feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Schyssta


Gå till senaste inlägget#1  Schyssta Alkonost
2005-04-22 12:46:14

Jag har varit medlem på feminetik ganska länge, men jag har inte varit särskilt aktiv. Det som händer här nu oroar mig djupt. Det som har hänt i BDSM-trådarna och i senaste porrtråden är mycket tråkigt.

Att inte vara överens är en sak. Jag har många gånger, av icke- och antifeminister fått höra att det är ingen ide att ha feministiska diksussionsforum, eftersom det inte skulle bli någon debatt, eftersom alla feminister tycker likadant. Det framgår med all önskvärd tydlighet på feminetik att så inte är fallet. Det är bra. Meningen är att vi feminister ska få diskutera utan att behöva förklara vad en "könsmaktsstruktur" är, och utan att bli kapade av antifeminister. Meningen är att vi ska få utbyta åsikter, funderingar och tankar i en medveten kontext.

Men det kan gå över gränsen. Just den hetsen, just det att alltid behöva försvara varje ord och varje resonemang i detalj därför att de man diskuterar med är ute efter en och vill en illa, just det som de flesta av oss tagit oss ifrån, tröttnat på, och istället valt feminetik, just det står på spel just nu. Ett antal skribenter har börjat införa ett debattklimat som jag inte känner igen på feminetik. Härskartekniker, förlöjliganden, förringanden har varit vanliga sedan ett tag, och jag är rädd att skribenterna på feminetik inte inser att det är lägstanivån som blir förhärskande. Det är inte svårt att sänka nivån på ett forum, därför att som man frågar får man svar. Men när folk är arga, ledsna och ansatta så kommer det att dröja länge - dagar - innan de kan läsa inlägg och inte leta efter angreppen i dem.

Som det är nu är det en soppa. Alla har grävt ner sig djupt i varsin skyttegrav och skjuter nedhållande eld åt alla håll. Folk hoppar av, och det finns till och med dem som medvetet verkar försöka provocera Crew att sparka dem. Jag har aldrig sett feminetik såhär förut.

Tänk på vilka ni spelar i händerna. Tänk hur mycket vatten antifeministerna får på sin kvarn. Vi definierar oss själva, de är vår antites. De kommer alltid att kunna samla leden. Vårt mål är inte att göra det. Vi måste föra en konstriktiv diskussion, och den måste få vara viktig och intensiv. Men om vi ska kriga med varann, om vi ska kasta skit på varann och göra ner varann och vara otrevliga och försöka göra varann ledsna och om vi ska försöka och gå in på att utöva makt över varann och för att kränka varann, ja då kan vi lika gärna lägga ner. Jag är feminist därför att jag tycker att systematiska kränkningar av människor på grund av deras kön är fruktansvärt. Det gör inte att jag tycker att systematiska kränkningar av andra anledningar är ok.

Var schyssta mot varann! Det är inte så svårt, men det är förbannat viktigt, för om vi inte kan vara det så har vi redan förlorat.

http://www.dresdendolls.com/downloads_n_lyric…

#2  håller med Evon
2005-04-22 13:12:24

man måste kunna acceptera att åsikter går isär och ändå ha respekt för varann.

#3  me 2 Xenu
2005-04-22 14:53:42

Väl talat, Alkonost!

#4  Jättebra Alkonost! tillfrisknande
2005-04-22 14:59:29

Respekt respekt respekt är vad vi behöver - oavsett hur olika uppfattningar och åsikter vi har om varandra så måste vi respektera dessa våra olika uppfattningar hos varandra!

#5  Skriver under elinlite
2005-04-22 15:03:26

.

#6  "tillfrisknande" Xenu
2005-04-22 18:56:42

Förutsatt att du egentligen menar att "oavsett vad vi tycker om varandras slutsatser i enskilda frågor så måste vi ändå respektera varandra som personer" så håller jag helt med dig.

#7  ... Xenu
2005-04-22 19:18:26

Och sen har vi förstås även detta med att om man, i deras ögon, förtalar en grupp människor, så måste man respektera att de har anledning att vara arga på en.

