feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mäns fysiska överlägsenhet i fysiska sporter


Gå till senaste inlägget#1  Mäns fysiska överlägsenhet i fysiska sporter Alvunger
2005-04-20 15:04:48

Nu så, nu är vi där igen. Ältats och ältats. Men jag lärde mig något nytt för ett par veckor sedan som jag nu tänkte dela med mig av.

Jag har egentligen aldrig emotsagt när folk hävdar att när det gäller det yttersta av det yttersta, så kommer det alltid vara en man som är bättre än den bästa kvinnan. Här har jag inte haft mkt invändningar, för jag har mkt svårt att se att det inte skulle vara så. Män har 10% mer muskelmassa generellt, att tävla med någon med ett sådant biologiskt försprång innebär nästan per automatik att man förlorar. Tänkte jag och trodde jag. När det gällde fysiska tävlingssporter så kommer män alltid springa längre och snabbare än kvinnor. De kommer alltid orka mer. Återigen; trodde jag.

Men nu; Alvunger proudly presents - ULTRAMARATHON.

Kollade på dansk tv, bästa tvkanalerna för övrigt, och såg CBS 60 minutes (inte fullt lika bra, men rätt bra slötv). Ögonen fastnade på ett inslag där vi fick se en man kuta världens hårdaste lopp. På jordens varmaste plats springer man en sträcka jag inte minns, men för den bästa tog det ca 33 timmar. Utan sömn. Spring spring spring. I öknen. Upp i bergen. Karln sprang flera mil och dagen för att öva sig. Han var en hjälte.

Men så var det bara det att år 2002 och 2003 vann inte en man... Det var en kvinna som vann. Stort. Detta Ultramarathon bör kanske betraktas som en av de hårdaste fysiska utmaningar vi har i vår tid. Ändå finns inga prispengar, sporten är inte ens känd, och ingen har hittills någonsin nämnt denna sport för mig. Ingen tycks veta om att en kvinna vann stort. Undrar varför sporten inte är så känd... Trots att den är stenhård, trots att Maraton i sig är jäkligt hot, och där vinner ju män över kvinnorna varje gång... Men sporten där könsskillnaderna jämnar ut sig, när vi snackar uthållighet, smärttålighet, kondition och en förbannat vältränad kropp, en kropp som klarar mer än vad vi tror är möjligt... ja se det vet ingen om.

Well, nu vet iallafall en del här om att i Ultramarathon, (nån kanske kan kolla upp hur långt man springer) så vann en kvinna 2002 och 2003. 2004 vann en man, den fina man jag fick se i inslagets inledning, det var knäckande för honom att bli slagen av en kvinna två år i rad så han satsade stort. Kvinnan i fråga kom fyra 2004. På andra plats kom en annan kvinna. Tredje plats en man. om jag minns rätt.


Och en sak till. Ca 70 deltog i loppet. Ca 10-15 hoppade av. Ingen av avhopparna var en kvinna. Alla kvinnor fullföljde alltså loppet.

Vi har nu en gren där mäns fysiska överlägsenhet bleknar. Undrar när sporten skall börja generera dollars bara...

#2   pixie
2005-04-20 15:07:36

japp, hon heter Pam Reed: http://www.feminetik.se/diskutera.php?sub=4&a…

#3  Men, gullepixie Alvunger
2005-04-20 15:08:59

Du hade ju redan skrivit om det =)

Well nu utvecklade jag det lite och tog det ett varv till. Det är fan värt att uppmärksamma!

#4  Åh jag älskar att höra sånt här! CarolinaS
2005-04-20 15:12:42

Jag vet att man inte får tänka så här, vi är alla jämlika, men är det inte *fantastiskt*? Det här kommer göra min dag lite roligare! Människan är fantastisk, vi är alla fantastiska, kvinnor är (egentligen vill jag skriva bäst... men jag skall inte provocera utan behålla mitt lugn - vi är alla individer:)) fantastiska (när det gäller! Jag kunde inte låta blii!)

#5   Karra
2005-04-20 15:13:39

Ja, det är värt att uppmärksamma! Go Reed!

#6   pixie
2005-04-20 15:14:20

verkligen värt.. :) du fick med allt dom sa också

#7   jonb
2005-04-20 15:28:36

Schysst! Könssegregerad idrott borde avskaffas.

