feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Misshandlade kvinnor


Gå till senaste inlägget#1  Misshandlade kvinnor Nettan
2004-03-17 19:16:58

Jag hittade en artikel i UNT idag:

http://www2.unt.se/avd/1,2883,MC=1-AV_ID=3080…;

Det är förvisso intressant, det de har kommit fram till men jag känner att jag inte riktigt begriper varför man letar efter den gemensamma nämnaren bland de misshandlade kvinnorna. Är det nån som vet varför man lägger ner så mycket tid och energi på att få reda på hur den genomsnittlige misshandlade kvinnan ser ut? Har det någon betydelse?

#2  ? JoeHill
2004-03-17 21:13:07

Detta är konstigt i artickeln:

"..Hon kommer fram till att den typiska slagna kvinnan bland de hjälpsökande är en vanlig svensk kvinna i 30-årsåldern, studerande eller heltidsarbetande, med två barn och ordnade förhållanden..."

"...Därmed spräcker Mariella del Castillos studie bilden av att misshandlade kvinnor generellt har sociala problem, invandrarbakgrund eller är missbrukare...."

Som om de som söker hjälp på just det centrat är representativa för alla misshandlade kvinnor? Tror inte det.

Idiotisk logik!

#3  Varför? Johanna
2004-03-17 21:24:50

Vore det inte mer intressant att undersöka vad som är gemensamt för de män som misshandlar? För mig känns det som att den misshandlade kvinnan på något sätt skuldbelags, görs till subjekt. Nu ska vi ta reda på hur den typiska misshandlade kvinnan är, så att vi därigenom kan minska misshandeln?

#4  Varför.. JoeHill
2004-03-17 21:29:05

..ska man undersöka vad som är gemensamt för de män som misshandlar? Då kan man ju inte skuldbelägga alla män, bara för att de är män!

#5  Johanna Nettan
2004-03-17 21:47:08

Ja, det var lite så mina tankar gick också. Det är ju säkert inte så det är menat men jag kan faktiskt inte se någon vettig förklaring till varför man försöker hitta någon gemensam nämnare... Mer logiskt vore ju faktiskt att försöka hitta någon gemensam nämnare hos de män som slår. Det är ju deras eventuella problem som är nyckeln liksom.

Jag kan visserligen förstå unersökningen om man ser det ur den vinkeln att det är för att dementera en fördom om att alla kvinnor som misshandlas är socialfall av ett eller annat slag. Men samtidigt är det ju slöseri på tid och energi i mina ögon om man inte samtidigt kartlägger de som står för misshandeln som de kartlagda kvinnorna i det här fallet har råkat ut för.

#6  Angående kvinnomisshandel Fredrik
2004-03-17 22:12:24

Jag tvivlar starkt på slutsatserna i den utredningen. Jag vet att det finns utredningar som kommit fram till det motsatta, nämligen att kvinnor från svåra sociala förhållanden är överrepresenterade som offer för misshandel. Sedan att det i nominella siffror är fler kvinnor från "normala" förhållanden som drabbas må så vara. De "normala" kvinnorna är ju till antalet så många fler att detta inte är särskilt konstigt.

Med tanke på vilka som gett priset till henne så skulle jag nog chansa på att detta är ett beställningsjobb. Kvinnojourerna brukar jobba stenhårt för att upprätthålla myten om att vilken heterosexuell kvinna kan drabbas när som helst, hur som helst och av tillsammans med vilken man som helst. Det är viktigt att hålla kvar vid uppfattningen att detta är ett allmänt jämställdhetsproblem snarare än ett socialt problem. Det blir svårare att göra detta om det konstateras att både förövare och offer för det mesta kommer från socialt utsatta grupper. Det är också samma skäl som ligger bakom till varför man gör sitt bästa för att tysta ner lesbiska kvinnor som misshandlats av sin partner, och överhuvudtaget inte accepterar ens tanken på att en man någonsin skulle kan misshandlas av sin flickvän.

Hursomhelst, ett skäl till att faktiskt kartlägga vilken grupp som är mest utsatt har den poängen att det kan leda oss ett steg närmare till att förstå varför misshandeln äger rum. Om vi också vet vilka kvinnor som huvudsakligen stannar kvar hos män som misshandlar och som gång på gång råkar ut för misshandlande män, så blir det lättare att utforma en strategi för att få dessa kvinnor att upphöra med sitt självdestruktiva beteende.

Sedan tycker jag också att det är viktigt (viktigare) att utreda vilka män det är som huvudsakligen slår. Återigen så vill egentligen inte kvinnojourerna detta, eftersom det är svårt att hävda att våld mot kvinnor ingår i det systematiska kvinnoförtryck som alla män utsätter alla kvinnor för. Om det framkommer att det faktiskt är en liten minoretet som har en hel del gemensamma nämnare som skiljer dem åt från den genomsnittlige svenske mannen så blir denna världsbild svår att upprätthålla.

