feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Intressant artikel


Gå till senaste inlägget#1  Intressant artikel fredriktomte
2005-04-23 01:55:43

Snor en länk från Robert i JÄIF:

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

Läs och begrunda. Är EvaEmma feminist eller är hon antifeminist? Någon som vill försöka sig på en gissning?

#2   TKU
2005-04-23 04:29:28

"Feminist eller antifeminist? (eller ickefeminist för den delen)"

Måste detta alltid vara den första frågan att få svar på om någon som uttalar sig om kön och genus? (Förutom möjligen "man eller kvinna?")

Jag blir allt mer övertygad om att åsiktsskillnaderna är större inom grupperna "feminist" och "icke-/antifeminist" än mellan dem.

#3  fredriktomte Sigrun
2005-04-23 05:31:01

Jag känner igen det hon skriver.

Jag tror det har lite att göra med detta som jag tar upp i texten om Simone de Beauvoire:

Även om hon är välskapt och söt vägrar den kvinna som är engagerad i egna projekt, eller som i största allmänhet kräver frihet, att träda tillbaka till förmån för en annan mänsklig varelse. Hon igenkänner sig själv i sina handlingar, inte i sin immanenta närvaro. Det manliga begär som reducerar henne till hennes kropps gränser chockerar henne lika mycket som det chockerar det chockerar den unge mannen; gentemot sina undergivna väninnor känner hon samma avsmak som den maskuline mannen känner inför en passiv homosexuell.” (s. 472)

Det är en dominant tjej som talar. Eventuellt en som inte riktigt insett det. Det är vad jag tror.

#4  uff Xenu
2005-04-23 12:36:19

Moralist är hon, hursomhelst.
Och väldigt nedlåtande mot en väldig massa kvinnor.

Sen om hon kallar sig feminist eller antifeminist, det skiter jag i. :-(

#5  Xenu Sigrun
2005-04-23 12:42:30

Det tar tid att acceptera att andra människor inte är som man själv.

#6  Till TKU fredriktomte
2005-04-23 15:01:02

"Måste detta alltid vara den första frågan att få svar på om någon som uttalar sig om kön och genus? (Förutom möjligen "man eller kvinna?")"

Nej, men det kan ändå vara en intressant diskussion. Dock var jag väl kanske mer intresserad av att höra sådant som på vilket sätt hennes åsikter är feministiska eller antifeministiska.

"Jag blir allt mer övertygad om att åsiktsskillnaderna är större inom grupperna "feminist" och "icke-/antifeminist" än mellan dem."

Beror väl på hur man ser det. Feminist är ett sådant löst begrepp att det ger utrymme för väldigt många olika åsikter (och därför också gör dess antites, antifeminismen, aningen skum). Dock skulle jag ändå vilja påstå att de flesta svenska feminister ändå är hyggligt homogena i sina åsikter.

#7  Till Sigrun fredriktomte
2005-04-23 15:06:23

"Det är en dominant tjej som talar. Eventuellt en som inte riktigt insett det. Det är vad jag tror."

Kanske det. Jag känner väl att jag till viss del kan hålla med henne och till viss del inte vill hålla med henne. Jag köper inte alls resonemanget om att det enbart handlar om individens val och att samhällets påverkan inte spelar någon roll. Men jag håller med i den mening att kvinnor som gör den här sortens operationer (eller bryr sig om utseendet överhuvudtaget) ofta nedvärderas till hjälplösa offer utan vare sig egen tankeförmåga eller möjlighet att göra egna (fria) val. Sedan håller jag inte med om att det skulle vara lägre eller sämre på något sätt att just bry sig om utseende än vad det är att t.ex. bry sig om, tja, vad man nu vill bry sig om istället (därmed inte sagt att utseendehets inte är ett problem i dagens samhälle).

#8  Förvirring... Pigge
2005-04-23 15:44:11

Jag har lärt mig att anorektiskt beteende är en sjukdom som skapas av ett förtryckande utseendefixerat samhälle. Ibland tror jag att jag förstår mekanismerna - inte alltid.

Är tvångsmässigt plastikopererande av den egna kroppen också en form av sjukdom som jag ska förstå och förklara utifrån samhällsteorier? Eller är det något helt annat?

#9   Zeppe
2005-04-23 16:07:57

Hon säger själv att hon inte är feminist, och det torde väl besvara frågan.

Sen om resonemanget i just den där artikeln är feministiskt.. Jag tycker inte heller synd om människor som gör skönhetsoperationer (eller det gör jag, men inte på det sättet), det tragiska är snarare att många faktiskt får positiv respons på en sån grej. Tycker det är klart som dagen att Pamela Andersson, Emma Andersson m.fl. fattade ett intelligent beslut när de bestämde sig för kniven. Deras operationer har bidragit starkt till att de kommit dit de är idag.

Äh, det här blir inte helt sammanhängande, sorry.

#10   Norna
2005-04-24 18:43:17

Jag tänkte vänta med att spekulera i om hennes åsikter är att beteckna som feministiska eller inte tills jag läst mer av henne, men däremot blev jag lite upprörd över en sak hon skrev i "läsarchattet" (vilket inte verkar finnas kvar på Aftonbladet nu, så jag kan inte länka); på frågan om varför hon inte är feminist så svarar hon "Jaja, men jag tycker att feminism står för att slåss för det feminina".

Det gör mig inget att hon inte anser sig vara feminist, men att på de grunderna hävda att man inte är det, det tycker jag är lite synd...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?