feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Clara Mannheimer i SvD. Privat kontra politiskt.


Gå till senaste inlägget#1  Clara Mannheimer i SvD. Privat kontra politiskt. Zeppe
2005-04-25 19:50:05

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9600345.asp

Tyckte det här var intressant. Mitt eget feministiska intresse är främst personligt, jag vill vara medveten om vilka mönster som påverkar mig och kunna fatta pålästa och genomtänkta beslut om vilka saker som är värda att bråka om/kämpa för, hur det ska gå till och vad jag kan låta bero. Frågan om hur mycket politik man kan/bör göra av feminismen är svår. Kämpa tillsammans är bra, diskutera med ickefeminister jobbigt och inte direkt givande. Samtidigt håller jag med om devisen att det privata är politiskt. En aspekt av det är att det går att göra politiska ställningstaganden genom sitt eget sätt att vara.

Nu säger Mannheimer att feminism enbart ska vara politik. Att samhället först ska skapa förutsättningarna, annars kan folk inte ändra sina egna liv ändå. Har hon rätt? Hur ska man isf gå till väga? Var går gränsen mellan privat och politiskt?

Om attityder bara kan ändras på gräsrotsnivå, är det då ett argument för ökad offentlig debatt eller motsatsen? Var kommer antifeministiska synpunkter (som att det är för mycket feminister i media) in i det? Antifeminister menar ju ofta att man ska låta samhället utvecklas i sin egen takt och inte bråka på folk. Men om feministiskt arbete inte ska drivas genom att man försöker påverka enskilda individer, återstår ju bara stora politiska lösningar. Kanske menar antifeminister helt enkelt att feminism inte alls borde finnas? Eller vad missar jag? Är det ytterligare en rundgång i den antifeministiska idévärlden?

#2   TKU
2005-04-25 20:33:41

Jag tycker att staten ska hålla sig borta från att ändra människors åsikter.

#3   Peggy
2005-04-25 21:20:57

Självklart vill man gärna hitta bra anledningar till att man själv gör som man gör. Det är det hon sysslar med.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?