feminetik.se feminetik.se

Just nu 8 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Borde man starta en ny kvinnojour ?


Gå till senaste inlägget#1  Borde man starta en ny kvinnojour ? tillfrisknande
2005-05-19 12:52:08

Om ROKS inte klarar av sitt uppdrag utan ägnar sig åt radikalfeministisk indoktrinering, så kanske det är dags att starta en ny räcka kvinnojourer med likhetsfeministisk inriktning.

Där kanske även män kan få jobba och vara positiva förebilder för de barn som kommer samt positiva exempel på män som inte slår och förnedrar för de kvinnor som söker sig dit.

Vad tycker ni? Varför skulle inte män kunna jobba på kvinnojourer och kvinnor på mansjourer ?

Om könsseparatism är problemet borde vi inte motverka det i så fall genom att just vara könsneutrala.

Även i praktiskt arbete med utsatta kvinnor ?
Som kanske just för att de haft så negativa erfarenheter av män kan behöva se att det finns män som lyssnar och bryr sig och bemöter dem med respekt, som ett exempel på att alla män är inte skitar.

Jag kan tänka mig att kvinnor som blir misshandlade och som kommer till ROKS och i de fall de möts av radikalfeminism, blir väldigt kluvna och inte alls kommer loss ur den våldets normaliseringsprocess de sitter i.
Tvärsom kommer de kanske tillbaka till sin misshandlande man och då förkastar allt som ROKS sagt och tror att de lever normalt.
Dvs att det blir binärt - antingen eller.
Jag vet inte om detta förekommer men det skulle inte förvåna mig.

Om de istället fick möta män på en kvinnojour som bemötte dem med respekt och som visade dem på exempel på män som inte fötrycker, förnedrar och är respektlösa, så kanske det ger bättre incitament att komma ur den våldets normaliseringsprocess som de befinner sig i.

----
Gör FEMINISMEN starkare och ge en slant till FEMINETIK !!!!: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#2  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Ell
2005-05-19 15:05:04

Nä jag tycker inte att män ska jobba på kvinnojourer utan att den separatisktiska tanken har en poäng. Av respekt för kvinnor tycker jag att detta ska vara kvar.

Däremot kan dte ju vara en tanke att enbart ha män på mansjourer

#3  Ell tillfrisknande
2005-05-19 15:12:10

Men vilken poäng? Förklara?
Jag har sagt vad jag tycker vore poängen med att just ha blandade kvinnojourer, så säg nu varför det är så bra med att inte ha det.

---
Stöd feminetik: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#4  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Ell
2005-05-19 15:15:13

jag trode att jag gjorde det. men ok :)Om man har misshandlats av en man under en tid så tror jag att det är en bra ide' att ha jouren separatistisk. Jag skulle då inte vilja prata eller bli bemött av en man om jag flydde från en man som mishandlat mej. Jag skulle inte känna någon gemenskap och maktstrukturen och könsrollen skulle inte innebära samma sak för oss båda i det mötet

#5  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Ell
2005-05-19 15:17:23

Just det

jag är radikalfeminist så min ståndpunkt är kanske inte så underlig.

Du skriver: "Om de istället fick möta män på en kvinnojour som bemötte dem med respekt och som visade dem på exempel på män som inte fötrycker, förnedrar och är respektlösa, så kanske det ger bättre incitament att komma ur den våldets normaliseringsprocess som de befinner sig i."

Jag upplever detta, men inte dej personligen så klart, som en uppläxande attityd. man ska lära kvinnan att män inte är farliga. Tror du att hon är intresserad av detta just då?

#6  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Nuendo
2005-05-19 15:39:35

Nej, det är kanske bättre att ta tillfället i akt, och att i detta för kvinnan så utsatta tillstånd passa på att tuta i henne att alla män är djur, som undtantagslöst våldtar och misshandlar. Att alltså lära henne att våld från män är normalt, och inget att förundras över. Inget bra recept för att ta sig ur en destruktiv misshandelsrelation. ROKS bidrar ju själva här till de effekter som följer av Eva Lundgrens normaliseringsteori. Därutöver kan sägas, att om relationer med män och kärlek är något som är viktigt för kvinnan, vilket det för de flesta kvinnor är (tvärtemot vad all radikalfeminister som struntar i att lyssna på kvinnor säger), så tar detta bort en stor del möjlighten att lämna mannen. Om hon istället inser att det faktiskt finns män som inte misshandlar och våldtar, så har hon ett starkare alternativ till den nuvarande relationen, dvs bryta upp och någon gång i framtiden hitta en sjysst man.

