga könet är det våldsamma - så när pojkar ringer och gormar i luren är det bara ett uttryck på hur pojkar är enligt det partiarkatiska samhället.

Mycket grovt och raljerande... men jag tror att såväl könsrollerna som patriarkatmodellen gör att det är lättare att se flickorna som offer än vad det är att se pojkarna som det. För om du tänker efter så ser ingen av dem på pojkar som offer utan koncenterar sig på flickor och deras sårbarhet.

/Micke

#25  Tiriq Pigge
2005-05-19 17:17:04

"Det är inte så att BRIS visar hjälpsökande killar ifrån sig"

Jag tolkar artikeln som ett nödrop som delvis är självkritiskt. Ovanligt att möta en sådan attityd – de flesta brukar bemöda sig om att framstå som duktiga.

Jag citerade Joehill - du gör en viktigt åtskillnad mellan nödropet och själva hjälpen.

#26  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Nettan
2005-05-19 17:18:15

Men för att patriarkatsmodellen ska ha den effekt som micke beskriver i inlägg 24 så krävs det ju att den som handskas med de hjälpsökande barnen ser på världen genom patriarkatsmodellen. Och det gör ju inte BRIS. Så hur får ni ihop det? Jag förtår det uppriktigt inte...

#27  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 17:20:07

Micke, jag förstår inte vad det är du svarar på.

#28   micke
2005-05-19 17:22:21

Peggy: #24 svarar på #23. Men det kan hända har totalt missuppfattat frågan (stor risk när man slänger sig rakt in i en tråd så som jag gjorde).

/Micke

#29   micke
2005-05-19 17:23:54

#26:

"Men för att patriarkatsmodellen ska ha den effekt som micke beskriver i inlägg 24 så krävs det ju att den som handskas med de hjälpsökande barnen ser på världen genom patriarkatsmodellen. Och det gör ju inte BRIS. "

Är du säker på det? Bilden av flickor som offer och pojkar som bufflar/förrövare är ordentligt spridd i samhället. Videokamera-experimenten på skolor och dagis visar detta tydligt.

/Micke

#30  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 17:25:51

Då fattar jag ännu mindre.
Var i BRIS hittar du och Joes Hill den patriarkatsteoretiska agendan?

#31  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Nettan
2005-05-19 17:28:15

micke - Att den bilden är ordentligt spridd över hela världen tvivlar jag inte ett dugg på. Men den har ju föga med patriarkatsteorin att göra. Det du beskriver är ju vanligt hederligt könsrollstänk. Och könsrollstänket kan vi ju knappast beskylla patriarkatsteoretikerna för. Könsrollstänk och könsstereotyper fanns ju långt före feminismen.

#32  Angående Artikeln fredriktomte
2005-05-19 17:33:52

Jag tycker inte att det finns några särskilda skäl att ge BRIS bannor för detta. Deras artikel visar ju på att de uppmärksammat problemet och vill göra någonting åt det. Att de har svårt att nå ut till pojkarna är ju självklart ett problem, och att det är först nu som organisationen (verkar?) vilja ta itu med denna problematik på allvar är ju någonting som man skulle kunna klandra BRIS för. Men som sagt, nu försöker de ju ändå göra någonting.

Samtidigt tycker jag att det de skriver visar på ett par intressanta frågor. Dels det faktum att det framförallt är flickors stigande problem som diskuteras i den mediala debatten, trots att även pojkarnas problem ökar i samma takt (eller till och med i högre takt, jag har aldrig hört att flickors självmord skulle ökat med 50% eller mer de senaste åren, men kanske är detta fel). Särskilt när just genus och kön problematiseras, så handlar det då nästan uteslutande om flickornas situation och de krav samhället ställer på dem som blivande kvinnor. Ännu mer skrämmande är att samtidigt som förståelsen för flickors problem ökar i domstolarna (och därmed leder till mjukare och mildare straff med mer inriktning på att hjälpa snarare än straffa) så minskar samma förståelse för pojkarna. Detta trots att denna förståelse redan från början varit lägre för pojkar. Vad beror detta på? Hur hör detta ihop med den övriga utveckling? Hur ska vi komma ifrån det?

