feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

L-word igen


Gå till senaste inlägget#1  L-word igen Lemur
2005-04-22 22:08:50

Trean har börjat sända L-word igen. Ni vet, den där serien om lesbiska tjejer. (Gammal tråd: http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…)

Jag gillar den och gillar den inte. Blir inte klok på syftet egentligen.

På ett sätt gillar jag att det strävsamma paret är precis som vilket strävsamt par som helst (med lite äktenskapskris för att ha något att göra tv-serie på), och att det är så otroligt tydligt att män och kvinnor spelar sina roller i ett heteronormativt par. För det är vad de är. När "hemmafrun" börjat jobba och inte hinner hämta kläderna på kemtvätten blir "familjeförsörjaren" närmast ställd och ser förvånad ut som om hon inte visste var kemtvätten låg. Och hon är otrogen på jobbet. Precis som vilken karl som helst, i vilken tv-såpa som helst.

Könsrollsmönstren är rätt tydliga när det bara är tjejer med. Men samtidigt undrar jag om de olika typerna ändå är schabloner efter en tv-såpamall och att de har gjort alla roller till tjejer bara för att få visa heta tjejscener och locka tittare?

Kanske är det färdigdiskuterat om L-word. Kanske inte.
Ville bara lufta mina funderingar lite.

#2   elinlite
2005-04-22 23:16:26

Jag har väldigt svårt för den serien, och det har nåt med uppbyggnaden eller kanske "glassigheten" att göra. Jag kan inte sätta fingret på det. Först tänkte jag att det bara var för att det var så sexfokuserad, men sen kom jag på att jag tyckte om Queer as Folk och den har ju rätt mycket sex.

Och det är då inte för att lesbiskt sex skulle störa mig öht, men just i L-word verkar det så oorganiskt och tillkrystat? Kanske för att det blir liksom KOLLA! Nu har de lesbiskt SEX!!! Det verkar finnas en ton av male gazing i kamera arbetet?

#3   wintermute
2005-04-22 23:41:34

Som tv-såpa sett så tycker jag att den är helt OK. Inte klockren, det är definitivt ingen Six Feet Under eller Sex and the City, men inte heller bara en i mängden av alla sjuttioelva såpor därute.

Jag tror att det kan ligga rätt mycket i det där om male gazing. En liten misstanke är väl att det skulle kunna vara en sådan där pryl som mer eller mindre har tvingats fram från finansiärshåll för att någon skall vilja satsa på projektet?

Sedan tycker jag att andra säsongen är betydligt bättre än första. Den känns lite mer fokuserad och här så känns många av sexscenerna mer självklart invävda i handlingen, som att de faktiskt fyller en funktion för berättelsen och inte bara är "ögongodis" eller vad en skall kalla det.

#4  Den manliga blicken Lemur
2005-04-23 08:56:54

Jo, ni är inne på nåt här. Just att sexscenerna är ... mest för att tittas på, förfasas över/bli upphetsad av(?)/locka tittare, men inte en del av handlingen som i Quuer as folk (som var riktigt, riktigt bra vilket kan bero på att jag gillar engelska serier bättre i vanliga fall också=). Kanske är det bättre den här säsongen. Men det är mycket "våta blickar", gnidande och typiska tjejposeringar tycker jag. Tråkigt.

Jag tror faktiskt inte serien skulle vara lika intressant om det inte handlade om lesbiska tjejer. Det är just det som är lite ovanligt och gör den speciell.

#5   Qinen
2005-04-23 09:38:31

Jag tycker oavsett den manliga blicken så ger l-word utrymme. den visar på lesbiska tjejer som lever som vilka såpaheterotjejer som helst. Alla är rika och snygga, och många verkar inte jobba alls.. Men det är ju så skönt att för en gång skull få se lesbiska i TV även om det kan vara stereotypt. De blir lite ursäktade tycker jag eftersom tv-serier måste vara kommersiellt gångbara. Och det kan vara ett ganska bra sätt för folk att komma ut. Iaf om folk känner till serien och det verkar som de flesta gör det, så kan man droppa att man tycker den är bra för att starta en diskussion om homosexualitet vilket ju är bra. Oavsett allt det där negativa är jag väldigt förtjust i serien (fast det verkar inte vara så PK att göra det)

#6  Ambivalent Lemur
2005-04-23 09:43:54

Jag håller med dig Qinen, jag är väldigt ambivalent för jag tycker det är bra just för att lesbiska är precis som vilken annan karaktär i vilken annan såpa som helst. Men förutom det, tycker jag inte den har så mycket mer än just vilken såpa som helst. T.ex. Desperate Housewifes, som jag personligen förväntat mig mycket, mycket mer av.

Skulle jag välja, vinnner L-word med flera hästlängder över Desperate Housewifes. :)

#7  Lemur elinlite
2005-04-23 11:45:24

Först hade jag tänkt skriva en lång positiv kommentar till ditt inlägg #4 men sen såg jag inlägg #6 och måste å det bestämdaste protestera: Desperate Housewives är mycket underhållande! grr...
;) Nåja. Jag ska försöka bortse från den kommentaren...

I #4 tror jag att du är inne på spåret faktiskt. Hade det varit en serie om heteropar skulle jag absolut inte ens försöka se på för då hade det bara varit en dålig serie. För att det lesbiska elementet finns med så gav jag den några chanser och tyckte att det var kul att det äntligen gjordes något som skulle ge gay kulturen sin rättmätiga plats i TV världen.

#8  Desperate vs L-word Lemur
2005-04-23 13:33:46

Jag är rätt besviken på Desperate Housewifes, hade förväntat mig mycket, mycket mer. Kanske är det vissa skådespelarinsatser som är för... platta? För storyn har potential, helt klart. Med andra skådisar (från L-word?) kunde den nog blivit rätt mycket bättre.

Och som sagt, hade det handlat om heteropar hade jag inte sett den.

#9  Hur scener blir som de blir wintermute
2005-04-23 16:46:54

En tanke till slog mig om varför sexscenerna har blivit som de blivit. Såvitt jag förstår av några interjvuera med Chalken och Turner som skrivit serien (och Chalken är även producent) så ville de ha rätt mycket sexscener, men jag undrar om de ursprungligen tänkte sig scenerna på det sätt som de blev.

Ett problem här borde väl vara att det inte lär vara helt lätt att hitta fotografer, redigerare etc. som riktigt kommer att kunna realisera scenerna på något sätt som skiljer sig särskilt mycket från hur det brukar göras i tv-sammanhang.
Kanske särskilt inte när det hela dessutom måste gå snabbt nog för att budgeten skall hållas.
Jag undrar just hur saker hade blivit ifall Chalken hade haft ekonomisk möjlighet att köra en sådan där Kubrick/Leone-stil på det och detaljstyra saker tills allting var precis som hon ville ha det?

Det skulle kanske kunna vara en delförklaring till varför åtminstone jag upplever sexscenerna i säsong två som bättre invävda i helheten, att det då fanns lite feedback från första säsongen och att alla inblandade hade fått lite mer träning i att göra saker som Chalken och Turner vill ha dem?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?