feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Och så hade vi inte AIDS mer!


Gå till senaste inlägget#1  Och så hade vi inte AIDS mer! CarolinaS
2005-04-20 16:29:41

Jag vet att det var lite väl optimistiskt att ha hoppats på att den nye påven skulle vara mer liberal än den gamle, i synnerhet som den nye påven väljs ur den gamle påvens stab och, ja man har väl en tendens att omge sig med likasinnade. Det värsta är att med det här resonemanget, så kommer vi aldrig att få en liberal påve…

Jag kan inte låta bli att undra hur världen hade sett idag om inte Johannes Paulus hade valts till påve. Vatikanen var på väg att bli liberal, att vara för preventivmedel. Men så blev det mannen från Polen, Karol Wojty, som blev påve. Han var barnet som miste sina föräldrar när han fortfarande var liten. Han var barnet som saknade sin bortgånga mamma så mycket att han kom att tycka illa om alla kvinnor och han önskade att Maria Magadalena var hans mor. Han blev kämpen som slogs för Polen mot kommunismen. Men han blev påven som glömde bort en halv befolkning.

Jag kan inte låta att undra hur världen hade sett ut idag om Karol inte hade valts till påve 1978. Hur hade världen sett ut för de fattiga i Latinamerika? Hur hade världen sett ut för kvinnorna på Filippinerna? Hur hade världen sett ut för de nyfödda i Afrika? Hur hade världen sett ut om en gammal man i ett pytteland i Europa sade från sin skottsäkra (permo)bil: Använd ni kondom! Knulla på av bara fan! Sex är bra! Sex är nyttigt! Men glöm inte bort det där lilla gummit som kallas för kondom, för med en sådan, så slipper inga simmare igenom.

#2  Å andra sidan... fredriktomte
2005-04-20 16:39:57

...ju mer ur tiden som påven är, desto mindre makt lär katolska kyrkan ha i framtiden. Vilket ju är positivt för det sekulariserade och ateistiska samhället.

Menar bara att man kan se någonting positivt i en ärkekonservativ påve också...

#3   Karra
2005-04-20 16:41:39

Har inte katolska kyrkan rätt stor makt i vissa delar av världen? Minskade den makten under JPII eftersom han var så konservativ?

#4   Ylva
2005-04-20 16:46:34

Det jag tycker känns lite läskigt är att den konservativismen som JPII stod för attraherade så många ungdomar. Det är väl jättebra att kyrkan satsar på dem, men den ger dem helt fel värderingar i min mening.

Så konservatismen lär inte dö ut med denna generations betongarslen till gubbar, menar jag.

#5  Men är tro ur tiden? CarolinaS
2005-04-20 16:49:57

Om vi tittar på retoriken från såväl USA som AlQuaida, så är den med en råreligös underton. Tittar vi på EU så vill gärna katolicismen leta sig in i maktens korriodrer och helst ha en egen pelare. Håller verkligen katolicismen på att tappa sina underhuggare? Kanske i Sverige, men inte i vissa delar av Europa, Latinamerika, Afrika och delar utav Asien. Och det är skrämmande! Det är fruktansvärt för alla kvinnor i dessa länder, för det är de som får lida för maktmissbruket. Det är de som blir gravida, de är de blir utnyttjade och det är de som blir våldtagna. Det är samma kvinnor som inte får lov att göra abort och som inte får lov att använda preventivmedel. Jag önskar att man kunde se något positivt i en ärkekonservativ påve, men när?

#6  Till Karra fredriktomte
2005-04-20 16:54:20

Den delen som kyrkan har stor makt över (i vardagligt liv) är generellt så fucked-up ändå att det är tveksamt om kyrkans åsikt gör så mycket till eller från. Religion och kyrka har (i princip, möjligtvis raljerar jag något) aldrig varit ett instrument för utveckling gentemot industrialism, rationalism, ekonomisk tillväxt och demokrati.

Men om en utveckling gentemot dessa värden ändå uppstår så lär detta förr eller senare hamna på kollisionskurs med de ultrakonservativa och irrationella ideal som kyrkan representerar. Och då är jag inte säker på att slutprodukten blir bättre om kyrkan är konservativ light (för "upplyst" så som vi betraktar det lär ju den katolska kyrkan knappast bli) istället för megakonservativ. Det kan gå åt båda hållen. I det här sammanhanget bör man kanske komma ihåg att det visst går att köpa kondom och göra abort i den katolska kyrkans kärnländer (Österrike, Schweiz, Frankrike, Södra Tyskland, Belgien, Spanien, Italien, Portugal, osv). Ultrakonservatismen i Vatikanen till trots.

#7  Till Carolina S fredriktomte
2005-04-20 16:57:12

Men det är ju också detta som är lite min poäng. Så länge den katolska kyrkan hävdar att abort, preventivmedel och judar är djävulens påfund så kommer den garanterat inte att släppas in i EU:s konstitution (såsom vissa katolska länder vill). Skulle kyrkan däremot "reformera" sig och ikläda sin i grund och botten religiösa konservatism i lite mer tidstypiska kläder så tror jag att risken för detta kommer att öka.