Det går inte att måla upp en nidbild av meddebattörens privatliv och sedan kräva att inte bli kritiserad för detta.

Hur mycket man än anser att nidbilden är korrekt.

#8  Tonen och tilltalet Lemur
2005-04-22 19:56:38

Alkonost, jag kan bara instämma till fullo.

Jag saknar det sansade tilltalet och den vuxnare tonen som faktiskt fanns här ett tag.

Och jag saknar flera personer som avreggat sig här. *vinkar till er, om ni ändå fortfarande läser*

#9   UppåtEmma
2005-04-22 20:09:01

mkt väl skrivet!

tack.

#10  Alkonost fredriktomte
2005-04-22 22:21:29

Inte för att förstöra folks bild av den "gamla goda tiden", men så himla mycket bättre tycker jag inte det var förr. Den stora skillnaden skulle jag vilja påstå är att nu är de "stridande sidorna" någorlunda jämnstarka vilket gör taskigheterna svåra att ignorera. Tidigare så har ofta en sida varit så mycket större och manstarkare att den andra sidan helt enkelt kunnat avfärdas som ond och dum varvid alla elakheter kunnat rättfärdigas med att de onda och dumma ändå förtjänat dem (för de (eller oftare han/hon) är ju så ond och dum ändå).

Att det finns flera personer på båda sidor om staketet tror jag i sin tur beror på att sidan ständigt växer. Så mer bråk lär det ju tyvärr bli.

Sedan håller jag självklart med om att man bör hålla en bra ton (och vem gör inte det? Problemet ligger väl snarare i att erkänna att man faktiskt har använt sig av en dålig ton...) i största möjliga mån. Din uppmaning är fin så, och jag hoppas jag inte neggat den för mycket.

#11  Nja, fredrik Xenu
2005-04-22 22:57:46

Förvisso har det gått hett till även tidigare.
Och Sigrun körde i grund och botten samma debattstil förr i tiden också som hon gjort på sistone.

Men "tillfrisknad" gläntade på en riktigt stor och skitig gardrob när han tog upp BDSM till debatt. Där kom hela den gamla fejden mellan sexneagiva radikalfeminister och sexpositiva queerfeminister i dagen.

Att flera av de inblandade i debatten hade en massa dåliga erfarenheter i bagaget. Av destrukiv sexutlevelse med och utan BDSM, respektive av förtryck och diskriminering och fördomar, det gör sitt till för just den debatten. Men jag tror att det är just den ideologiska grundkonflikten som spillt över även på andra debatter.

Det är min förhoppning att debatten skall lugna ner sig en smula nu. Men du har också rätt i att communityn växer, och att det i sig komemr att öka en del spänningar.

#12   wintermute
2005-04-22 23:55:43

Jag håller också med om #1. Jag har inte alltid världens bästa självförtroende (men jag jobbar på det...) och jag tycker det kan bli rent obehagligt när en får intrycket att nästam vilket inlägg som helst kan innebära att en så att säga trampar på en mina.

Jag har hört en liten anektdot som jag tycker kan vara skoj att nämna i sammanhanget:
Under 2:a vk så skall det tydligen ha utspelat sig att en tysk general blev tillfångatagen av britterna i nordafrika. Han fick höra talas om att en brittisk general som han kort dessförrinnan hade haft en batalj med skulle få någon stor-häftig-medalj (tror det var viktoriakorset eller något sådant) och bad då att få skicka ett gratulationsbrev till denne i vilket han skall ha lovordat honom för vilken lysande insats han gjort i ovan nämnda batalj.
Nu är detta krig, och en skall nog inte romantisera det för mycket och inbilla sig att är någon rakt igenom gentlemänniskemässig affär, men om den här historien stämmer så gillar jag definitivt attityden.
Det känns lite som en inställning i stil med: "Ödet må ha ställt oss på olika sidor i det här slagfältet, men bara för det behöver vi ju inte tycka illa om varandra".