Sedan skulle jag också tro att man kan koppla denna utsatthet och ohälsa hos många pojkar (och senare män) till just de manlighetsideal som hör ihop med det manliga överordnandet. T.ex. att mannen ska vara stark, självständig, orädd, framgångsrik och framförallt aldrig visa sig svag (förmodligen en starkt bidragande faktor till varför pojkar har svårare att kommunicera sin ångest och sina smärtor). Samtidigt tror jag inte heller den kvinnliga dominansen i alla områden som handhar barn bör glömmas bort. Experiment på dagis har visat att flickor ges mycket mer utrymme för att utveckla relationer, diskutera känslor och överhuvudtaget kommunicera med vuxenvärlden än vad pojkar får (pojkar slänger man en leksak till och ryter på när de inte uppför sig).

Men samtidigt som jag tror de könsroller och könsideal som orsakar pojkarnas ohälsa kan kopplas till den manliga överordningen, så tror jag att det vore ett mycket, mycket stort misstag att tro att dessa problem kommer att försvinna av sig självt bara man bekämpar patriarkatet (eller den manliga överordningen). Könsrollerna/idealen försvinner inte av sig själv. Inte heller försvinner de bara för att kvinnor ges utrymme och jämställdheten på det viset öker. T.ex. utgör nu mer än hälften (60%?) av alla högskolestuderande av kvinnor. Detta har uppnåtts utan att den manliga könsrollen ändrats nämnvärt i dessa sammanhang. Tvärtom kan det till och med antas att ett av skälen till att flickor/kvinnorna drar ifrån på detta område är just att könsrollerna INTE ändrats.

Vad som behövs är alltså att den manliga könsrollen bearbetas på samma sätt som feminister under ganska lång tid arbetat med den kvinnliga könsrollen. Där har vi början till en lösning tror jag i alla fall.

#33  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp micke
2005-05-19 17:39:09

Nettan:

"Och könsrollstänket kan vi ju knappast beskylla patriarkatsteoretikerna för. Könsrollstänk och könsstereotyper fanns ju långt före feminismen."

Japp... men med tanke på att patriarkatsmodellen i sig underhåller de roller som finns (Man: bekymmersfri, har det bra. Kvinna: svag/offer, måste skyddas) så kan jag beskylla den modellen för att inte göra saker bättre utan att den istället upprepar gamla fel.

Problemet är att radikalfeminismen har gjort sig beroende av patriarkatmodellen. Om den modellen fallerar, då faller radikalfeminismen med den. Alltså ligger det i modellens anhängares intresse att försvara och bevara den.

Patriarkatsmodellens värsta motståndare är inte männen med makt... det är kvinnorna som säger "Den där modellen stämmer inte på mig".

/Micke

#34  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Nettan
2005-05-19 17:42:02

Well fredriktomte, detta var ytterligare ett av de tillfällen där jag inte har ett dugg att protestera mot. Dessa tillfällen är sällsynta men jag gillar dem. Jag tror din analys är riktigt.

#35  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Nettan
2005-05-19 17:46:27

micke - Jag vet att du inte gillar patriarkatstanken eller radikalfeminismen. Det är ingen nyhet för oss som har läst både inlägg och artiklar som du har skrivit. På många punkter håller jag med dig, på andra punkter inte. Men jag kan fortfarande inte förstå hur du lyckas väva ihop patriarkatsteorin med BRIS behandlande av hjälpsökande pojkar?

Och det finns ingenting i patriarkatsteorin som säger att män är bekymmersfria och har det bra. Det är inte den sortens analyser det handlar om så jag förstår inte heller varför det lyfts fram på det viset?

#36  Nya teorier då? Pigge
2005-05-19 17:49:32

Om vi släpper patriarkatsteorin (puh) ... har vi någon annan förklaring (förutom att pojkar inte kan uttrycka sig?

#37  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 18:37:05

ang. att det skulle vara en myt att flickor mår dåligt:
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2…

#38  Peggy Pigge
2005-05-19 18:44:17

Vem skulle sprida sådana myter?

#39  micke UppåtEmma
2005-05-19 18:44:21

Vad baserar du dina uppgifter och din kunskap om patriarkatsteorin på?

#40  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 18:51:58

Ja du Pigge, ondskefulla feminister som hatar småpojkar kanske?

#41  Peggy Pigge
2005-05-19 18:55:12

"Ja du Pigge, ondskefulla feminister som hatar småpojkar kanske?"

Kan du ge något exempel?

#42  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 18:58:40

Nej, kan du?

#43  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Pigge
2005-05-19 19:01:57

Det var din idé!