Men som sagt. Det vore hjälpsamt om fler undersökningar om detta kunde göras. På samma sätt vore det lättare att hjälpa männen från sitt våldsamma beteende om man visste mer kring vad det är som får männen att slå sina kvinnor.

Sammantaget tror jag dock att våld mot kvinnor är som det mesta våldet och angreppen på person. Problemet heter huvudsakligen sociala problem, fattigdom, alkholism, drogmissbruk och kriminalitet. Eventuellt kan man även klämma in kulturella mönster för vissa invandrargrupper (men jag är lite mer osäker här). Sedan finns det ju de enstaka våldsverkarna som aldrig använder våld i andra sammanhang än just hustrumisshandel. Men i stort tror jag att de som inte drar sig för att medverka i grov misshandel mot främlingar inte heller drar sig från att misshandla sina flickvänner.

#7  Beställningsjobb Michael Lundahl
2004-03-18 10:37:50

Jag måste hålla med Fredrik här. Överhuvudtaget är det en STOR varningsflagg utfärdad för "beställningsjobb" inom dessa debatter.

Det finns ett bra uttryck att minnas när man utför källkritik och forskningskritik:

"Enough research will tend to support your theory".

D.v.s. forskar du bara tillräckligt länge så kommer din forskning till slut att stödja din teori... oavsett om teorin stämmer med verkligheten eller inte. Till och med de tekniska vetenskaperna kan drabbas av detta, trots att deras begränsade utfallsområden. I de samhällsvetenskapliga områdena är utfallet ännu större... och möjligheterna att skräddarsy undersökningen för att passa teorierna ännu större. Detta gör det lättare att fixa "beställningsjobb".

/Micke

#8  Varför vissa.. JoeHill
2004-03-18 11:18:54

..män slår:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.f…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.f…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.f…

#9  Skulle tro att -x-
2004-06-13 23:41:08

Kvinnor har höga krav på sina män och skriker och överreagerar ofta. Män ledsnar tillslut och klappar till. Så tror jag att kvinnor slår sina män ofta också men det leder inte till samma skador. Tex. min bror har fått ta många flat smällar av sitt ex. Men det leder aldrig till nått mer när kvinnor slår.

#10  Jag Matti
2004-06-13 23:50:56

känner ett flertal sådana som verkar inte fatta hur barbariska dem kan va mot sina män, o sedan blir förvånade när det blir klappade till som om dem hade inte gjort nåt fel.

#11  Till -x- fredriktomte
2004-06-14 00:53:28

Skulle förklaringen till förhållanderelaterad misshandel av kvinnor vara att kvinnorna överreagerar och skriker ofta? Att slå någon gul och blå för att denne skriker är väl om något en överreaktion. Tror du också att de män som förföljer sina ex och försöker ta livet av dem gör det för att kvinnan skrikit och överreagerat?

#12  Nu är det ju inte.. Oleg
2004-06-14 01:31:33

direkt "vanliga" män som står för majoriteten av dödligt våld.
Oavsett hur många gånger detta repeteras så blir det inte sant för det. (vad är igentligen syftet med att ständigt påstå det?)

http://www.scb.se/Grupp/Allmant/_dokument/A05…

http://www.bra.se/extra/apropa/?button_read_o…

#13   m
2004-06-14 18:42:15

det är en maktkamp som pågår i varje relation, en kvinna är ju ofta i underordnad ställning, jag har gett min pojkvän några lättare flatslag när han inte respekterar och lyssnar på mig, det är absolut inte nått som blir några märken och det är inget som jag är stolt över men, jag vet sen andra relationer med pojkvänner där det varit mer jämställt i relationen så har jag aldrig och skulle aldrig komma på att "få koncentrationen" från mannen genom att lappa till dom. Skillnaden mellan min pojkvän nu och den jag hade dåmed förra pojkvännen var att då var vi självklart jämställda, något jag aldrig upplevt tidigare, han fick mig att känna mig som en människa och inte som en kvinna. Det pojkvän jag har nu respekterar mig inte på samma sätt, det är som en maktkamp som pågår och när jag blir oerhört sårad och frustrerad och det känns som att han inte bryr sig och fattar att det är allvar och inte lyssnar då kan det hända att jag slår till honom lätt på armen. Då brukar han fatta att jag är ledsen. Gör det aldrig för att sätta honom på plats utan bara i ren desperation ibland. Så tror jag det ofta är när kvinnor slår, på grund av att männen inte ger dom respekt. Sen kan man säga vad man vill om att det är fel eller rätt sätt men jag tror det är den största förklaringen till varför det händer. Bättre än att gå ochs skära sig själv i handlederna eller vända allt inåt som kvinnor annars generellt gör, inåtagerande.

