feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

könsroller och barn


Gå till senaste inlägget#1  könsroller och barn irtion
2005-05-02 22:50:21

Jag och en till ska precis börja skriva på en b-uppsats i biblioteks- och informationsvetenskap, vi ska göra någon form av jämförande analys av två böcker ur ett genusperspektiv.

Böckerna heter "böcker för dej som är tjej" och böcker som killar gillar" och innehåller boktips. Det jag först reagerade på var titlarna i sig, dels uppdelningen och dels känslan av att titlarna antyder att killarna ska välja böcker meda tjejerna ska tilldelas böcker, sen insåg jag att det till viss del handlar om rim.

Men så läste jag på baksidan av böckerna och där stod det att boken riktad till tjejer är speciellt framtagen för att tjejer ska hitta bra förebilder och ta sig ur den underlägsna rollen. Boken riktad till killar är däremot framtagen enbart för att locka killar att läsa och här finns alltså inget genusperspektiv alls.

Min reaktion är att det återigen är tjejerna som förväntas anpassa sig, förändra sig, påverkas i någon riktning, medan killarna ses som norm, inte problematiseras etc.

Det ska bli väldigt intressant att skriva den här uppsatsen och jag vill gärna ha synpunkter och eventuella lästips.

#2   Pigge
2005-05-03 12:25:50

Det låter som klassisk svensk jämställdhetspolitik

Flickorna ska "Pippilångstrumpifieras" och pojkarna ska civiliseras med hjälp av god kultur...

Det måste finnas andra sätt att se på könsmönster - än att först skapa kategorierna för att sedan låtsas bryta ner dem

#3  Kanske Alkonost
2005-05-03 13:18:59

"böcker som gillar killar som gillar killar" och

#4   pixie
2005-05-03 13:23:53

Vet en student som skrivit sin magisteruppsats om könsroller i barnlitteraturen som läst på Linköpings Universitet.

Det produceras mest, kankse runt 80%, barnböcker med manliga huvudpersoner eftersom tjej-kunder köper både böcker med manliga och kvinnliga huvudpersoner medan kill-kunder nästan uteslutande vill läsa böcker med killar i huvudrollerna. Killen är normen som både tjejer och killar kan identifiera sig med, ond cirkel..

#5  Pixie Pigge
2005-05-03 14:04:26

Du tog ett litet snabbt språng från de alldeles korrekta beskrivningarna av mäns och kvinnors läsvanor – till det mer allmänna påståendet om vad som är normen.

Problemet är att gå från beskrivning av mönster till kategorisk slutsats med normativ antydan. När vi pratar om normer så tror jag att det är viktigt att vara mer noggrann. Bara för att 100% av alla hästböcker skrivs för flickor behöver det inte vara en norm att det ska vara så. Det kan vara effekterna av en effektiv marknadsanalys också.

vad menar vi med norm egentligen – det betyder väl något mer än "vanligt"? Ofta kopplas det till en maktanalys - ska vi försöka hålla kvar den aspekten?

#6  # 5 pixie
2005-05-03 14:09:26

Jag förstår ärligt talat inte vad du är ute efter, en maktanalys utan att vi talar om normer? Varför skulle vi inte kunna tala om normer här?

Att mannen är normen, och följaktligen killen som en man, är ju inte direkt en nyhet....

Jag tog inget snabbt språng, sluta att vara nedlåtande, jag gjorde en helt sund analys. Istället för att vara nedlåtande kan du föra fram din egen alternativa analys.

#7   pixie
2005-05-03 14:10:42

Normer skapar marknaden - marknaden skapar normer... Ofeministiska normer där mannen. I en fin ond cirkel.

#8   Eric
2005-05-03 14:38:03

Undrar vad det beror på att killar inte (eller sällan) vill läsa böcker med tjejer i huvudrollen? Kan det bero på vad personerna gör i böckerna, lika mycket som personernas kön?

De böcker jag läste när jag var liten var mest Astrid Lindgren, och i t ex Bullerby-böckerna och Madicken var ju huvudpersonerna flickor. Fast Astrid Lindgren kanske är ett generellt undantag från den här regeln?

#9  Eric pixie
2005-05-03 14:47:35

Kanske du blev feminist på¨grund av det, för att du också kan identifiera dig med kvinnor som människor, som jag är övertygad killar kan lära sig av att läsa böcker med kvinnliga huvudpersoner?

