feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Finns det män här som vill tycka till om Fi?


Gå till senaste inlägget#1  Finns det män här som vill tycka till om Fi? Alex
2005-04-18 10:10:11

Jag tycker det är det bästa som har hänt på mycket länge. Äntligen något som liknar revolution!!

//John

#2  ops! Alex
2005-04-18 10:13:03

Föregående inlägg är inte från Alex. Lånat brors dator o tydligen var han inloggad. Ska skaffa eget konto////J

#3  OK choralone
2005-04-18 10:17:02

Det är jag som står för det första inlägget/J

#4  Frisk fläkt.. kanske.. Vintern
2005-04-18 10:17:07

Jag är övertygad om att Fi är nyttigt för svensk politik. Däremot är jag inte säker på att Fi varken är något att räkna med i nästa val eller att de kommer driva en vettig tvärpolitisk feminstisk politik.
Jag oroar mig för att Fi blir en konkurrent till vänsterpartiet och möjligtvis miljöpartiet i viss utsträckning och att de kommer föra en tydlig vänsterpolitik vilket kommer innebära att de inte tilltalar den bredd av folket som skulle behövas egentligen.

#5  En virvelvind... Rovfrukt
2005-04-18 12:20:24

Jag har rent politiskt inte mycket till övers någon av personerna som grundat partiet, utom möjligtvis Tiina (det är sjukt starkt av en postis att våga kliva ut i verkligheten och göra nånting, istället för att sitta på sitt universitetskontor och rita subjektscirklar). Men jag tror definitigt att de kommer innebära ett stort lyft för jämställdhetsfrågan både före och efter valet.

#6  Tja Xenu
2005-04-18 13:42:08

F!'s program är ju bara snömos. Om de hade varit ett riktigt parti så hade det varit riktigt illa. Men det är de ju inte.F! säger att de skall satsa på att föra upp frågor kring jämställdhet, diskriminering et cetera högre på dagordningen, inte föra en specifik politisk agenda i övrigt.Så långt så jättebra!

Etablisemanget kan verkligen behöva den sparken i baken.

Sen får vi se vad det blir av det hela.Det kan bli bra, men det kan också bli väldigt dåligt.Jag skickade i vilket fall in min intresseanmälan direkt. Om det hela går åt helvete så kan man ju alltid hoppa av.

#7  Avvaktar TKU
2005-04-18 14:03:38

Jag tror jag avvaktar med kommentarer tills de blir ett "riktigt" parti.

#8  ... fredriktomte
2005-04-18 14:37:12

Har aldrig varit någon anhängare av idéen med ett feministparti. Dels är jag skeptisk till enfrågepartier och dels tror jag det riskerar att dränera feminismen i de övriga partierna. Därtill ser jag det som att det innebär ett ökat hot för borgerlig valseger, då partiet huvudsakligen lär sno sina röster från vänsterkanten.

Slutligen kan väl konstateras om partiets värderingar att det är mer av ett kvinnoparti än vad det är ett jämställdhetsparti. Vilket gör att jag tvivlar på hur positiva effekterna partiet kommer att ha på den politiska dagordningen (vilket skulle kunna varit någonting som åtminstone delvis uppvägt det negativa i att ytterligare splittra det politiska landskapet).

Kontenta: Jag hoppas att FI låter bli att ge sig in i riksdagsvalet. Men den som lever får se.

#9   kilgore_trout
2005-04-18 17:16:04

Jag tror att det kan bli bra, och jag tänker jobba för att det ska bli det!

#10  F! Malmstig
2005-04-19 10:16:56

Tror det blir super! Hade det blivit ett parti redan förra gången det var på gång, så hade redan mycket hänt. Då hade det nog blivit ett kvinnoparti, nu finns det goda chanser att det blir ett feminisiskt parti vilket ju är sanslöst bra!

#11   Balder
2005-04-19 23:51:33

Om F! varit representiva för feminismen hade jag inte kallat mig feminist.

#12  Det är väl lite svårt för F! Alvunger
2005-04-20 00:17:35

att vara representativa för feminismen med tanke på hur diversifierade dess styrelse är och hur föreningen byggs upp just i detta nu.

Men kanske är det just det du inte tycker är positivt Balder? Att F! inte har en klar och tydlig bild av feminism. Hur skulle det se ut istället tycker du?

#13  Alvunger Balder
2005-04-20 00:34:39

Jag tycker inte att deras styrelse är särskilt diversifierad. Ser man till styrelsemedlemmarnas meritlistor är F! så vänstervridet att ingen högervriden feminist lär kunna tänka sig att rösta på dem. Däremot får jag känslan av att man försöker dölja sin vänstervridenhet.

Jag tycker att man i stället för dagens hyckleri öppet borde stå för att man är ett vänsterparti för vänstermänniskor som sätter könspolitiken främst.

#14  Jag tror att det finns två perspektiv här Alvunger
2005-04-20 01:07:45

Min första reaktion är att det borde vara självklart att ett parti som sätter könspolitiken först är vänster. Jag tänkte alltså först hålla med dig. Jag ändrar mig dock snabbt som tusan och inför högern.