Därutöver finns en rad moraliska aspekter på det hela. Är det ok att en person blivit misshandlad av invandrare kräver att inte behöva träffa en utländsk läkare? För inte skall väl denne behöva träffa en utländsk läkare när den precis blivit slagen av utlänningar och har i nuläget svårt att lita på invandrare? Och att Sverigedemokrater är de som tar hand om personen, och passar på att sprida sitt främlingsfientliga budskap? Nej, denna typ av resonemang är inget annat än ren rasism, hur mycket man än försöker dölja det. Det döljer sig mycket unkna resonemang bakom denna ståndpunkt.

#7  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? UppåtEmma
2005-05-19 15:46:52

mycket snack överlag om att lära kvinnor saker och ting.

det är som vanligt, kvinnorna har ansvaret för förändring, det är de som ska lära sig. män som slår och misshandlar, män som indirekt stödjer misshandel och kvinnoförakt - har dom ingenting att lära?

Tror ni att kvinnor som blir misshandlade är mindre intelligenta än kvinnor som inte blir det?

#8  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Nuendo
2005-05-19 15:57:42

HAr någon sagt något av det du säger? Kvinnorna ska hjälpas ut ur det destruktiva förhållandet och ges en chans till en bättre framtid. Att utnyttja människor i ett utsatt läge där de är som mest sårbara och mottagliga för proganda v den typen som ROKS sprider gagnar varken kvinnan själv eller samhället i stort. Det är så otroligt cyniskt att agera på detta sätt, att utnyttja människors sårbarjet till att föra fram sin egen agenda. Ungefär som när Sverigedemokraterna började dela ut rasistiska flygblad efter en gruppvåldtäkt.

#9  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Nuendo
2005-05-19 15:58:36

Säg mig gärna vad som skiljer exempelt Sverigedemokraterna från ROKS. Varför är rasism ok i vissa fall, men inte andra?

#10  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Tiriq
2005-05-19 16:06:59

Det där med svenskar som blivit misshandlade av invandrare och därför vill ha en vit läkare tycker jag är en felaktig jämförelse. En bättre parallell vore att en mörkhyad som för sin hudfärgs skull blivit trakasserad av nazister och flyr till en brottsofferjour för just mörkhyade som blivit trakasserade av nazister kanske skulle vilja att de som arbetade på brottsofferjouren hade personlig erfarenhet av att vara mörkhyade i ett samhälle där det bor nazister (eller vanliga svenssonrasister).

Att kvinnojourer inte anställer män kan det finnas flera perspektiv på. Det går att tolka som att en kvinna från ett misshandelsförhållande inte ska behöva träffa män - men jag tycker att det också går att se det så att hon hellre vill träffa kvinnor, för att många kvinnor har befunnit sig i samma situation som hon och därmed lättare förstår henne. Detta har jag ingen erfarenhet av så jag säger bara vad jag tror.

#11  #5 Ell och UppåtEmma tillfrisknande
2005-05-19 16:08:44

Uppläxande ? Varför tycker du det ?

En människa som är utsatt för våld och förtryck och kommer till en fristad för att söka hjälp är väl i en svårt utsatt position och därmed väldigt känslig och mottaglig för vilken hjälp hon får.

Om hon då får träffa snälla, mjuka och respektfulla män (och kvinnor) tror du inte det är något positivt ?

Om kvinnan i fråga kräver att slippa få träffa män så skall det ju givetvis respekteras, men jag tror inte att alla kvinnor som blivit eller är misshandlade av män känner så, och jag råkar faktiskt känna några sådana som blivit misshandlade.

Jag tror det är jättebra för dem att inse att deras man inte är NORMAL vilket just den normaliseringsprocess som de utsatts för kanske fått dem att tro.
Att tvärsom, att den man de levt med är, hur mycket de än tycker synd om honom (vilket många misshandlade kvinnor gör som bekant), så är han ansvarig för sina handlingar och måste stå för att han betett sig som ett svin.

För en sådan kvinna kan det faktiskt, är jag övertygad om, vara ren läkedom och underbart att få träffa normala män som bryr sig, respekterar och fungerar som friska människor gör.
Givetvis bör de alltid finnas kvinnor på en kvinnojour, det är ju självklart att en kvinna ofta kanske anförtror sig mest och helst åt en annan kvinna, fast jag vet också mängder av exempel på motsatsen.