Kanske var det faktiskt bättre förr och jämställdheten går bakåt på detta område?
Jag vet många bra böcker med kvinnliga huvudrollsinnehavare som har många år på nacken, Elin är starkast i världen, Kajsa Kavat, Den lilla röda draken ( också astrid lindgren tror jag), KullaGulla-serien, Kitty-deckarna, Miranda-serien, Vi 5 deckar serien där tjejerna är aktiva osv.. Hittade tom en bok för flickor som är 100 år gammal nu i helgen hemma som var bra, om kvinnlig vänskap med mera. Verkar inte ha hänt speciellt mycket utveckling på barn/ungdomsboksområdet tycker jag.

Bullerby-böckerna har ju både tjejer och killar som huvudpersoner väl?

Madicken är ju lite könsrollsbrytande, hon slåss, men då understryks det väl också att hon slåss som en pojke? ( trots att hon är en tjej som slåss och alltså slåss som en tjej)

#10  #8 Karra
2005-05-03 14:51:17

Om boken handlar om en kille (eller är skriven av en man) så är det en bok. Om boken handlar om en tjej (eller är skriven av en kvinna) är det en tjejbok.

För flera år sen hörde jag Marcus Birro säga i P3 att om kvinnor ville sälja böcker till män så måste de sluta att skriva så kvinnligt och börja skriva mer mänskligt. Heh.

#11   pixie
2005-05-03 14:54:47

Och alla Maria Gripes böcker är Helt underbara.. Skuggan faller över stenbänken... osv

Det finns andra serier att läsa än Harry Potters mansdominerade värld..


Jag blev konservativt uppfostrad, en tjej ska inte smutsa ner sig, läsa franska och spela piano, och inte svära vara artig och belevad, min räddning var tror jag alla dessa bokserier med kvinnliga hjältinnor, måste vara där den patriarkala hjärntvätten brast...

När jag går in på barnboksavdelningen nu bli man ledsen, rosa klä dig fint och sminka dig böcker överallt, enormt könsuppdelat. Stackars den generationen, orka med backlashen som kommer när de växt upp..

#12  Nån som läste Ylva
2005-05-03 14:57:36

böckerna om Lotta? En jättehopplös, slarvig tjej som alltid råkar ut för de mest vansinniga situationer för att hon klantat sig. De var jättebra, minns jag. Tror de var skrivna av nån Merri Vik.

#13   Karra
2005-05-03 15:01:37

Ja, Lotta-böckerna var skitroliga!
Jag läste också en massa hästböcker när jag var liten, de handlade nästan undantagslöst om tjejer. Eftersom det är svårt att inte skita ner sig och ta i när man håller på med hästar var de här tjejerna inte helt könsrollsenliga.
Böckerna om Jill handlade om en tjej med två hästar som gjorde en massa saker, startade ridklubb, höll igång ridskolan när ordinarie ägaren Mrs Darcy blev sjuk, vann en massa priser, vann bråkiga hästars förtroende osv.
Lotte-böckerna handlade om en rätt så trist men ändå driftig hästtjej som också gjorde allt möjligt. Båda serierna från härliga Wahlströms bokförlag.

#14  Wahlströms är bra... Ylva
2005-05-03 15:04:12

...men att dela in böckerna i tjej/kill-böcker med avseende på röd/grön rygg? Kanske gjorde sitt till att en bara läser böcker specialanpassade efter sitt kön. Vilket en i och för sig inte gjorde. =)

#15  Diverse... Eric
2005-05-03 15:12:57

#10 och 11: Ang. Harry Potters mansdominerade värld. Men böckerna är ju skrivna av en kvinna. Är det då en bok eller en tjejbok, enligt Karras definition? ;)

Pixie, #9
"Bullerby-böckerna har ju både tjejer och killar som huvudpersoner väl?"
Ja, men nej. Det var ju 3 flickor och 3 pojkar bland barnen, undantaget "sladdisen" som kom på slutet, och som jag inte kommer ihåg könet på. Men det är ju en av flickorna som berättar, och det mesta av böckerna handlar ju om vad hon och de andra flickorna gör.
Och böckerna är ju enormt könsrollskonservativa, även om huvudpersonerna är flickor. Så om de gett mig några feministiska influenser är jag tveksam till.