Hmm, vad mycket krig det blev i det här inlägget... Minor och ökenkrig och vem vet vad? Jag kanske skulle passa på att dra några anektdoter från min tid i finska vinterkriget också? ;)

#13  wintermute elinlite
2005-04-23 01:03:54

ÅH finska vinterkriget är jag mycket svag för!

#14  Xenu elinlite
2005-04-23 01:11:22

Jag tar det personligen som kränkande att bli kallad "sexnegativ" bara för att jag inte har samma åsikt om BDSM eller porr som du.
Jag tycker det är minst lika fördomsfullt som du menar att andra har behandlat dig.
Så om du vill att debatten ska lugna ner sig så tycker jag att vi börjar med att skippa termerna sexnegativ och sexpositiv.

#15  Till Xenu fredriktomte
2005-04-23 01:24:15

Tja, nu tänkte jag inte riktigt på "förrut" i bemärkelsen "för tre veckor sedan" utan mer som i bemärkelsen för ett halvår sedan eller ett år sedan. Innan det ens fanns sådana saker som medlemsskap och klotterplank (håhåjaja, those were the days). Det har varit fajter förrut om man säger så. Dock blir ju bataljerna bara större och större ju fler det är som regelbundet besöker sidan och därmed kan vara involverade. Dessutom tror jag också att det som sagt spelar en stor roll att de flesta åtminstone har någon meningsfrände. Det är mycket lättare att orka sig tillbaka till en hetsk och elakartad debatt om man har någon som hejar på en i bakgrunden (någonting som klotterplanken underlättar en hel del). Tidigare slutade det nog snarare med att den som var i minoritet helt sonika drog, såvida han/hon inte var en seg och envis jäkel som t.ex. Michael Lundahl (som tyvärr inte har skrivit något på ett tag).

#16  God ton Lemur
2005-04-23 09:11:25

Sen brukar det höra till god ton att respektera forumets regler, t.ex. att för det första vara feminist när en reggar sig här. Hawaii-tyckande "jamen då är jag väl feminist då" är inte OK enligt reglerna. Om personer som anser sig feminister visar sig inte ha en enda feministisk åsikt utan egentligen är liberaler, socialister, "humanister" eller nåt annat, märks det ganska tydligt.

Dessa personer visar sig mest som jättenegativa till alla feministiska vinklingar, dissar Gudrun Schyman och Linda Skugge på löpande band, hackar på feminetister som vill diskutera kvinnors specifika problem och skriker högt som värsta jäif-aren att MÄN HAR DET MINSANN INTE SÅ BRA, JAG HAR MINSANN INGEN MAKT. Då är det en bra bit kvar till att inse vad feminism faktiskt är och att respektera feminister.

#17  Till Lemur fredriktomte
2005-04-23 15:12:58

Men har vi något större problem med den sortens personer just nu? Det var väl framförallt innan medlemskravet inrättades som det fanns problem med att icke-feminister låtsades vara feminister för att skriva en eller ett par flejmande inlägg? För det mesta går det ju numera ganska snabbt att avslöja icke-feminister.

För övrigt anser jag inte att det är ofeministiskt att tycka illa om Skugge och Schyman. Eller att påpeka att även män drabbas av könsroller och att den enskilde mannen inte besitter särskilt mycket makt.

#18  elinlite Xenu
2005-04-23 16:12:55

Jag ber om ursäkt för att jag var otydlig.

Givetvis vill jag inte reducera någon människa till att VARA en ideologi - Däremot förefaller det mig tydligt att flera personer i debatten är mr influerade av radikalfeministiska strömningar medan andra är mer influerade av queerfeministiska. Själv är jag åt det queerfeministiska hållet. Just dig har jag inte alls funderat över vad gäller denna fråga.

#19  elinlite wintermute
2005-04-23 16:23:52

Jag bör kanske nämna att sanningshalten i de där anektdoterna är lite... eh, varierande... ehehe. Inte så att jag är en patologisk lögnare, MEN...

#20  elinlite igen Xenu
2005-04-23 20:20:44

För att inte hi-jacka den här tråden förestår jag att vi flyttar vårt stickspår till en egen tråd. Jag har just startat en. http://www.feminetik.se/diskutera.php?sub=4&a…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?