Själv har jag alltid haft lättare att anförtro mig åt kvinnor än åt män och känner en mer direkt kontakt med andra kvinnor.

När jag bearbetade mitt livs trauma (som du kan läsa om på vildmark) så var det just flera kvinnor på SLAA (www.slaa.nu) som hjälpte mig mest.

UppåtEmma: Tror du på våldets normaliseringsprocess eller inte ? Om du som jag gör det, så vet du kanske att den som levt i en misshandelsrelation av fysisk eller psykisk natur ofta har fått sin världsbild sakta förvrängd. Våldet har blivit normalt, och personen ifråga tappat fotfästet i självrespekt.
Jag har levt i en relation där jag blev psykiskt misshandlad, så jag vet hur det fungerar.
Det handlar alltså inte om att lära en misshandlad kvinna något, men att återställa hennes tro på sig själv och på omgivningen.
En viktig kugge i detta är också att återställa hennes tro på att det finns vettiga män.
Annars riskerar hon att inte våga gå in i någon ny relation i framtiden om hon skulle vilja.

----
Stöd feminetik och skänk en hundring: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#12  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Ell
2005-05-19 16:10:04

jag tycker att det är två sätt at se på saken. antingen ser man det en rättighet för mån att även ha rätt till jourerna och att arbeta med detta, som en rättighet
eller så ser man det som att man skall se till offrets bästa. jag anser att det senare är det viktigatse i den här frågan

#13  lite funderingar isbl
2005-05-19 16:11:39

det här är jättesvårt tycker jag, men väldigt viktigt att diskutera. det var ju just den här frågan som gjorde att SKR bildades.
jag har blivit mer positivt inställd till män som arbetar inom jourverksamhet den sista tiden, och motargumenten i den här tråden gör mig inte mer osäker.
jag tycker absolut inte att jourmännen ska få en framträdande roll, utan mer finnas någonstans i bakgrunden om inte kvinnan rakt ut ber om att få tala med mannen av någon anledning. jourkvinnorna får väl vara lite extra lyhörda i de första mötena med kvinnan och kolla av om hon skulle klara av kontakten med en utomstående man eller inte.
men jag tycker att det känns lite fel att stänga ute medvetna feminister ur hela verksamheten pga fel kön. har de något att hjälpa till med (vilket inte borde vara några problem med tanke på hur lite pengar de flesta kvinnojourer har och att ideelt arbete anses rätt oattraktivt) borde de väl vara välkomna.
det som är extra viktigt att passa sig för är väl i såna fall att jourmännen inte intar någon slags vaktmästarroll som fixar med de lite "tyngre" & "manligare" sakerna, men handlar det om att gå till mataffären åt en isolerad kvinna kan jag inte tänka mig att det spelar någon större roll om personen i fråga har snopp eller slida.

överös mig gärna med både för- och motargument, jag vill veta mer!

#14  Nuendo UppåtEmma
2005-05-19 16:11:46

Har du själv besökt eller arbetat i en av Roks drivna kvinnojourer eller får jag fråga vad du baserar din kunskap om deras arbetsätt på?

Det är flera medlemmar här på feminetik som själva arbetar på kvinnojourer och inte alls håller med medias senaste nidbild av jourerna.

#15  tillfrisknad UppåtEmma
2005-05-19 16:17:09

Jag anser att analysen av normaliseringsprocessen håller. Att den part som är i ett förhållande där h*n systematiskt misshandlas till slut accepterar misshandeln som den givna ordningen, att så ska det vara.

Jag vill ha fler belägg för att roks eller nån annan kvinnojour har en agenda och ett protokoll där de direkt när en kvinna kontaktar dem tänker "yess, ännu ett offer vi kan vända mot männen".
Dessutom tror jag fortfarande inte att kvinnor som blir misshandlade är dumma i huvudet. Det finns många många misshandlade kvinnor som träffar trevliga män och får bra förhållanden.

Därmed inte sagt att jag tycker separerade jourer är eftersträvansvärt. Men då vårt samhälle är könsrollskonservativt, då dualismen mellan "kvinna" och "man" hålls så stark som den gör så ser jag just nu tyvärr inga andra möjligheter än att de som själva är direkt påverkade av situationen själva ska få definiera hur de vill ha det!