#8   Zeppe
2005-04-20 15:30:23

Kärlek, lycka, "in your face"-dansen från Scrubs... underbart att läsa =)

#9   Peggy
2005-04-20 15:37:30

Jag hade Tiina Rosenberg som lärare när Annika Sörenstam spelade mot männen i golf.

Hon sa ngt jäkligt tänkvärt:

Hur skulle våra kroppar vara om vi inte uppfostras till kvinnor?

Skulle skillnaderna vara så stora då?

Inte bara det att pojkar uppmuntras mer till fysisk aktivitet - i hela vårt rörelsemönster gör vi ju olika beroende på kön. Hur påverkar det oss?

För övrigt, dags att börja utesluta männen från ultramaraton, låta dem ha herrultramaraton istället och strunta i dem så vi slipper se dem. Det är ju skittråkigt att titta på när de segar sig fram! Möjligtvis som lyteskomik då.

;-)

#10  Ja för jag menar visst Alvunger
2005-04-20 15:45:04

det kan väl vara så att en och annan kille kanske kan springa långt och snabbt, men de är ju liksom aldrig i närheten av kvinnorna!

De killar jag sett har liksom ingen teknik och ingen uthållighet, de bara fjantar runt på löpbanan. Klart man vill kolla på de bästa löparna, det är inget konstigt med det. Jag hörde förresten att en kvinnlig korplagslöpare spöade skiten ur en manlig ultramaratonlöpare....

#11  Från JÄIF-forumet. Kristin
2005-04-20 20:07:31

Jag skrev detta för lite sedan ang. damhockey-tråd på JÄIF.Jag har själv tränat och tävlat i en något udda sport som till det fysiska kan jämföras med ishockey. Medeltida strid. Ca 30 kgs rustning- olika vapentekniker. Fullkontakt i stridssituationer. Ibland i "krigssituationer" med flera hundra personer inblandade. Nåväl, eftersom sporten är tämligen udda så tävlar män och kvinnor på lika villkor, med samma regler och samma brutalitet. Jag vet inte hur många utövare det finns i världen, men låt säga ca 20.000 aktiva män resp 1000 aktiva kvinnor.Behöver jag skriva att männen dominerar vinnarstatistiken...? Dock finns det ett gäng kvinnor som kämpar högst upp i statistiken och går jämnt upp med de bättre männen, då de har tränat ung. lika länge. Den fysiska styrkan är självklart viktig då man ska orka bära upp en rustning och röra sig aktivt, i intervall, under flera timmar, MEN det är tekniken man vinner på, och det kan båda könen lära sig att behärska.Om vi överför detta till ishockeyn. Hur många manliga ishockeyutövare finns det? Hur många kvinnliga? Hur länge har man tränat och fått stöd till att bli en bra idrottare? Samhällets insatser osv. Är det då verkligen konstigt att män toppar listan? Rent statistiskt så vore det mycket underligt annars. Däremot tror jag att kvinnor mycket väl kan närma sig männens resultat med lika mycket träning och stöd och specialutrustning som passar den kvinnliga kroppen!Hon som lärt mig mycket om detta är Tobi Beck. Hon har författat en bok som heter "the Armored Rose", som visserligen handlar om medeltida stridskonst- men som tar upp mycket av de fysiska och psykiska skillnader mellan könen som ofta blir ett hinder för kvinnor då de i regel tränar efter 'manliga' normer och med manliga redskap som inte säkert passar den egna kroppen. (Duschess Elina är hennes 'medeltidsnamn' i sammanhanget). Jag kan rekommendera boken.Duchess Elina of Beckenham

Duchess Elina joined the Society in 1980 and started fighting in 1982. While in the US Army, Military Police, she made many discoveries that explained why men and women responded differently to the same fighting techniques and training. This sparked her to find a better way to train female fighters who want to be competitive on the field. After extensive traveling, training, research and interviews, she wrote The Armored Rose in 1999 and continues to travel and lecture on the subject, mundanely and in the SCA throughout the world. (Den engelska texten kommer från en sida om S.C.A.-fighting- länk finns i JÄIF)

Jag tror att även om den mest vältränade mannen överglänser den mest vältränade kvinnan i ren muskelmassa så finns det inget hinder för kvinnor att överglänsa i teknik (vilket många sporter går ut på.) Problemet är att mycket träning är 'manlig' träning översatt till den kvinnliga kroppen, vilket kanske inte alls passar den, då vi har olika fysiologi/handgrepp etc.

