feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Utländsk kvinna sökes


Gå till senaste inlägget#1  Utländsk kvinna sökes Peggy
2005-04-22 19:40:15

står det ofta i kontaktannonserna. Idag kunde vi läsa i City, eller om det var Metro, om svenska män som söker ryska kvinnor. En av dem sa att svenska kvinnor är så arga och krävande att han inte vill leva med en sådan. I kontaktannonserna är det vanligt att män söker utländskor.

Jag tror att det beror på att männen vill ha mindre jämställda kvinnor - vad tror ni?

#2  Till Peggy fredriktomte
2005-04-22 19:52:57

Detta är säkert en förklaring. En annan förklaring kan vara att mannen ifråga har så svårt att attrahera "vanliga" svenska kvinnor att han istället anonserar om att träffa en rysk kvinna.

För övrigt är det ju inte bara män som gör på det här viset. Det finns även gott om kvinnor som attraheras av utländska män. Gör även dessa de för att de vill ha mindre jämställda män?

#3   Kire
2005-04-22 19:54:28

Ja, och en del av dessa utländska kvinnor kan sedan berätta de mest förfärliga saker om den "relation" de tvingats in i av de män som sökt efter "undergivna" kvinnor.

#4  Alltså... Kire
2005-04-22 19:55:54

Mitt inlägg på #3 var alltså ett svar på Peggy på #1

#5   Peggy
2005-04-22 19:57:48

Jag har nog aldrig sett en kontaktannons där en kvinna specifikt sökt en utländsk man. (det är en sjuk hobby jag har att läsa kontaktannonser ;-) )


Självklart finns det både män och kvinnor som rent estetiskt attraheras av en viss nationalitet.

Och säkert finns det kvinnor som vill ha utländska män för att de tänker sig att dessa är mer "romantiska", dvs könsrollskonservativa.

Men jag har också hört många kvinnor säga tvärtom, att de INTE vill ha ihop med med män från medelhavsländerna t ex, pga deras mindre jämställdhet. Liknande resonemang från män har jag aldrig hört.

Jag läste nån gång i Bang en undersökning som visade att dess mer jämställt förhållande, dess mer lyckligt och tillfredsställd kvinna. Och dess mer ojämstält, dess mer lycklig och tillfredsställd man. Väldigt sorgligt om det är så :-(

#6   Peggy
2005-04-22 19:59:14

#3

Oavsett jämställdhetstradition blir man ju alltid beroende, om man flyttar till sin partners land. Man kan inte språket, känner ingen... om ngn vill utnyttja detta, är det lätt.

#7   UppåtEmma
2005-04-22 20:06:03

undrars om han känner några ryska kvinnor... min erfarenhet är att de inte är några undergivna trasor precis.

Det finns jävligt många myter om hur "utländska" kvinnor är...

#8  Till Peggy fredriktomte
2005-04-22 20:06:30

Jag har hört liknande resonemang både från män och kvinnor. Jag har också hört sammansatta resonemang där man å ena sidan tänder på det könsrollskonservativa (härligt med en mörk främling som är en "riktig" karl med hår på bröstet) samtidigt som man inte vill ha det ojämställt i förhållandet. Jobbigt det där när man ska försöka äta kakan och samtidigt ha den kvar. Tyvärr många som försöker ändå.

Jag skulle för övrigt gissa att de allra flesta svenska män faktiskt föredrar svenska kvinnor framför undergivna ryskor (som värderar mannen efter hur mycket pengar han har på bankkontot).

Men som sagt, sedan finns det ju de som gillar att få bestämma allt också.

#9   Peggy
2005-04-22 20:15:27

UppåtEmma: ja, jag tror också att det grundar sig på fördomar. Trots det, sorgligt att folk vill ha en mer ojämställ partner.

Fredriktomtes fördomar om ryskor är ju t ex lite läskiga.... Men menar du verkligen det du skrev, Fredrik?

#10  Till Peggy (och uppåtemma) fredriktomte
2005-04-22 20:26:06

Jag har inga fördomar om ryskor (eller det kanske jag har, men de har inte kommit till uttryck i denna tråd). Du pratade ju om män som ville träffa en ryska för att de antar att ryskan skulle vara undergiven. Jag skrev att de flesta svenska män nog föredrar svenska kvinnor framför undergivna och pengakåta ryskor. Därmed inte sagt att ryskor *är* undergivna och pengakåta i större utsträckning än svenska kvinnor. Men om man skulle låta ett antal svenska män få välja mellan (vad de tror är) en svensk kvinna (med allt vad det innebär om fördomar angående oss svenskar) och en undergiven rysk kvinna så tror jag de allra flesta svenska män skulle välja den svenska kvinnan. Dvs föredra någon som de tror INTE är undergiven (och pengakåt).

Slutligen. Om vi nu ändå talar om fördomar. Om vi menar att det är en fördom att anta att ryska kvinnor är undergivna, är det då inte lika mycket en fördom att anta att svenska män som söker ryska kvinnor dels är fördomsfulla och dels söker ryska kvinnor för att de vill ha ett ojämställt förhållande (såvida mannen inte uttryckligen skrivit detta)?