#16  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Peggy
2005-05-19 16:19:11

Slänger ut en brasklapp:

SKA vi kvinnor öht lära oss att män är goda och inte slår? Är inte det egentligen falsk marknadsföring?

Jag kommer att lära mina döttrar att många män slår, även de jättesnälla och perfekta. Problemet är ju att vi INTE tror att män slår, och därför accepterar våldet - "det är fel på mig..."

#17  Peggy tillfrisknande
2005-05-19 16:23:15

Gör som jag:
Lär dina döttrar att det finns män som slår och att det aldrig kan accepteras.
Men också att det finns massor av bra män och att de som inte slår är i majoritet.

---
Stöd feminetik:http://www.feminetik.se/sponsra.php

#18  Peggy UppåtEmma
2005-05-19 16:24:10

det där var gasol på brännaren det, ;)

jag tycker du har en viktig poäng dock... vad säger det om samhällets syn på män egentligen när vi säger att vuxna kvinnor måste _lära sig_ att det finns män som inte misshandlar...

#19  #12 Ell och UppåtEmma och isbl tillfrisknande
2005-05-19 16:27:02

Ell:Givetvis handlar det INTE om en rättighet för män att jobba på kvinnojourer - i helvete heller.

Det handlar om vad som är bäst för hjälpsökande kvinnor, och i vissa fall dristar jag mig att *tro* att det kan vara en respektfull man - på samma sätt som jag fick hjälp av respektfulla kvinnor en gång i tiden.

UppåtEmma: Jag skriver ju också att det måste vara den hjälpsökande kvinnas önskemål som skall uppfyllas.
Vill hon inte träffa en man så är det väl självklart att det skall respekteras!

isbl: Vad du gör mig intresserad av SKR ? Jag skulle gärna ställa upp och hjälpa till. Tror jag tar och kontaktar dem meddetsamma
---
Stöd feminetik:http://www.feminetik.se/sponsra.php

#20  UppåtEmma tillfrisknande
2005-05-19 16:28:22

Jag kallar mig för övrigt "tillfrisknande" och inte "tillfrisknad", en viktig skillnad. ;-)
---
Stöd feminetik:http://www.feminetik.se/sponsra.php

#21  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Ylva
2005-05-19 16:30:45

Jag har faktiskt ännu inte kommit fram till vad jag tycker i den här frågan, men har tänkt en hel del på det med tanke på den senaste tidens trådar.

Det är jättesvårt. Jag förstår helt klart vad du menar, tillfrisknande, och tanken är god, och principen håller jag med dig om. Det måste ju vara tusen gånger bättre att handplocka jourpersonal utifrån sitt engagemang, sin empatiska förmåga och medmänsklighet än utifrån kön primärt. Finns säkert till exempel många kvinnor som inte skulle platsa framför många män, och personligen tycker jag att det finns många egenskaper som måste gå före könet vid såna här känsliga situationer.

Men, om det finns ett enda tillfälle där man kanske borde överväga att gå ifrån sina principer "for the greater good" så är det väl i lägen som dessa? Det absolut viktigaste måste ju vara de utsatta kvinnorna och vad de behöver? Jag har själv inte varit det, så vad de behöver vet jag inte. Där måste man ju lita på att de får framföra sina önskingar själva.

Tyckte att Michea i ett tidigare inlägg uttryckte det hela jättebra. Dessa kvinnor _vet_ att alla män inte är monster. Men den _känslomässiga_ insikten kan inte prackas på dem genom att ställa upp några praktexemplar velourmjukisar. Den insikten kommer att komma, men måste få mogna fram. Självklart ska de inte prackas på något "manshat" heller.

Som sagt, jag är fortfarande oerhört kluven.

#22   UppåtEmma
2005-05-19 16:39:04

Ylva: håller med, du formulerar hur jag känner.


Hur många dock av de som arbetar på jourerna handplockas? är det inte så att de flesta anmäler sig frivilligt? Jag skulle vilja veta var kön med män som vill arbeta ideellt med detta är... jag efterlyste det på Jäif, men fick ett snäsigt svar om att det inte var det som var frågan...