#44  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 19:05:10

nej, det var det inte, det var en anspelning på ngt som ofta framförs här på sidan.

#45  Peggy Pigge
2005-05-19 21:18:10

Jaha! Är det något du vill diskutera?

#46  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-19 21:18:55

Själv?

#47  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Pigge
2005-05-19 21:27:25

OK – jag tror inte att det är en myt att flickor mår dåligt!

Jämförelser kan göras historiskt, internationellt, klass- och genusmässigt. Min bild är att flickor generellt mår sämre än killar. Utseendefixering kombinerat med duktig flicka syndromer är svårare och djupare.

Men egentligen tycker jag att detta ligger en bit utanför tråden och har inga belägg för nånting.

#48  anspelningar – peggy Pigge
2005-05-20 07:55:09

"nej, det var det inte, det var en anspelning på ngt som ofta framförs här på sidan"

Brukar du svara med motfrågor? Varför anspelar du på saker, om du inte vill diskutera det?

Är detta en teknik du är stolt över?

#49   micke
2005-05-20 09:58:28

Peggy: Vem har påstått att flickor inte mår dåligt?

/Micke

#50  Nettan BluePrince
2005-05-20 16:28:15

"Men jag kan fortfarande inte förstå hur du lyckas väva ihop patriarkatsteorin med BRIS behandlande av hjälpsökande pojkar?

Och det finns ingenting i patriarkatsteorin som säger att män är bekymmersfria och har det bra. Det är inte den sortens analyser det handlar om så jag förstår inte heller varför det lyfts fram på det viset?"


Det var ett himla tjat, Nettan. Förstår du inte att om folk vägrar svara på dina välmotiverade frågor, så har de personerna antingen inga svar eller så är svaren lite jobbiga för dem? Måste du då vara jobbig och ställa om frågorna, eller kan du vara en snäll och duktig flicka och låta dem komma undan? (*ironi*)

#51  BP Pigge
2005-05-20 20:48:06

öööh... vilken del är det som är *ironi*?

#52  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-20 20:49:57

Pigge, egentligen vill jag inte diskutera någonting, jag gillar det inte. Men men..

Micke, väldigt mänga jäifare och "feminister."

#53  Till Nettan fredriktomte
2005-05-20 20:55:08

Tack tack. Så bra att vi är överens. :)

#54  Tack Peggy! Pigge
2005-05-20 20:58:25

Jag tror inte att feminister hatar småpojkar. Däremot har jag mött en hel del pedagoger som definierar pojkar som problem och använder könsmaktsförklaringar när de ska analysera pedagogiska problem i grupper.

Pojkarna riskerar att sjukförklaras eller marginaliseras när de inte passar in i skolan förskolan.

#55  ps Pigge
2005-05-20 21:03:14

Sedan finns det naturligt vis de som tycker att pojkar är jobbiga – utan att skaffa en intellektuell överbyggnad

#56  Till Nettan 2 fredriktomte
2005-05-20 21:03:52

Angående patriarkatstanken och pojkars ohälsa så håller jag med dig om att patriarkatstanken i sig inte säger att män måste vara lyckliga eller att den på något sätt i sig utmålar kvinnor som offer och män som förövare. MEN, det finns de feminister vars egna variant av patriarkatstanken fungerar på det viset (om inget annat visar ju dokumentären om ROKS just på detta). Därtill kan man ju tänka sig att vissa feministiska slogans bidragit till att utmåla kvinnor som offer och män som förrövare, vad gäller särskilt våld- och sexsammanhang. Som exempel kan jag t.ex. ta kvinnofridskampanjen i Stockholm på slutet av nittiotalet där man bland annat satte upp en massa plancher där det stod "Riktiga män slår inte kvinnor". Våld mot kvinnor och människors sexualitet är två väldigt känsloladdade områden där även feminister många gånger har svårt att tvätta ur ränderna på tigern innan de uttalar sig.

Man skulle ju faktiskt kunna fråga sig vad det beror på att utvecklingen för tillfället går i den riktningen att skillnaden i hur pojkar och flickor bemöts när de begår brott ökar trots att de feministiska tankegångarna i samhället är mycket starkare idag än vad de var igår. Kan det vara så att en viss feministisk argumentation i media, skola, myndigheter och annat faktiskt bidrar till detta? Jag kan nog faktiskt tänka mig att det är så. Dock behöver det ju inte betyda att det är en stark bidragande faktor. Dessutom finns det ju gott om feminister och feminism som bör ha den motsatta effekten, dvs minska skillnaden i bemötande.