Eller är det omöjligt för en svensk feminist att ha fördomar om svenska män?

#11   Peggy
2005-04-22 20:33:04

Jag uppfattade ditt inlägg som att du menade att ryska kvinnor faktiskt värderar män efter bankkontot. Jag tyckte det var magstarkt, därför frågade jag om du verkligen menade det. Och tack och lov hade jag missuppfattat.

#12  Till Peggy fredriktomte
2005-04-22 20:35:15

Bra att vi rätt ut det missförståndet då. :)

#13   UppåtEmma
2005-04-22 22:04:12

Det är klart att vi kan ha fördommar om det oxå. Eller har. Sinnebilden av någon som letar katalogfru är ju inte den vackraste. Men självfallet inser i alla fall jag att det inte alltid ser ut så.

Jag tänker på Robert Gustavssons roll i Torsk på Tallin. Egentligen är nog de flesta lite som han, tror jag i alla fall.

Fenomenet som sådant är dock intressant. Det finns ju väldigt många ensamma 40+ kvinnor också (om man nu fördomsfullt tänker att de flesta katalogfrusökarna är 40+) - var finns deras katalogmän?

#14  Till UppåtEmma fredriktomte
2005-04-22 22:05:09

Så som jag förstått det så är de i alla fall gärna äldre än kvinnorna och har företrädsvis en "ordnad ekonomi"... ;)

#15   UppåtEmma
2005-04-22 22:10:08

Kom på att katalogfrusökarna kanske inte är samma som skriver "gärna utländsk kvinna" i en kontaktannons... eller det kan vara samma, men inte samma fenomen. eller...ja...

Jag har oxå sett det i kontaktannonser, till och med formuleringen "gärna utländsk". Vad menar man då?
jag har svårt att se att det skulle innebära en rivig finska eller gla norska...

#16  Ursprungsfrågan Xenu
2005-04-22 22:30:08

Jag kan tänka mig flera anledningar till att en person specifikt söker människor av en viss etnicitet, annan än den egna.

1.
Attraheras av de utseendetyper som är vanliga inom den etniciteten. Detta är väldigt vanligt, båden bland män som tänder på "asiatiska" kvinnor och kvinnor som tänder på "afrikanska" män. Skriver asiatiska respektive afrikansks inom citationstecken, för inom denna aspekt har verklig etnicitet inget med saken att göra. "Asiaten" respektive "afrikanen" kan ju vara född och uppvuxen i Sverige, till och med hens föräldrar kan vara födda och uppvuxna här även om det är ovanligt.

2.
Allmän exotism och "omväxling förnöjer". En vilja att vidga sina vyer och lära känan andar kulturer.

3.
Allmän kulturkonservatism. Har gammaldags värderingar, däribland att "vara emot jämställdhet" som Peggy uttryckte det. Konstaterar att öst i allmänhet är mer gammeldags än väst.

4.
Vill ha ett övertag. Människor från Afrika, Östeuropa och Asien är oftare i ett utsatt läge som gör det lättare att få relationer med dem att bli helt på ens egna villkor.

Jag tror att alla fyra är rätt vanliga, ensamma och i olika kombinationer.

Fyran är den som jag anser är det verkliga problemet. Ettan och tvåan är bara söta, och trean, tja. *shrug*

Fyran måste bekämpas. Det är ett minimikrav att migrationsverket håller register över de som sätter i system att ta hit partners för att utnyttja och dumpa eller misshandla. Jag skulle också gärna se att det blev lättare för utsatta att få uppehållstillstånd. Att kunna tvinga tillbaka kvinnor till hemländer som skulle se dem som förbrukade misslyckade hustrur är så vitt jag förstått en av svinens främsta hållhakar.

#17  En parantes om "undergivenhet" Xenu
2005-04-22 22:36:02

Jag har aldrig tidigare hört just ordet "undergiven" användas i detta sammanhang. Det känns väldigt olustigt att det nu används i denna tråd. På grund av att en sådan terminologi lägger över problemet på offret. Men även med tanke på att vi alldeles precis haft en lång och infekterad debatt om en helt annan typ av sexuell undergivenhet , som också brukar kallas för just undergivenhet.

Att A använder sitt sociala och ekonimiska övertag till att tvinga B till lydnad är en väldigt otäck situation. B är utnyttjad, inte "undergiven".

Att C för sin egen skull väljer att lyda D, som är en jämbördig part, är en HELT annan typ av situation. De har inget gemensamt med varandra.

#18  Till Xenu fredriktomte
2005-04-22 22:45:16

Men samtidigt kan man ju faktiskt vara undergiven gentemot någon annan även utanför sexuella sammanhang. Undergivenheten kan sedan vara allt från högst frivillig till mer eller mindre framtvingad.

Innebär användandet av ett sådant begrepp att man lägger över problemet på offret? Nej, varför skulle det göra det? Om en person i maktställning kräver att de i hans/hennes närhet skall vara honom/henne undergivna och de hörsammar kravet pga sin utsatthet (eller pga deras ofördelaktiga position ur konkurrenshänsende) så är ju problemet huvudsakligen kravet på undergivenhet, inte hörsammandet av detsamma.