Tillfrisknande: sorry. Du verkar rätt sund i mina ögon, därav mitt typo ;)

#23  UppåtEmma tillfrisknande
2005-05-19 16:56:06

*Tillfrisknande ställer sig genast i den kön*

---
Stöd feminetik:http://www.feminetik.se/sponsra.php

#24  Tiriq Nuendo
2005-05-19 17:06:44

#10

Tycker att du rör ihop begreppen ganska rehält här. Du utgår i din analys ifrån din uppfattning om vilken grupp som är överordnad/underordnad på ett samhälleligt plan, när det i själva verket i detta fall handlar om offrets rädsla för att möta en individ med samma grupptillhörighet som den som utfört misshandeln. Alltså är min analys fullständig relevant för frågan. Presentera gärna relevant argument mot detta påstående.

#25  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? tillfrisknande
2005-05-19 17:08:50

Det behövs kanske inte startas någon ny kvinnojour det finns ju märker jag SKR.

Läste just på deras pressmeddelande vad de skriver om dokument inifrån och om ROKS.

Bra skrivet och en bra hemsida:

http://www.kvinnojour.com/press/pressmed///11…

---
Stöd feminetik: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#26   Tiriq
2005-05-19 17:08:56

Det är helt enkelt min åsikt att vilka som är över-/underordnade vilka spelar in i ett sånt här fall.

#27  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Nuendo
2005-05-19 17:09:51

Den stora skillnaden mellan din och min uppfattning är att jag anser att rasism inte är godtagbar vilken grupp den än drabbar, medan din analys säger att den grupp som av vissa anses vara överordnad i samhället skall godta att utsättas för rasism. Varför inte avskaffa rasismen helt och hållet istället? Förlorar individer av en "överordnad grupp" sitt människorvärde och slutar vara människor bara för att de av vissa anses vara priviligierade?

#28  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Nuendo
2005-05-19 17:12:35

För vem spelar överordningen roll? Tror du inte att en svensk som blivit utsatt för våld av invandrare blir traumatiserad? Din analys utgår inte från offret, utan från en nedlåtande von-oben attityd som inte på något sätt tar hänsyn till offrets upplevelser, utan kategoriskt delar in människor i olika grupper, var önskemål skall följas i olika grad beroende på vilken grupp de tillhör, inte vad de utsatts för och hur illa de farit av detta. Ett ganska människorfientligt perspektiv enligt min mening.

#29  #28 android
2005-05-19 17:17:21

Nu anmäler jag inte ovanstående inlägg, utan svarar på det istället. Dumt kanske, men nåja, då får någon annan anmäla mitt inlägg istället då.

Jag vill bara säga att det inte känns helt smidigt att klampa in på ett forum där det just pågår diskussioner om att vi måste tagga ner och bli schysstare mot varandra, och så skriver du, Nuendo, ett inlägg där du menar att Tiriq utgår från en nedlåtande von-oben-attityd? Och att Tiriqs perspektiv är människofientligt?

Skärp dig.

#30  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Tiriq
2005-05-19 17:17:27

Jag är inte ute efter att reta upp eller trycka ner nån genom att inte på nåt sätt ta hänsyn till offers upplevelser, ta ifrån nån människovärde, vara rasistisk eller på nåt sätt människofientlig. Jag skulle vilja be dig att försöka att inte tolka mig så, för jag är inte rasist och jag har inte framfört några rasistiska åsikter.

#31  Ell Ephemeer
2005-05-19 17:19:31

"Jag upplever detta, men inte dej personligen så klart, som en uppläxande attityd. man ska lära kvinnan att män inte är farliga. Tror du att hon är intresserad av detta just då?"

Jag håller med dig om att man ska låta kvinnan själv få välja om hon inte vill bli bemött av en man i första skedet, och att man inte ska försöka "lära" kvinnorna något. Dock har jag känslan av att det är just vad som sker på ROKS jourer. Man försöker lära kvinnan att män är farliga. Jag tror också att det är viktigare i längden att det är lugna, trygga, välutbildade människor som jobbar på jourerna, än att de är av rätt kön och rätt tro.

Ett av de största problemen som jag ser med ROKS opus moderandi är att den är så heteronormativ. Hur gör de när en misshandlad lesbisk kvinna kommer för att söka skydd och är livrädd för att träffa andra kvinnor?

#32  Oj #31 Ephemeer
2005-05-19 17:21:24

Den ena kommentaren var som ett svar på något som Ell skrivit, men inlägget är riktad till tråden som helhet och inte bara till Ell.