#8   Karra
2005-04-20 17:00:22

Kan man göra abort i Portugal? Jag var helsäker på att det var olagligt där.
I Chile är det i varje fall det. Och kvinnor som åker till sjukhus för skador de ådragit sig under illegala aborter riskerar mycket höga fängelsestraff. Men det var mest abortbabbel.

I vilket fall så läste jag den här ledarartikeln i Expressen, det var därför jag frågade om katolska kyrkans makt.
http://expressen.se/index.jsp?a=266938

#9   elinlite
2005-04-20 17:05:41

Hur vi än vrider på saken så kommer vi inte ifrån att katolikerna utgör en sjättedel av jordens befolkning. Tar man det i betraktelse så tycker jag att det vore väldigt positivt om även denna sjättedel fick skydda sig mot AIDS.

#10  #8 elinlite
2005-04-20 17:12:13

Du har rätt, abort är olagligt i Portugal och kan till och med leda till fängelsestraff.

#11  Vad jag har förstått CarolinaS
2005-04-20 17:12:59

så är det förbjudet att göra abort i Portugal. Det har tydligen gått så långt att de hotar att ta abortbåtar inför rätta. Detta är båtar med (ofta kvinnliga) läkare som utför aborter på internationell vatten utanför länder där abort är olagligt. Utanför Portugals kuster så har man försökt att blockera vägen för dessa båtar med hjälp utav militärfartyg(!), och nu vill man alltså dra det här inför rätta. Det är fantastiskt att man hotar kvinnor med militärfartyg?! Organisationen heter "Women on Waves" och de informerar även om sex. Det finns en helintressant artikel om deras arbete i Bang 4 2004. Läs den! Det är fantstisk läsning.

Övrig kuriosa: Att genomföra en abort i Portugal är en kriminell handling som kan ge upp till tre års fängelse. Att hjäpa en kvinna att genomgå en abort innebär medhjälp till brott vilket innebär att taxichauffören som kört henne kan åtalas. Portugal är det enda landet i Europa som aktivt ställer läkare och sjuksköterskor inför rätta.

#12  Angående Portugal fredriktomte
2005-04-20 18:40:52

Alright. Sorry vad gäller just det landet då. Det är väl som Irland och Polen där. Dock bekräftar det ju snarare den bild jag försökte måla upp förrut. Nämligen att de rika välutvecklade länderna tillåter abort och preventivmedel, OAVSETT religionen i landet. I de mest outvecklade länderna misstänker jag att man kan hitta på svepskäl till att bete sig arschligt även om religionen säger annorlunda (det faktum att de flesta religioner hävdar att mord och övergrepp är fel har ju inte hindrat världens blodtörstiga diktatorer från att mörda och tortera för det). Möjligtvis finns det en del länder därimellan där religionen spelar större roll.

Hursomhelst, en mer moderat påve kan säkert göra mycket gott. Det tvivlar jag inte på. Men han (för någon hon kan det ju inte bli) kan säkert också göra att kulturer och länder som kanske är på vippen att helt göra upp med sin katolska tro (eftersom den är så konservativ och omodern) väljer att ändå fortsätta i gamla hjulspår. På det viset kan en ultraortodox (lustigt att säga om en katolik) påve faktiskt tänkas ha en positiv effekt på utvecklingen.

#13  Sekulariserade protestantiska länder. Lemur
2005-04-20 21:29:53

Vi i Sverige har ett mycket sekulariserat samhälle. Det är inte jämförbart med väldigt många andra länder i Europa och resten av världen. En av de första sakerna ryssarna gjorde när Sovjetunionen föll, var att öppna kyrkorna igen. (Det var ett stickspår, de är varken protestanter eller katoliker där, de är ortodoxa liksom grekerna och andra öst-kristna länder och folk.)

Katolicismen är på ett helt annat sätt övergripande i människors vardag, vi kanske kallar länderna "outvecklade" med våra måttstockar. Å andra sidan är protestatismen i Sverige synnerligen outvecklad, så det jämnar liksom ut sig.

Det inflytande påven har i dessa länder, är otroligt starkt jämfört med vilket inflytande t.ex. ärkebiskopen i Sverige har. Påven är flera snäpp högre - påven är Guds ställföreträdare på jorden, bokstavligt talat, enligt katolicismen. Så det påven säger i officiella sammanhang är i princip Guds ord. Med denna påve som klart och tydligt sagt att han är "renlärig" när det handlar om bibeltolkningar, så ser framtiden dyster ut i feministiska frågor.

Tyvärr. För jag tror precis som CarolinaS, att en liberalare påve kan göra mycket för både levnadsstandard och HIV-spridning, om än inte så mycket för kvinnliga präster. :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?