Den här maktkampen mellan honom och mig skiljer sig mycket från den jag upplevt när jag jobbat på center för misshandlade kvinnor. När männen har misshandlat dessa kvinnor har syftet varit att skada och sätta på plats, att kontrollera och underkuva. Att befästa en redan ojämlik relation. Det är inte några olyckshändelser som sker i desperation för att dom känner sig förtryckta utan väl medvetet ustuderade handlingar, det visar också forskning på området. De ser till att ingen ser när det händer, inom låsta dörrar och ser till att kvinnan aldrig nånsin vågar berätta genom att hota att döda henne barnen eller husdjuren. Den fysiska misshandeln föregås ofta av psykisk misshandel först där mannen bryter ner kvinnan så att när första slaget kommer så går hon inte, hon orkar inte psykiskt. Han ser till att hennes ekonomi blir usel så att hon blir ännu mer beroende. Skillnaden mellan en örfil när man blivit förolämpad och den medvetet utstuderade misshandeln män gör mot kvinnor skiljer sig alltså åt.

#14  M Jonas
2004-06-14 23:25:17

Ja, alltså är det viktigt att skilja på våld och våld. Något som inte görs i vissa "beställningsarbeten", tex undersökningen slagen dam.

#15  Jag mår illa.. JoeHill
2004-06-15 11:39:43

..av att läsa "m"s inlägg. "
m" försöker förklara bort sin våldsanvändning precis på samma sätt som en man som misshandlar en kvinna gör. "h-n provocerade mig bla bla bla...inga märken.. bla bla"
Om inte relationen funkar är det bara att dra. Den som slår förtjänar ingen förståelse.

Om "m" hade varit man hade kvinnan hans åkt in och ut på akuten.

Jävla svin. Jag menar det- "Ditt jävla svin"

#16  "m" JoeHill
2004-06-15 11:46:19

Ska du slå dina barn också när de inte "respekterar" dig?

#17   Idefix
2004-06-15 12:05:07

Några frågor till "m":

1. Den UPPENBARA frågan, om ni inte är jämställda och han inte respekterar dig, varför är ni ihop? (Och vad händer den dan han lappar till dig för att DU inte respekterar HONOM?)

2. När män slår kvinnor är det för att skada och sätta på plats, att kontrollera och underkuva, skriver du. Men vad är ditt syfte när du slår honom om inte just att sätta på plats och kontrollera??

#18   Idefix
2004-06-15 12:05:08

Några frågor till "m":

1. Den UPPENBARA frågan, om ni inte är jämställda och han inte respekterar dig, varför är ni ihop? (Och vad händer den dan han lappar till dig för att DU inte respekterar HONOM?)

2. När män slår kvinnor är det för att skada och sätta på plats, att kontrollera och underkuva, skriver du. Men vad är ditt syfte när du slår honom om inte just att sätta på plats och kontrollera??

#19  Till m Idefix
2004-06-15 12:07:43

3. Män som slår ser till att ingen ser på, skriver du. Hur många har sett när du slagit honom?

Du kan försöka rationalisera och bortförklara hur mycket du vill, men jag kan bara instämma med JoeHill...

#20   Interesant
2004-06-16 20:32:26

http://www.rfsu.se/templates/template_178.asp…

#21  Till Fredrik -x-
2004-06-16 20:50:02

-Fredrik

Skulle förklaringen till förhållanderelaterad misshandel av kvinnor vara att kvinnorna överreagerar och skriker ofta? Att slå någon gul och blå för att denne skriker är väl om något en överreaktion. Tror du också att de män som förföljer sina ex och försöker ta livet av dem gör det för att kvinnan skrikit och överreagerat?

Jag har aldrig sagt att det rätt. Det jag menade att är att när man diskuterar och tonen blir ful kan det hända att ”droppen som får bägaren att rinna över” rinner över, mycket enkelt och intet konstigt alls. Det händer mycket ofta att tjejer ger sina killar flatsmällar i liknade situationer bla min bror har råkat ut för det.

Vad har jag gjort dig? Varför är du så aggressiv?