Men först vänstern: jag tror att det är jäkligt lätt att hamna åt vänster om man har en genusmedvetenhet. Vi tycker då kanske att resurser fördelas ojämlikt på felaktiga premisser och borde fördelas mer lika. Ur ett könspolitiskt perspektiv blir detta mest tydligt vad gäller att kvinnor får mindre resurser på alla områden. Omfördela resurser = vänster. Detta oerhört sammanfattat.

Men då högern. Ur detta perspektiv kan man ju faktiskt ha en identitetspolitik, dvs får var person samma möjligheter ur ursprungsläget så kommer marknaden fördela dessa resurser rättvist efter tillgång och efterfrågan. Feministiskt projekt blir då att se till att var person verkligen har samma möjligheter.

Så därför ser jag alls inte F! som ett vänsterparti (om det blir något, glöm för all del inte det, det ÄR inte ett parti!) Det är väl klart att man med ett genusperspektiv även kan föra högerpolitik.

Fan nu när jag sitter här och filosoferar undrar jag om inte en högerpolitik vore det bästa... Frågan är bara hur man då skall åtgärda diskriminering och att vi tilldelar varandra olika kompetens, intressen och färdigheter pga kön/etnicitet/sexualitet.

Äh, jag är alls inte färdigtänkt. Har fortfarande inte bestämt mig om vad jag tycker om F!, trots att jag lovat mig själv att hinna tänka.

Men om vi säger såhär: jag tror inte att de hycklar med något. Jag tror att de även inser högerns finesser och utvecklingspotential med denna politik. Varför kan man inte plocka det bästa ur båda läger? Jag är förtjust i högerns identitetspolitik men spottar på deras skattepolitik t ex. Jag är urtrött på vänsterns kollektivisering, men rådiggar att vi alla borde vara med och betala mer eller mindre till välfärdssystemet. Varför inte en feministiskt politik med den utgångspunkten? Vem röstar på mig?

#15  liberal feminist mcalavera
2005-04-20 01:59:33

Jag kom till feminismen via liberalismen, alltså höger menar jag då och tycker att det är en fullständigt naturlig utveckling. Det som tilltalade mig med liberalismen var individelementen, eftersom jag är emot att man ska dömas på grund av sin grupptillhörighet.

Men sen upptäckte jag feministiska teorier, eller om jag märkte bristen i liberalismen först jag vet inte; i vilket fall så blev det ju så småningom uppenbart att fastän kvinnor på pappret har samma rättigheter som män i Sverige så är det ju inte alls så att folk slipper dömas på grund av sin grupptillhörighet.

Så det jag känner inför liberalismen utan feministisk analys är att den inbillar sig att folk NU skulle dömas enbart efter meriter och som individ, medan jag vill att det ska vara så men ser att det inte är så.

Hur som helst ska jag på F!s möte den 27:e och hoppas att det kan bli något bra av det.

#16  Rör om i grytan! beurhm
2005-04-20 07:59:37

Det är nästan omöjligt att veta vad det kan bli av Fi. Jag hoppas att de bildar ett parti, för jag anser att det bör röras om ganska ordentligt i grytan, det blir ju nästan status quo annars.

Den verkliga prövningen kanske inte kommer vid det kommande valet, utan vid nästa val val därefter. Disparata uppfattningar om världsbilden kommer säkert att finnas inom ett sånt parti, liksom inom feminism i allmänhet. Jag ser det som ett hälsotecken, men det kommer politiskt att bli en svårighet.

#17  negativt...? Danne
2005-04-20 23:50:02

en liberalfeminist som jag borde anse det vara en önskedröm med ett schymanistiskt feministparti - både röra om i grytan och splittra vänstern, som julafton och födelsedag på samma dag. Dock tror jag tyvärr att det finns en risk att ett ultravänsterfeministparti som F! gör det onödigt för högern att föra fram jämställdhetsfrågorna på ett bredare plan. Visst, olofsson och reinfeldt kan i förbifarten nämna att jämställdhetsfrågorna bäst löses med en politik som lyfter fram individen och marknadskrafterna och det är nog allt som behövs för att övertyga det fåtal halvtveksamma liberaler som funderat på att konvertera till detta eventuella vänsterfeministparti i nästa val.

På så sätt känns det negativt - jag tror inte att det kommer att röra om alltför mycket i högergrytan.

Men splittra vänstern kan de gärna få göra som plåster på såren :-)

#18  Balder Malmstig
2005-04-21 00:02:32

Att ingen i styrelsen är borgerlig hindrar inte att den är diversifierad. Hela poängen med ett feministparti är ju att de inte ska dömas efter höger och vänster.

För egen del är jag glad om F! inte blir ett skattesänkarparti, som vill stödja subventionering av hemnära tjänster, vill införa vårdnadsbidrag och stärka familjen - vilket alltihopa har argumenterats för som feministiska reformer av politiker från borgerliga partier. Avsikten är inte att vara raljerande dock.

Men tycker som Schyman sa på 8:e mars att det vore bra om det kom fler feministpartier i riksdagen, när vi har ett gäng klassbaserade partier kunde vi ha ett gäng feministpartier. Först ett som värnar om offentlig sektor, sedan exempelvis ett mer klassiskt liberalt och tillsist kanske ett mera konservativt backtofamily-feministparti.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?