Madickens slagsmål kommer jag tyvärr inte ihåg så mycket av (mer än att hon fick näsblod?), så där kan jag inte uttala mig. ;)

#16  Pojkars roll är på några punkter fastare än tjejers.. Malmstig
2005-05-03 15:15:25

tror jag är en möjlig förklaring bakom varför killar inte "vill" läsa böcker med tjejer i huvudroller. För pojkar ligger det en större fara i att vara tjejig, än det gör för en tjej att lära sig av pojkar. Min formulering ovan är medvetet annorlunda för pojkar och tjejer. En tjej som läser om en pojke tolkas annorlunda än en kille som läser om en tjejs äventyr. Killar - högstatuspersoner, apropå dramadiskussion i annan tråd - är alltid intressanta för alla att läsa om. Läser en kille om en tjej så ställs frågan varför han gör det? Vill han bli sån, är han tjejig, bög, tönt etc?

Sen apropå de två böckerna - som allt handlar om - låter det typisk jämställdhetspolitik av det otäcka eller oreflekterade slaget iaf. Grundproblemet som försöks bearbetas gissar jag är att pojkar läser mindre böcker än flickor - och då måste pojkar förstås stöttas och det ena med det andra för att de ska läsa böcker. Jämför exempelvis med resonemang om mäns uttag av föräldraledighet - där det också ska gullas med männen. För att pojkar ska fås att läsa böcker så produceras därför massa värdelösa böcker som inte har nåt som helst innehåll annat än bilar, brandbilar, dinosaurier och annat. Istället för att bara föräldrar, dagis etc läser och får pojkar lika mkt som flickor att bli intresserade av böcker och läsande. (Läs (ordvits): menar böcker och inte intresserade av bilar).

Kanske har kommersialiseringen bidragit till att det gått bakåt på detta område? Om det nu är så att det är lägre andel kvinnliga huvudroller i barnböcker. Kanske har den svenska jämställdhetspolitiken - i förening med marknadskrafter - gjort att det gått bakåt? Jämfört med socialrealismen i 70-talsböcker är det helt klart att det finns mkt mindre av skiljsmässor och social problematik i dagens barnböcker - vilket jag tycker är tragiskt. Hur är det möjligt att det finns knappt några svenska barnböcker med annat än vita medelklassungar i huvudrollerna? Och än mindre att det är flyktingbarn med i böckerna. Gissar att det ser bättre ut på ungdomslitteraturen - som jag har dålig koll på då jag bara har små barn än så länge.

#17  Eric Karra
2005-05-03 15:18:57

Joanne Rowling rekommenderades av förlaget att bara använda sina initialer (JK Rowling) för att sälja fler böcker. Sen blev ju Potter-böckerna aspopulära, så då kunde hon ju "avslöja" sig utan att det gjorde nåt. Dessutom handlar ju böckerna om en kille-just när det gäller barnböcker tror jag att det spelar stor roll.

#18   Tamara
2005-05-03 15:32:05

malmstig: "För pojkar ligger det en större fara i att vara tjejig, än det gör för en tjej att lära sig av pojkar. Min formulering ovan är medvetet annorlunda för pojkar och tjejer. En tjej som läser om en pojke tolkas annorlunda än en kille som läser om en tjejs äventyr. Killar - högstatuspersoner, apropå dramadiskussion i annan tråd - är alltid intressanta för alla att läsa om. Läser en kille om en tjej så ställs frågan varför han gör det? Vill han bli sån, är han tjejig, bög, tönt etc... "

.... vill han helt enkelt bli lågstatus?

#19  Rowling olaberg
2005-05-03 15:46:15

Frågade min 8-åring om detta, varför det kändes viktigt att böcker han läser handlar om killar. Fick inget bra svar. Antar att det är lättare för honom att identifiera sig med personen.

Samtidigt vet jag inte om det är fair att kalla Rowlings böcker för "mansdominerade". Hennes värld är det, absolut, men känns ju som om det beror på att den är en karikatyr av vår egen. Samtidigt är hon vansinnigt skicklig på subversiv smygfeminism: Rektorerna på Hogwarts är sedan tusen år tillbaks av olika kön, spelet Quidditch har ingen speciell damserie utan kör med blandade lag (och den mest quidditchtokiga läraren är en kvinna), dådkraft, hjältemod och skurkaktighet uppvisas av olika figurer, och framförallt (vilket jag tror är jätteviktigt när man skriver för barn) detta framhålls inte som nånting särskilt utan helt normalt.

#20  Lågstatus olaberg
2005-05-03 15:54:25

Jag tycker inte att det är underligt om karikerat "tjejiga" attribut anses som lågstatus, och kanske att de till och med bör vara det. Om feminism handlar om att rätta till snedfördelad makt, så handlar ju många av de karikerat "tjejiga" attributen just om att på ett eller annat sätt vara maktlös och undergiven, med allt vad det innebär för självkänslan och utsattheten. Och om tjejer tilldelas sådana attribut, till den grad att de börjar tro på dem själva, då är det ju "tjejigheten" (den karikerade) det felaktiga som bör rättas till.