#22  Ville bara säga.. Maria
2004-06-16 23:04:04

-att det har pågått en väldigt intressant debatt om just detta på Ginmars livejournal de senaste dagarna: http://www.livejournal.com/users/ginmar

#23  Till -x- fredriktomte
2004-06-21 18:44:18

Du skriver att män ledsnar till slut pga av kvinnornas överreagerande. Och då klappar männen till kvinnorna. Inget konstigt alls i detta? Jag tror faktiskt att de allra allra flesta män (och kvinnor) inte tar till övervåld för att de bråkar med sina partners. De män som slår sina kvinnor sönder och samman för att kvinnorna "överreagerat" har för det mesta seriösa problem. Allt från psykiska problem till kraftiga drogmissbruk. Detta är ingenting som kan avfärdas som "intet konstigt alls". Att ge någon en örfil är, även om det är förkastligt, inte ens i närheten av samma magnitut som att slå samma person halvt ihjäl.

#24  Till Joehill fredriktomte
2004-06-21 18:47:02

Oavsett vad man nu kan tycka om att m slår sin pojkvän då och då (varför vara ihop med någon som inte respekterar en?), så är det fortfarande inte samma sak som att ta och slå sin make/maka sönder och samman och sedan förfölja, hota och förstöra dennes liv när hon/han försöker fly. Jag tror verkligen inte att du kan anta att M skulle vara en sådan man som står för det vi idag benämner "kvinnomisshandel" (en dålig term eftersom även män kan drabbas av motsvarande misshandel). Vad är poängen med denna jämförelse?

#25  Till Fredrik -X-
2004-06-21 21:37:07

Tycker fortfarande inte att det är rätt! ”<-du tycks missa denna mening”. Men faktum kvarstår, vi ÄR biologiska aggressiva varelser under tryck så händer otrevliga saker, varese vi tycker det är bra eller inte. Att blunda för att alla har en gräns där de inte kan ta nå mer och blir handgripliga är idiotiskt. Jag tror starkt på att om människor någonsin ska kunna lösa sina BIOLOGISKA brister så är det inte genom att neka deras existens.

Med vänlig hälsning -X-

#26  till Fredrik -X-
2004-06-21 21:39:36

Tycker fortfarande inte att det är rätt! ”du tycks missa denna mening”. Men faktum kvarstår, vi ÄR biologiska aggressiva varelser under tryck så händer otrevliga saker, varese vi tycker det är bra eller inte. Att blunda för att alla har en gräns där de inte kan ta nå mer och blir handgripliga är idiotiskt. Jag tror starkt på att om människor någonsin ska kunna lösa sina BIOLOGISKA brister så är det inte genom att neka deras existens.

Med vänlig hälsning -X-

OBS: Blev nått fel på förra inlägget så var tvungen att posta igen. Sorry :)

#27  Till -x- fredriktomte
2004-06-21 22:48:35

Du kanske inte tycker det är rätt, men du är snubblande nära att bara vifta bort kvinnomisshandeln (den parrelaterade misshandeln kanske är ett bättre uttryck) som något "naturligt" vi bara måste acceptera. Som jag skrev i inlägget innan. De flesta män slår inte sina kvinnor. De kvinnor som blir slagna blir det garanterat inte för att de överreagerar mer än andra kvinnor. De kvinnor som blir slagna och de män som slår har för det mesta problem. Samhället bör satsa resurser på att hjälpa dessa kvinnor och män från sina destruktiva/självdestruktiva beteenden.

#28  till Fredrik -X-
2004-06-21 23:49:09

Att se på fakta för att lösa problem är inte i min mening att vifta bort problem, tvärt om. För att lösa problem lär man hitta roten till problemet och det är inte alltid roten till problemet är komplicerad. Jag tror ”kan dock ha fel” att dagens människor är överbelastade mentalt av jobb och andra faktorer. Det gör att ribban för när man tänder till sänks.

Jag själv har bott med samma kvinna i 13år och vi har haft diskussioner och det har stundtals gått rätt hett till. Det har dock aldrig blivit handgripligt, men så är jag en rätt sansad person. Kan tänka mig att det bara behövs lite mindre självkontroll för att det ska gå pipan. Jag har två barn, Jag och min fru jobbar båda heltid ibland undrar man hur i h man orkar. Om det då blir en otrevlig diskussion kan det spåra ur och när det har hänt en gång så kan det fortsätta. Som jag ser det så finns det två vägar ur detta.

1. Folk måste få leva mer jobba mindre, ett mer avslappnat liv rent allment. ”troligen inte möjligt”
2. kvinnor och män måste från tidig ålder lära sig hur man diskuterar utan och reta skiten ur varandra. Diskussions lektioner i skolan kanske?

Nu vet jag att du kommer dizza mig här för detta är inte politiskt korrekt, och det är bara en del av fallen detta berör. Fall med droger mm är ju så uppenbara att jag inte vill ta på dom. Det jag vill komma åt är dom fallen som är värda och rädda innan nått har hänt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?