#57  Till Blueprince fredriktomte
2005-05-20 21:05:09

Trevlig ton i diskussionen?

#58  Till Micke fredriktomte
2005-05-20 21:06:15

Hur mycket tror du att BRIS influerats av radikalfeministiskt tankegods?

#59  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-20 21:09:57

Pigge, tror du inte det, vad fantastiskt. Men du, feminister, vilka är det? Borde inte du själv vara feminist för att få vara med här?

#60  Till Peggy fredriktomte
2005-05-20 21:18:03

Undrar också vem det är som hävdat att det är en myt att tjejer skulle må dåligt.

#61  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp elinlite
2005-05-20 21:20:28

Det enda sätt jag öht kan få patriarkatstanken inklämd i detta problem är att enligt gamla goa könsroller och könsmaktsordning så är det "omanligt" att arbeta med barn och omhändertagande vilket i så fall skulle göra att pojkarna dels inte vågar delge sina problem? Och att det därav uppstår kommunikationsbrister.
Jag skulle tro att de flesta som anser att det finns en könsmaktsordning märker att denna ordning inte lyfter fram vikten av killars behov att känslomässigt bemötande. Patriarkatet som ett maktsystem upprötthåller bilden av att män ska vara macho och okänsliga och lösa problem med våld, konkurrens eller pengar.

Men vete katten om BRIS som organisation funkar enligt denna tankemodell.

#62  Peggy Pigge
2005-05-20 21:23:43

Menar du att man måste hata småpojkar för att få vara med här?

Ett gott råd – lägg ner ironitaktiken! Den fungerar dåligt i verkligheten och uselt på nätet!

#63  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Nettan
2005-05-20 21:31:31

fredriktomte - visst är det kul när vi är överens! Det händer så sällan att det är värt att firas varje gång!

Men vidare då... Vad det gäller det här med patriarkatstanken... Som jag ser det så innehåller inte patriarkatsteorin i sig några idéer om mannen som förövare. Den innehåller idén om att alla män är överordnade alla kvinnor. Som jag ser det så är tanken på ett genussystem mycket mer flexibelt då kvinnor kan vara överordnade män i olika situationer enligt det sättet att se på saken. Medan tanken på ett patriarkat är ett statiskt tillstånd då män alltid är överordnade.

Jag vill göra en liknelse med hudfärg. Det finns de som skulle hävda att man som vit alltid är överordnad ickevita. Att du som vit alltid har en makt som du som ickevit saknar. Man skulle kunna säga att det är samma sätt att se på saken som patriarkatstanken är för kategorin kön.

Med den synen så är jag alltså som vit, arbetslös kvinna ändå överordnad en ickevit, manlig advokat. Det betyder ju inte att jag har mer makt eller inflytande än han har men jag har en makt som han saknar. Jag tillhör normen och kommer att ses som det normala.

På samma sätt menar man ju med patriarkatsteorin att en arbetslös man ändå är överordnad en kvinnlig advokat. Han har kanske inte mer makt eller inflytande än hon har, men han tillhör normen och har därför en makt som ger en otrolig frihet.

Men allt detta vet du ju redan. Vad jag vill komma till är detta.

Lika lite som man hävdar att alla vita är förövare för att man menar att vita alltid är överordnade ickevita, hävdar man att män är förövare för att de alltid är överordnade kvinnor. Och bara för att man påstår att vita alltid är överordnade ickevita så säger man ju inte att det aldrig kan vara synd om en vit individ. På samma sätt kan det ju visst vara synd om manliga individer, även om man anser att män alltid är överordnade kvinnor.

Så om det är så att människor använder patriarkatstanken som ursäkt för att inte hjälpa män med problem så skulle jag inte kalla det för feminism. Det finns inte en feministisk tanke i den sortens beteende. Det finns inte ens en humanistisk tanke där. Jag kan inte kalla det feminism. De som beter sig så kan säkert kalla sig feminister men det finns ingen feminism i deras handlande.

#64  Sv: BRIS varnar: pojkarna får inte hjälp Peggy
2005-05-20 21:41:08

Jaa, Pigge, läs reglerna så ser du att hat av småpojkar är obligatoriskt.

Fredrik, varför kräver du ett personligt svar? Det ovan får duga till dig oxå.