#33  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Nuendo
2005-05-19 17:29:38

Det kanske var onödigt att uttycka det så, men om man tänker efter vad det är som Tiriq egentligen säger, så är det också ett prov på en minst sagt väldigt kontroversiell inställning. Men givetvis finns det finns ingen anledning att skapa dålig stämning, och jag ber om ursäkt om det uppfattas som att jag gör det. Jag måste dock kunna bemöta ett så kontroversiellt påstående som att olika grupper ska ha olika rättigheter beroende på hur priviligierad man anses vara, för det är faktiskt vad som sägs.

Ps: Jag tror inte att du är rasist Tiriq, och det har jag inte heller påstått.

#34  Ylva tillfrisknande
2005-05-19 18:19:30

Du skriver bra, och jag tar till mig dina ord.

Jag skall smälta dem och se vad jag tycker sedan.

----
Stöd feminismen genom feminetik, skänk en slant: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#35  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Ell
2005-05-19 18:22:33

en lesbisk kvinna som utsatts för misshandel är ju själv kvinna. Hon är ju inte rädd för sig själv? Men visst, hon får säkert problem med andra människors närhet

#36  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Peggy
2005-05-19 18:25:46

Vad jag vet så får eventuella slagna flator hjälp av ROKS. Fadt då naturligtvis av kvinnor, iom att det är kvinnor som jobbar där.

#37  Nuendo tillfrisknande
2005-05-19 18:32:36

Jag kan inte fatta hur du kan tolka inlägg #10 på det sätt du gör.

Tiriq skriver ju bara att om man kommer till ett ställe för att få hjälp så känner man sig säkert mer förstådd om de man möter är människor med samma erfarenheter och bakgrund.

Hon skriver ju inget om att män inte borde få jobba på kvinnojourer, utan bara att kvinnor som blivit misshandlade säker känner större förtroende för andra kvinnor som upplevt samma sak.

På samma sätt som en misshandlad grek säkert känner sig mer förstodd av andra greker som blivit utsatt för misshandel.

Själv var det nödvändigt för mig för att bli frisk från mitt sexmissbruk att träffa andra tillfriskande sexmissbrukare.

Så jag tycker Tiriq har en väldigt bra invändning mot min ide att män skall jobba på kvinnojourer.

För den skull inte sagt att män inte skulle kunna göra någon nytta på en kvinnojour, även om de inte kanske bör vara de som tar emot nyanlända.

----
Stöd feminetik: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#38  SKR finns redan Xenu
2005-05-19 19:23:35

http://www.kvinnojour.com/

Det finns redan ett alternativ till ROKS, nämligen SKR.
Sveriges Kvinnojourers Riksförbund.

#39  Man på kvinnojour ErikO
2005-05-19 20:33:46

Här är en länk till en gammal tråd på jäif som kanske är intressant i sammanhanget http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a…

#40  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Karra
2005-05-19 21:49:29

Ni som menar att kvinnojourerna ägnar sig åt radikalfeministisk indoktrinering, har ni någonsin varit i kontakt med en kvinnojour?

Jag har det i alla fall, och klarade mig undan helt oindoktrinerad och fri från falska minnen och manshat.

#41  Karra tillfrisknande
2005-05-19 21:54:25

Skönt att höra.

Jag som aldrig har varit på en kvinnojour vill gärna höra med om hur det fungerar från de som har.
Så man står sig bättre mot medias sneda beskrivningar.

----
Feminetik behöver del i din plånbok http://www.feminetik.se/sponsra.php

#42  Peggy Ephemeer
2005-05-20 02:57:28

Ser du inget problem med att flator blir omhändertagna av kvinnor? Man blir ju rädd för alla andra individer av samma kön som den misshandlande partnern, enligt standardresonemanget för separatism. Ingen ska behöva tas om hand av av någon som man är rädd för. Alltså ska inte slagna flator behöva bli omhändertagna av kvinnor på kvinnojourerna. Kvinnojourerna i ROKS kan, mig veterligen, inte hantera sådana situationer eftersom de är så fruktansvärt heteronormativa.

#43  Starta en grupp! Lemur
2005-05-20 07:42:33

Ephemeer, om du på riktigt är så bekymrad över hur misshandlade flator tas omhand på kvinnojourer, så tycker jag att du bör dra igång en sådan grupp där du bor.

Om du inte är bekymrad på riktigt utan bara använder dem som ett argument för att trycka till Peggy - så är det ett mycket fult debattknep. Inte bara mot Peggy utan också mot de misshandlade flatorna.