Sedan behöver ju som sagt inte undergivenheten förutsätta en offerstatus heller. Personen kanske är nöjd med att vara undergiven. Vilket ju dock inte hindrar oss från att kritisera den sortens normer och företeelser i våran kultur som skapar en situation där kvinnor socialiseras in i en undergiven roll.

#19  Kärlek? Lornom
2005-04-23 01:54:51

En man jag känner hittade en ryska i en katalog, åkte dit, träffade henne, tycke uppstod, hon följde med hit och de gifte sig.

Bekantskapskretsen delades in i två "läger". De som tyckte att det var trovärdigt att de hade blivit kära och de som inte trodde det en sekund.

Han är rik och ful, hon är fattig och vacker. Ja. Ful. Faktiskt. Utseendemässigt. Han har i alla fall inte lyckats hitta en svensk kvinna trots idoga försök i 15 år. MEN. Om detta arrangemang - kärlek eller inte - passar dem båda och de båda får vad de vill ha: FINE!

Risken är alltid att den utländska frun - såvitt hon inte låses in utan kommer in i samhället - glatt anammar sina svenska medsystrars liv och leverne! Då har mannen en kvinna som kräver jämställdhet i alla fall. Om mannens syfte var att hitta en mer "undergiven" kvinna känns att räcka lång näsa känns väldigt frestande...

Undergiven kan nog betyda olika saker i olika samhällen tror jag.

#20   rozali
2005-04-23 02:13:05

I många fall är det kanske så som lornom skrev att det är män som försökt länge, men inte hittat någon "svensk" kvinna som söker "utländska" kvinnor, t ex ryskor. Dessa kvinnor (som ofta har det svårt i sitt eget land) nöjer sig kanske med att få en man, hus och pengar att röra sig med. Mer än de någonsin haft innan. Jag fördömer inte dessa män (eller kvinnor). Det är nog svårare för en "ful" man än en "ful" kvinna att hitta en livskamrat i Sverige.

#21  rozali mfl kezo
2005-04-23 15:00:46

Det intressanta är ju just: varför skulle en rysk kvinna "nöja" sig med en oattraktiv man om inte en svensk kvinna gör det? Jo, för att den ryska kvinnan befinner sig i ekonomiskt och socialt underläge. Det är problemet. Har svårt att tro att ryskor som tillhör överklassen eller den övre medelklassen, skulle komma hit för "vilken svensk man som helst". Det är intressant - men också problematiskt - att de flesta östeuropeiskor som kommer, verkar vara fattiga. Särskilt med svenska mått mätt. Det klart att det sänker trovärdigheten på att verklig kärlek är inblandat, även om man inte ska döma dem för det.

Sedan tycker jag synd om alla män (och kvinnor) som pga t ex brister i utseendet har svårt att hitta någon. Jag klandrar inte dem heller för att de vill hitta någon att leva med. Men - som sagt - det är problematiskt att det är så mycket lättare för dem att hitta en partner i ett annat land, bara de har en hyfsat tjock sparbössa att skramla med. Det säger en hel del om maktförhållanden och fria val - som inte är så fria.

#22  Till Kezo fredriktomte
2005-04-23 15:09:51

Samtidigt kan det ju också handla om värderingar. Man skulle lika gärna kunna säga: Varför skulle en svensk kvinna nöja sig med en fattig man?

Fast egentligen håller jag väl med dig. Jag tror också det ofta handlar om en dröm om ett bättre liv. Samt andra värderingar (jag tror att svenska kvinnor generellt bryr sig mindre om mannens pengar och makt när de avgör om de finner en man attraktiv än vad som är normen i resten av de europeiska kulturerna).

#23   Zeppe
2005-04-23 16:29:15

Att vilja hitta nån underlägsen låter så brutalt, jag ser det mer som "kungen och tiggarflickan". Kanske är samma sak innerst inne, men jag tror inte de flesta drivs av att vilja bestämma allt osv, utan snarare att bli betraktade som något fantastiskt, räddaren, någon utöver det vanliga. Kan tänka mig att det är lockande om man är van vid att bli sedd som alltför vanlig, lite tråkig...

#24  fredriktomte #22 kezo
2005-04-23 17:27:11

Ja, du har helt klart en poäng. Läste en insändare någonstans, om en svensk kvinna med utländska rötter, som tyckte att "svenska män är för dåliga på att uppvakta". Till min stora lättnad fick hon flera arga svar, som frågade varför hon inte kunde ta lite initiativ själv...

Ibland handlar det nog helt enkelt om (delvis) kulturellt bundna värderingar, som i vissa fall leder till krockar. Men då gäller det ju att vara vidsynt. De svenskar som förespråkar förändrade könsroller, "vet" ju att i många andra länder i Europa och världen, är detta mer kontroversiellt än i Sverige. Frågan är om andra européer eller världsmedborgare inser, att konservativa könsroller inte längre är en självklarhet i Sverige... Kvinnan i insändaren verkade inte göra det, trots att hon hade bott här länge. Vidsyntheten måste ju gälla åt båda håll...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?