Alltså inte "manlighet" som norm, utan diverse åtråvärda attribut som norm, och dessa åtråvärda attribut har i oproportionerligt hög grad tilldelats män.

Eller så tycker jag att attributen är åtråvärda bara för att jag är man, eller bara för att jag är uppfostrad att tro att de är åtråvärda... usch vad svårt det blev....

#21  OT, lästips Tiriq
2005-05-03 16:09:20

Vad gäller Harry Potter-världen så är den visserligen lite bättre än här bland oss mugglare, men den är inte helt jämställd. För den som orkar läsa finns en LÅNG men bra text om hur den världen fungerar. Genusanalysen får en själv lägga till. http://www.livejournal.com/users/pharnabazus/…

En text om feminism och Harry Potter-världen (alltså inte en analys av böckerna, utan av världen de beskriver) finns här: http://www.redhen-publications.com/WizFeminis…


Status i teatermeningen är inte nåt man HAR eller FÅR utan nåt en GÖR, spelar, i relation till en annan person (eller saker eller rum). Hög och låg status är positioner en intar. Det har inget att göra med hur välbetalt ens jobb är eller hur snygga kläder en har. Det behöver inte heller betyda att en anser sig vara underlägsen eller överlägsen andra personer. Däremot så har det effekten att en känner sig så.

Keith Johnstone har skrivit en bok, "Impro", som handlar om sånt här (visserligen utan genusperspektiv men det lägger en lätt in).

#22  Status olaberg
2005-05-03 16:19:10

"Vad gäller Harry Potter-världen så är den visserligen lite bättre än här bland oss mugglare, men den är inte helt jämställd."

Nä, men det var kanske inte heller Rowlings mening heller. Inte som i Millimuböckerna.

"Status i teatermeningen är inte nåt man HAR eller FÅR utan nåt en GÖR, spelar,"

"Impro" e bra. Men i The Cruel Play of Life spelar vi tyvärr ofta utifrån en föreskriven rollbesättning, utan jättemycket utrymme för improvisation, _om vi inte aktivt tar oss det utrymmet_.

#23   Tiriq
2005-05-03 16:32:32

Det bra med "Impro" är enligt mig att den visar på olika beteenden en kanske själv inte ens visste att en hade. När en väl fattar, exempelvis, varför alla avbryter en jämt medan vissa andra jämt kan prata till punkt blir det lättare att göra sig hörd.

#24  Pixie Pigge
2005-05-03 16:59:13

"Killen är normen som både tjejer och killar kan identifiera sig med, ond cirkel"

Min analys är att jag har ganska bra kläm på vilka hjältar jag kan identifiera mig med.

Jag har ingen aning om varför en del kvinnor tycks kunna identifiera sig med båda könen. (Jag är inte ens säker på att jag tycker det är bra)

Din analys är att detta beror på att mannen är normen i samhället.

Min tanke är att det kan bero på många saker – själv läste jag femböckerna och där är det ju enbart Geoge Georgina) som är tillräckligt intressant för att en ska bry sig.

Men jag minns min besvikelse när jag inser att Enid Blyton var en gammal tant.

#25  Tamara Malmstig
2005-05-03 20:00:39

Eller iaf är det väl den frågan som omgivnignen ställer sig. Och det är ju inte acceptabelt. Det är ju verkligen illa när en kille tas för att vara tjej."Inte är han det heller - han är ju kille"..

Eller förstod jag frågan?

#26  Pigge pixie
2005-05-03 20:06:13

"Min analys är att jag har ganska bra kläm på vilka hjältar jag kan identifiera mig med."

Den analysen skulle få IG på de flesta utbildningar av standard .. ;P Jag tänkte mer på en samhällsanalys och hur barnlitteraturen placerar sig i detta, inte din personliga beskaffenhet.

#27  By the way.. Malmstig
2005-05-03 20:17:05

är det nån som läst The Legend of Rah and the Muggles (1984) av N. K. Stouffer, som ju anklagade Rowling för plagiat? Är hon mer eller mindre feministisk?