För övrigt verkar du har riktigt god pejl på ROKS. Hur många år hade du jobbat för dem sa du?

#44  Lemur Ephemeer
2005-05-20 13:18:23

Jag tycker att det är ett fult debattknep att så fort någon tycker att något är fel antyda att de ska ta tag i det själva för att inte tappa rätten att ha en åsikt. Jag motsätter mig den sortens argumentering. En åsikt om ett problem är en åsikt oavsett om man kan fixa problemet själv eller inte.

Att ironiskt antyda att jag har dålig koll på ROKS för att jag inte har jobbat för dem är ytterligare ett fult debattknep. Om jag har missuppfattat något om ROKS så kan ju någon som vet bättre påpeka det. Annars är det bara låg stil att misskreditera någons åsikt på det sättet. "Du vet ändå inget för att du är man/ung/oinsatt". Om sitter inne med motstridig fakta kan man lägga fram den. Annars behöver man inte säga något liknande.

#45  Till Tiriq fredriktomte
2005-05-20 23:03:55

Men vad har egentligen under- och överordning med saken att göra? Skulle en människa från en överordnad grupp i samhället inte ha rätten att må dåligt och vara rädd bara för att den är överordnad? Om jag t.ex. bodde i ett invandrartätt område och blivit nedsparkad och misshandlad av "invandrargäng" ett flertal gånger (för att jag är "svenne") hade jag kanske utvecklat en viss motvilja och rädsla gentemot invandrare. Varför ska man ta en sådan rädsla på mindre allvar än om det istället varit en invandrare som blivit misshandlad av skinnheadsgäng?

Eller säg att jag blivit psykiskt och fysiskt misshandlad av min mamma som liten. Skulle den motvilja jag t.ex. skulle kunna tänkas känna gentemot kvinnor pga detta vara mindre acceptabel än den motvilja en kvinna skulle känna mot män efter att ha blivit psykiskt och fysiskt misshandlad av sin pappa?

Dessutom, vad händer när man tittar på mer än en parameter? En invadrad man (dvs både underordnad och överordnad)? En överklasskvinna (underordnad och överordnad)? En vit underklassman (överordnad, underordnad och överordnad)?

Jag tycker inte det håller. En människa som mår dåligt bör få hjälp. Och gruppen människor h*n tillhör ska inte på något sätt påverka hjälpen.

#46  Till Ell fredriktomte
2005-05-20 23:04:43

Varför skulle inte en kvinna kunna vara rädd för andra kvinnor?

#47  #45 Tiriq
2005-05-20 23:47:39

Jag skrev i tråden "Sparka uppåt?" att jag inte har uttryckt nån åsikt om hur kvinnojourer ska organiseras eller vem det är mest synd om, jag bara påtalade att jämförelsen är felaktig eftersom den inte räknar med rådande maktstrukturer (och då är det inte en rättvis parallell).

#48  Sv: Borde man starta en ny kvinnojour ? Peggy
2005-05-20 23:50:57

Ephemeer, varför ska en ideell organisation som ROKS ha ngt sådant ansvar?

På ROKS jobbar kvinnor. Alltså är det de som hjälper kvinnorna. Oavsett läggning. Men kvinnor är de alltid.

Det finns inga män i ROKS, så din efterfrågan är omöjlig.

Dessutom, har du några belägg för att flator vill bli omhändertgna av män?

#49  fredriktomte Ell
2005-05-20 23:53:15

Det har jag inte sagt. Jag har själv blivit utsatt av en kvinna som kallade sig för min bästa vän, jag är inte flata men jag var ju i en nära kompisrelation med den tjejen. Jag har jättesvårt att umgås med folk fortfarande och blir nervös när kvinnliga vänner kommer nära mej. Kan få lite lätt panik bara en kompis står nära och läser på samma papper som mej tex. Så visst kan en kvinna bli rädd för kvinnor men jag tror inte att det är samma sak. Vet inte hur jag ska förklara men jag försöker så här: Eftersom jag är kvinna så förstår jag ju, av den anledningen att jag själv är kvinna, att kvinnor inte är hotfulla. Är det oklart? säkert men försök :)

När man har utsatts för våld så blir vissa situationer och möten problematiska. Jag har föredragit att enbart träffa kvinnor för att reda ut detta för jag känner mer gemenskap med andra kvinnor. Jag tror att andra kvinnor kan ha mer förståelse för situationen och mina erfarenheter av den egenskapen att de är kvinnor. Detta genus har ju redan från början en förförståelse för det som har hänt och den position jag utgår ifrån när jag söker hjälp. Det är saker som händer när man har blivit kränkt som påverkar mej som jag inte vill eller önskar att prata med en man om. En sak är de problem jag har fått med närhet. Jag har nu svårt att separera vissa känslor som har med detta att göra och blandar ihop dem.