#65  Till Nettan fredriktomte
2005-05-20 22:39:19

Angående skillnaden mellan patriarkat och könsmaktsordning eller genus så visste jag faktiskt inte detta. Jag hade till och med en diskussion för ganska länge sedan där jag just frågade om vad skillnaden egentligen bestod i. Mycket intressant. I sådana fall är jag nog ingen anhängare av patriarkatstanken. Däremot genussystemstanken eller könsmaktsordningen.

Vidare så menade jag inte att det skulle vara feminister som själva väljer att inte hjälpa pojkar för att de är just pojkar (även om det säkert finns en och annan sådan också). Jag menade mer att viss feminisisk argumentation kan bidra till de redan förhärskande normerna som gör att vi har svårare att se pojkar/män som offer än vad vi har att se flickor/kvinnor som offer. Genom att gång på gång utmåla män som förövare och gång på gång påtala det kvinnliga offerskapet (t.ex. skriva väldigt mycket om just flickors ohälsa) så riskerar man ju som sagt att spä på denna uppfattning. Speciellt när det inte finns någon motsvarande ideologi/organisation som gör samma sak fast med män som offer och kvinnor som förövare (och det gör det ju inte). Den effekten kan ju till och med uppnås ÄVEN fast de feminister som ligger bakom själva argumentationen inte själva "lider" av fördomarna (de kanske bara valt att rikta in sig på kvinnor eftersom det intresserar dem mer).

Och sedan bör man ju som sagt inte glömma att även feminister kan vara fördomsfulla och tänka könsrollskonformt och konservativt. Jag tror detta är extra vanligt när det handlar om just sådana området som av våran kultur/samhälle kopplas ihop med väldigt starka känslor. T.ex. sexualiteten. Eller våld mot kvinnor (hur många kan ärligt säga att de inte påverkas av devisen "det är fegt att slå tjejer"?).

#66  Till Peggy fredriktomte
2005-05-20 22:41:24

Sorry, jag missade det svaret. Men då undrar jag istället varför du väljer att skriva om detta i den här tråden? Det är ju ingen här som har hävdat att flickor inte mår dåligt.

#67  fredriktomte Nettan
2005-05-20 22:55:22

Coolt! Jag har alltså idag vidarebefordrat kunskap! *glädjeskutt*

Ok... Jag tror jag är med på vad du menar nu. Och jag kan mycket väl tänka mig att den bilden av feministiska argument, då allt som oftast radikalfeminismens argument, som målas upp i t.ex. AB eller dylikt kan bidra på det sätt som du menar. Jag tror iofs att det är ett resultat av att det hela tiden varvas feministiska argument med ren könskonservatism. Jag har märkt att t.ex. många antifeminister menar att AB är en renodlat feministisk tidning. Jag själv menar att AB är en könskonservativ tidning. Något måste ju göra att dessa antifeminister uppfattar AB som feministisk och jag tror att det beror på att de varvar feminism och könskonservatism på ett sätt som får dessa två att smälta samman och bli ett. För någon som inte är feminist själv vill säga och som då inte vet vad som är ett feministiskt budskap och inte. För den oinsatte kan det ju alltihop låta samma-lika. Och det är rätt otäckt tycker jag.

Och självklart kan feminister vara könskonservativa! Och sexistiska. Det är ju bara att kolla UppåtEmmas tråd där många vädrar ut sina könsroller. Vi är det allihop. Underligt vore väl annars. Och som jag sa, även feminister skulle säkert kunna ge fan i att hjälpa pojkar, det betvivlar jag inte ett ögonblick. Men handlingen kan aldrig bli feministisk.

#68  Till Nettan fredriktomte
2005-05-20 23:19:34

Ja, då var vi väl i stort överens då. Med möjligt undantag för att jag visst skulle kunna tänka mig att man kan motivera att inte hjälpa pojkar/män utifrån vissa feministiska ideologier. Det skulle inte vara min sorts feminism, men det finns defintivt militanta varianter av feminism (liksom vissa matriarkatsinriktade skolor) där det nog faktiskt kan ses som just en feministisk handling.

#69  FT och Nettan Pigge
2005-05-21 13:21:11

Tack för att ni räddade tråden.

Ett tag snuddade jag vid tanken på att det är omöjligt att föra en nyanserad diskussion om ett allvarligt problem på Tycka. Det var dumt att svara Peggy – jag lär mig kanske något av det.

Jämför gärna samma ämne på JÄIF!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?