Hörde om det här för många år sedan - innan det blev rättssak av en som jobbade på Barnens bokklubb, men det har inte fått så mkt uppmärksamhet i Sverige mig veterligen.
http://www.realmuggles.com/news/compare.html
http://www.answers.com/topic/nancy-stouffer

#28  analys - försök till förklaring Pigge
2005-05-03 20:25:52

Vi kan ju prata om litteratur utifrån ett renodlat samhällsperspektiv och enbart förhålla oss till det ideologiska innehållet. Den sortens litteraturteori har feminismen terroriserat sin omgivning med länge.

Kravet på godkända hjältinnor och misstänksamhet mot alltför komplicerade figurer är enligt mig ett pinsam försök att reducera litteraturen.

Ett annat stickspår är kraven på rättvisa – det bör finnas lika många böcker med flickhjältar som pojkhjältar. (svenskar/invandrare, direktörer/arbetare, blonda/svarthåriga) Litteraturen är inte någon enkel spegel av verkligheten och bör inte heller var det. Den bör inte behandlas som "normgivande" och försöken att avslöja "normer" tror jag säger mer om den analyserande än böckerna.

Detta går naturligtvis inte att bevis på några andra plan än det personliga – varför läser jag eller lyssnar på musik? Många kanske enbart vill spegla sig. Andra letar efter andra sätt att se världen.

Min analys av pojkars ointresse för kvinnliga hjältinnor är att de ofta har varit väldigt välanpassade och oproblematiska i sin kvinnoroll. De som har markerat ett avstånd eller inre kluvnad (sådana finns det gått om från Jane Austen till Modesty Blaise) är intressanta. Just för att de är kluvna – både i förhållande till sin förväntade könsroll, men också i förhållande till sin tid.

Malin däremot är enbart tråkig (särskilt i boken om Saltkråkan)

#29  Pixie Pigge
2005-05-04 11:08:22

jag menar inte att var nedlåtande - men är inte "mannen som norm" en sorts cirkelbevis som delvis blockerar en djupare diskussion varför män och kvinnor ofta läser olika böcker?

Du har naturligtvis en stor poäng när det gäller synen på kvinnors läsning. Harlekinböcker och dagens mer kvalitativa varianter (Binchy, Pilcher) behandlas väldigt styvmoderligt av kuturetablissemanget.

Men det känns som en hårddragning av maktteorin att göra det till en rättvisefråga. Som man vill jag gärna slippa läsa böcker - utan att det ska tolkas som att jag stödjer patriarkatet.

Eller är det helt olika diskussioner när det gäller barn- och vuxenlitteratur?

Min utgångspunkt är att läsaren a-n-v-ä-n-d-e-r böcker filmer i olika syften.

Maktteorin kan tolkas som att böckerna a-n-v-ä-n-d-e-r läsaren för att reproducera strukturer. Då har vi enligt mig reducerat kulturen till ideologi och det leder till en ganska pessimistisk människouppfattning.

#30  Man kanske inte ska överskatta böcker olaberg
2005-05-04 11:34:11

...eller andra media som rollbärare.

Media serverar föreställningar. Men hur man förhåller sig till dessa bestäms i hög grad av vad personer man litar på _säger_ om dessa föreställningar (om deras beteende står i samklang med vad de säger).

I exemplet barnlitteratur, det kan räcka så oerhört långt att man bara helt kort avbryter högläsningen med orden "Ojdå, vilken konstig kvinnosyn den där figuren hade!" och så fortsätter man.

Vi fostrar ju barnen till att leva i en snedfördelad värld. Då måste vi ju lära dem att reagera på det som finns. Göra dem delaktiga i processen, inte curlingsopa banan tills dess att enbart PK-böcker och PK-media finns kvar.

Dessutom måste ju barnen ha ett kritiskt förhållningssätt för att kunna möta olika tiders litteratur. Jag vill ju inte undanhålla mina barn godbitarna i de värdekonservativa Narniaböckerna, hellre läsa och diskutera. "Men varför skriver Lewis att Digory inte får gråta?"

De måste ju förstå rötterna till sin egen tid.

#31  Pigge pixie
2005-05-04 11:46:36

"Kravet på godkända hjältinnor och misstänksamhet mot alltför komplicerade figurer är enligt mig ett pinsam försök att reducera litteraturen."

litteraturkritik är väl inte att försöka reducera litteraturen...

"Litteraturen är inte någon enkel spegel av verkligheten och bör inte heller var det. Den bör inte behandlas som "normgivande" och försöken att avslöja "normer" tror jag säger mer om den analyserande än böckerna."