#12  Jag visste det!! JoeHill
2005-04-20 20:45:44

...nu ska jag aldrig mer bära ngt tungt åt en kvinna. Det handlar ju bara om träning så det är ju bara för kvinnsen o sätta igång,

#13  Va! Tänk att du var en gentleman! CarolinaS
2005-04-20 20:52:43

*Men du, det var ju extremlånga sträckor vi var bra på och då hänger ni ju ändå inte med* :) (korta sträckor=normallånga sträckor får ni alltså fortsätta att bära på!)

#14  Peggy UppåtEmma
2005-04-20 22:59:04

"Hur skulle våra kroppar vara om vi inte uppfostras till kvinnor?"

Det där är så jävla spot-on!!!

#15  Låt oss... Malmstig
2005-04-20 23:11:41

kasta alla gentlemän i Sverker Olofssons soptunna (tänkte säga avrätta, men det menar jag ju inte). Finns det nåt värre?

#16  "Hur skulle våra kroppar..." CarolinaS
2005-04-20 23:14:35

Jag förstår hur ni tänker; tänkte eller kanske snarare _hoppades_ själv på att det skulle vara på det viset: Kvinnors kroppar hade varit annorlunda om de inte uppfostrats till kvinnor. Men är det inte mer i huvudet, hade vi kanske sett och tänkt annorlunda på sport om vi uppfostrats annorlunda.

Kom att tänka på min lilla lillasyster. Vi i vår familj blir riktigt röda, alltså tomatröda, i ansiktet när vi sportar. Ja, det var pinsamt när man var yngre, det tog liksom emot att ta i ordentigt på gympan, fast jag var duktig på sport, just för att jag blir så knallröd. Min lillasyster har alltså samma problem. Hon tycker det är roligt med idrott men blir knallans röd. För ett år sedan, när hon gick i femman, hade de gympa och ja, hon blev röd i ansiktet. Då talar hennes klasskamreter om det för henne: *****, ta det litet lugnt, du blir så röd i ansiktet. Det är piiinsaamt. Klart att de är snygga, de sitter bara längs med sidorna och ser snygga ut. Är man med, då blir man svettig och svettig=fult, liksom röda kinder är. Och det är små tioåringar! Varför kan inte de också få vara med och leka och sporta (kanske för idrott inte är lek...) utan de skall sitta och se ut som små modeller. Irriterande. Då vill man bara, antingen trösta dem inför all media de utsätts för, eller bara skaka om dem och säga: Var med och slåss! Man kommer ingenstans genom att bara titta på när alla andra har roligt. Våga vara fula (gärna i en Alvunger-tröja med "Ful feminist" på, men det är overkill. de är ju bara elva år...)

#17  såg också dokumentären Danne
2005-04-20 23:14:56

fast på svensk tv, förra veckan. Sjuka endorfinkickar i de där löparna :)

tror dock att publiken o därmed dollarscharna kommer att utebli av andra skäl än att kvinnor är med i toppskiktet - alltför få utövare och alltför långa tv-sändningar. Ultra-äventyren i anderna o liknande kan nog bli nåt dock, i nedkortad version.

#18   Peggy
2005-04-21 09:30:41

Golf är väl ännu längre sändningar. De håller på i flera dagar. Och där finns det ju asfeta stålars.

#19   TKU
2005-04-21 13:04:08

Jag tycker att många feminetister i den här tråden har gjort misstaget att sjunka till motståndarens nivå. Låt gärna bli med det.

#20  TKU pixie
2005-04-21 13:05:34

Som kvinna är jag rätt trött att hålla mig på piedestalen.... kan du respektera det?

#21  Peggy Danne
2005-04-22 17:22:19

fast det är väl ändå lite skillnad. I golf har du ett spänningsmoment i varje slag. Att kolla på 27 timmar monoton löpning är nog för de flesta att jämföra med att kolla på torkande färg. Sista timmen borde dock kunna vara intressant. Inte heller är farten spektakulär i sig (jag skulle kunna hänga med, om än bara högst nån timme) medan ett golfslag mycket väl kan vara det.

men personligen gillar jag varken vanlig maraton eller golf på tv, bara en allmän spekulation kring varför det aldrig kommer att bli en pengasport. Att sedan typ 500 pers i hela världen håller på med sporten aktivt gör nog också sitt till.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?