#50  Till Ell fredriktomte
2005-05-21 02:08:49

Så här funkar du (och det var intressant att läsa). Men det betyder inte att alla andra kvinnor funkar som dig. Olika personer reagerar olika. Jag är övertygad om att en homosexuell kvinna kan vara rädd för och sky kvinnor efter att ha blivit utsatt för våld och övergrepp i en nedbrytande relation med en annan kvinna på samma sätt som en heterosexuell kvinna kan vara rädd för och sky män efter samma slags upplevelse med en man. Sedan hur vanligt det är vet jag inte. Vet inte heller hur vanligt det är att heterosexuella kvinnor blir rädda för män samt skyr dem efter dylika upplevelser. Det är mycket möjligt att det ligger närmare till hands för en heterosexuell kvinna att sky män än för en homosexuell kvinna att sky kvinnor. Men spelar det egentligen någon roll?

Om en homosexuell kvinna kommer till en separatiskt kvinnojour så kommer hon inte kunna få någon hjälp om hon helst vill bli hjälpt av en man (som hon alltså inte skulle associera med det våld och de övergrepp hon blivit utsatt för). Heteronormativiteten inom radikalfeminismen samt även kvinnojoursarbetet har varit och är fortfarande problematisk i vissa sammanhang.

#51  Peggy Ephemeer
2005-05-21 05:13:36

Om organisationen ROKS säger sig vara till för kvinnor och tjejer så ska man vara till för alla kvinnor och tjejer och inte bara heterosexuella kvinnor och tjejer. Det ansvar ROKS har är alltså det ansvar de själva har tagit på sig. Om människor inte vill bli omhändertagna av individer av samma kön som personen som slog dem så implicerar det att flator (=människor) inte vill tas om hand om kvinnor om det var en kvinna som slog dem. Om det visar sig att flator trots detta vill bli omhänderslagna av kvinnor så leder det ofrånkomligen till att satsen om att människor inte vill bli omhändertagna av individer av samma kön som den som slog dem är falsk och fel.

#52  Vilket jävla resonemang Ephemeer... Lemur
2005-05-21 12:13:00

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#53  Till Lemur fredriktomte
2005-05-21 12:18:14

Om det så tydligt att han inte bryr sig om misshandlade flator så kan du väl visa det genom argumentation istället för att komma med nedlåtande kommentarer.

#54  Min åsikt är ändrad tillfrisknande
2005-05-21 15:09:46

Efter denna diskussion och diskussion med andra har jag ändrat åsikt och kommit fram till att män kanske inte bör jobba på kvinnojourer trots allt.

En kvinnojour är ju inte en terapianstalt utan ett härbärge för kvinnors som flyr mäns våld.

De är väl kanske framförallt Ells och Micheas ord som påverkat mig.

Hur lesbiska som flyr partnervåld skall hanteras vill jag inte uttala mig efter som jag inte har den blekaste aningen hur en sådan upplever situationen.
Om de skulle känna sig tryggare med män, på speciella lesbiska kvinnojourer är långt bortom mina referensramar.
De lesbiska vänner jag har har inte berättat för mig om någon misshandel, och jag har inte läst något om det.

Tack för att jag fått chans att byta åsikt! Nu igen. :-)

----
Ge Crew en peng för allt jobb de gör: http://www.feminetik.se/sponsra.php

#55   Qinen
2005-05-21 17:07:08

När jag var i ett misshandelsförhållande skulle jag inte vilja att min förövare skulle kunna komma in i lokalen som jag sökte skydd i. Inte främst för att jag inte ville möta män tycker jag att kvinnojourer ska vara separatisktiska (även om jag inte vill möta män där öht heller) men framförallt för att jag inte vill möta min man. Naturligtvis är det ett problem med kvinnliga förövare som kan få tillträde till de frizoner som utsatta kvinnor men det är ett problem som får angipas på annat sätt (genom att möta den utsatta kvinnan ensam eller ha uppmärksamhet om ev. sällskap/besökare på jouren är förövaren).

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?