Men den _är_ de facto normgivande vare sig vi vill det eller inte. Och självklart märks mina feministiska åsikter när jag analyserar böckerna, precis som antifeministiskaåsikter märks hos andra anti-feminister som analyserar böckerna.

"Detta går naturligtvis inte att bevis på några andra plan än det personliga " Det går att jämföra literatur inom samma genre och jämföra, för samma tid i historien, mellan manliga och kvinnliga författare osv... det går att jämföra och hitta "bevis" på andra plan än det personliga...


"jag menar inte att var nedlåtande - men är inte "mannen som norm" en sorts cirkelbevis som delvis blockerar en djupare diskussion varför män och kvinnor ofta läser olika böcker?"

Men det är ju cirkelsamband det handlar om, ingen människa är opåverkad av normer och värderingar, detta påverkar självklart val av litteratur, och ingen författare är heller opåverkad, författare påverkar och blir påverkade runt runt runt.. allting..


"Men det känns som en hårddragning av maktteorin att göra det till en rättvisefråga."

För mig är det ounvikligt att tala om skillnader i makt mellan grupperingar utan att tänka i termer av rättvisa.

"Som man vill jag gärna slippa läsa böcker - utan att det ska tolkas som att jag stödjer patriarkatet."

Nu svarar du på nån annans inlägg. Du får väl läsa böcker om du vill... men om du väljer att läsa tror jag det är positivit ur ett allmänmänskligt och feministiskt perspektiv att inte enbart läsa böcker om män skrivna av manliga författare.."Eller är det helt olika diskussioner när det gäller barn- och vuxenlitteratur?" Det är väl samma mönster som går igen i båda, båda är skrivna av vuxna i vilket fall som helst.


"Min utgångspunkt är att läsaren a-n-v-ä-n-d-e-r böcker filmer i olika syften. "

Jo så är det ju, det har du ju absolut rätt i, men under tiden så påverkas läsaren omedvetet också.


"Maktteorin kan tolkas som att böckerna a-n-v-ä-n-d-e-r läsaren för att reproducera strukturer. "


Böckerna gör väl inget i sig själva, däremot är ju författaren alltid ideologiskt positionerad, är h*n medveten eller omedveten om det, och detta påverkar sjävlklart vad och hur h*n skriver. Läsare läser författarens tankar och påverkas självklart av dennes tankar.
Böcker möjlighet att påverka, och är viktiga ur en maktaspekt, säger jag Bibeln, Koranen, Mein Kampf, Det kommunistiska manifestet och allt däremellan...

Är detta pessimistiskt menar du? Jag tycker medvetenhet om denna maktordning ger möjligheter.

#32  Pixie Pigge
2005-05-08 21:33:17

"Böckerna gör väl inget i sig själva, däremot är ju författaren alltid ideologiskt positionerad, är h*n medveten eller omedveten om det, och detta påverkar sjävlklart vad och hur h*n skriver. Läsare läser författarens tankar och påverkas självklart av dennes tankar"

En av 1900-talets stora teoretiska diskussioner om litteratur ägde rum på 20-talet mellan Brecht och Lukacs. Lukacs menade att vissa typer av litteratur var större än avsändaren- Paradexemplet var Balzac som var djupt reaktionär men skrev romaner som avslöjade borgerskapets moraliska förfall. Detta kallade han "realismens triumf".

Brecht höll inte med utan menade att författaren bör vara ideologiskt varudeklarerad och inte arbeta med känslosamma begrepp som identifikation och inlevelse. Nyckelorden blir då analys och distans.

Problemen blir ganska tydliga om vi försöker bedömma ett verks värde utifrån författarens åsikter. Det blir inte särskilt mycket lättare om vi letar efter politisk korrekthet. Jag kanske är antiintellektuell som menar att ibland spelar konsten på delar av min personlighet som jag inte har full kontroll över. Men så vill jag ha det – och min djupaste övertygelse är att det som är botten i mig också är botten hos andra. Därför är det personliga alltid intressant.

#33  trevligt. irtion
2005-05-09 09:18:24

att så många har svarat och engagerat sig, jag återkommer.

#34  Sv: könsroller och barn irtion
2005-05-21 00:39:24

Jag har fått förfrågan av några om jag vill lägga upp min uppsats när den är klar och det tänkte jag göra, vi börjar få lite mera grepp om vad det är vi gör nu igen och det känns bra. Om ett par veckor lägger jag upp den här så får ni se vad jag kom fram till. det handlar om vilken föreställning det finns om vad tjejer respektive killar vill läsa.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?